Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kaptorga
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
Dargoth
z tego co wiem kaptorga to woreczek zawieszany na szyi w którym to slowianie zwykli nosic amulety np ig³e o która mialy sie k³uc z³e duchy im zagra¿ajce czy tak¿e czerwon± szmatke odpêdzajac± je, jak i inne amulety.Ale do czego slu¿yla np srebrna kaptorga oraz kto ja nosil? Raczej nie mógl byc to byle kto tylko ktos znacz±cy czy by³a to g³owa rodu, komes czy kto inny?
Owen
Witam
Wedle mojej wiedzy te s³ynne piêkne kaptorgi z tak± dum± noszone przez dzisiejszych wojowników, znajdywane by³y tylko w grobach kobiecych smile.gif . Wiêc doradzam rozwagê
Pozdrawiam
Madeleine
To jest temat o kaptordze czy czat dla wykrywaczy amuletowych mroków? anger.gif Dok³adnie tyle poprawnych merytorycznie postów i na temat zawiera³. anger.gif
Rabiega
Witam.
Czy kto¶ z szacownego grona Frehowiczów dysponuje fotkami wykopu we³nianej kaptorgi z Gdañska ( mam tylko jedn± w nierewelacyjnej rodzielczo¶æi)? Mo¿e zacna ta persona zna równie¿ wymiary tego¿ zabytku?Mo¿e fotografie jakich¶ analogii do w.w. artefaktu, je¶li s± takowe?
Pozdrawiam i z góry dziêkujê!
Svana
Witam,
We³niana czyli chodzi o woreczek we³niany spe³niajacy rolê amuletu???? OK mozna na nie mówic kaptorgi, ale mówiono na nie nawiêzy lub amulety. A je¿eli chodzi o kszta³t to to by³y w kszta³cie ³ezki, lub kwadratowe. Wileko¶æ niestety nie wiem, jak w tym konkretnym przypdku, wiem bardziej co do nich wk³adano... taki post juz gdzie¶ poszed³ ode mnie....poszukaj a jak nie znajdziesz to ja go znajde smile.gif

Svana
Rabiega
CYTAT(Svana)
Witam,  
wiem bardziej co do nich wk³adano... taki post juz gdzie¶ poszed³ ode mnie....poszukaj a jak nie znajdziesz to ja go znajde smile.gif

Svana

Zanim pytam, zawsze szukam read.gif .Twój post wiêc znalaz³em.Wiem te¿ o synonimach i zawarto¶ciach.Taki tylko jestem u...czosnkowy ¿e szukam tego czego pewnie nie znajdê bez wizyty w muzeum i nie popatrze se przez szybkê...Dziêki i pozdrawiam!
Yhm
wiem ¿e post by³ stary ale mo¿e link do te¿ nierewelacyjnej ale duzo lepszej wersji kaporgi z Gdañska siê przyda http://gallowglass.org/jadwiga/pictures/na...s/ryc67_jpg.htm
Korinka
W kolorze w za³±czniku i jeszcze szew: http://gallowglass.org/jadwiga/pictures/na...yc47-48_jpg.htm
Rabiega
Yhm i Korince - bardzo dziêkujê - w³a¶nie o to mi chodzi³o tracker.gif
Snorri
Pozwolê sobie od¶wierzyæ temat. Interesuj± mnie srebrne kaptorgi. Kto nosi³, czy spe³nia³y tak± sam± f-cjê jak we³niane/skórzane, czy mo¿e by³y jakim¶ symbolem w³adzy (jednak trochê srebra to w sobie mia³o)?
Z góry dziêkujê za info.
Pozdro
Rabiega
Re - Snorri.
Wiele tu pozostaje w sferze domys³ów.
Srebrne kaptorgi s± czêstym znaleziskiem, na ziemiach poskich obecne s± w ok. 15% znalezionych skarbów - kompletne lub te¿ we fragmentach.Tak¿e w znajdowanych pozosta³o¶ciach warsztatów z³otniczych znajdowano ich ¶lady, np. w Brze¶ciu Kujawskim niemal kompletn± matrycê do wytwarzania kaptorg.
Kaptorgi znajdowane w grobach niemal w ca³o¶ci dotycz± pochówków kobiecych.
Te za¶, które pochodz± ze skarbów, jak niektóre znajdowane na Morawach, zawieszone s± na bogatych koliach, których zdobnictwo wskazuje na ewidentn± przynale¿no¶æ do bia³og³owy.
Nie znam ¿adnego pochówku mêskiego, uznawanego za s³owiañski, z zachowanymi elementami militarnymi, czyli pochówku wojownika, w którego inwentarzu znaleziono srebrn± kaptorgê.
Przedmioty to niew±tpliwie cenne, nie ryzykowa³bym jednak okre¶lania ich jako wyznaczników statusu spo³ecznego, chyba ¿e uznamy ¿e ten by³ to¿samy z wysokim statusem materialnym.
Przeznaczeniem kaptorg by³a ich funkcja schowków na amulety czy inne przedmioty "magiczne".
W spo³eczno¶ciach schrystianizowanych za¶ czêsto s³u¿y³y ju¿ jako relikwiarzyki - jest wiêc tu zachowana ich ci±g³o¶æ funkcji.
Jak to ma siê do ich noszenia przez wspó³czesnych odtwórców - S³owian - odpowiedz sobie sam smile.gif
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.