Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: He³m polski
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
-=WuNTeK=-
Co i jak waszym zdaniem da siê wyklepaæ z polskiego he³mu wojskowego. I jak go rozhartowaæ czy cu¶ coby siê "mientki" zrobi³, bo za bardzo "panca" jest jak na moje oko:)
Mi¶ z Brochowa
"Wyklepaæ" da siê niewiele, rozhartowaæ te¿ nie bardzo - drañstwo samo siê hartuje na bie¿±co, próbowa³em z Dejrisem d³u¿szy czas. W koñcu ma toto odchyliæ pocisk z ka³asza, nie?...
Na mój gust jedyne co zrobiæ mo¿na to potraktowaæ taki he³m szlifierk± k±tow± i innym ciê¿kim sprzêtem oblê¿niczym i wykorzystaæ dzwon jako komponent g³ówny do 'czego¶ innego', co te¿ szczerze polecam bigsmile2.gif
Jakub z Bielska
Ja osobi¶cie nic bym nie robi³ z he³mu wojskowego smile.gif
Dlaczego?? Bo ludzie ¼le siê potem na ciebie patrz± bigsmile2.gif
A pozatym to jest....... [bêbny!] ...... n i e h i s t o r y c z n e devil.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Te¿ siê dopiszê: nic z niego nie rób. Pomijaj±c ju¿ oczywiste kwestie historyczno¶ci bum.gif ten rodzaj he³mu nie jest dopasowany do kszta³tu g³owy tak jak powinien byæ, bo s³u¿y³ do czego innego. Generalnie praktycznie wszystkie przeróbki wojaków wygl±daj± beznadziejnie i wstyd siê w nich pokazywaæ. Pozdrawiam
Gwyn
-=WuNTeK=-
Ale¶ta mie skrzyde³ka podetly:) A mo¿e jednak komu¶ siê cosik uda³o z tego dziadostwa zrobiæ? No gadaæ !!!
Mi¶ z Brochowa
Primo: zgadzam siê, wykorzystanie 'polaka' nie jest najlepszym rozwi±zaniem, szczególnie je¶li ca³y czas ma siê¶wiadomo¶æ ¿e to co ma siê na g³owie by³o kiedy¶ he³mem wojskowy, icon_mrgreen.gif
Ale
Secundo: co do (werble) niehistoryczno¶ci, to nie jest taki jednorodny dzwon bardziej niehistoryczny ni¿ wspó³cze¶nie u¿ywane przez nas nity ¿elazne albo stalowe ig³y czy nici z 'domieszkami'. Je¶li kto¶ ma he³m o którym mo¿e powiedzieæ¿e jest wykonany metodami w 100% historycznymi to zapraszam do wypowiedzi moro.gif
Tertio: jak taki he³m bêdzie po przeróbce wygl±daæ zale¿y tylko od tego, ile siê w niego pracy w³o¿y, czyli od naszych chêci (nawet nie umiejêtno¶ci, zaznaczam). Jednorodna odkuwka nie by³a niczym niespotykanym na terenach S³owiañszczyzny, choæ najczê¶ciej by³y to importy z Bizancjum (je¶li idzie o kszta³ty sferyczne, takie jak choæby dzwon polskiego he³mu wojskowego). Osobi¶cie mia³em kontakt z dwoma (wliczaj±c mój w³asny samowtór zrobiony) he³mami przerobionymi z 'pó³produktu wojskowego' i ¿adnego z nich bym tak naprawdê o pokrewieñstwo z 'polakiem' nie pos±dzi³. Tak wiêc panowie wszystko zale¿y od nas tak naprawdê, i odradzam jednoznaczne s±dy a priori.
-=WuNTeK=-
Tak czy siak co¶ z niego zrobiê i dam tu fotki to siê po¶miejecie. I niech mi kto¶ powie jak go rozhartowaæ.
Jakub z Bielska
Witam!

