Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szyszak Perski
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Ptack
a mnie bardziej interesuje szyszak perski, czy kto¶ ma jakie¶ fajne materia³y na ten temat?
Lestek
polecam muzeum wojska polskiego, jest tam co najmnie jeden
ARTUT
W albumie zdjêæ "Ogniem i mieczem: portret filmu" jest bardzo ³adna i du¿a fotografia perskiego szyszaka. O ile polska kinematografia jest zwykle nienajlepszym ¼ród³em informacji to tym razem jest to oryginalny egzemplarz z którego¶ (warszawskiego?) muzeum.

Je¶li nie masz dostêpu do albumu to mogê poszukaæ skanera, sterowników i zeskanowaæ...
Jarek Przyby³o
Polecam album "Dawna broñ w polskich zbiorach" jest parê przyk³adów zbroi perskich razem z szyszakami. Poza tym poleca³bym kontakt z Karolin± z Loricy, wiem ¿e interesowa³a siê broni± persk±.

Pozdrawiam

Jarek P.
Robert £aziñski
Ptacku ca³y du¿y album - katalog z wystway broni perskiej w Malborku, nie pamietam tytu³u - Broñ perska/orê¿ perski? jako¶ tak. Masz tam wszystko, ca³e uzbrojenie ochronne, broñ bia³±, paln±, ³uki. Sporo rzeczy z prywatnych kolekcji do tej pory nie publikowanych.
Lestek
szyszak co prawda ruski ale od perskiego roznia go tylko zdobienia;)
Robert £aziñski
Tak niezupe³nie - ten szyszak na zdjêciu to chyba tzw. "jerychonka" i pierwowzór jest akurat turecki, perskich kulah chud nie przypomina wcale.
AndrzejM
Robert ma racjê, najlepszy i zarazem najobszerniejszy zbiór obrazków zawiera album "Orê¿ perski i indoperski XVI-XIX wieku ze zbiorów polskich".
Masz tu, Ptacku, przyk³adowy obrazek z tej ksi±zki.
Bardzo Ciê lubiê, ale brak mi cierpliwo¶ci, by poskanowaæ wszystko. Po wiêcej musisz sie zg³osic osobi¶cie.
Ptack
uuuu ciekawe ile z tymi zdobieiami to by wszystko kosztowa³o
Set
CYTAT(Ptack)
uuuu ciekawe ile z tymi zdobieiami to by wszystko kosztowa³o

Tomala za zdobiony szyszak perski bierze ok. 700 z³

A co do ¿róde³ to polecam Ci "Wyprawy Krzy¿owe" A.Micha³ka lub (co lepsze) "Broñ Wschodnia" ¯ygulskiego

Salut!
Halfgar
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.