Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gdañsk ¶redniowieczny
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Korinka
Studiujê architekturê i w zaczynaj±cym siê w³a¶nie semestrze bêdê pisa³a pracê z historii urbanistyki. Bardzo bym chcia³a zaj±æ siê tematem ¶redniowiecznego Gdañska. Mam nadziejê, ¿e uda mi siê pó¼niej to upubliczniæ na jakiej¶ stronce i oprócz informacji o architektonicznej stronie zagadnienia umie¶ciæ trochê rzeczy zwi±zanych z histori± i kultura materialn±. Jestem bardzo zainteresowana tym tematem, bo czujê siê zwi±zana zarówno z ¶redniowieczem (w koñcu to moja pasja) jak i Gdañskiem. By³abym wdziêczna je¶li kto¶ wie gdzie mo¿na znale¼æ dobre materia³y na ten temat, poleczenie dobrych ksi±¿ek. O ko¶cio³ach mo¿na przeczytaæ wszêdzie, ale znalezienie rzutu kamienicy to ju¿ nie lada wyczyn (mi siê to na razie nie uda³o, ale bêdê walczyæ).

Pozdrawiam
Korinka
Peter von Opperau
gdzie¶ mam ma kserach jak zmienia³ siê ratusz gdañski.... jak znajdê to pode¶lê smile.gif aha, te ksera s± dostêpne na wydziale architektury Politechniki Wroc³awskiej jako "Pomoc do nauki historii architektury" czy jako¶ tak
spróbuje to w weekend zeskanowaæ i podes³aæ smile.gif
pozdrawiam
Viator
Arcyciekawy temat. Zazdroszczê!

Kilka lat temu wysz³a "Przebudowa Gdañska w jego Z³otym Wieku" je¶li nie pomyli³em tytu³u. Dotyczy to zatem czasów pó¼niejszych, ale na pocz±tku jest z konieczno¶ci sporo o powstawaniu ¶redniowiecznej materii miasta, jego zabudowy, murów i bram; jest zdaje siê co¶ szczególnie dla urbanistów (o pejza¿u miejskim, celowo konstruowanych perspektywach ulic itp); jest kilka (niestety b. ma³ych) rysunków przedstawiaj±cych fazy przebudowy ratusza; sporo o zmianach w rejonie Katowni; omówienie bram wodnych; itd.
Mam te¿ pracê zbiorow± - zdaje siê pt. "Gdañsk ¶redniowieczny" - gdzie jest jeden artyku³ po¶wiêcony Staremu i Nowemu M³ynowi; jest te¿ przy okazji omawiania zespo³ów zabytków, ³odzi z Oruni itp. trochê o problematyce do dzi¶ nieprzes±dzonej jednoznacznie lokalizacji pierwszych rejonów osadniczych na obszarze pó¼niejszego Gdañska (na pocz±tku czasów krzy¿ackich). Spiszê dok³adnie tytu³y, autorów i dane edycyjne i dopiszê tu (w tym samym po¶cie). Gdyby Ciê to zainteresowa³o, a nie mog³aby¶ do czego¶ dotrzeæ, mogê Ci wypo¿yczyæ (przes³aæ) moje egzemplarze na czas pisania pracy, pod warunkiem ¿e potem do mnie wróc±.

Mam z kolei ogromn± pro¶bê do Ciebie, bo byæ mo¿e w trakcie zbierania materia³ów trafisz na jakie¶ rekonstrukcje Bramy Krowiej w jej pierwotnej formie. By³bym bardzo wdziêczny za jej rysunki architektoniczne (elewacje), je¶li Ci jakie¶ wpadn± w rêce, a przynajmniej o zanotowanie tytu³u i autora publikacji.

