Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Skrzyd³a husarskie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Sam
Czyta³em (A. Maczak: W czasach „potpu“) ¿e przed laty toczy³ sie spór, jak umocowane by³y husarskie skrzyd³a: do pleców czy do siod³a.
Widocznie jest spór skonczony. Ogier pisa³, ¿e do pleców. Wiecie cos o tym? Literatura?
Kali
Witam
http://www.husaria.jest.pl/skrzydla.html
Tu mozesz sobie poczytac o skrzydlach i sposobie mocowania
pozdrawiam
Marcinek
Zeby nie trzeba bylo za duzo czytac to powiem ze byly mocowane i tak i tak.
Na oba sposoby mocowania jest mnostwo dowodow (eksponaty, obrazki i inne takie).
Pozdr.
Sventevith
W muzeum WP w Wawce mozna obczaic ladnie smile.gif I sa tam zbroje z mocowaniami na skrzydla.
p_smok
CYTAT(Marcinek @ 23:26 26.02.2005) [snapback]86978[/snapback]
Zeby nie trzeba bylo za duzo czytac to powiem ze byly mocowane i tak i tak.
Na oba sposoby mocowania jest mnostwo dowodow (eksponaty, obrazki i inne takie).
Pozdr.

Skrzyd³a husarskie by³y mocowane do ³êku siod³a jako zabezpieczenie przed arkanem warrior.gif , a do naplecznnika do zbroi paradnej.
robert w. Wielki
Ró¿nie mówi± o tym patancie na arkan...faktem niezaprzeczalnym jest natomiast dwój podzia³
mocowania skrzyde³;)
Trudno równie¿ okre¶liæ prawdopodobieñstwo skuteczno¶ci,domniemanego furkotu skrzyde³,który mia³ na celu jakoby wywo³ywaæ panikê wu koni przeciwnika..(jak dla mnie za du¿o w tym wszystkim ,,chyba")...
p_smok
Jakimś specjalistą od husarji to ja niejestem, ale co do furkotu to szczerze wątpie by koniom bojowym jakoś przeszkadzał skoro na polu bitwy i tak jest cała masa różnych dziwnych dźwięków.A co do ochrony przed arkanem ma to raczej sęs bo skrzydła sięgały ponad głowę husarza i przymocowane do łęku uniemożliwiały go ściągnąć z konia. Przecież jak ktoś w takim rynsztunku znajdzie się na ziemi to żadnych szans nie ma.
AdamS
no ale jak galopuja to faktycznie robi wrazenie ...
widzialem na zywo ze 12 takich skrzydlatych smile.gif
w zyciu nie stanalbym naprzeciwko :D
no i troche te skrzydla szumialy smile.gif
pozdro
AdamS
Viator
Teoriê o szumie skrzyde³ dla przera¿ania przeciwnika i jego konia ju¿ dawno od³o¿ono do lamusa. Szum piór to nie syrena nurkuj±cego Stukasa, nie s³ychaæ go na sto metrów do przodu, a w±tpiê czy nawet z piêciu metrów. Jedyny koñ jaki móg³by ten szum dobrze us³yszeæ to... w³asny wierzchowiec tak uskrzydlonego husarza.

