Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: He³my Drugiej Wojny ¦wiatowej
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XX wieku
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Czy ktos sie orientuje, czy wielkie sa roznice miedzy helmem WP wz. 67, a he³mem wz. 31? Tzn czy tak duze,ze wz67 nie moglby udawac wz 31?o podobno wz67 byl na wzorze 31 wzorowany...
Horhe
Wz 67 ró¿ni³ siê troszkê.Wiern± kopi±,,ale bez salamandry by³ he³m wz.1951
Agata Witkowska
Horhe, co to jest salamandra?
Berlin
jest to lakier na helmie- spreparowany korek pokryty lakierem (polski khaki-jeden z wielu odcieni)
Horhe
Oj przepraszam,nie ¶ledzi³em tego tematu.
Salamandra to rodzaj faktury lakierowanej na he³mie.He³my wz.1931 pokrywano najpierw farb± antykorozyjn± z mini±,nastêpnie k³adziono lakier olejny w kolorze khaki wed³ug zarz±dzeñ intendentury,na ten wilgotny lakier sypano rozdrobniony korek(naturalny),po czym k³adzino kolejne dwie warstwy farby olejnej khaki(po³ysk lub pó³mat).Salamandr± nazywano ten rodzaj pokrycia ze wglêdu na powierzchniê he³mu,tzn jej wygl±d.Pokrycie tego typu dawa³o:
-zabezpieczenie przed rysami na lakierze do metalu i dziêki temu unikano rdzewienia
-korek chroni³ metal
-z daleka dawa³o to efekt zmatowienia powierzchni,co przek³ada³o siê na walory maskuj±ce

Jesli mnie pamiêæ nie myli,,to po 2 wojnie ¶wiatowej wyprodukowano krótk± seriê he³mów wz.31/50(51?),ale bez salamandry?????

Niemcy wykorzystali podobny patent ,ale z piaskiem po 1942 roku.
Agata Witkowska
Troche sie zastanawia³am, gdzie wstawiæ ten topic, ale w sumie chyba tu najbardziej pasuje. Mam problem - w jakiej armii po raz pierwszy zastosowano stalowe he³my? Do tej pory by³am przekonana, ze pierwszy by³ francuski adrian wz. 1915, ale teraz siê spotka³am z opini±, ¿e pierwsi byli Niemcy, i to ju¿ w 1914 (niektóre formacje).
Jesli tak, to jak wyglada³y te najwczesniejsze he³my? Przeciez znany njam wszystkim model jest pó¼niejszy chyba o dwa lata.
Pozdrawiam
heart.gif
matheo
Oj - du¿o, du¿o wcze¶niej... W okresie napoleoñskim saperzy francuscy mieli stalowe kaski i napier¶niki (chodzi o saperów wojsk in¿ynieryjnych, a nie o "batalionowych" saperów pu³ków piechoty). Tak¿e niektóre oddzia³y kirasjerów i dragonów ró¿nych armii tego okresu by³y wyposa¿one w stalowe kaski (je¶li siê mylê, to Horhe mnie poprawi). Je¶li chodzi o czasy pó¼niejsze, to zdaje siê ¿e Niemcy/Prusacy biegali w pikelhaubach ju¿ w drugiej po³owie XIX w. (wojna z Francj±, potem wojna z Austri±), i razem z pikelhaubami wkroczyli na fronty I wojny ¶wiatowej. Natomiast Austriacy mieli kaski stalowe ju¿ w okresie napoleoñskim.
Pozdrawiam
Mateo
Agata Witkowska
Akurat uzbrojenie kirasjerskie to by³o pok³osie dawnych tradycji, forma szcz±tkowa, i chyba bezu¿yteczna.
Tak samo by³o z pikielhaubami czy innymi kaskami (popularnymi w XIX wieku). Wyrabiano je z utwardzonej skóry, zatem nie mia³y wartosci praktycznej. Ciag³o¶æ okrywania g³owy blacha zosta³a zerwana.
W czasach I WW wrócono do he³mów po bardzo duzej przerwie.
Gdzie po raz pierwszy?
Pozdrawiam
bigsmile2.gif
Mialy warto¶c praktyczna, mialy smile.gif Tylko sie okazalo, ze metal ma jeszcze lepsza wartosc praktyczna, takl jak potem okazalo sie, ze tworzywo sztuczne, kevlar, jest jeszcze lepsze od metalu...

Mi sie wydaje, ze jednak pierwsi byli Francuzi, po tej dlugiej przerwie.
A taka ciekawostka przy okazji - podczas I wojny sw, projektujac helmy siegano ku tradycjom sredniowiecznym: Anglicy wzieli na wzor kapalin, Niemcy salade. Wylamali sie tylko francuzi, dla ktorych inspiracja byly moriony.

Pozdrawiam!
Bryan
matheo
CYTAT
Wyrabiano je z utwardzonej skóry, zatem nie mia³y wartosci praktycznej. Ciag³o¶æ okrywania g³owy blacha zosta³a zerwana.

Raaany.... Utwardzana skóra nie ma warto¶ci praktycznej jako os³ona???
A kiedy ta ci±g³o¶æ okrywania g³owy blach± zosta³a zerwana? Podaj przynajmniej jedno dziesiêciolecie, kiedy w Europie nie by³o ani jednej formacji w "sztywnej" os³onie g³owy...

Pozdrawiam

Mateo

P.S. Wolisz przyj±æ cios szabl± na go³± g³owê czy w pikelhaubie z utwardzanej skóry?
matheo
A wracaj±c do tematu - je¶li mówimy o stalowych he³mach w formie wspó³czesnej, to faktycznie - z tego co wiem - pierwszeñstwo nale¿y siê Francuzom (Adrian 1915), a po nich dopiero Niemcom i Anglikom (Stahlhelm i Mk.I w 1916).

