Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Artyku³ o szko³ach szermierczych
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Feniks
Witam,

Zapraszam na stronê www.arma.lh.pl/artykuly/artykuly.html, gdzie znajduje siê artyku³ Tomka Maziarza o szko³ach szermierczych we Wroc³awiu.
CICHY_
¦wietny art. - Widaæ ¿e Tomek odwali³ kawa³ dobrej roboty. To wielka przyjemno¶æ poznaæ kolejny aspekt historii w³asnego miasta.
Pozdrawiam
CICHY
www.slezanie.civ.pl
www.grod.civ.pl
Solitaire
Doskona³y. Tylko pogratulowaæ autorowi. smile.gif
Tomaszek
artyku³ w tr±bkê - pozwole sobie publicznie przypucowac autorowi-trenerowi... kurde kurde - fajnie fajnie... oby tak dalej... I - ze wzglêdu na w³asne zboczenia zadam pytanie:
Tomek - s± szanse na co¶ wiêcej w XV wieku, czy wygrzeba³e¶ ju¿ wszystko, analizuj±c nawet fragmenty XV wiecznej kupki ;) ????

pozdrawiam...

PS - w prezencie przywiozê pieluchy... mad.gif devil.gif bum.gif
TZ
Jarek Przyby³o
Panowie Wrockowcy ! mo¿e by tak odnowiæ t± tradycjê ? W Poznaniu ju¿ Fechtschule funkcjonuje.

Pozdrawiam

Jarek P.
Tomaszek
u nas te¿ pozwolê sobie powiedzieæ... nawet mia³em przyjemno¶æ parokrotnie... ;)
zaintersowanych odsy³am do Szanownego Autora który zapewne powie to i owo...

z tego co pamiêtam na razie tylko tarmoszenie wg otta, ale ewolucja jest planowana...

papa
Armand
[post skasowany]
sulsa
Witam wszystkich bardzo serdecznie i dziekuje za ciep³e s³owa smile.gif
Nie by³em w stanie odpowiedziec od razu na wasze pytania, gdy¿ obecnie nie mam dostepu do internetu.
Ale postaram sie to nadrobic smile.gif

Drogi Tomaszku - Co do XV wiecznych szkó³ szermierczych to nie posiadam zbyt wielu informacji na ten temat poza wspomnianym, w przekroju zawodowym mieszkañców Kwarta³u Wielkiego w 1391 i 1403 roku, vechterem (szermierzem) co wskazywa³o by, ¿e przedstawiciele tego zawodu przebywali we Wroc³awiu. A jesli przebywali to i nauczali, bo w ten sposób zarabiali na zycie. Równie¿ pod koniec XV wieku odbywa³y sie jedne z pierwszych walk pokazowych ( 1497) we Wroc³awiu. I to tyle co ja wiem na ten tamat. Aby ten temat zg³ebic trzeba by wykonac mozoln± prace badawcz± nad rekopisami i dokumentami z tego okresu, a na to nie mialem czasu i chyba cierpliwo¶ci. dunno.gif
G³ównym jednak powodem maczoszego potraktowania XV wieku by³ brak informacji o budynkach treningowych , które by³y g³ównym tematem mojej pracy. Artyku³ jest efektem pobocznym tych poszukiwañ. tak wiêc na pewno temat XV wieku w odniesieniu do szkó³ szermierzczych we Wroc³awiu wymaga g³ebszego opracowania. smile.gif

Jarku - Tak jak zauwa¿yl Tomaszek trenujemy we Wroc³awiu zapasy wg. Otta ¯yda i na razie chcemy je opanowac w stopniu doskona³ym.smile.gif Dlatego trenujemy tylko zapasy . W przysz³o¶ciowych planach s± sztylety, a pó¼niej ...... Pomys³ o stworzeniu Fechtschule jest niewatpliwie interesujacy i nêcacy. Jednak tworzenie PRAWDZIWEJ fechtschule wymaga znajomo¶æ technik walki co najmniej kilkoma rodzajami broni (jesli chcemy byc wierni historii). Zreszt± doskonale sie na pewno orientujesz,jak d³uga jest droga od transkrypcjii, translacji tekstu do wolnej walki zgodnej z traktatami jest to kwestia miesiecy, lat. To wymaga czasu, ale tego akurat nam nie brakuje smile.gif Jednak kto wie mo¿e kiedys tak jak w Poznaniu, i we Wroc³awiu pojawi sie Fechtschule. Twoja uwaga jest na pewno cenna i warta tego aby wprowadziæ ja w ¿ycie.
Na razie jednak mamy mnóstwo pracy z zapasami smile.gif

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
Tomek

Ps. Tomaszek za pieluchy dziekuje, tylko z tego co wiem to bedzie mi ich pe³en tir potrzebny bigsmile2.gif , a niechcia³ bym cie na niepotrzebne koszty nara¿aæ smile.gif
Tomaszek
CYTAT
Nie by³em w stanie odpowiedziec od razu na wasze pytania, gdy¿ obecnie nie mam dostepu do internetu.
Ale postaram sie to nadrobic

jestem bardzo ukontentowany... i w ogóle - cacy cacy... jeszcze raz wyra¿am podziw nad prac± i smarujê miodem i w ogóle makaron na uszy nawijam... artyku³ w pytê...

CYTAT
za pieluchy dziekuje, tylko z tego co wiem to bedzie mi ich pe³en tir potrzebny , a niechcia³ bym cie na niepotrzebne koszty nara¿aæ

bêdzie mikrotir... wiadomo - muszê odpracowac nieobecno¶ci treningowe... hyhyhy...
pozdrawiam...
szanown± ma³¿onkê te¿...
:D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.