Poszukuje zdjec smoczych glów, wykonanych przez artystow wikinskich. Takie g³owy ze statkow czy z ko¶cio³ów gontowych. Z gory dziêkuje za pomoc.
Witam!
Smocze glowy wystepowaly rowniez w bizuterii zakoncnia bransolet czy lancuchow podczepianych pod zapinki zolwiowate Poszukaj jakejs strony z sieci z sztuka wikinska po podstawowe informacje a napewno natkniesz sie na jakiegos Smoka
Ludka Excalibur
Co do smoków z ko¶cio³ów - z ko¶cio³a Wang:
Wang 54.jpg
W górnych naro¿nikach XII w. portali wyrze¼biono uskrzydlone smoki,
rozrywaj±ce poziomo po³o¿on± ósemkê. Scena ta mo¿e symbolizowaæ
odwieczn± i nieskoñczon± walkê dobra ze z³em.
Wang smok.jpg
Rysunek smoków z odrzwi zewnêtrznych strony zachodniej.
S± jeszcze oczywi¶cie smocze ³by na dachu, ale nie trafi³em na ¿adne dobre zdjêcie. Wpisz w Altavistê albo Google "Stave church" a trochê tego powiniene¶ znale¼æ, nie tylko z Wang.
a jeszcze lepiej wpisaæ "stavkirke"
Pozdrawiam
Znalaz³em jeszcze u siebie herb smoka - pochodzi z Rusi, ale pierwowzór jest zapewne wareski.
Witam!
Ten smok z nie ma nic wspolnego z wikinska stylistyka smoczych glow. Nie mam pojecia skad on jest ale na pewnmo nie ze Skandynawi. Po pierwsze w Skandynawskiej sztuce nie pojawia sie smok w takiej formie. Zazwyczaj jest to glowa smoka, jesli zas cialo to ukazane grzbietem do gory a nie bokiem. Po drugie nie widac tu zadnych zwiazkow stylistycznych ze stylami zdobniczymi wikinskiej Skandynawii.
Ludka Excalibur
Niestety, pewnie masz racjê, a ¿e ¼ród³o tego akurat wizerunku nie by³o podane tam, sk±d je bra³em, wiêc lepiej siê nim nie sugerowaæ (z Wikingami za wiele wspónego nie mam, wiêc siê nie znam i ³ykam to co mi mówi±). Ergo: pard± za fo-pa (i do swidanija wariagi!).
witam
smoki powiadacie..................
to powinno sie nadaæ - orygina³ znaleziony by³ , z tego co pamiêtam, w szwecji
Z tego co kiedy¶ wyczyta³em to te smoki z dziobów ³odzi to mia³y byæ wê¿e morskie a zadaniem ich by³a ochrona statku przed atakami na ³odzie tych, ¿ekomo ¿ywych wêzy.
Link do galerii Jomsborg Vikings Hird.
http://www.jomsborg.pl/album.html jest tu parê fotek ich ³odzi.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.