CYTAT
Secundo: co do (werble) niehistoryczno¶ci, to nie jest taki jednorodny dzwon bardziej niehistoryczny ni¿ wspó³cze¶nie u¿ywane przez nas nity ¿elazne albo stalowe ig³y czy nici z 'domieszkami'. Je¶li kto¶ ma he³m o którym mo¿e powiedzieæ¿e jest wykonany metodami w 100% historycznymi to zapraszam do wypowiedzi

Je¶li mnie pamiêæ nie zawodzi, to ju¿ kiedy¶ toczono dyskusje (chyba o strojach), z której mo¿na by³o wyci±gn±æ wnionski : je¶li co¶ nie jest w 100% historyczne to po co siê staraæ, ¿eby by³o chocia¿ 75% historyczne?
Ja sam mam he³m (produkcji mo¶ci Kotlarza), który jest wykonany na wzór historycznego ale nie metodami i materia³ami czysto ¶redniowiecznymi smile.gif
Ultramegahistoryczno¶ci nie uzyskamy nigdy (wspomniane wy¿ej nity, blachy, materia³y...) ale mo¿emy d±¿yæ, ¿eby to co robimy by³o jak najbardziej zbli¿one do tego w czym biegali nasi przodkowie (historyczne wzory, rêcznie szyte ciuszki itp.).
Ach, no to ju¿ koniec moralitetów na dzisiaj bigsmile2.gif

A co do sprawy przeróbek he³mów wojskowych...
Osobi¶cie swój os±d opieram na dwóch "saladach" z he³mu wojskowego, który nie wywar³y na mnie pozytywnego wra¿enia.
My¶le, ¿e po styku z tymi produktami Polski Ludowej ju¿ nic nie zmieni moich negatywnych odczuæ w powy¿szym temacie.
-=WuNTeK=-
Nie pamiêtam gdzie te fotki znalaz³em (mo¿e na forum), ale wydaje mi siê ¿e jest to "wojak".
mardinus
Witam.

Na mojej stronie WWW pojawi³ siê dzii¶ nowy he³m.
Jest to he³m treningowy wykonany na bazie he³mu wojskowego.

Jest to he³m TYLKO ! treningowy - to znaczy:
- dla ludzi których nie staæ na normalne he³my a chc± w czasie treningu ochroniæ swoj± g³owê.
-dla zaoszczêdzenia bojowego he³mu (czesto bardzo drogiego)przed wgnieceniami itp.
-dla mo¿liwo¶ci zostawienia takiego he³mu np. w sali treningowej , bez obawy ,¿e np : zardzewieje , kto¶ niepowo³any go we¼mie ,lub gdzie¶ sie zarysuje w trakcie k³adzenia go na ziemiê.
- dla bractw które moga w ten sposób uzbroiæ i æwiczyæ nowych adeptów walki , do czasu kupienia przez nich bojowych he³mów.

Jego cena -60z³ jest do¶æ niska - a dzwon z wojskowego he³mu , oraz blacha 2mm oferuje do¶æ dobr± ochronê.
Farba , ¶lady spawania , ranty -s± celowo zostawione tak ,aby nikomu nie przysz³a ochota wyj¶æ w takim he³mie do walki np na turnieju , lub pokazie.
W tym przypadku delikwent narazi siê na wy¶mianie ..... smile.gif smile.gif

do he³mu mogê za³o¿yc wysció³kê z he³mu wojjskowego za 15 z³.
Mi¶ z Brochowa
"Je¶li mnie pamiêæ nie zawodzi, to ju¿ kiedy¶ toczono dyskusje (chyba o strojach), z której mo¿na by³o wyci±gn±æ wnionski : je¶li co¶ nie jest w 100% historyczne to po co siê staraæ, ¿eby by³o chocia¿ 75% historyczne?"

Owszem, to czêsty temat. Ale czy znaczy to ¿e w ogóle odrzucam pryncyp 'historyczno¶ci' i namawiam do niedbalstwa w wykonaniu pancerza czy strojów? Chyba nie. Pijê po porstu do tego, ¿e gdyby¶my wszystko os±dzali na podstawie tego, z jakich to pó³produktów i jak± technologi± wykonujemy, to mogliby¶my siê pochlastaæ. A jednorodny dzwon ¿elazny grubo¶ci 2mm to - najkrócej mówi±æ - jednorodny dzwon ¿elazny grubo¶ci 2mm, i jako taki mo¿e chyba zostaæ wykorzystany jako element sk³adowy he³mu.

