Gdzie i na czym Kobiety mog³y noscic swoj herb ? czy mog³y nosic herb na oponczy?
raczej tylko bi¿uteria,ew. w pó¼niejszych czasach(XV wiek) co¶ mi siê obi³o o uszy o sukniach herbowych(ale tego nie potwierdzam bo nie sprawdza³em).
W XIV wieku istnia³y suknie heraldyczne, np surcot damski w Luttrel Psalter. W XV wieku nie spotka³am siê z tym; ale XIV- po³owa do lat mniej wiecej 80tych- jak najbardziej.
Upsss! "I" mi wciê³o taki ma³y b³ad a takie przesuniêcie czasowe
Polecam poszukac wsrod angielskich plyt nagrobnych z brazu, np.:
http://www.mbs-brasses.co.uk/pic_lib/Marga...t_de_Camoys.htm
A tu jest pozniejszy przyklad plaszcza z umieszczonymi na nimi godlami z tarczy herbowej meza i zony:
http://www.mbs-brasses.co.uk/pic_lib/Enfield_Brass.htm
Sir John Say, Speaker of the House of Commons, and his wife Elizabeth, 1473, from Broxbourne, Hertfordshire.
resztki polichromii lub innego szkliwa.
Przyk³ad polski ... niestety z XIII w.
Kielich z Trzemeszna przedstawia ksiêcia Konrada Mazowieckiego i jego ¿onê Oafiê. Centralnie na jej piersi widoczna jest gotycka tarcza herbowa (z ostro³ukowym zakoñczeniem u do³u).
Brak scanera a wiec .. i nie bêdzie za³±cznika.
Z rycerskim pozdrowieniem Hako
Hej!
TU jest taka ma³a stronka o sukniach heraldycznych. Jako¶æ obrazków taka sobie, ale zobaczyæ mo¿na.
Pozdrawiam!
Vlasta
Z tego co wiem, to Turska pisze o tym i¿ w XV wieku herby zaczê³y siê pojawiaæ u kobiet na p³aszczach na prawym ramieniu
Rozumiem, ze kobiety zamezne mogly umieszczac herby na strojach. A jak sie miala sprawa z niezameznymi niewiastami?
Inne przyk³ady herbów na strojach kobiecych. Niestety z ilustracji ¿adnym sposobem domy¶leæ siê nie mo¿na czy to jeszcze panna czy ju¿ zamê¿na dama.
hmm..zaden z tych zalacznikow nie jest zrodlem ,to tylko ( co najmniej) przedwojenna radosna tworczosc ilustratorow
Re...Ajuto
.... nie doceniasz przedwojennych ludzi. W za³±cznikach ¼ród³a a w czerwonej ramce RADOSNA TWÓRCZO¦Æ. Hmmm....
Ps. Przerwa³e¶ mi szycie....
Witam...
....Inne przyk³ady w jaki sposób kobiety oznacza³y siê herbami .....
...... na sukni.....na p³aszczu..... i ciekawostka, choæ ju¿ do¶æ po¼na... na koñcówce pasa.....
ZRP Hako
Haaaaaaaaakooooooooooo, a herb na corset fendu? Gdzie by³ umieszczany?
witam Ruda....pamiêta³em o twoim pytaniu...
....... i choæ przejrza³em wszystko co mam z ikonografii nie znalaz³em niczego takowego. Faktem jest, ¿e s± to g³ównie nagrobki a tam kobiety ubiera³y siê nieco odmiennie - na ostatni± drogê. Wydaje mi siê, ¿e herby mog³y wystêpowaæ na bogatych wtedy naszyjnikach. G³owy jednak za to nie dam.....
ZRP Hako
Ruda, a calym polu sukni czyli sukienka byla w kolorze tla tarczy herbowej i naszywano na nia figury herbowe metoda aplikacji. Przyklad corset heraldycznego (nie fendu) to np. Psalterz Lutterella ze scena turniejowa
http://www.imagesonline.bl.uk/britishlibra...s/16/1612_2.jpg
Corset fendu ma blisko polowe pola zajetego przez futrzany gorset wiec ciezko umieszczac na nim znaki-pozostaje tylko dolna czesc sukni-"spodnice". Stad moze brak takich przedstawien herbowego corset fendu...W zalaczniku miniatura z pocz. XVw-czy to fantazja czy heraldyka trudno ocenic.
Dziêkujê za podpowiedzi i starania w znalezieniu materia³ów dla mnie
a ja ³a¿±c ostatnio po czelu¶ciach internetu znalaz³am takie co¶
http://www.sca.org.au/st_florians/universi...ldicFrocksS.htm
Nie wiem, ile prawdy jest w tej stronie,
ale faktem jest to, ze sporo na niej mo¿na znale¼æ
No i wszystko teraz jasne..... wcze¶niej na kieckach - pó¿niej na p³aszczach. Wspania³a strona.. Szkoda, ¿e przedstawia g³ównie Anglê......I trudno powiedzieæ jakie to ma przeniesienie na Polskê.....ale naprawdê wspania³a stronka....