Pozdrawiam -
Tomaszek
nie chcê wpuscic w maliny, ale nie mam dostepu do materia³ow - wydaje mi siê ¿e w "Studiach i materia³ach do Historii Wojskowo¶ci" by³ gdzie¶ artyku³ o umocnieniach ¶redniowiecznego Gdañska... kurde nie pamiêtam dok³adnie w którym - wiem ¿e nie pomog³em za bardzo bo tego jest ze 40 roczników, ale mo¿e co¶ znajdziesz...

papa
Korinka
CYTAT(Viator)
Arcyciekawy temat. Zazdroszczê!

Jeszcze nie jestem pewna czy mi siê uda go dostaæ... semestr zaczyna siê pojutrze, ale mam nadziejê, ¿e wyk³adowca siê zgodzi (sami mamy sobie wybraæ temat i tylko z nim skonsultowaæ). Jak siê nie uda to i tak bêdê gromadziæ informacje, bo mnie temat pasjonuje.

CYTAT(Viator)
j est kilka (niestety b. ma³ych) rysunków przedstawiaj±cych fazy przebudowy ratusza; sporo o zmianach w rejonie Katowni; omówienie bram wodnych; itd.

Ju¿ dosta³am w e-mailu i to ca³kiem spore (te malutkie mam na kserze, ale niewiele na nich widaæ).

CYTAT(Viator)
Gdyby Ciê to zainteresowa³o, a nie mog³aby¶ do czego¶ dotrzeæ, mogê Ci wypo¿yczyæ (przes³aæ) moje egzemplarze na czas pisania pracy, pod warunkiem ¿e potem do mnie wróc±.

Zawsze mo¿na spróbowaæ z kserem lub skanerem, choæ to pierwsze kosztuje (i jako¶æ ewentualnych fotek nieszczególna) a drugie czasoch³onne i skaner trzeba mieæ.

Szczególnie mnie interesuje temat lokalizacji pierwszych rejonów osadniczych na obszarze pó¼niejszego Gdañska i ogólnie kolejne fazy jego rozwoju, rozrostu.

CYTAT(Viator)
Mam z kolei ogromn± pro¶bê do Ciebie, bo byæ mo¿e w trakcie zbierania materia³ów trafisz na jakie¶ rekonstrukcje Bramy Krowiej w jej pierwotnej formie. By³bym bardzo wdziêczny za jej rysunki architektoniczne (elewacje), je¶li Ci jakie¶ wpadn± w rêce, a przynajmniej o zanotowanie tytu³u i autora publikacji.-

Jak znajdê to nie ma sprawy.

A swoj± droga grzebi±c w ksi±¿kach mo¿na przy okazji wyszperaæ fotki i rysunki fajnych rzeczy, które wygrzebali. Dorwa³am np. fotkê tkaniny z koñca XI wieku, której nigdzie nie mog³am znale¼æ, a o której tylko czyta³am w jaki¶ opracowaniach.

Pozdrawiam i dziêkujê wszystkim za pomoc, jeste¶cie super :D Okazuje siê, ¿e s± tematy na FREHA, na których nikt siê nie k³óci.
Korinka
Horhe
Skarbnice masz pod nosem w bibliotece g³ównej PG. Szukaj niemieckojêzycznych publikacji od koñca XIX wieku do 1939 roku. Sporo jest opracowañ, a i na wydziale architektury powinno co¶ byæ. Mocniej poszukaj.
Poza tym w Archiwum Pañstwowym w Gdañsku na pewno co¶ maj± o sredniowiecznej architekturze Gdañska, tak samo w bibliotece PANu. No i bardzo cenne mog± byæ prace oparte na wykopaliskach, odwied¼ biblioteke MAG.
Ze ¶wieckich zabytków ¶redniowiecznej architetury w Gdañsku osta³a sie uliczka, która jest przed³u¿eniem Mariackiej, pomiêdzy kaplic±, a ko¶cio³em mariackim. Mamy te¿ domek przy ko¶ciele ¶w. Miko³aja, jest tam ksiêgarnia anglojêzyczna.Nie wiem jak Wileki M³yn,ale Ma³y M³yn na pewno by³ ¶redniowieczny, lecz niechlujnie go odbudowano po "porz±dkach" sowietów w Gdañsku.
Korinka
CYTAT(Horhe)
Skarbnice masz pod nosem w bibliotece g³ównej PG. Szukaj niemieckojêzycznych publikacji od koñca XIX wieku do 1939 roku. Sporo jest opracowañ, a i na wydziale architektury powinno co¶ byæ. Mocniej poszukaj.

