Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pó³ki???
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Meble i wyposa¿enie pomieszczeñ
Rafa
Czy w ¶redniowieczu korzystano z pó³ek a je¶li tak to jak wygl±da³y? Prosze o zdjecia ja mozna
Anuszka
Chodzi ci o pó³ki zawieszane na ¶cianach czy rega³y??? bo jesli chodzi o pó³eczki scienne to owszem by³y,ca³kiem sporo ich wizerunkow widnieje na pietnastowiecznych obrazach,zw³aszcza tych mistrzów Niderlandzkich,ukazujace sceny z ¿ycia ¶wietych,zw³aszcza Marii,Postaram sie umiescic nied³ugo jakies fragmenty obrazow z pó³eczkami-ale generalnie sa ca³kiem podobne do tych wspo³czesnych nie liczac typowo gotyckich zdobieñ np wyrzezbionych motywów manswerkowych itp

pozdrawiam smile.gif
Rafa
Chodzi o takie zawieszane na scianach, i je¿eli by¶ mog³a jakies obrazy lub zdjecia mi pokazac by³ bym wdzieczny
Anuszka
To na razie jedno przedstawienie pólki,jak znajde cos wiecej to zamieszcze tu to niechybnie smile.gif ,To obraz z 1450 roku przedstawiajacy Madonnê w komnacie.Obecnie obraz jest w Muzeum Narodowym we Wroc³awiu.Póleczka oczywiscie znajduje sie w prawym górnym rogu.

Pozdrawiam smile.gif
Pawe³ Lipnicki
Trochê bêdzie w "Encyclopedie Medievale" Viollet le Duc - niestety nie wiem, czy
na 100% zgodne historycznie... face4.gif
Anuszka
Oto kolejne wizerunki pó³ek. Pochodza z konca XIV i z XV wieku.Zaobserwowa³am ,ze wiekszosc pólek by³o zamieszczanych w wykuszach w scianach,niemniej by³y tez takie wieszane bezposrednuio na scianie.Wizerunak takiej póleczki postaram sie umiescic jutro.

Pozdrawiam smile.gif
Anuszka
otoz i one smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.