Natomiast efekt wzrokowy by³ na pewno niezapomnany, tyle ¿e oddzia³ywa³ on nie jako samoistny bodziec, ale w powi±zaniu z uzasadnion± legend± "jazdy nie do powstrzymania".
Rafa³ Pr±dzyñski
Bojowo by³u mocowane i tak i tak - alibo wcale ich nie by³o. Sens - nie wiadomy. Osobi¶cie widzia³em 60 skrzydlatych z daleka i z bliska iw spoczuynku i w galopie. Wiem jedno o tych skrzyd³ach (jako strzelaj±cy od lat sie wypowiadam). Mo¿na dostac kociokwiku w ocenie odleg³o¶ci od celu jakim jest taka chor±giew. Czy to z daleka jak siê jaki falkon obsuguje czy to z bliska, /oko nie b³adzi perspektyw± dopiero jak na strzelanie nie ma co liczyæ.
Oczywi¶cie zak³adam ¿e nie dzia³a to tak genialnie jak kto¶ siê owych anio³ków skrzydlatych napatrzy³ do obrzydzenia.
p_smok
Zastanawiam siêco do tych skrzyde³ na plecach w czsie bitwy itak my¶lê, ¿e pomijaj±c sprawê arkanu, to takie skrzyd³a ma³o wygodne podczas szarrzy by by³y. dunno.gif
..:: Grigorij ::..
Okre¶lê to tak ...
Moja pierwsza styczno¶c ze skrzyd³ami siedz±c w zbroi na koniu ... szabl± przy ciêciu przywali³em w skrzyd³a tongue.gif Mora³ z tego wysnu³em prosty - skrzyd³a nie by³y u¿ywane w czasie walki a jedynie paradnie ... i tu zapewne parê osób mnie pogryzie icon_wink.gif
W Polsce utar³ siê taki mit ¿e jak husaria to tylko ze skrzyd³ami, bo tak ich przedstawiali wszyscy wielcy malarze. Fakt faktem nie da siê ukryæ, ¿e napewno wygl±da to efektowniej ale nawet po moich narazie skromnych do¶wiadczeniach ca³kowicie stojê na stanowisku, ¿e skrzyd³a by³y jedynie paradn± ozdob±.

Czo³em!
SAMUEL77
hej
To nie jest argument
Bez urazy, ale to tak, jakby stwierdziæ, ¿e konie ³bów do bitwy nie zabiera³y, bo przeszkadzaj± w machaniu szabl±
Nie przes±dzam czy skrzyd³a do walki by³y zak³adane, czy nie. Dla wprawnego w fechtowaniu problem z zachaczaniem szabl±, czy inna broni± o skrzyd³a raczej nie istnia³.

pozdrawiam
..:: Grigorij ::..
Heh ... no w zasadzie to trudno Samuelu nie przyznaæ Ci racji. Byæmo¿e problemy jak narazie wynikaj± z mojej nieumiejêtno¶ci.

Pomijaj±c jednak ten fakt, ¶miesz± mnie po prostu teorie wymy¶lane przez historyków-naukowców w przeró¿nych publikacjach. Najlepszy jest chyba motyw z szumem skrzyde³, który jakoby mia³ straszyæ konie przeciwnika ... crazy.gif Je¶li ju¿ mia³bym siê z któr±¶ teori± zgodziæ to chyba zdecydowa³ bym siê na to, ¿e dziêki skrzyd³om husarz wydawa³ siê wy¿szy i wizualnie wiêkszy, co robi³o swój efekt psychologiczy. Je¶li by skrzyd³a by³y równie¿ mocowane w ten sposób, ¿e porusza³y by siê - '³opota³y' (z mojej wiedzy wynika, ¿e by³ dwojaki sposób przytwierdzania: na sztywno i z mo¿liwo¶ci± ruchu ... acz oczywi¶cie napewno nie przeczyta³em wszystkiego) to mog³o by to powodowaæ wizualne zatarcie sylwetki husarza, przez co ich liczebno¶æ wydawa³a by siê wiêksza. Czyli w zasadzie skrzyd³a sprowadza³ bym do efektu psychologicznego ...

Nie przestaj±c uwa¿aæ, ¿e stosowane by³ tylko paradnie ... icon_wink.gif

Czo³em!
rydz
"Do czego s³u¿y³y skrzyd³a husarskie?" to mój drugi ulubiony temat tu¿ po tym: "Kto jest lepSZy , rycerz czy ninja? :D
Sto lat nic nie pisa³em na freszce, a ¿e mam chwilê czasu to wybaczcie ale podziele siê przemy¶leniami.

Po pierwsze uwa¿am ¿e skrzyd³a mia³y g³ównie, albo wrêcz wy³±cznie efekt psychologiczny.
Je¶li mia³yby broniæ przed arkanem to napewno musia³yby byæ montowane wy³±cznie do siod³a.
(w MWP jest/by³a? wystawa rycin na których widaæ konie zdobyczne w bitwie pod Warszaw±, na których s± pomontowane siod³a. Ryciny sporz±dzone by³y przez cz³owieka bior±cego udzia³ w bitwie) Jestem w stanie w to uwierzyæ, ale wystarczy³yby same patyki. Po co montowaæ pióra w tym przypadku?