"Osobi¶cie swój os±d opieram na dwóch "saladach" z he³mu wojskowego, który nie wywar³y na mnie pozytywnego wra¿enia.
My¶le, ¿e po styku z tymi produktami Polski Ludowej ju¿ nic nie zmieni "

Aha. A ja osobi¶cie opieram swój pogl±d na he³mie moim wczesnym i barbucie Kanclerza Draconii Dejrisa Ostarisa, które wywar³y na mnie pozytywne wra¿enie. I nadal podtrzymujê moje subiektywne zdanie ¿e nie ma co wszystkiego wrzucaæ do jednego worka, i lepiej co¶ obejrzeæ zanim siê z góry za³o¿y ¿e jest to beznadziejne i na pewno bêdzie niehistoryczne.
Jakub z Bielska
CYTAT
Owszem, to czêsty temat. Ale czy znaczy to ¿e w ogóle odrzucam pryncyp 'historyczno¶ci' i namawiam do niedbalstwa w wykonaniu pancerza czy strojów? Chyba nie. Pijê po porstu do tego, ¿e gdyby¶my wszystko os±dzali na podstawie tego, z jakich to pó³produktów i jak± technologi± wykonujemy, to mogliby¶my siê pochlastaæ

Pozwólcie, ¿e skwituje to jednym zdaniem : Racja jest po waszej stronie smile.gif

CYTAT
I nadal podtrzymujê moje subiektywne zdanie ¿e nie ma co wszystkiego wrzucaæ do jednego worka, i lepiej co¶ obejrzeæ zanim siê z góry za³o¿y ¿e jest to beznadziejne i na pewno bêdzie niehistoryczne.  

I znów kajam siê przed wami, bo macie racje. smile.gif

Wiem, ¿e ten post nie by³ odkrywczy ale po czê¶ci (tej wiêkszej ;) ) zgadzam siê z wami, mo¶ci Joanno i Michale.
Poprostu moje pogl±dy s± oparte (jak ju¿ napisa³em) na niezbyt udanych he³mach wykonanych z tych¿e pó³produktów lecz je¶li kto¶ przedstawi mi ³adnie wykonany he³m ¶redniowieczny z dzwonem z he³mu wojskowego to obiecuje zweryfikowaæ swoje racje.
Musze przyznaæ, ¿e w du¿ej mierze bazuje te¿ na popularnej opini, i¿ przeróbki he³mów wojskowych s± be i wogóle z³e, a wy¿ej wymienione przeze mnie "salady" zdaj± siê j± potwierdzaæ ...

smile.gif
Mi¶ z Brochowa
Ecce.
http://www.draconia.pl/kronika_02.09_hellu...luborg_05.shtml
Zdjêcie lewo-dó³, toto wielkie czerwone na pierwszym planie to ja i mój he³m bigsmile2.gif
Jakub z Bielska
Nie znam siê na wcze¶niakach ale he³m wygl±da przyzwoicie smile.gif
Wiem, wiem - znowu nie mia³em racji.
Mimo wszystko - ja dalej bêde biega³ w swoim basinecie od Kotlarza, a koszmar tych dwóch "salad" dalej bêdzie straszy³ mnie po nocach devil.gif
Jakub z Bielska
¯eby zakoñczyæ temat - nadal jestem za he³mami od producentów, którzy zajmuj± siê 'zawodowo' wyrobem ¶redniowiecznych blach (polece znowu Kotlarza, Berenta, Kosewskiego smile.gif ).
I nadal mam podobne zdanie co do przeróbek he³mów wojskowych - mo¿e troche mnie ortodoksyjne ale w pewne moje pogl±dy nie przestane wierzyæ. Taki ju¿ mój urok ...

EOT * z mojej strony.

