"Do czego s³u¿y³y skrzyd³a husarskie?" to mój drugi ulubiony temat tu¿ po tym: "Kto jest lep
SZy , rycerz czy ninja? :D
Sto lat nic nie pisa³em na freszce, a ¿e mam chwilê czasu to wybaczcie ale podziele siê przemy¶leniami.
Po pierwsze uwa¿am ¿e skrzyd³a mia³y g³ównie, albo wrêcz wy³±cznie efekt psychologiczny.
Je¶li mia³yby broniæ przed arkanem to napewno musia³yby byæ montowane wy³±cznie do siod³a.
(w MWP jest/by³a? wystawa rycin na których widaæ konie zdobyczne w bitwie pod Warszaw±, na których s± pomontowane siod³a. Ryciny sporz±dzone by³y przez cz³owieka bior±cego udzia³ w bitwie) Jestem w stanie w to uwierzyæ, ale wystarczy³yby same patyki. Po co montowaæ pióra w tym przypadku?
Je¶li chodzi o szym i szelest to mo¿na to w³o¿yæ miêdzy bajki bo wystarczy 10 koni ¿eby nie by³o s³ychaæ co mówi kolega 2 konie dalej. Jakby husaria zamiast szele¶ciæ skrzyd³ami gra³a na dudach to mo¿e by¶my co¶ us³yszeli.
Legenda + ros³o¶æ husarzy + piêkno/wielko¶æ koni + masa ozdób: od buñczuków, proporczyków przez zbroje i lamparcie futra po skrzyd³a <- to by³a recepta na niesamowity efekt psychologiczny.
I mówiê tu o efekcie g³ównie na je¼d¼cu, bo dobry koñ bojowy, a nawet wspó³czesny "pokazowy" w nosie(chrapach;) ma chor±giewki i buñczuki. Oczywi¶cie zak³adam ¿e husaria walczy³a z przeciwnikiem który je¼dzi³ na koniach obytych z trudami walki. ;)