ZRP Hako
Cieszê siê zatem ,¿e moja skromna osoba mog³a sie na co¶ przydaæ wynajduj±c takie cudo
Chcia³abym od¶wie¿yæ temat, poniewa¿ szyjê sobie herbówkê. Na razie ustali³am, ¿e herb mê¿a nosi siê po prawej stronie sukni. I to mam z g³owy. Natomiast nie wymy¶lia³am sobie ¿adnego herbu do tej pory i mam zagwozdkê. Chcia³abym co¶ w stylu konika morskiego, czy ryby- ale takie herby znalaz³am tylko na rycinach z XIX wieku. Owszem, wiem, ¿e czêsto by³y pzrerysowywane a nie brane z g³owy, tylko brakuje mi w³a¶nie tego pierwowzoru! Je¶li macie jakie¶ rycinki orginalne bêdê wdziêczna za podpowied¼.
CYTAT(Ania ¯uk @ 13:25 01.08.2007) [snapback]196807[/snapback]
Na razie ustali³am, ¿e herb mê¿a nosi siê po prawej stronie sukni.
Wszystko wskazuje na to, ¿e na sukni heraldycznej po stronie serca nosi³o sie herb rodzinny, a po stronie prawej umieszcza³o sie herb mê¿a - je¶li mówimy o "mi-parti heraldycznej" (nie wnikaj±c w krój samej sukni). Szuka³am swego czasu wzorów na suknie heraldyczn± i regu³ê dzielenia sukni na pó³ - po³owa sukni jest przeniesieniem tarczy herbowej wraz z herbem - znalaz³am jedynie w ¼ród³ach angielskich i francuskich (specyfika angielskiej mody i heraldyki - jak przypuszczam).
Czy uda³o Ci sie mo¿e znale¼æ bardziej "rodzime" sunknie heraldyczne?
Pozdrawiam
Marta.Br
W temacie przedstawien ryby jako figury herbowej troche materialu jest na sieci.
Moze byc tez rak albo syrena ze stworzen wodnych...
Przede wszystkim niezastapiony Kodeks Manesse.
Mam rybe ale jest mala... pierwszy sztandar po prawej lub panna-trzymacz z proporcami.
Jeszcze jedna ryba, herb z lat 1424-1434.
Kronika z Konstancji.
Co do sukien "herbowych" to w Koronie i WKL to troche problem, bo herb twego meza pol Litwy i cwierc dzielnicy nosilo. Przykladow z Prus lub ze Slaska/Czech do tej pory nie znalazlam. Generalnie w Cesarstwie baardzo ciezko o przyklady takich damskich ubiorow-baby ubieraja sie modnie na tych wszystkich epitafiach, poliptykach i plytach nagrobnych:)
CYTAT(marta.br @ 15:54 01.08.2007) [snapback]196823[/snapback]
Czy uda³o Ci sie mo¿e znale¼æ bardziej "rodzime" sunknie heraldyczne?
Nie, ale mnie, ze wzglêdu na to, ¿e zajmujê siê tañcami interesuj± kiecki zachodnie.
A czy w przypadku p³aszczy
Herb trzeba zawrzeæ na ca³ym p³aszczu?
Nie mo¿e byæ tylko zawarty na fragmencie ale mniejszym ni¿ po³owa p³aszcza?
Ruda: bardzo ciekawa strona!
Dorzucam ciekawe przedstawienie sukni, nie jest ona heraldyczna, ale rzuca interesuj±ce ¶wiat³o na temat, przyda siê Wam na pewno.
Rok 1335.
Mnie to na mê¿czyznê wygl±da...Pozdrawiam
Gwyn
Je¶li faceci nosili wianki na g³owach no to spoko
,, Wi³a wianki i rzuca³a je do..."
Wianki wiankami, ale rozciêæ na dole sukni raczej panie nie miewa³y, a i stópki obute wystaj±ce spod brzegu sukni wykluczaj± raczej kobieco¶æ postaci.
takie wianki, (czesto na tekstylej opasce metalowe kwiatki) wystepuja w I polowie XIv w zarowno u pan ,jak u panow ,biorac pod uwage dlugosc wlosow,rozciecia w cotte ,mamy tutaj faceta na obrazku;)
CYTAT(Aiuto @ 09:30 03.02.2008)
takie wianki, (czesto na tekstylej opasce metalowe kwiatki) wystepuja w I polowie XIv w zarowno u pan ,jak u panow ,biorac pod uwage dlugosc wlosow,rozciecia w cotte ,mamy tutaj faceta na obrazku;)
Faktycznie, ale zorientowa³am siê ju¿ po wrzuceniu pliku.
Niech se ch³opak wisi....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.