*End Of Topic smile.gif
-=WuNTeK=-
Ma kto¶ jeszcze jakie¶ foty takich przerobionych "wojaków"? Jak mata to dajta smile.gif
Wotawa
CYTAT(Gokouu)
 Nie znam siê na wcze¶niakach ale he³m wygl±da przyzwoicie

No nie wygl±da - sorry.
A co za czasy symuluje ten he³m i jaki typ gdzie w³a¶ciwie u¿ywany?
Tak go próbujê jako¶ przypasowaæ do znanych wzorów, ale jako¶ mi nie idzie.

Wojskowy he³m jest do kitu do naszych celów, bo nie wytrzyma uderzenia mieczem. Nie do tego go projektowano. To z³y pomys³ przerabiaæ taki he³m.
Poza tym: zazwyczaj wygl±da pokracznie i nijak sie ma do ksztów dzwonów he³mów historycznych. Po prostu - glan z owijk± na g³owê.
Gdy sie go ju¿ ma - najlepiej sie go pozbyæ gdy tylko bêdzie to mo¿liwe.
Nie ma co kombinowaæ. Ka¿dy z nas ma na sobie co¶ co kiedys chcia³by poprawiæ, wiêc nie ma co robiæ z tego tragedii. Po prostu wymieniæ jak tylko przyjdzie kasa, by nie ryzykowaæ kontuzji i nie robiæ sobie wstydu.
Jednak je¶li kto¶ upiera sie, ze wojskowy jest OK jako odtworzenie he³mu sredniowiecznego, to ju¿ trzeba powiedzieæ wyra¼nie, ¿e bery godo.

Co do rzemie¶lników to ja oczywi¶cie dorzucam do podanych jak zwykle Macieja Tomczaka spod £odzi (patrz Bagritton-Spis).
Jaki w³a¶ciwie sens ma babranie siê w wojskowych he³mach? Nie widzê korzysci. Taniej? O ile? Z przykrywk± od kot³a jako tarcz± bedzie jeszcze taniej. "Ersatzhelm", "ersatzschild"...
Po co?
-=WuNTeK=-
wotawa napisa³e¶ ¿e
CYTAT
Wojskowy he³m jest do kitu do naszych celów, bo nie wytrzyma uderzenia mieczem.

Ty tak na powa¿nie? hehehe.gif

Tutaj s± foty "wojaków"
http://www.bractwosztum.republika.pl/zbr3.htm
Popatrzcie te¿ dalej bo s± te¿ inne.
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Wotawo!!! He³m wojskowy nie wytrzyma??? Mój kolega o ma³y w³os przyp³aci³by ¿yciem wytrzyma³o¶æ he³mu wojskowego... A odby³o siê to tak: Poszed³ sobie Tomek do pwnicy, wzi±³ pod pachê he³m wojskowy, a w d³oñ m³ot potê¿ny ~5 kilogramów. Po³o¿y³ he³m na twardej kamiennej pod³odze (szczytem ku górze) i z du¿ego rozmachu (zza g³owy) r±bn±³, by nie powiedzieæ dosadniej, w ów biedny he³m. Do dzi¶ dzielny Tomek nie potrafi zliczyæ ile razy he³m, lataj±c z du¿± prêdko¶ci± po piwnicy, odbija³ siê od sufitu, pod³ogi i ¶cian... Nie wie te¿ dlaczego nie znalaz³ siê na jego drodze (przewa¿a teoria, ¿e to jeszcze nie jego czas). Naocznie mo¿na siê jednak przekonaæ, ¿e he³m uderzenie wytrzyma³ - nie ma najmniejszego wgniecenia, a farba zosta³a tylko lekko zadrapana.
Nie sugerujê, ¿e "repliki" he³mów ¶redniowiecznych nale¿y robiæ z "gorcków", ale wytrzyma³e to te bydlaki s± diabelnie. Robione s± z wysokiej jako¶ci stali molibdenowej i je¶li uda³oby siê wykorzystaæ je jako surowiec w rozumienu metalurgicznym, to... Bo¿e ratuj!

