Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "oddam, zamieniê....."
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie
Svana
OD MODERATORA: proszê o zamieszczanie w tym temacie og³oszeñ o chêci oddania ksi±¿ek, materia³ów, chêci wymiany itp. Og³oszenia kupiê/sprzedam WY£ACZNIE na targowisku; zgodnie z Regulaminem FREHY. Wpisy niezgodne z w/w bêd± kasowane a autorzy otrzymaja ostrze¿enia!

Witam

Kiedy¶ bardzo mocno zwi±zanan by³am z pó¼niejszym okresem (XIV-XV) i w tym czasie do¶c mocno poszukiwa³am wszelkich materia³ów na ten temat. Mam teraz ca³y segregator oko³o 50-60 stron a na ka¿dej po kilka postaci ,tzn rycin z podrêczników do kostiumologii napisane przez jaki¶ doktórów z tej dzidziny. Jest tego sporo i s± wzory róznych stylów w modzie, czasem i kraje osobno... naprawde du¿o mozna pomys³ów z tego ¶ci±gn±æ. Wiem, ¿e teraz jest moda na nowinki prosto z wykopalisk (tu: wczesni), ale pó¼niejsi to chyba raczej pos³uguja siê rycinami, obrazami itp. A te podrêczniki sa raczej na podstawie tego pisane.... w³±¶ciwie rysowane.
zakres czasowy pozycji 1212-1455 po niemiecku icon_sad.gif
druga pozycja plus opisy do ka¿dej posatci 900-1500 rózne kraje Europa- po angielsku
trzecia Anglia 1307-1509 od Edwarda II do Henryka VII -(robe, houplandy, surcoty- wszysko tam jest)
Problem w tym ,¿e mi siê nie chce tego skanowaæ póki nie wiem, czy te materia³y sa dla was, jak to siê zawsze mówi "historyczne". dunno.gif
Wiêc proponuje,¿e pode¶le na dniach trzy skany po jednym z ka¿dej pozycji a wy siê wypowiecie czy dawaæ wszystko na Frehe... a jest tego, nie powiem...
A mo¿e jest kto¶ kto chce to poskanowaæ dla wszystkich i wtedy dostanie ode mnie orygina³y np. poczt±...
NIe wiem dawajcie pomys³y, bo mi to juz przeszkadza w pokoju smile.gif

Pozdrawiam

Svana[color=red][/color]
Moni¶
Jesli koniecznie chcesz siê tego pozbyæ mozesz mi wyslaæ i zeeskanuje a potem moge rozsy³aæ zainteresowanym albo powrzucaæ na frehê... bigsmile2.gif
pozdrawiam
Moni¼
devil.gif
Anielka
sadze, ze moge to przetlumaczyc... po ile jest u ciebie xero?? albo mo¿e da siê to jako¶ zeskanowaæ... w ostateczno¶ci czy mo¿esz to wys³aæ i jakie by³yby tego koszta(do poznania)... trochê ¶wierzych wykroi by mi siê przyda³o.. a mo¿e mo¿na by jako¶ po to do Ciebie podjechaæ(je¶li tak to gdzie)
krzyzak
tez bylbym zainteresowany:)
Tatar
A ja jusz zainteresowany!
Robert Bagrit
Ja bym ³ykn±³ szczególnie te:

"...zakres czasowy pozycji 1212-1455 po niemiecku
druga pozycja plus opisy do ka¿dej posatci 900-1500 rózne kraje Europa- po angielsku ..."

Pozdrawiam
Tomek vel. GEMBA
Hmmmm a któ¿by nie ³yka³... je¶li bêd± te skany to bardoz proszê o wys³anei do mnie na mail gembus@o2.pl
Madzia
zapisujê siê w kolejce na skany smile.gif w razie czego to na maila: whispera@wp.pl
Pozdrawiam!
Filippo
taaaak...skany, skany, skany!! crazy.gif mnie równiez u¶miecha³oby siê dostaæ choæ czê¶æ tych wykrojów, szczególnie XV wiecznych...

