Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wspólne zamówienia
> Prywatne Inicjatywy > Rota ¶w Jakuba
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Jak w temacie. Sprawy zwi±zane ze wspólnymi zamówieniami strojów, uzbrojenia, symboli, wyposa¿enia itp...

Zapraszam do dyskusji...
von Frisch
Hail!

Jak wykonamy parê sztuk broni drzewcowej (cepy, halabardy, glewie, itp) to pode¶lê fotki. Jeste¶my w stanie taki sprzêt wykonaæ na zamówienie - oczywi¶cie sprzêt raczej funkcjonalny w pe³nym s³owa tego znaczeniu, tak¿e taki cep bojowy... to mo¿e siê spotkaæ z lekk± dezaprobat± kogo¶ kto nim dostanie bum.gif no ale rekonstrukcja uber alles bigsmile2.gif
von Schwartz
Natknalem sie na taka stronke: http://studiomanufaktura.com/index.html

Wydaje mi sie ze ludzie za to odpowiedzialni raczej powaznie podchodza do sprawy skoro ich wyroyby maja odzwierciedlenie w malarstwie, a miecze opisuja wg. typologii Oakeshott'a.

Chcialbym sie dowiedziec co o ich wyrobach sadzicie. Wiekszosc ich sortu to renesans, choc zdaza sie rownierz orez datowany na XV. Na pierwszy rzut oka ich wyroby sa estetycznie wykonane, i jak glosi napis sa kute z mysla o walce.

Czekam na opinie.
vroobell
Chyba siê przestraszyli bo stronka nie dzia³a devil.gif
Szypu³
dziala tylko trzeba skasowac kropke za "html" bigsmile2.gif
Marcus Aurelius Carnifex
CYTAT
Jak wykonamy parê sztuk broni drzewcowej... glewie, itp to pode¶lê fotki. Jeste¶my w stanie taki sprzêt wykonaæ na zamówienie...

No to mo¿e bêdzie to nasze wspólne pierwsze zamówienie? Jaie¶ glewie, gizarmy. Mo¿na by³oby stworzyæ ju¿ uzbrojenie dla ca³ego oddzia³u. Napisz co¶ wiêcej. Ile za sztukê? Wzory w dziale uzbrojenie pierwszopo³ówkowe. Jak mamy stworzyæ oddzia³ drzewcówek to to jest chyba najlepsza ku temu okazja. Jak ka¿dy indywidualnie bêdzie zamawia³, to bêdzie to trwa³o ruski rok cool.gif .

Pa
Czarny
Jakby sprzêt wyszed³ dobrej jako¶ci to ja sie piszê na glewiê smile.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

W zasadzie to mam ju¿ halabardê. Ale ¿eby siê dopasowaæ do innych te¿ bym siê pisa³ na glewiê lub gizarmê.

Kto¶ jeszcze? Zawsze ³atwiej to grupowo. A indywidualnie to kolejny problem na g³owie tongue.gif .

Pa
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Halo Ostróda!
Czy bêdziecie mieli jakie¶ drzewcówki /o których pisali¶cie/ ze sob± w Szymbarku? Z chêci± by¶my je poogl±dali.

¯eby¶my nie byli lasem li¶ciasto-iglastym cool.gif lecz lasem iglastym zróbmy równ± d³ugo¶æ drzewców. Czy kto¶ siê orientuje jaka by³a najbardziej popularna d³ugo¶æ samych drzewców w glewiach i gizarmach? Potrzebne!!! Proszê o pomoc tongue.gif .

Pa
Gollum
studio maunafakture mozna sobie odpuscic bo tam sie czeka ruski rok. poza tym z tego co wiem to bron przez nich wytwarzaa bardziej nadaje sie do wygladania niz uzytku
Czarny
Hej
Skoro jest tak, jak pisze Gollum, to mo¿e warto by pomy¶leæ o z³o¿eniu zamówienia w Koninie na wiêksz± ilo¶æ? Wiadomo, ¿e jako¶æ pierwsza klasa Tylko nie wiem, jak z cen± Co Wy na to?
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Te¿ o tym my¶la³em. A jak hurtem by siê zamówi³o to jakie¶ super zni¿ki mo¿na wynegocjowaæ. Co na to inni? Ten producent czy inny? Na cenê nie ma co patrzeæ. Lepiej zamówiæ co¶ czego nie bêdziemy siê wstydzili. A jak z jako¶ci± tych drzewcówek z Konina?