Pozdrawiam!
Szymon de Coti Sarré
Mi¶ z Brochowa
Je¶li kto¶ uwa¿a ¿e 'wojak' jest s³abszy od he³mu z blachy, to zapraszam do porównania rezultatów tegorocznego melee w I³¿y. Mi nie sta³o siê nic, innym... panowie, kto siê ³adnym wgniotem pochwali? smile.gif

He³m 'symuluje' Ru¶, XIIw, klimaty bli¿sze raczej koczownikom, którzy takie dzwony przywoziæ sobie potrafili nawet z okolic Chin. Jak kto nie wierzy polecam konsultacje u archeologów.

Co do dyskusji i tanio¶ci i kot³ach, zapraszam do przeczytania poprzednich postów, tam zd±¿yli¶my chyba wszystko wyja¶niæ.

Okre¶lenie 'symuluje' - nie wiem czemu - zdaje mi siê cokolwiek szydercze, ale mogê siê myliæ. U¶ci¶lij Wotawo plz czy mia³e¶ zamiar mnie wy¶miewaæ czy nie.
Wotawa
CYTAT(J&M z Brochow)
He³m 'symuluje' Ru¶, XIIw, klimaty bli¿sze raczej koczownikom, którzy takie dzwony przywoziæ sobie potrafili nawet z okolic Chin.

To, ¿e co¶ jest "bizarre" nie znaczy od razu, ¿e mo¿e ju¿ udawac wyrób chiñski. To nie jest w³a¶ciwa linia obrony. Bo w dzisiejszych czasach mo¿na sprawdzic jak te he³my wygl±da³y.

Nie, ten he³m nie wygl±da jak ruski z XIIw. Tzn. owszem, ma nosal i dynks na szczycie dzwonu, ale kszta³t owego dzwonu jest niew³a¶ciwy.
Nie znam ani jednego he³mu ruskiego (b±d¼ koczowniczego) z nosalem, którego kszta³t dzwonu by³by podobny do tego który przedstawi³e¶. Je¶li to he³m z Babicz, to nie mia³ nosala i by³ bardziej sto¿kowy. Je¶li to mia³o byæ cos a la pó³nocno-zachodni kaukaz, to he³m powinien byæ zdecydowanie wy¿szy przy podobnym zaokr±gleniu dzwonu i nie mieæ szpica. He³m z Manwelowki - te¿ nie bardzo podobny (mimo zaokr±glonego szczytu dzwonu), w dodatku segmentowy. Persja? - odpada zdecydowanie.
Ni pies ni wydra.
Moim zdaniem u¿ywanie he³mów wojskowych do przeróbek to "niehistoryczno¶æ z premedytacj±" je¶li kto¶ nie jest w tej zabawie zupe³nie pocz±tkuj±cy.

Te os³ony na rêce i nogi to tez XIIw?

CYTAT(J&M z Brochow)
Jak kto nie wierzy polecam konsultacje u archeologów.

Owszem, w³a¶nie dlatego twierdzê, ¿e ten he³m to gruba pomy³ka.
W³a¶nie szykujemy siê do zrobienia kilku replik he³mów koczowniczych, a co do konsultacji to odbywam je regularnie dosyæ. Z przyjemno¶ci± poka¿ê Twoje zdjêcie w ¶rodê, ¿eby rozwiaæ w±tpliwo¶ci.

Powtarzam: nie zamierzam czepiaæ sie nikogo, kto w nie¶wiadomo¶ci popad³ w posiadanie takiego wynalazku. Uzbrojenie wschodnie i strój s± dla nas bardzo trudne do odtworzenia. Wymusza to nieco wiêksz± tolerancjê ni¿ przy sprzecie zachodnim, ale dobrze sobie zdawaæ sprawe z tego co jest nie tak.
Piszê to jako cz³owiek który sam siê drapie w g³owê gdy widzi siê w zesz³orocznym, wschodnim stroju.
Dziwi mne, ¿e tyle wysi³ku wk³ada sie w obronê he³mów niepodobnych do jakiegokolwiek historycznego wzoru. Lepiej by³o by w³o¿yc ten wysi³ek w co¶ warto¶ciowego.

