Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ozdoby kolcze w historii
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
rogaty
Witam!

Jako ¿e sam bardzo nie¶mia³o zaczynam interesowaæ siê latami przesz³ymi chcia³bym prosiæ Szanownych Forumowiczów o poradê/o¶wiecenie. Mianowicie od jakiego¶ czasu tworzê trochê ró¿no¶ci z kó³eczek, g³ównie ¶wiecide³ek, czasem jaki¶ karwasz... i w zwi±zku z tym pytam: Jak to drzewiej by³o z ozdobami kolczymi?

Rzekomo masowo sprzedaje siê takie b³yskotki (naszyjniki, bransolety, czepce) na amerykañskich festynach quasi-historycznych, ale jako¶ nie mam zaufania pod wzglêdem historii do kraju, w którym europejczycy stanêli pod koniec XV wieku. Czekam wiêc na opinie ekspertów, czy naszyjniki, bransolety i inne ozdoby plecione z kó³eczek by³y obecne w epokach historycznych?

Za odpowiedzi z góry dziêkujê i pozdrawiam
Tylko Ulf
Hmm
Te sploty wykorzystywane do "ozdób kolczych" s± raczej wspó³czesne, czyli wymy¶lone przez wspó³czesnego cz³owieka.Historyczny splot to tylko 4-1 ,a kiedy¶ znale¿iona na jakim¶ ko³nierzu kolczym 6w1.Ale tym siê mnie sugeruj i kolczugi rób tylko 4w1.Chocia¿ wzmocnienie 6w1 mo¿na zrobiæ.

Pozdrawiam
Bratomir
z tego co przynajmniej mnie wiadomo to do historycznosci ma sie to nijak, ale rzeczywiscie sprzedaje sie to masowo. jest to ³adne ale my¶le ¿e oprócz róznego rodzaju uzbrojenia, tj. czpece kaptury kolczugi rekawice to nic wiecej kiedys z kolek nie robiono przynajmniej we wczesnym sredniowieczu i na poczatku jego rozkwitu dalej nie mam pojecia ale nie s±dze. tak samo sploty s± wymys³em wspó³czesnym. róznego rodzaju 'smocze ³uski'
jagoda
bransoletki z fragmentów kolczug znajdowa³y siê sporadycznie w ¿eñskich pochówkach w kulturze jastorfskiej. Poza tym przypadkiem nie s³ysza³am nigdy o tego typu ozdobach
Borg
Jagodo u jastorfskich, a nie przeworskich? Znam taka branzolete z prostokatnej blaszki z doczepiona kolczuga ("oczko" + "obejma") przypisywana przeworskim
Thyrvald
Znaleziska z gotlandii - z podwojnie plecionych kó³eczek wykonywano ³ancuszki na mktorych kobiety nosi³y klucze.

Pozdrawiam
jagoda
Nie bêdê sie upieraæ przy swoim, bo szczerze powiedziawszy napisa³am to z g³owy, a teraz nigdzie w notatkach nie mogê znale¶æ potwierdzenia. By³a to rzecz zas³yszana na wyk³adzie, a nie przeczytana, wiêc mog³am siê r±bn±æ. Nie mniej sprawdzê to u ¼ród³a i dam znaæ, czego siê dowiedzia³am.
Czcibor
CYTAT(Borg @ 22:49 11.03.2007) *
Jagodo u jastorfskich, a nie przeworskich? Znam taka branzolete z prostokatnej blaszki z doczepiona kolczuga ("oczko" + "obejma") przypisywana przeworskim

Thyrvaldzie mo¿esz rzuciæ jaki¶ konkret smile.gif
I czy tylko klucze, czy inne bibeloty te¿?
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.