Pa
Czarny
Hej
Z tego co wiem, to z jako¶cia jest ok Trzeba im tylko przes³aæ poczt± zwyk³ym listem konkretne wzory i wszelkie wymiary No a potem czekaæ na telefon smile.gif Z wymiarami wszelkich halabard czy glewii to chyba bêdzie trzeba poprosiæ kogo¶ o pomoc...
von Frisch
Hail,

Sorki za brak odpowiedzi, ale strasznie zalatany ostatnio by³em i jako¶ mi umknê³a ta rozmowa smile.gif A wiêc je¶li chodzi o Szymbark to nie wiem czy zdo³amy do tego czasu co¶ wykombinowaæ... mamy bardzo du¿o pracy ostatnio i szczerze mówi±c nie ma komu siê za to wzi±æ. W ka¿dym b±d¼ razie, na pocz±tek chcieli¶my zrobiæ jakie¶ cepy (bo nam siê strasznie spodoba³y po wizycie na Wawelu) bum.gif Co dalej obadamy.

Co do zamówienia w Koninie, rzuæcie jakie¶ ceny (chocia¿ orientacyjne), i ewentualne projekty. Je¶li bêdziemy w stanie uzyskaæ dobr± cenê to my¶lê, ¿e mo¿na i¶æ na taki uk³ad.

Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Przedzwoniê do Kacpra z Konina, wy¶lê wzory glewii i gizarm do niego /tych trzech co by³y za³±czone tutaj:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=67...bb8436a93dcbf9e

I wtedy siê obaczy.

Pa
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Dzwoni³em. Kacper bierze normalnie np. za halabardê osadzon± na drzewcu oko³o 400 PLN. Oczywi¶cie wszystko zale¿y od wzoru. Podejrzewam, ¿e glewia bêdzie tañsza. Oczywi¶cie jak bêdziemy brali kilka to jaka¶ zni¿ka bêdzie. Wysy³am do niego poczt± konkretne wzory i zobaczymy jak to bêdzie wychodzio.

Pytaæ o same glewie, czy kto¶ zainteresowany bêdzie gizarm±? Robimy oddzia³ glewii czy mieszany z gizarmami?

Ma³e g³osowanko?

Pa
von Frisch
Haj,

Spytaj go czy moze wystawic rachunek... i jesli tak to czy jest platnikiem VAT czy tez nie. Co do oddzialu to chyba mieszany, trochê tego trochê tego i pare cepów na dok³adkê bum.gif

A jak z he³mami ? Takie kapaliny jak z Multschera lub z Eneniasza ? Kto takie robi (dobrze) i za ile...
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Za³±czcie najsensowniejsze rekonstrukcje kapalinów. Bêdziemy siê pytali o sensownych rzemie¶lników.

Pa
von Frisch
Wzory podane tutaj
vroobell
Witam
Mam nied³ugo mieæ namiar na kowala, który podobno jest do¶æ tani i ca³kiem nie¼le robi.
Póki co to Owen siê dowiadywa³ o ¿ele¼ce glewii - 100z³. Osadzenie to ju¿ piku¶. Zagadam go o kontakt.
Pozdrawiam
wenflon
Ja mysle, ze jesli chodzi o kapaliny, czy inne helmy to w gre wchodza ci trzej panowie:

Maciej Kotlarz - http://morion.imperial.net.pl/
Patryk Nieczarowski - http://www.nieczar.civ.pl/
Maciej Tomczak - http://www.platnerz.glt.pl/

Nie mam pojecia co do cen i terminow, ale pewnie raczej drogo i dlugo.

Wzory rekonstrukcji popelnil Wotawa, ale to juz chyba wszyscy widzieli icon_wink.gif
http://www.bagrit.pl/zbrojownia/artykul_02.php

...pozdrawiam

Pietrek
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Je¶li chodzi o Macieja Tomczaka to robi fajne rzeczy, ale na FREHA by³a dyskusja i¿ jest bardzo nieterminowy i zawala wszystkie terminy. Z Kotlarzem to wiadomo. Jak on zrobi to spoko. Ale u niego pracuje wielu praktykantów - a jak seryjnie by¶my zamówili to podejrzewam, ¿e to oni by robili.

Vroobel dowiedz siê o te ¿ele¼ce glewii - zapowiadaj± siê sympatycznie. Czy kowal jest sprawdzony?

Pa
Marcin Waszkielis
Szukam kogo¶, kto zrbi mi skórzan± torebeczke typu "ch³opski zadek" za rozs±dn± cenê (50-60 z³). Pilna sprawa. Tylko nie Rokita ( bo mnie nie staæ chwilowo)!!!
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Tutaj posz³o zapytanie o glewie:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=7488

Zobaczymy co odpisze. Poprosi³em te¿ o zdjêcia jego wyrobów. Zna kto¶ go?

