Szuka³em ostatnio, jakich¶ stron na których pokazany by³by proces wytwarzania buk³aków domowymi sposobami, ale znalaz³em tylko, a mo¿e a¿, jak±¶ niemieck± stron±
http://www.hippodromus.de/Werkstatt/Feldfl...aschen/feld.htm z której niestety rozumiem tylko obrazki.
Czy kto¶ zna jakie¶ ¿ród³o dotycz±ce tego ale w jakim¶ ludzkim jêzyku? A je¿eli nie, to mo¿e jak ktos zna Niemiecki
to w przyp³ywie dobrego nastroju móg³by to z grubsza prze³o¿yæ
?
Wyci±æ, zeszyæ, namoczyæ w letniej wodzie, nasypaæ drobnego piasku, zakorkowaæ, potraktowaæ gorz±c± (nie wrz±c±) wod±, wstawiæ do piekarnika (80-100 stopni) na parê godzin, wyj±æ, wysypaæ piasek, wlaæ roztopiony wosk, potrz±sn±æ, poobracaæ, ¿eby dotar³ do wszystkich zakamarków, wylaæ. Powtórzyæ co najmniej dwa razy. Dorobiæ rogowy korek. Gotowe. Pozdrawiam
Gwyn
Dziekuje bardzo za pomoc, lece wypróbowaæ
S³awa.
Czy skóra po takim traktowaniu utwardzi sie? ...i czy licem na zewnatrz czy do wewnatrz?
Moim skromnym zdaniem skóra siê troche utwardzi, ale tu chodzi gównie o uszczelnienie, a co do lica, to na fotkach wygl±da jakby by³o licem do zewn±trz. A ostatnio znalaz³em cós takiego jak(wiem ¿e jestem troche opózniony) www.babelfish.altavista.com ,
taki t³umacz do stron, mozna sobie przet³umaczyæ na angielski.
pozdrawiam
Witam!Mam takie pytanie:Uszy³em sobie buk³aczek oko³o 1litra wszystko ³adnie piêknie ale gdy dochodzê do uszczelniania go woskiem to katastrofa(w moim przypadku)
robie cos takiego: wrzucam wosk do garnczka i gotuje a¿ siê roztopi ale nie zagotuje.Pó¿niej zaczynam uszczelniaæ szwy ale nie wiem czy dajê za du¿ go bo na skórze robi siê ¿ó³ta warstwa wosku jak to zrobiê to wlewam do ¶rodka i tak dalej i mam najwiekszy problem z t± warstw± zewnetrzn± bo buk³ak zamiast byc br±zowy to jezt ¿ó³ty!!!! Pomórzcie ludzie!Z góry dzieki:) aha i jeszcze jedno czym nak³adacie wosk na skórê???