Je¶li chodzi o szym i szelest to mo¿na to w³o¿yæ miêdzy bajki bo wystarczy 10 koni ¿eby nie by³o s³ychaæ co mówi kolega 2 konie dalej. Jakby husaria zamiast szele¶ciæ skrzyd³ami gra³a na dudach to mo¿e by¶my co¶ us³yszeli. hehehe.gif

Legenda + ros³o¶æ husarzy + piêkno/wielko¶æ koni + masa ozdób: od buñczuków, proporczyków przez zbroje i lamparcie futra po skrzyd³a <- to by³a recepta na niesamowity efekt psychologiczny.
I mówiê tu o efekcie g³ównie na je¼d¼cu, bo dobry koñ bojowy, a nawet wspó³czesny "pokazowy" w nosie(chrapach;) ma chor±giewki i buñczuki. Oczywi¶cie zak³adam ¿e husaria walczy³a z przeciwnikiem który je¼dzi³ na koniach obytych z trudami walki. ;)
Husarz
Je¿eli by przyj±æ,¿e husarz walczy³ kopi±,a po jej skruszeniu koncerzem to skrzyd³a mu nie przeszkadza³y.Walcz±c szabl± ,pa³aszem to ju¿ problem.Uwa¿am ,¿e skrzyd³a husarze nosili tylko do parady,a chcia³bym siê myliæ ,bo sami wiecie ,jak wygl±da husarz bez skrzyde³.
Ze znanych mi listów przypowiednich ,nigdzie nie ma napisane,¿e skrzyd³a s± w opisie broni jako podstawowe oporz±dzenie.
Je¿eli kto¶ mia³by dostêp do listów przypowiednich lub innych ¼róde³ stwierdzaj±cych u¿ycie skrzyde³ w boju to dajcie znaæ...
Ig³a
W artykule Pana Rados³awa Sikory stoi taki oto fragment:

Sprawê t± w pewnym stopniu na¶wietla tre¶æ listu przypowiedniego który wyszed³ z kancelarii królewskiej Stefana Batorego. Dokument ten - zalecaj±cy Stefanowi Bielawskiemu sformowanie chor±gwi husarskiej - w szczegó³owy sposób reguluje kwestie m.in. sposobu uzbrojenia i wyposa¿enia husarzy. Czytamy w nim:
Ka¿dy rotmistrz ma siê staraæ, aby ...[i tu wymieniona jest d³uga lista niezbêdnego wyposa¿enia husarza], za¶ pióra i inne ozdoby dla okaza³o¶ci i postrachu nieprzyjaciela zale¿nie od upodobania ka¿dego."

link do ca³o¶ci: http://www.husaria.jest.pl/skrzydla.html

Zatem, mogli nosiæ ale nie musieli. Czyta³em te¿ (niestety nie pomne gdzie), ¿e przypinano pióra do tarcz (puklerzy?), ew. do bitwy stawano z jednym skrzyd³em troczonym do siod³a (to mi zda siê najbardziej logiczne) - obrazki jak w 1612 to raczej pomys³y fantasy
Parufka
Skrzyd³a czy te¿ pióra przyczepiali do tarcz podobnych jakich u¿ywali husarze w XVI wieku ba³kañscy Delhi w s³u¿bie Otomanów ale o stosowaniu tego patentu w husarii nigdzie nie s³ysza³em.
Ig³a
Poprzednie wiesci moje (te o tarczach) byly czerpane, z ksi±¿ki w bia³o niebiskiej oprawie, grubej +-200 stron format B5 - pamietam jak wygl±da a nie pamiêtam tytu³u ;) - mo¿e kto¶ kojarzy owo ¼ród³o?
Powy¿ej za¶ pisa³em o protoplastach husarii (przed 1576 rokiem), którzy te¿ nazywani byli husarami, za³±czam te¿ rycinê takiego bohatera.

A oto proszê i bardzo ciekawy artyku³.

Link do artyku³u: http://www.ioh.pl/pelne.php?Art=1055&Strona=1

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.