Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ¦winie dawniej i dzi¶
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Zwierzêta
Ezber
To co sercu najbli¿sze, to co jest "esencj± klimatu" - trzoda!
Kiedy udomowiono ¶winie na tyle, by przypomina³y te dzisiejsze, ró¿owawe i prawie ³yse? Czyta³em gdzie¶, ¿e latem wypasano ¶winie w lasach, ale na ile jeszcze przypomina³y dziki? Kto¶ wie?
Vlasta
Hej!
¦winki od swoich dzikich krewniaków nie ró¿ni³y siê chyba do¶æ d³ugo... Np. ta w za³±czniku nie za bardzo przypomina dzisiejsze "ró¿owiutkie i ³yse" (dat. 1310-1320 r.)
Jak masz ochotê poogl±daæ wiêcej ¶winiaczków, to wrzuæ has³o pig tutaj
i tutaj
Pozdrawiam!
Vlasta
Ezber
Tylko sk±d wiadomo, ¿e na rycinie jest ¶winia, a nie dzik? Nie to ¿ebym chcia³ siê czepiaæ - mo¿e wynika to z tekstu? Cz³owiek na pierwszym obrazku wygl±da bardziej na ch³opa ni¿ my¶liwego na polowanie, tyle ¿e to dalej nie pewno¶æ.
cool.gif Czy jak sobie przypalikujê ¶winkê ³ys± ko³o namiotu to bêdzie w porz±dku?
Vlasta
Hej! O ile dobrze pamiêtam, to jest obrazek z kalendarza, z grudnia. W takich ilustrowanych kalendarzach czêsto powtarza siê motyw bicia ¶winki na ¶wiêta icon_sad.gif. A do zwyk³ego ¶winiaczka przy namiocie chyba nikt sie nie przyczepi (w razie czego zrób "pastowan± lochê" bigsmile2.gif ). Tylko jej pilnuj przed g³odomorami bigsmile2.gif !
Pozdrawiam!
Vlasta
kewi
CYTAT(Ezber)
Czy jak sobie przypalikujê ¶winkê ³ys± ko³o namiotu to bêdzie w porz±dku?


zawsze mozna zastosowac patent ze swietnej polskie komedii "I nie ma mocnych" i zrobic malowanego wieprzka, z klami bedzie jednak problem ale zawsze mozna wytlumaczyc sie ze dzik mial prochnice

ale na powaznie - bardziej liczy sie nie to co przywiazane na paliku kolo namiotu tylko to co pozniej na ruszcie na ognisku devil.gif , to wytlumaczenie powinno kazdemu wystarczyc
Ezber
CYTAT(kewi)
(...) dzik mial prochnice

szczerba.gif ¦winia pastowana? Tyle, ¿e próchnica to podobno stosunkowo m³oda choroba, wiêc raczej trzeba bêdzie opowiadaæ, ¿e to ¶winia po przes³uchaniu inkwizytorskim bum.gif

Z tego co wiem, wspó³czesne nam ¶winie te¿ by mia³y d³ugie k³y (czy inne zêby). Znajomy, który wychowywa³ siê na wsi opowiada³, ¿e ma³ym prosiakom przycina siê k³y, ¿eby siê nie gryz³y. Mo¿e gdyby ich nie przyci±æ wyros³yby d³ugie jak u dzika?
Friese
swinie te dzisiejsze pochodza w prawdzie od dzikow, ale dosc w daaalekim pokrewienstwie [to bardzo dawni protoplasci]. kly sie co prawda faktycznie przycina [paskudne to i nieprzyjemne..], ale nawet gdyby nie przycinac to nie wyrosna szable jak u dzika.
dzisiejsze rasy w wiekszosci powstaly okolo XIX wieku i na poczatku XX. i w tej chwili ogol poglowia pochodzi od ras czystych miesnych [np. pietrain, duroc...], jako mieszance. do dzika im baaardzo daleko, a selekcja na okreslone cechy juz dawno zniwelowala szable i fajki.

jesli chcialbys szerszy rodowod dzisiejszej polskiej bialej zwislouchej, albo innej wbp to napisz. pokopie chwile i napisze dokladniej. smile.gif

pozdrawiam,

Friska
Wszeb±d
witajcie by³em w tym roku w Poznaniu na Wystawie Ras Rodzimych w ramach Polagry. Zachwyci³y mnie wrzosówki, zobaczy³em owce "¶winiarki", obejrza³em ¶winie z³otnickie pstre i z³otnickie bia³e ( obie rasy ¶winek zawieraj± niestety dolew innych kulturalnych ras ¶wiñskich}, ró¿ne rasy gêsi i kaczek, kury zielononózki kuropatwiane, kury ¿ó³tonó¿ki kuropatwiane { chyba nie strzeli³em byka mhm}, koniki polskie, hucu³y, obejrza³em krowy rasy czerwona polska i szkockie highlandy, pogada³em z hodowcami. Warto poogl±daæ strony rolnicze.
Z powa¿aniem
HOWGH
Emil z Gi¿ycka
Pokrewieñstwo ¶win i dzików dalekie, ale jak sie rozpruje to w ¶rodku to samo.
Viator
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 01:58 31.12.2007) *
Pokrewieñstwo ¶win i dzików dalekie, ale jak sie rozpruje to w ¶rodku to samo.