Ktokolwiek to poskanuje bede d¼wiêczny za podes³anie mi szczerba.gif kessen@tenbit.pl

Pozdrawiam - Filippo loki08.gif
stworzonko
Svano, uwa¿am, ¿e lepiej by by³o, gdyby¶ poda³a cenê ksera u Ciebie w mie¶cie... Wtedy mog³aby¶ wys³aæ kserówki, za czyj±¶ zap³at± za kartki i Twój czas przy odbiorze... Ja równie¿ by³abym zainteresowana... Pdf móg³by zajmowaæ du¿o miejsca, i w±tpiê, czy freha albo jakikolwiek darmowy serwer pozwoli³ by to umie¶ciæ...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Skanami mo¿na siê wymieniaæ na hubie DC++ Frehy, ca³y czas to robimy. Pozdrawiam
Gwyn
Halldis(Naamah)
Ja te¿ by³abym zainteresowana (XV wiekiem) tak¿e je¿eli bezie potrzeba, ¿eby co¶ poskanowaæ, albo pokserowaæ to ja siê oferujê zawsze to koszta siê jako¶ roz³o¿±...
pozdrawiam...
Ps. jestem z wa³brzycha wiêc w okrêgu Dolnego ¦l±ska mogê nawet podjechaæ
Verona
Czekamy z utêsknieniem na skany smile.gif wns@autograf.pl
Drops
ja poprosze ... zbiory smile.gif turlac@o2.pl
Tatar
Witam!

ja tez poprosze - tadasd@gmail.com

Pozdarawiam!
Simbelmyne
i ja! I ja! Ja te¿ poproszê! smile.gif smile.gif smile.gif simbelmyne@vp.pl
Pozdrawiam!
hektor
Nammah jak by¶ mog³a Tursk± i Gutkowsk± to bardzo bym by³ wdziêczny.Bardzo dziêki z góry.pozdrawiam i mam nadziejê ¿e kiedy¶ siê odwdziêczê(jak by¶ chcia³a XVI w.to co¶ tam mam).pozdrawiam. bonhart1@o2.pl
Drops
Nammah, ja poprosze...zbiory smile.gif turlac@o2.pl
Halldis(Naamah)
S³uchajcie kochani napiszcie najlepiej do mnie maile, bo siê pogubiê z informacjami co dok³adnie was interesuje, a ja to co mam postaram sie porozsy³aæ. Jak ju¿ mówi³am mnie interesuje g³ównie XV wiek i z tego okresu mam najwiêcej rzeczy.
Mogê siê podzieliæ :
Gutkowsk±
Tursk±
"Medival military costume" s± tu dwa ciekawe rozdzia³y o stroju kobiecym "w wojsku" oczywia¶cie w XV weiku
jakimis tam traktatami o szermierce itd. g³ównie po niemiecku i angielsku
no i ikonografi±
Nie ukrywam, ¿e to rozsy³anie mo¿e trochê potrwaæ, bo nie wiem jak to wytrzyma moja poczta, a chêtnych jest do¶æ du¿o mo¿ecie mi wierzyæ. Zrobiê co w mojej mocy, ¿eby do wszystkich dotar³o... ale b³agam o cierpliwo¶æ.
A mo¿e z niektórymi uda mi siê poprostu osobi¶cie wymieniæ na jakim¶ turnieju (oczywi¶cie Xv wiecznym) np. na VII edycji turnieju na MOIM king2.gif ZAMKU...
Pozdrawiam cieplutko i proszê o wyrozumia³o¶æ, bo te¿ nie ma zawsze czasu ¿eby siedzieæ przy kompie... (niestety)

moje maile: kata_w-ch@wp.pl; kata999@vp.pl; Naamah_Noctaviga@hotmail.com, najczê¶ciej sprawdzam dwa pierwsze yes.gif
jamaica
top jak wszyscy biora to ja tez bym prosil.... mrmarilyn@o2.pl
Yrch
No to ja tez poprosze jesli to nie problem wszystko co maci na yrch@interia.pl :-) Z gory wielkie dzieki
jagoodka
to przylacze sie rowniez dimmuvenus@o2.pl smile.gif
Orzech
Heja! Do³±czê do zainteresowanych wszystkimi wspomnianymi tu referatami, wzorami i wykrojami. Mój adres - orzeshek@poczta.onet.pl . Z góry wielkie dziêki!
Halldis(Naamah)
A ostatnio w necie trafi³am na
http://mw.mcmaster.ca/scriptorium/webteam.html
ca³kiem fana stronka, mo¿e komus siê przyda
pozdrawiam
Finn
mam pro¶be, je¶li kto¶ mo¿e to proszê niech prze¶le mi gutkowskiej albo turskiej ksi±¿ki...
interesowa³yby mnie równie¿ materia³y dotycz±ce ubioru i uzbrojenia w irlandii i anglii okolo 1360-1420
je¶li kto¶ posiada te rzeczy to bede mu bardzo wdzieczny za przes³anie ich na adres worti@op.pl ( najlepiej przed koñcem maja smile.gif )
human_nevermind
w³asnie chcia³em po¶ci±gaæ materia³y, ale pokazuje mi, ¿e nie mo¿e znale¼æ plików...
je¿eli kto¶ ma ochotê to do³±czam do grona zainteresowanych... szczególnie gutkowska-rychlewska