Pa
Czarny
Hej
Podobnie, jak Wo³czko poszukujê producenta fachowych torebek typu ch³opski zadek Je¶li chodzi o cenê moge daæ sporo, bo mam spore wymagania smile.gif No oczywi¶cie bez przesady...
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

A sio z tymi torebkami do tego tematu:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=69...er=asc&start=15
bigsmile2.gif

Pa
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

No to siê przygotowujemy do pierwszego zamówienia - kapaliny ró¿ne wzory.

Producent Puchatek.

Ceny bez faktury po znajomo¶ci. Najprostsze (czyli sto¿kowe) = 150,-. Inne = 300,-. Ceny nie zawieraj± polerki, ale i tak w projekcie nie robimy polerowanych blaszek.

Przy fakturze ceny wzrastaj± o oko³o 30% (Vat + podatek od wzbogacenia).

Termin wykonania - pocz±tek roku 2006.

Zapraszam do dyskusji, sk³adania zamówieñ i podawania wzorów.

Pa
von Frisch
Dlaczego projekt odrzuca polerowane blaszki ? Proszê o uzasadnienie (oczywi¶cie na podstawie jakich¶ konkretów a nie "bo tak") Je¶li nie polerowane to jakie ? Malowane, czy jak ?

p.s. Podeslij jakie¶ fotki tych za 150

p.s.2 Jaki jest koszt polerki.

Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Co do polerki to, tak by³o ustalane i w Bo¿ych Bojownikach i u nas. To jak w koñcu robimy z t± polerk±? Te najtañsze to zwyk³e nitowane sto¿kowe kapaliny.

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=39...r=asc&start=120
CYTAT
To ja mia³bym taki postulat, ¿eby¶my w naszej grupie zrezygnowali z "lustrzanych pancerzy" Ze wzglêdów moim zdaniem ciê¿kich (je¶li nie niemo¿liwych) do uzyskania technicznie (w I po³ XV wieku). Oraz hipotetycznej ceny takiego trendy sprzêtu. proponujê zmatowiæ, pomalowaæ lub zaczerniæ he³my i inne elementy.

Kapalin sto¿kowy:
Facet z piszczelem po lewej. Czwarty rysunek od góry.
http://rzezniczek.lh.pl/index_husyci.htm

Pa
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Po wstêpnych rozmowach rozumiem, ¿e maj± w tym zamówieniu byæ dwa rodzaje Puchatkowych he³mów z lekk± polerk±.

Czy to o te wzory chodzi³o?
http://www.freha.pl/download.php?id=6122
http://rzezniczek.lh.pl/bozy/bl19.jpg

Jak tak, to w poniedzia³ek siê dowiadujê szczegó³ów i zapytam o te klepsydry. icon_wink.gif

Pa
von Frisch
Hej,

Ten pierwszy tak, a ten drugi troche inny, o taki:
http://www.freha.pl/download.php?id=6465 ,
http://www.freha.pl/download.php?id=6467 ,
i taki:
http://www.freha.pl/download.php?id=6469

Jak ju¿ bêdziesz wiedzia³ jak to cenowo wygl±da to podam ile czego zamawiamy.

Aha, co do klepsydr, to palce maja byc z 2 stawami. Jedne z tych rêkawic bêd± z mosiê¿nymi zdobieniami.

Sija
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

A wiêc tak:
1) He³my z nosalem to s± ró¿ne he³my. Proszê srecyzowaæ. Czy z grzebieniem czy bez itp.
2) He³my bêd± posiada³y paski skórzane mocuj±ce; jeden pod brodê, drugi z ty³u.
3) Ceny przedstawionych he³mów: 250,- bez polerki, 300,- z polerk±.
4) He³my z blachy 2 mm, jest du¿o profilów wzmacniaj±cych he³m.
5) Rêkawice klepsydry: 300,- bez polerki; 350,- z polerk±; blacha 2 mm.

Proszê o okre¶lenie ile i jakich. Czy kto¶ do³±cza do zamówienia?

