Hasintus, to by trzeba sprawdziæ. Drzwi z Czerwiñska z tego, co wiem, zosta³y przeniesione chyba do muzeum w klasztorze, natomiast drzwi z Sulejowa zachowane s± chyba na miejscu.
Znani s± wykonawcy drzwi br±zowych z P³ocka i Gniezna. Drzwi P³ockie wykonali w Magdeburgu w l. 1152-6 , odlewnicy Rykwin (Riquin) i Waismuth. Wykonali je wyra¼nie z polecenia arcybiskupa magdeburskiego Wichmana dla jego znajomego biskupa p³ockiego Aleksandra z Malonne (Jan Samek pisze o dziele jako o "skutku koneksji" miêdzy hierarchami). St±d widaæ, ¿e obaj rzemie¶lnicy musieli byæ odlewnikami nadwornymi.
Drzwi Gnie¼nieñskie natomiast by³y wg Jana Samka prawdopodobnie, a wg mnie na pewno wykonane w Polsce (jest tu mnóstwo typowo polskich szczegó³ów, które raczej nie by³y dostêpne gdzie indziej). Jan Samek pisze:
CYTAT
Autorem tego wybitnego dzie³a (...), jak wskazuje trudno czytelny napis, by³ Petrus Luitinius pochodz±cy z okolic Lille lub Como.
Sk±d wiadomo, ¿e akurat z tych miejscowo¶ci - tego niestety Jan Samek nie powiedzia³. Lille znajduje siê we Francji, Como we W³oszech, a same nazwy miejscowo¶ci chyba na tyle siê ró¿ni±, by mimo s³abej czytelno¶ci napisu nie mo¿na by³o iich pomyliæ. Samo nazwisko Luitinius mo¿na wywie¶æ z ka¿dego chyba jêzyka europejskiego.
Natomiast dzie³a kowali raczej w tamtych czasach sygnowane nie by³y. Byæ mo¿e, zachowa³y siê w dokumentach nazwiska kowali, ale w±tpiê, by mo¿na by³o je skojarzyæ z którymi¶ z drzwi.
Sporo nazwisk kowali znanych jest z miast lokacyjnych, ale tak¿e nie wiadomo mi nic o tym, by którekolwiek z wykonanych dzie³ mo¿na by³o ³±czyæ z konkretnym wykonawc±.