Pozdrawiam

Mateo
gawlacz
Pewnie temat siê skoñczy³ i umar³ ¶mierci± naturaln±.
Ale ró¿nice generalnie s± zasadnicze. Wz 31 ma inaczej wysklepiony dzwon zdaje siê ¿e wy¿szy od wz. 67. Zupe³nie inny jest fasunek czyli wka³ad we wz. 31 trzylistkowy skórzany, a we wz. 67 albo kilkulistkowy (nie pamiêtam ilu, ale wycinany z jednego kawa³ka) allbo paskowy. Podpinka wygl±da te¿ inaczej. Wz 31 ma j± zapinan± na rodzaj haczyka i drucianego oczka, wz. 67 ma zapinany na klamrê z bolcem.
Faktycznie powsta³a modyfikacja he³mu wz. 31. tzw wz. 31/50. Polega³a ona na zmianie wk³adu oryginalnego na wk³ad od he³m wz. 50.[/quote]
Grenadier
Chcia³em zapytaæ o wszystko co dotyczy tego he³mu. Ile kosztyje orgina³ w Polsce, dlaczego kawalerzy¶ci raczej przerabiaj± wz 35, zamiast sprwadzaæ orygina³y (rozmiar, jaki jest najwiêkszy?). Pozdrawiam i czekam niecierpliwie.
Oczywi¶cie ORYGINA£ bum.gif
Chadziaj
Mo¿e troszkê nie na temat, ale nie ma dzia³u I W¦. Jakie s± ró¿nice miêdzy he³mami francuskimi i angielskimi tak z 1916r.?
Micha³ ¯elazo
Taka, ¿e Angole nosili kapaliny, a ¯abojady nie.

Czy w sieci jest za ma³o stron dotycz±cych Wielkiej Wojny ???
A mo¿e google.pl jest zamkniête ???

Pozdr.
M.
Chadziaj
No w³a¶nie wiem, co do tych kapalinów. Co powiesz na ten he³m:

he³m

Historyk siê upiera³, ¿e to na 100% Francuski he³m jak analizowali¶my ten rysunek.
Grenadier
Jeden francuski, a drugi niemiecki i co ?
Gdyby¶ zobaczy³ go z przodu to by³o by widaæ jaki jest w±ski.
z reszt± typologia ¶redniowieczna raczej nie pasuje do pó¼niejszych wynwlazków.
PZDR
Chadziaj
Dziêki smile.gif . S³ysza³em po prostu, ¿e Anglicy nosili kapaliny podczas Wielkiej Wojny, a ostatni post na poprzedniej stronie mnie w tym utwierdzi³:

CYTAT(Micha³ ¯elazo)
Taka, ¿e Angole nosili kapaliny, a ¯abojady nie.

To co ja na tym widzê, to ewidentny kapalin, wiêc my¶la³em, ¿e to angielski. Teraz ju¿ wiem, ¿e to francuski, jeszcze raz dziêki icon_wink.gif .
Grenadier
Podczas drugiej te¿ bigsmile2.gif
Sir_Thorus
Czy podczas drugiej wojny,Niemcy u¿ywali tylko takich he³mów z "nausznikami"(takie jak na obrazku który pokaza³ Chadziaj)??I gdzie mo¿na taki he³m zko³owaæ ??

Pozdrowinia,Sir_Thorus

PS Dawno mnie nie by³o smile.gif
Jarek Przyby³o
CYTAT
To co ja na tym widzê, to ewidentny kapalin, wiêc my¶la³em, ¿e to angielski.

Czy to na zdjêciu nadal wed³ug ciebie kapalin ?
CYTAT
Czy podczas drugiej wojny,Niemcy u¿ywali tylko takich he³mów z "nausznikami"(takie jak na obrazku który pokaza³ Chadziaj)??I gdzie mo¿na taki he³m zko³owaæ

Z pewnymi modyfikacja nosi³y go nawet jednostki stra¿y po¿arnej (nawet po wojnie) i obrona p.lotnicza.
Inny by³ he³m by³ w u¿yciu jednostek spadochronowych. A gdzie sko³owaæ ? Istnieje ca³kiem spore grono kolekcjonerów musisz ich tylko poszukaæ. Poza tym na allegro koczuje ca³kiem spore stado he³mów.
Helm pokazany przez Jarka to Adrian wz 26, uzywany przez Francuzow w II wojnie sw. W I wojnie uzywali (a takze my) Adrianow wz 15 (nitowanych z kilku kawalkow).

Adriany mialy za pierwowzor moriony, ale ze moriony mialy za pierwowzor kapaliny to mozna od biedy uznac, ze i Adriany pochodza od kapalinow:)

Pozdrawiam!
Maciek wz 1976
Jarek Przyby³o
Czy o to chodzi³o ?
A ja my¶la³em , ¿e Adriany pochodzi³y od miski na zupê któr± to pewien ¿o³nierz okopowy wsadzi³ sobie pod czapkê aby chroniæ siê przed szrapnelami icon_wink.gif.

P.S. mam brata wz 1976, spisuje siê ca³kiem nie¼le.
Francuzi np twierdzili, ze pikielhauby pochodza od nocnika... Anglicy z kolei uznali stahlhelmy za oidibne do nocnikow, a ze nocnik w angielskim slangu nazywal sie "jerry", Niemcow ochrzcili "Jerries", co utrzymalo sie przez obie wojny swiatowe...
Tak wiec nigdy nic nie wiadomo ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.