Czê¶æ ju¿ przeszuka³am, ale rzutu kamieniczki nie znalaz³am angsad.gif A niemieckojêzyczne nic mi nie darz±... chyba, ¿e maja du¿o rysunków...

CYTAT(Horhe)
Poza tym w Archiwum Pañstwowym w Gdañsku na pewno co¶ maj± o sredniowiecznej architekturze Gdañska, tak samo w bibliotece PANu. No i bardzo cenne mog± byæ prace oparte na wykopaliskach, odwied¼ biblioteke MAG.

Bêdê biegaæ i szperaæ smile.gif Na razie nie mia³am tyle czasu, bo mi siê dopiero dzi¶ sesja skoñczy³a. Zobaczymy co z tego wyjdzie smile.gif

CYTAT(Horhe)
Ze ¶wieckich zabytków ¶redniowiecznej architetury w Gdañsku osta³a sie uliczka, która jest przed³u¿eniem Mariackiej, pomiêdzy kaplic±, a ko¶cio³em mariackim. Mamy te¿ domek przy ko¶ciele ¶w. Miko³aja, jest tam ksiêgarnia anglojêzyczna.Nie wiem jak Wileki M³yn,ale Ma³y M³yn na pewno by³ ¶redniowieczny, lecz niechlujnie go odbudowano po "porz±dkach" sowietów w Gdañsku.

Je¶li chodzi o ulice to wiêkszo¶æ jest ¶redniowieczna smile.gif G³ówna miasto ma prawie ca³kowicie zachowany kszta³t. Ale to prawda, ¿e tam jest kilka lepiej zachowanych kamienic, zreszt± sa jeszcze chyba dwie przy ratuszu przy d³ugiej no i Dwór Artusa ma zmienion± g³ównie elewacjê frontow± (tyln± ju¿ nie). A wielki M³yn te¿ jest ¶redniowieczny. A co do "odbudowy" to czêsto pozostawia wiele do ¿yczenia ju¿ nie mówi±c o co niektórych nowych inwestycjach (nie ¿ebym by³a ca³kiem przeciwna ³±czeniu starego z nowym ale z sensem i wyczuciem)

Pozdrawiam

Korinka
Viator
Pe³ne tytu³y prac, o których pisa³em, to:

1). Teresa Zarêbska: "Przebudowa Gdañska w jego Z³otym Wieku", Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, W-wa 1998.

2). Muzeum Archeologiczne w Gdañsku; Instytut Historii Uniwersytetu Gdañskiego, praca zbiorowa: "Gdañsk ¦redniowieczny w ¶wietle najnowszych badañ archeologicznych i historycznych. Materia³y z konferencji zorganizowanej z okazji tysi±clecia Gdañska (997-1997)", Muzeum Archeologiczne w Gdañsku, Gdañsk 1998.

Mam obie, spróbujê zeskanowaæ, ale nawet na 250 dpi trwa to strasznie d³ugo - nie mogê skanowaæ na czarno-bia³o ze wzglêdu na pó³tony szaro¶ci na ilustracjach, które s± zreszt± reprodukowane za innymi pracami wiêc ich czytelno¶æ jest i tak na granicy percepcji.

Z tej pierwszej pracy istotny bêdzie pierwszy z trzech du¿ych rozdzia³ów czyli kszta³t miasta przed ¿³otym Wiekiem, ale pewne informacje przewijaj± siê i dalej.

