Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Artyku³ o mieczach wikiñskich
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Woo
Na naszej stronie pojawi³ siê artyku³ Marcina ¯mudzkiego:

[center:468343b2d9]"Czy aby na pewno Wikingowie
kuli miecze dla Polaków?

O pochodzeniu mieczy wczesno¶redniowiecznych znajdowanych na ziemiach polskich.
Kierunki importu, typologia i uwagi konstrukcyjne."

http://lorica.risp.pl/4/1/wikingowie.php
[/center:468343b2d9]

pozdrawiam
Ingvar6
Drobna uwaga, a w³asciwie dwie:

- w IX wieku (jak napisa³ autor) ekspansja skandynawska jeszcze sie nie zacze³a? Mysla³em ¿e zaczê³a siê od Lindisfarne w 793 roku

- Rycerze polscy z okresu IX - XI wiek?

Poza tym artyku³ ca³kiem rzetelny i ciekawy
Jugger
Rzetelny?

cytat:
Starsze typy mieczy, oznaczone symbolami literowymi B,D,H,I,I1,M,K,R, datowane na VIII-X wiek, reprezentowane s± przez zaledwie 1-2 egzemplarze w obrêbie jednego typu.

Nie chcialo mi sie sprawdzac ale sam typ B mial za czasow Petersena (1919) 14 znalezisk z terenu norwegii tylko
http://www.vikingsword.com/petersen/ptsn061b.html

a tak przy okazji:
cyt:
Wydaje siê, ¿e jedynym wyt³umaczeniem takiego kryterium podzia³u, jest brak zasadniczych ró¿nic miêdzy g³owniami owych mieczy.

Glownie skandynawskich mieczy sa podzielone na 5 typow, ktore ZNACZNIE roznia sie miedzy soba.

Moze ktos poda dalsze niescislosci? smile.gif
Randir
Jestem laikiem je¶li chodzi o typologiê mieczy czy te¿ stan badañ archeologicznych, jednak zdanie, które cytuje Jugger:

CYTAT
Starsze typy mieczy, oznaczone symbolami literowymi B,D,H,I,I1,M,K,R, datowane na VIII-X wiek, reprezentowane s± przez zaledwie 1-2 egzemplarze w obrêbie jednego typu.

w tek¶cie odnosi siê do znalezisk na ziemiach polskich, tak w ka¿dym razie wynika z konteksu. Nie wiem, ile na prawdê znaleziono mieczy danego typu w Polsce, jednak odwo³ywanie siê do znalezisk z Norwegii jest tu chyba nie na miejscu.
Jugger
Racja, nocne czytanie mi nie s³u¿y... Odszczekuje smile.gif
Ludka
Witam!

Petersen oparl swoj podzial o oprawy mieczy bo nie wszystkie glownie sie zachowaly, zelazo koroduje w ziemi, oprawy do ktorych uzywano kosci srebra czy zlota zachowaly sie w lepszym stanie. Poza tym prosze zauwazyc, ze wszystkie pozniejsze typologie opieraja sie na jego pracy. Moim zdaniem facet odwalil kawal dobrej roboty w jego czasach bez techniki dotrzec do tych wszystkich znalezisk ,je opisac pogrupowac, skatralogowac.
Nie wszystkie grupy mieczy oczywiscie znalazly sie w jego pracy, stan owczesnych znalezis, ale tak jest z wszystkimi typologiam.

Ludka Excalibur

PS. Jakby ktos mial jego ksiazki na jakimkolwiek nosniku to prosze o kontakt na priva
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.