Pa
von Frisch
Czy aby 2mm to nie za ma³o? One nie maj± byæ stricte paradne i fajnie by by³o siê w nich trochê pobiæ - nawet je¶li mia³by byæ dro¿sze. No chyba, ¿e to jaki¶ super gatunek blachy i jeszcze odpowiednio hartowany (jak wojaki, niby cienkie a we¼ to bez rozhartowania rusz przecinakiem bum.gif ) tylko, ¿e trochê w±tpiê ¿eby te he³my by³y wykonane z czego¶ innego jak zwyk³a "czarna, walcowana" a tego z kolei raczej nie zahartujesz icon_neutral.gif

Jak mia³yby wygl±daæ te profile bo nie bardzo sobie to wyobra¿am ? Proszê o wiêcej informacji, a ja w tym czasie przygotujê listê he³mów które by nas interesowa³y.

Pozdrawiam
Marcin Waszkielis
2mm wystarcza do takiej walki jak± mo¿na praktykowaæ w lajtowym uzbrojeniu. 3mm w tym wypadku s± zbêdne.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Puchatek mówi³, ¿e do takiej konstrukcji z grzebieniem wystarczy 2 mm. W³a¶nie ten grzebieñ jest tak uformowany, aby ciosy siê ze¶lizgiwa³y po he³mie, ponadto wyprowadzenie tego grzebienia daje odpowiedni profil. Te¿ siê Puchatka pyta³em czy aby 3 mm to nie za ma³o. Mówi, ¿e przy 3 mm tego typu he³my gdzie trzeba grzebieñ wyprowadziæ to he³m swoim ciê¿arem wgniata³by g³owê w szyjê. No jak kto¶ chce to mo¿na i z 3 mm zamówiæ. Oczywi¶cie cena bêdzie wiêksza. Poza tym i tak uda³o siê du¿o stargowaæ. Na pocz±tku by³o mówione 300 PLN bez polerki. icon_wink.gif

Oczywi¶cie wszyscy pamiêtamy mroczne pocz±tki, gdzie niejedni w³adali buzdyganem pó³torarêcznym z zaostrzonymi piórami jedn± rêk±. Je¿eli kto¶ siê szykuje na spotkanie z tego typu berserkiem, to proponujê oczywi¶cie 3 mm - choæ kapalin przy tym ciê¿arze bêdzie spada³ z g³owy. Niech ka¿dy siê zastanowi z kim bêdzie walczy³ i jaki che³m chce. Ale do hardcora to kapalin siê nie nadaje, czyli najlepszym rozwi±zaniem jest 2 mm.

Pa
von Frisch
Dobrze dobrze, tylko proszê zauwa¿yæ ¿e kapalin z grzebieniem to tylko jeden z typów jakie chcemy zamówiæ, inne nie posiadaj± tego typu wzmocnieñ... Mi chodzi raczej o te inne. Pozatym he³m nie musi byæ w ca³o¶ci z jednej grubo¶ci blachy - wrêcz nie powinien...

Co do walki lajt nie lajt... Wola³bym, ¿eby siê sprawdza³ w wiêkszo¶ci sytuacji (oczywi¶cie w rozs±dnym s³owa tego znaczeniu). To mniej wiêcej tak jak z sztychami: "...nie æwicze, nie musze umieæ tego odbieraæ, bo przecie¿ nie mo¿na ich zadawaæ wiêc ich nikt nie zada..." face4.gif
Marcin Waszkielis
Ja mam he³m 2mm i sprawdza siê w najwiekszym hardcorze. Kapalin 3mm bedzie spada³ z g³owy, nawet je¶li bêdzie czê¶ciowo z cieñszej blachy. Z tym, ze w wypadku kapalina, cieñsza blacha mo¿e byæ jedynie na rondzie.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

No w³a¶nie. A je¶li chodzi o te z nochalem to który model? Ten z grzebieniem, czy bez? No i proszê o podanie ostatecznej grubo¶ci he³mów. Co do ciê¿aru kapalinów, to tak jak wy¿ej by³o wspomniane: im ciê¿szy kapalin tym czê¶ciej bêdzie spada³ z g³owy. icon_wink.gif

Pa
von Frisch
Hail,

Ostatecznie he³mów (kapalinów) bêdzie kilka rodzajów wiêc ca³o¶æ zamówienia wy¶lê mailem wraz z pe³n± specyfikacj±. W ka¿dym b±d¼ razie jako, ¿e nie staæ nas na t± chwilê na kute egzemplarze zostajemy przy 2mm.

Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

OKi. Przy zamówieniu proszê podawaæ wzór he³mu i do tego wzoru obwód g³owy. Wymiar na czole w najszerszym punkcie. Puchatek bêdzie mia³ powiedziane, ¿e ma dodaæ luz na pikowaniec i kaptur kolczy.

Kto¶ do³±cza do zamówienia?