Obie prace s± godne polecenia wszystkim gedanologom-amatorom.

Jesieni± mia³a te¿ wyj¶æ pozycja o zabytkach odkopanych w trakcie naj¶wie¿szych wykopalisk na obszarze likwidowanego Hotelu Jantar (bodaj "Zabytki archeologiczne Gdañska", w podtytule "Hotel Rezydent"). Ka¿de aktualnie prowadzone w Gdañsku eksploracje warstw ¶redniowiecznych s± z punktu widzenia urbanistyki istotne, bo mog± rzuciæ ¶wiat³o na u¶ci¶lenie lokalizacji pierwotnych grodów i fortyfikacji na styku zamku krzy¿ackiego z miastem, które nie s± do koñca wyja¶nione. Mo¿e kto¶ siê natkn±³ na tê ksi±¿kê?
Korinka
T± drug± czyli "¦redniowieczny Gdañsk w ¶wietle..." mam (choæ chwilowo nie mogê jej znale¼æ, ale jakby co to mam od kogo po¿yczyæ), wiêc nie ma problemu. Jakby kogo¶ interesowa³o to powinna byæ do kupienia w Gdañskim muzeum Archeologicznym, spora ksi±¿ka (z czarnobia³ymi rysunkami i fotkami) a kosztuje niewiele. Mam zeskanowany rozdzia³ "Gdañszczanie na pielgrzymich szlakach".

Pozdrawiam
Korinka
P.A.Nowakowski
Proponujê zerkn±æ do pracy J. Kamiñska (red.), Gdañsk wczesno¶redniowieczny, t. I - III, Gdañsk 1959. troche to ju¿ archiwalne ale nadal nieco ciekawych rzeczy mo¿na tam znale¼æ.
EwKa
Sprobuj skorzystac z biblioteki MAG lub zaoferuj wspolprace w zamian za pomoc w dostarczeniu materialow. Muzeum Archeologiczne jest sklonne do wspolpracy.
Macius Iuventius Celer
Hejka
Ostatnio w antykwariacie spotka³em ksi±¿ke Zofii Jarzewskiej - ¦wie¿ko ( co¶ w ten deseñ ) " Gdañsk w dawnych rycinach " . Ca³kiem spoko i du¿o rycinek od mniej wiecej 16 wieku ...
pozdrówki
Maciek Sz.
WojciechP
Czê¶æ ju¿ przeszuka³am, ale rzutu kamieniczki nie znalaz³am angsad.gif A niemieckojêzyczne nic mi nie darz±... chyba, ¿e maja du¿o rysunków...

uderz do Katedry Historii architektury na PG najlepiej do dr Hirscha, maj± tam kserówki z XIX wiecznej inwentaryzacj starego miasta, stan odbiegajacy od ¶redniowiecznego, ale w grunicie rzeczy niewiele sie pozmienia³o zw³aszcza je¶li chodzi o rzuty. Na pewno maj± materia³y dot. ul. ¶w. Ducha czy inne nie wiem

pozdrawiam
Horhe
http://www.forum.dawnygdansk.pl/viewtopic....p?p=50953#50953
Acz nie jest pewne, czy na 100% to by³ dom. Mo¿e budynek gospodarczy,albo warsztat. zobaczymy co jeszcze wygrzebi±.
Agata Witkowska
Horhe
interesuj± mnie bardzo szczegó³y konstrukcyjne tej budowli. Jak by³y zrobione ¶ciany? Z regu³y mo¿na to wyczytaæ. Informuj na bie¿±co - i trzymam kciuki za pomys³ rekonstrukcji. To nie jest tak jak kto¶ na tym forum napisa³, ¿e nie mo¿na u nas zrobiæ nic porz±dnego. Mo¿na ! Gwarantujê, ze s± ludzie którym bedzie siê chcia³a³o.
Buziaki smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.