CYTAT(=WuNTeK=-)
Tutaj s± foty "wojaków"(...)

Jak tu powiedzieæ prawdê i nie byæ okrutnym... no.gif
Faktycznie - bardzo tani (no, uda³o mi sie powiedzieæ co¶ niez³o¶liwego).
Serio - bardzo powa¿nie bym przemy¶la³ czy to na prawde ma sens.
Barbuta z "hauera" wygl±da jeszcze w miarê do zniesienia. Basinet ju¿ nie
Jakub z Bielska
CYTAT
No nie wygl±da - sorry.

Mówi³em, ¿e nie znam siê na wcze¶niakach. smile.gif

¦ledz±æ dysputê widzê, ¿e jednak potwierdza siê moja teoria co do he³mów wojskowych.
Mo¿e jednak mia³em troche racji?
Mi¶ z Brochowa
Hehe - widzê ¿e trzeba powtórzyæ to co juz wcze¶niej pisa³em...

NIE TWIERDZÊ, ¿e to co mam na g³owie jest HISTORYCZN¡ REKONSTRUKCJ¡ znaleziska i nigdy nie twierdzi³em. To jest to co mo¿na zrobiæ z 'wojaka' by more or less pasowa³o do klimatu Rusi. Owszem less ni¿ more, zgadzam siê, ale->
pytanie by³o czy mo¿na co¶ zrobiæ z wojaka. Pokazujê ¿e owszem, mo¿na, nie bêdzie to rekonstrukcj±ze wzglêdu na kszta³t dzwonu etc. ale mo¿na. I nie musi to wygl±daæ buracznie - o tym, a nie o historyczno¶ci bigsmile2.gif mówiê ca³y czas.
Owszem, mo¿na to nazwaæ 'niehistoryczno¶ci± z premedytacj±'. Wpad³ mi po prostu w rêce wojak i chcia³em sprawdziæ co da siêz niego wykrzesaæ. Nie zachêcam te¿ nikogo do podobnych przeróbek, bo stosunek
czas+praca vs efekt koñcowy
jest wyj±tkowo marny. A ¿e b. mi³o siê w tym biega, to i biegam...
Ale
Plz bez z³o¶liwo¶ci typu 'symuluje'. Nie dosta³em odpowiedzi na moje poprzednie pytanie (Wotawo...),ale jej brak jest chyba do¶æ wymowny dunno.gif

Os³ony rêce/nogi owszem bazuband. Co¶ nie tak? Chêtnie wys³ucham (a to zupe³nie szczerze, bez z³o¶liwo¶ci smile.gif i mo¿e podyskutujê...

No i tyla. Wiêcej ju¿ powiedzieæ nie dam rady chyba.
Wotawa
"Symuluje" bez specjalnej z³o¶liwo¶ci. My¶lê, ¿e to dobre okre¶lenie na bardzo ogólne "repliki" (sam posiadam jednego symulanta i jedn± replikê).
Na pewno ¿adnej chêci obra¿enia Ciê w Tym nie by³o.
Cieszy mnie, ¿e zdjecie nie mia³o byæ przedstawieniem "jak poprawnie wykonaæ he³m ruski z XII-XIIIw". Bo tak to zrozumia³em.

Co do os³on - moim zdaniem w XIIIw. nie by³o takich. Bazubadnd to perska os³ona przedramienia - przejêta przez Turków jako karwasz. Najstarsze bazubandy prawdopodobnie VIIw.n.e. z Fergany (dzis Uzbekistan), ale to tylko wizerunek. W³a¶ciwie nie jest do koñca pewne czy to na prawdê bazuband. Terminem bazuband okre¶la³bym raczej os³onê p³ytow±.
Os³ony z pasów metalu to raczej Vendel (s³abo sie znam na skandynawii, ale to chyba VIIw.n.e.), poza tym z krêgu kaganatu chazarskiego. Na stepie takie os³ony widzia³em u postaci czêsto okre¶lonej jako "Protobu³gar", ale równie dobrze móg³ byæ Chazarem, albo kim¶ jeszcze innym. Rozrzut czasowy spory, ale chyba nie pó¼niej ni¿ IXw.
Tak czy inaczej krótko potem tego typu os³ony znikaj± mi z pola widzenia a¿ do XIVw. Mówimy o stepie czarnomorskim , Rusi i terenach ich kontaktów.