moj mail
human_nevermind@interia.pl
GosieK
Nammah, czy mog³aby¶ i mi podrzucic swoje referaty? Teoria wa¿na rzecz, a z jêzykami to tak jeszcze nie za dobrze icon_mrgreen.gif
Bêdê bardzo wdziêczna. Mój mail- ninque@gmail.com
Cormalek
CYTAT
Jak nie bedzie juz niczego pod linkiem (po 25 sciagnieciach usowa automatycznie) - mail/gg/PW i laduje znowu...

bigsmile2.gif nom, czytajcie... na szczescie dostalem priv od Yestare, wiec:

wczesne sredniowiecze

pozne sredniowiecze

slownik

i powtarzam - jak sie wyczerpie/przedawni - mail/priv =]

edit: da sie Kasiu, da sie =] Za pomoca tej stronki co powyzsze zreszta... zobacze czy mam na dysku, a jak nie - przypomne sie jutro na zamku...
Halldis(Naamah)
Juz na stronce Cormalka jest dostêpna Turska, zaprsaszam do sci±gania... (oczywi¶cie poza Gutkowsk±, która cieszy sie du¿ym zainteresowaniem)
pozdrawiam
Cormalek
ba, ba, ba!* Ale ja przeciez nie mam strony... :P

materialy:

pozne sredniowiecze

wczesne sredniowiecze

slownik

Cos chyba jeszcze mam - jak bede mial chwile czasu, to zamieszcze. Pozdro!

*
ttin
czy ktos moze orientuje sie, co stalo sie z materialami, o ktorych pisala Svana w pierwszym poscie? tez bym chciala je dostac :] jesli ktos wie, to bardzo prosze o kontakt ---> ttinuviell@interia.pl
Cormalek
<span style='font-size:25pt;line-height:100%'>uwaga

</span>
Uh po dluuugiej nieobecnosci-wrzucilem uaktualnione pliki - na razie na rapidshare.com, niedlugo dojda mirrory (ta stronka nie lubi za wielu symultanicznych polaczen...) No i do tego kilka innych pozycji :P

DISCLAIMER - w tym poscie daje tylko informacje, gdzie znajduja sie fragmenty ksiazek. Znajduja sie one tu w celach reklamy tych pozycji i nalezy usunac je w ciagu 24 godzin od sciagniecia. Nie odpowiadam za tresci na tych stronach, zabezpieczenia plikow ani zgodne z prawem uzyciem tych materialow.

pozne sreniowiecze

wczesne sredniowiecze

slownik

Antyk

Starozytnosc

Medieval tailors assistant

Ubiór dworski w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonow

Z£O!
Szogun
Posiadam poskanowan± ksi±¿ki:
Jedna o strojach francuskich z XVIII wieku, z wykrojami i nawet szczegó³owymi haftami itp.
Druga o ludach pogañskich z wczesnych czasów Brytanii. Przyda siê wielbicielom Mgie³ Avalonu :P

Chêtnie wymieniê siê na inne ksi±¿ki o podobnej tematyce, najlepiej równie¿ w formi skanu.
Krzychu(Czarny)
Witam.

Pisa³em ju¿ do Cormalka, narazie siê nie odzywa. Czy w miarê mo¿liwo¶æ móg³by mi kto¶ przes³aæ skany Gutkowskiej, b±d¼ ewentualnie Turskiej? By³bym bardzo wdziêczny.
Btw. jak mo¿na uzyskaæ dostêp do hubu Frehy na DC++?

Pozdrawiam.
Krzychu
Ania ¯uk
Odpowiedź na to pytanie znajduje się w REGULAMINIE FREHA. Nie mów, że się z nim nie zapoznałeś zanim zapisałeś się na Freha?
Krzychu(Czarny)
Wybaczcie, dawno mnie tu nie by³o tongue.gif A narazie nie za³apiê siê na huba, bo nie mam 1GB...
Hekathe
Z tego miejsca chcia³am bardzo podziêkowaæ Cormalkowi, za podzielenie siê zbiorami thanx.gif thanx.gif thanx.gif lol2.gif read.gif bigsmile2.gif
Micha³ Do³êga
S³awa! Dobrzy ludzie wspomó¿cie i prze¶lijcie Gutkowsk±.
Moj mail t gzowscy16@wp.pl
Pozdrawiam Michal
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.