Czyli suponujesz Waæpan, ¿e wspó³czesnej wieprzowiny nie trzeba ju¿ pastowaæ, mo¿e robiæ za replikê ¶redniowiecznej... bigsmile2.gif

Proponujê zwróciæ uwagê na jeszcze taki aspekt: mo¿e zwrócili¶cie uwagê, ¿e ostatnio jedna z naszych firm wêdliniarskich wylansowa³a (notabene piekielnie drog±) szynkê o niepowtarzalnym smaku, który nie pochodzi o dziwo z "pompowania" wêdliny chemikaliami, ale jest efektem naturalnego karmienia tuczników oryginalnymi ¿o³êdziami, co odbija siê wyra¼nie na smaku miêsa i prowadzi do uzyskania wieprzowego a la dziczyzna.

Prosiaki wiejskie w ¶redniowieczu wypêdzano wszak na tucz do pobliskiej d±browy, gdzie radzi³y sobie jak siê zdaje ca³kiem nie¼le z ryciem ¿o³êdzi - pewnie k³ów im nie pi³owano.

A zatem, je¶li ¶winka przypalikowana przy namiocie, to karmiona naturalnymi "¿o³±dkami" i wówczas dopiero bêdzie prawdziwa "rekonstrukcja" tuczenia i... smaku.

Pozdrawiam!

(na obrazku ¶winki z godzinek ksiêcia de Berry)
Wszeb±d
Taka ma³a fotka kliknijcie w wyszukiwarkê has³o ¶winie z³otnickie. Przy okazji wiele innych informacji o rasach rodzimych.
ate_17
¦winkom na wsi nie przycina siê "k³ów”, lecz siê je wyrywa(widzia³em na w³asne oczy). Ma to na celu unikniêcie zranienia sutków maciory. ;p
Wiêkszo¶æ ¶wiñ hodowanych na wsi jest trzymana w zagrodach i nie ma okazji pobiegaæ. Gdyby pozwoliæ ¶wini siê wyszaleæ, nie "tuczyæ" jej, oraz nie wyrywaæ zêbów, to przypomina³aby dzika bardziej ni¿ to siê mo¿e wydawaæ.

P.S. S± bardzo w³ochate rasy ¶wiñ.
Robert_M
No to mo¿e - ¶winiodzik icon_mrgreen.gif bêdzie bardziej historyczny?

http://www.ppr.pl/artykul.php?id=58799


Pozdrowienia
Robert

topornik
Wiem, ¿e jeszcze 40 lat temu ¶winie by³y inne. G³ównie chodzi o d³ugo¶æ. Dawne ¶winie by³y krótsze. Te rasy dzisiejsze s± d³u¿sze aby by³ schab wiêkszy. clap.gif
Wszeb±d
Sympatyczna ksi±¿ka dla przysz³ych hodowców

Anna Rekiel
"Chów ¶wiñ w ma³ym gospodarstwie"
MULTICO Oficyna Wydawnicza
Warszawa 1997

Oprócz innej d³ugo¶ci grzbietu o której wspomnia³ Topornik, dawne ¶winki mia³y d³u¿sze nó¿ki, oraz bardziej "prostszy" profil ryja. Niektóre z poradników hodowlanych zalecaj± wrêcz jak najd³u¿sze przebywanie ¶winek na dworze ("na polu" ma³opolskie i o¶cienne) nawet dla pro¶nych loch zaleca siê budowê domków poszywanych i wy¶cie³anych grubo (zima) s³om± wprost na wybiegu.

HOWGH
Anulka
Przypadkiem dzi¶ trafi³am na ¶wiñski artyku³, przegl±daj±c star± "Wiedzê i ¯ycie" (10.2007, s. 18). Opowiada on o badaniach dziejów ¶winek w okresie 7-4 tys. lat p.n.e.

Badacze, którzy opublikowali swoje wyniki w "Proceedings of the National Academies of Sciences", przebadali mitochondrialne DNA dzisiejszych ¶winek w Europie i tych z neolitycznych wykopalisk.

Otó¿ zanim my, Europejczycy, oswoili¶my nasze dziki, do Europy przysz³a grupa Azjatów z w³asn±, udomowion± ju¿ trzódk±. Dopiero kilkaset lat pó¼niej udomowiono europejskiego dzika - korzystaj±c z do¶wiadczeñ azjatyckich hodowców. Wtedy nasz dzik okaza³ siê takim strza³em w dziesi±tkê, ¿e wkrótce wypar³ azjatyckie ¶winki i u nas, i na Bliskim Wschodzie.

Jest to opowiastka bardzo dydaktyczna, bo pokazuje, ¿e Azjatyccy imigranci przyczynili siê do cywilizacyjnego rozwoju Europy. Ale nie brak te¿ nuty patriotycznej - mo¿emy byæ dumni z naszego, europejskiego dzika! clap.gif
Owka
Je¶li chcemy zdobyæ ¶winiê o "¶redniowiecznej" prezencji, a przy okazji i adekwatnym sposobie od¿ywiania (pastwisko, a nie tylko koryto), to najlepsza bêdzie wêgierska mangalica. Rasa do zdobycia w Polsce, jako ciekawostka agroturystyczna.
Wszeb±d
ciekawostka polska ¶winia z³otnicka ma w sobie krew mangalicy

http://www.minrol.gov.pl/DesktopModules/An...uncementId=5122

http://www.izoo.krakow.pl/czasopisma/wiadz.../4/11Drozdz.pdf



HOWGH

Ale czy mangalica jest tak stara ras±. Proszê o opiniê

http://jezwegierski.blox.pl/2009/09/Hortob...-prawdziwe.html
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.