Witam!
Jak ten wyraz tlumaczy sie na polski? Rodzaj haftu wykonanego czarna nitka. Wiem, ze znany w XV wieku w Hiszpanii a u nas? Ja nic na ten temat nie znalazlam ale moze ktos dysponuje materialami
Ludka Excalibur
raczej nie blackstitch, tylko backstitch - ¶cieg za ig³±
....no i oczywisie crossstitch - krzy¿ykowy
tzn. jest jeszcze blackwork - czyli ¶cieg czarny; ale tu chodzi raczej o kolor wykoñczenia i monochromatyczno¶æ dzie³a.. .
Do tej pory umieszcza³em haft czarny w renesansie. Na ile pewne s± te informacje o XV w.? - fajnie by by³o!
Pozdrawiam.
Fajnie, ale we W³oszech. I pó¼no. Pozdrawiam
Gwyn
Chusty jedwabne/lniane Madonn w obrazach czeskich z pocz. XIVw. maja brzegi wykonczone czarna jedwabna (?) nitka-scieg obrabkowy "na okretke".
Blackwork to hafty renesansowe rzeczywiscie, nie wiem czy wloska robote ze schylku XV wieku mozna tez tak nazwac...
L. Wilkins "Haft czarny dla pocz±tkuj±cych"
Wed³ug autorki haft pochodzi od Maurów (XIII w.), a na dwór angielski przywioz³a go z Hiszpanii w 1501 roku Katarzyna Aragoñska. Wilkins uwa¿a tak¿e, ¿e pewien opis w Opowie¶ciach Canterbeyjskich mo¿e odnosiæ siê do haftu czarnego:
"[...] Jej koszula by³a bia³a, haftowana z przodu i z ty³u czarnym jak wêgiel jedwabiem, a haft ozdabia³ tak¿e wewnêtrzn± i zewnêtrzn± stronê ko³nierza[...]"
To tyle z mojej strony
Pozdrawiam
Witam!
Dzieki za info. Cos mi nie daje spokoju z tymi Opowiesciami Canterbryjskimi one sa wczeniejsze o stulecie z kawalkiem od Katarzyny, co by znaczylo, ze haft czarny mogl istniec w tym okresie.
Ludka Excalibur
Witam
Autorka twierdzi, ¿e haft czarny przyby³ do Europy wraz z powracaj±cymi z wypraw krzy¿owcami i ich mauretañskimi niewolnikami.
Wygl±da na to, ¿e haft czarny znany by³ ju¿ w Anglii wcze¶niej (krzy¿owcy), ale dopiero Katarzyna swoimi przepieknie haftowanymi strojami, rozpowszechni³a go na dworze królewskim. W Hiszpanii wtopi³ siê on w ¿ycie na tyle, ¿e nazywano go haftem hiszpañskim.
Jakby na to nie patrzeæ Hiszpania najwcze¶niej znalaz³a siê pod wp³ywem kultury arabskiej.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.