Bazuband - os³ona p³ytowa przedramienia zachodz±ca na ³okieæ.
Przerzucimy siê na nowy temat? Sam szukam pretekstu do os³oniêcia przedramienia koczownika z XII-XIIIw. Nie znajdujê.
-=WuNTeK=-
CYTAT
Wpad³ mi po prostu w rêce wojak i chcia³em sprawdziæ co da siêz niego wykrzesaæ.

I o tym w³a¶nie mia³a byæ mowa a nie o historyczno¶ci tego "czego¶".
Mi¶ z Brochowa
Sprezcyzuj "pretekst".
Co do bazuków - owszem, s¹ nieco wczeœniejsze ni¿ XIIw. Ale lepszy anachronizm wsteczny ni¿ przysz³oœciowy, a ³apki bol¹, oj bol¹...
Krzychu
Hmm, panowie, takie pytanie. Czy he³my wojskowe (WZ 50) nadaj± siê na treningi? A je¶li tak, to czy tylko na treningi kijami, czy równie¿ na stal?

Zasadniczo, he³m taki z za³o¿enia podczas testów musia³ wytrzymaæ strza³ z RKMu. Z drugiej strony, specyfikacja

CYTAT
Czerep (o wymiarach: wysoko¶æ 166 mm, d³ugo¶æ 271 mm, szeroko¶æ 248 mm) by³ wykonany metod± t³oczenia z blachy ze stali specjalnej o grubo¶ci 1,4 mm.

ka¿e mi podejrzewaæ, ¿e mog± nie wytrzymaæ przydzwonienia mieczem czy toporem (nasze he³my sa jednak grubsze), no i ¿e pod co¶ takiego ciê¿ko bêdzie daæ jakie¶ wyt³umienie, jesli kto¶ ma wiêksz± g³owê (jak np ja, z obwodem 58cm).

Zastanawiam siê te¿, czy konieczna bêdzie zas³ona na twarz, któr± w razie czego prawdopodobnie mo¿na donitowaæ lub dospawaæ (i zastosowaæ dowolnie grub± blachê).

Od razu zaznaczê, ¿e NIE chodzi o ¿adne przeróbki maj±ce udawaæ, ¿e to jest replika historycznego he³mu. Chodzi tylko i wy³±cznie o bezpieczeñstwo podczas treningów z datowania prze³om XIV/XV, gdzie chêtnych by³oby wielu, ale ma³o kto ma na wydanie 600+ z³, i pod tym k±tem zadajê pytanie: czy takie he³my sa bezpieczne? Co z wyt³umieniem? Czy kto¶ w czym¶ takim walczy³? Mardinus pisze ¿e siê o co¶ takiego pokusi³, panowie Szymon i Mi¶ te¿ mówi±, ¿e wytrzymuje, ale jak to siê mówi, trzy jaskó³ki wiosny nie czyni± i przyda³aby siê dodatkowa opinia ;)

Oczywi¶cie ewentualne he³my które zakupimy przed dopuszczeniem do u¿ytkowania zostan± gruntownie ombacane z kazdej strony wszelkim ¿elastwem jakie bêdizemy mieli pod rêk±, ale jesli z góry wiadomo, ze nic z tego, to po co ³adowac siê w koszty? Lepiej wydaæ te na¶cie za³otych na piwo, albo od³o¿yæ na fundusz na rasowy he³m ;)
Laser
Pewno i siê nada. Kwestia do czego konkretnie. Do grupowych walk to samo zabezpieczenie twarzy nie wystarczy, bo zostanie go³y kark.

