Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wielkie morawy z czym sie to je???
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Inne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Dir
jak by ktos mial jakies zdjecia grotow w³oczni badz znaleziska toporkow z terenow dolny ¶l±sk morawy byl bym wdziêczny.... nie pogardze tez nozem smile.gif
Boran
Hej!

Pewnie znasz, bo to Hensel, ale na wszeki wypadek wrzucam
No¿e, toporki i groty z terenu Moraw

pozdrawiam
Boran
A teraz jeszcze moje pytanie:
jak interpretowaæ (1) to, w co odziany jest s³ynny morawski sokolnik (kolczuga? lamelka? a mo¿e ciuch 'cywilny'?), oraz (2) to, co ten¿e sokolnik dzier¿y w prawej d³oni (bu³awa?)

pozdrawiam icon_cool.gif

PS. O zdjêcia wykopalisk bêdê pyta³ archeologów z Kraka na najbli¿szym treningu
<edit - literówki>
Berek
Jo³ki smile.gif

Co do sokolnika smile.gif to moje pierwsze lu¼e skojarzenie :P to przeszywka :P sory ale to naprawde tak wygl±da jak te z XII wieka z Rosji przeszywane pasy w dó³ a rêkawy w "pier¶cienie", co trzyma w rêku pierwsze skojarzenie to ber³o z Sutton Hoo :P (sory ale ju¿ pó¼no mo¿e rano wstane i jeszcze pomy¶le smile.gif ).
Aha i jeszcze jedno czy jest jaka¶ ró¿nica miêdzy toporkami, no¿ami czy te¿ grotami do w³óczni ze ¶l±ska a tymi z ma³opolski czy mazowsza icon_neutral.gif ??
Piotr Niemir Kotowicz
Co do sokolnika to gedzie¶ siê spotkalem z interpretacj± ze ma on na sobie kaftan, a dloni?? trudno skazaæ. je¶li chodzi o uzbrojenie powiedzmy IX wieczne czyli z czasów wilkomorawskich to ¦l±sk i Malopolska wchodzily zdecydowanie do tego krêgu kulturowego. Znajdowane s± tutaj skarby przedmiotów ¿elaznych, elementy ostróg wielkomorawskich i garniturów do nich, grzywny siekieropodobne, czekany typu bradatica i typu I wg Poulika (o w±skim ostrzu). W pozostalej czê¶ci Polski s± one znajdowane tylko sporadycznie - wogóle malo jest uzbrojenia z tego czasu i glownie s± to elementy zachodnie, karoliñskie, nie wiemy dokladnie ile z tych rz3czy bylo produkowane na miejscu a ile to import

Pozdrawiam
nieczar
Dir, a moze bys tak zajrzal do muzeum,
przeciez jestes we Wroclawiu...tam co nieco znajdziesz
Dir
COS JEST ALE NIE MA TEGO ZA WIELA POZA TYM DOPIERO CO JESTEM W TRAKCIE ZAKUPU CYFROWEGO APARATU smile.gif od przybytku glowa nie boli
Wojmir
Dir jak chcesz robiæ Wielkie Morawy i tereny po³udniowej polski (zreszt± jak ja) to polecam zobaczyæ poni¿sze za³±czniki. Znajdziesz tam miêdzy innymi pier¶cieñ, szable, okucia, no¿e i wiele innych ...
Wojmir
Jeszcze jeden za³±cznik
Dir
dzieki z tym robieniem nie tak szybko ale chyba strzele sobie morawski stroik bo tak dziwnie sie czuje jak mam w ruskim czy bizantyjskim po naszym grodzie biegac jako woj slezanski smile.gif
svart
Tutaj s± zdjêcia z muzeum w Stare Mesto, bi¿uteria (to co qkiel ma na stronie ale naprawde warto rzuciæ okiem)

a tutaj strona druzyny z Czech. Odtwarzaj± 11 - 12 wiek. solidnie omowione aspekty ¿ycia (ubiór, uzbrojenie, praca i narzêdzia) wraz z podan± ikonografi±, ¼ród³ami, bibliografi±.

pzdr

Dani³o
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.