Pa
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Wczoraj dzwoni³ do mnie Puchatek. Mówi³, ¿e ju¿ koñczy zamówienie poprzednich zleceniodawców i siê przymierza do naszego zamówienia. Planuje rozpocz±æ nasz± produkcjê zaraz po Sylwestrze. Planuje wszystko skoñczyæ w po³owie Lutego. O fakturze pamiêtam i ju¿ mam pomys³a. Ale tutaj siê jeszcze dogadamy.

Je¿eli kto¶ jeszcze chêtny to mogê dopisaæ.

Ciao!
von Schwartz
Takie moje piec groszy:

Do helmow potrzebny byl obwod glowy, reszta wymiarow jest dobierana na podstawie proporcji, a jak wyglada to z rekawicami? Przeciez sa rozne szerokosci dloni i dlugosci palcow, jak wszystkie beda takie same to czesc bedzie pchac w nie lapy na sile, a innym beda w nich dlonie latac jak zyd po pustym sklepie.

Z innej beczki, jak puchatek wykancza opancerzenie? O ile dobrze kojarze to maluje olejna na czarno. Takie zapytanie na ile ta praktycznosc przeklada sie na historycznosc. O ile mi wiadomo w XV. faby olejne juz byly, poza tym malowano nimi np. helmy po zew. stronie, a jak bylo od wew?

Trzecia sprawa to taka ze do klepsydr potrzebne beda jeszcze rekawice. Czy ktos dysponuje jakimis materialami na ten temat rekawic ktore spelnialy by normy?
Jarek Przyby³o
Czy szanown± Rotê interesuje ikonografia z broni± drzewcow± o ¿ele¼cu z³o¿onym z terenu Polski (Wi¶lica) z po³owy XV w. Mam gdzie¶ zdjêcie i szkic takiej halabardy z fresku z "Domu D³ugosza" w Wi¶licy. Nigdzie to nie by³o jeszcze opublikowane bo wyczai³em to tu¿ po odkryciu spod warstw m³odszego tynku. S± tam te¿ przedstawienia go¶ci w kapalinach i ponoæ te¿ wizerunek samego fundatora czyli J.D³ugosza. Chcia³bym zleciæ komu¶ sensownemu zrobienie takiej broni wiêc piszê tutaj bo o tym rozmawiacie.

Pozdrawiam

P.S.
Rze¼niczku pisa³em, ¿e do Szymbarku mia³bym bliziutko na imprezy ale o zgrozo ten Wasz Szymbark to nie ten na po³udniu icon_sad.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Co do rêkawic to potrzebne bêd± obrysy ³apek na kartce. Rêkawic skórzanych Puchatek nie do³±cza - nale¿a³oby samemu za³atwiæ takie rêkawice i paski mocuj±ce samemu doszyæ do w/w.

Co do wykoñczenia to Puchatek blachy z zewn±trz poleruje, od wewn±trz zabezpiecza przeciwkorozyjnie czarn± farb±.

Co do ikonografii jeste¶my zainteresowani. Bêdziemy wdziêczni za umieszczenie jej w dziale poni¿szym:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=67...7e59cf083875ee0

Pozdrawiam
von Schwartz
CYTAT
nale¿a³oby samemu za³atwiæ takie rêkawice

O tym wlasnie mowie - pytalem czy ktos ma jakies wzorce do wykonania takowych, w pelni historycznych rzecz jasna.
CYTAT
od wewn±trz zabezpiecza przeciwkorozyjnie czarn± farb±.

Znowu Rzeznicznu powtorzyles to co napisalem powyzej, pytalem na ile ta antykorozyjna farba przeklada sie na rekonstrukcje historyczna.
Marcus Aurelius Carnifex
Salut!

Odno¶nie malowania he³mów by³ kiedy¶ temat na Freha. Gdzie¶ on by³. face4.gif By³o tam pisane o historyczno¶ci farby.
Odno¶nie rêkawic historycznych kto¶ siê kiedy¶ reklamowa³ na Targowisku. I widzia³em takowe na w³asne oczy. £adne, skórzane, rêcznie szyte - niestety nie pamiêtam co, kto, gdzie, jakie wzory. icon_sad.gif

Pa
Czarny
Hej Jak interesuj± Was rêkawice to pogadajcie z koleg± Kokoszem smile.gif
Pozdrawiam
Wredota chodz±ca ...
Marcus Aurelius Carnifex
Salut!

W zwi±zku z tym, ¿e bêd± domawiane rêkawice Puchatek wszystkie zamówienia po naszym przesun±³ o dwa tygodnie. mad.gif

Pa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.