Jak masz dostêp do he³mów za niewielk± op³at± to kup jeden i go zakatuj. To chyba najlepszy test wytrzyma³o¶ciowy. Je¶li ocena bêdzie pozytywna to mo¿esz kombinowaæ dalej. Oczywi¶cie piszê o stali, bo kije/ertalony wytrzyma bez problemu.

Pytanie tylko czy op³aca siê Tobie bawiæ z tym wszystkim.
Dawid DeCha
CYTAT(Krzychu @ 22:48 05.03.2013) *
Hmm, panowie, takie pytanie. Czy he³my wojskowe (WZ 50) nadaj± siê na treningi? A je¶li tak, to czy tylko na treningi kijami, czy równie¿ na stal?

Zasadniczo, he³m taki z za³o¿enia podczas testów musia³ wytrzymaæ strza³ z RKMu. Z drugiej strony, specyfikacja

CYTAT
Czerep (o wymiarach: wysoko¶æ 166 mm, d³ugo¶æ 271 mm, szeroko¶æ 248 mm) by³ wykonany metod± t³oczenia z blachy ze stali specjalnej o grubo¶ci 1,4 mm.

ka¿e mi podejrzewaæ, ¿e mog± nie wytrzymaæ przydzwonienia mieczem czy toporem (nasze he³my sa jednak grubsze), no i ¿e pod co¶ takiego ciê¿ko bêdzie daæ jakie¶ wyt³umienie, jesli kto¶ ma wiêksz± g³owê (jak np ja, z obwodem 58cm).

Zastanawiam siê te¿, czy konieczna bêdzie zas³ona na twarz, któr± w razie czego prawdopodobnie mo¿na donitowaæ lub dospawaæ (i zastosowaæ dowolnie grub± blachê).

Od razu zaznaczê, ¿e NIE chodzi o ¿adne przeróbki maj±ce udawaæ, ¿e to jest replika historycznego he³mu. Chodzi tylko i wy³±cznie o bezpieczeñstwo podczas treningów z datowania prze³om XIV/XV, gdzie chêtnych by³oby wielu, ale ma³o kto ma na wydanie 600+ z³, i pod tym k±tem zadajê pytanie: czy takie he³my sa bezpieczne? Co z wyt³umieniem? Czy kto¶ w czym¶ takim walczy³? Mardinus pisze ¿e siê o co¶ takiego pokusi³, panowie Szymon i Mi¶ te¿ mówi±, ¿e wytrzymuje, ale jak to siê mówi, trzy jaskó³ki wiosny nie czyni± i przyda³aby siê dodatkowa opinia ;)

Oczywi¶cie ewentualne he³my które zakupimy przed dopuszczeniem do u¿ytkowania zostan± gruntownie ombacane z kazdej strony wszelkim ¿elastwem jakie bêdizemy mieli pod rêk±, ale jesli z góry wiadomo, ze nic z tego, to po co ³adowac siê w koszty? Lepiej wydaæ te na¶cie za³otych na piwo, albo od³o¿yæ na fundusz na rasowy he³m ;)

Mi siê wydaje, ¿e sam ju¿ sobie odpowiedzia³e¶ na to pytanie. Pytanie jednak brzmi jak ciê¿ko trenujecie i z jak± determinacj± walicie siê po ³bach. Pozdrawiam
Krzychu
Zdecydowanie nie chodzi o treningi grupowe czy jakie¶ 5v5 czy 21v21. Chodzi raczej o treningi dla zupe³nie swie¿ych rekrutów, którzy chc± spróbowaæ, czy w ogóle im siê co¶ takiego podoba, i czy bêd± chcieli zainwestowaæ we w³asny sprzêt, oraz dla takich, którym ju¿ siê spodoba³o i zbieraj± niezbêdne fundusze a nie chc± na treningach siedzieæ na rêkach czy robiæ tylko pompki i okr±¿enia wokó³ sali/terenu.

W zwi±zku z tym dziêki za rady, sprawimy sobie taki WZ50 i zakatujemy go w ramach testów smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.