Pos³u¿ê siê cytatami z tematu: III Poznañski Turniej £ucznictwa Tradycyjnego ->2-4.09 umieszczonego w Kalendarium 2005. Dotyczy ogólnie wielu turniejów ³uczniczych ale mo¿e na kanwie tego konkretnego turnieju, o którym s³ysza³em du¿o dobrego i na który chêtnie bym siê wybra³ (o ile mi jeszcze dadz± zaproszenie po tym li¶cie ), da siê wzbudziæ szersz± dyskusjê . To nie s± z³o¶liwe pytania maj±ce na celu dyskredytacje czegokolwiek, tylko zachêta do dyskusji - taka uwaga na wszelki wypadek aby siê nikt nie obrazi³ .
Jeszcze w celu sprecyzowania tematu:
Piszê o turnieju historycznym maj±cym ambicjê rekonstrukcji historycznej - rozumiem, ¿e takim staje siê ten turniej i wiele innych, gdzie wagê przyk³ada siê do historyczno¶ci stroju i uzbrojenia pod rygorem niedopuszczenia do konkurencji.
Ten temat nie dotyczy natomiast ogólniej pojêtej rekreacji historycznej - dla przyk³adu, dla mnie, tak± rekreacj± historyczn± s± turnieje organizowane przez ¶rodowisko ³uczników tradycyjnych skupione wokó³ Konfraterni Smorgoñskiej Akademii. Oni nie podchodz± rygorystycznie (w rozumieniu rekonstrukcj) ani do strojów ani sprzêtu (w dowolnej technologii ale ma byæ bez celowników itp) to jest dla mnie w miarê spójne i zrozumia³e i w sumie dajew rezultacie du¿± liczbiê uczestników.
Do rzeczy, zacznê od cytatu:
CYTAT
Odnosnie strojów: kiedy¶ tak sie musia³o staæ, poprzednimi czasy przymykali¶my na to oko, tym razem bêdziemy restrykcyjni
CYTAT
sprzêt:dopuszczamy ³uki laminowane i drewniane
Ja czego¶ nie rozumiem w tej zabawie. Czy móg³by mi kto¶ przekonuj±co wyja¶niæ dlaczego rygorystycznie na wielu turniejach z konkurencjami ³uczniczyi przestrzega siê historyczno¶ci strojów, a nie przestrzega historyczno¶ci podmiotowej rzeczy tego turnieju/konkurencji czyli ³uku?
jedno rozumiem - ludzi z historycznymi ³ukami by³o by za ma³o ale przecie¿ dobry strój ksztuje chyba trochê wiêcej lub przynajmniej porównywalnie, ni¿ ca³kowicie drewniany, zrobiony wg historycznych wzorów ³uk - chyba, ¿e siê mylê? A do tego uzbrojenie ochronne (historyczne) i broñ (historyczna oczywi¶cie). Skoro to ma byæ rygorystycznie przestrzegane to dlaczego nie sprzêt ³uczniczy?
Aha, ci co mnie znaj± to wiedz±, ¿e nie mam nic przeciwko ³ukom kompozytowym z w³óknem szklanym czy karbonem czy czego tam nie wymy¶l± spece od technologi materia³ów. Jednak¿e jak widzê cz³owieka w maksymalnie wiernej kopii ubioru i uzbrojenia, dzier¿±cego w d³oni "american longbow" wykonany w techologi kompozytu w³ókno szklane - drewno - drewno - w³ókno szklane i na dodatek z pó³k± na strza³ê, to mi siê trochê smutno robi. Skoro mo¿na wymagaæ historyczno¶ci np. miecza oraz spójno¶ci stroju to dlaczegni nie ³uku?
Rozumiem, ¿e replika ³uku kompozytowego ¶ciêgna-drewno-róg to ju¿ niebagatelny koszt ale ilu ludzi tak naprawdê odtwarza Madziarów, Po³owców, Mongo³ów,Tatarów krymskich, Turków, jazdê lekk± polsk± XV-XVII wiek itp.? Chyba najwiêcej tych ostatnich. Powedzmy z uwagi na du¿y koszt niech to bêdzie "modren replica" oddaj±ca odpowiednio kszta³t ale dla wiêkszo¶ci wystarczy prosty ³uk drewniany.
Tyle je¶li chodzi o zachêtê do dyskusji.
Pozdrawiam