Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tradycyjny ubiór Prusów w XIVw.
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Kacper
Jak w temacie. Interesuje mnie dos³ownie wszytsko. Ju¿ wiem ¿e lubili we³nê i len icon_wink.gif . Wiem ¿e tradycyjny ubiór przetrwa³ do conajmniej XVIw. Oraz ¿e Wolni prusowie miêli prawo do ich noszenia, pdobnie jak ozdób o pogañskim rodowodzie. Niestety nie mam ani jedengo rysunku szat. Tylko kilka fotografii znalezisk: ozdoby, talizamny itp.
Z góry dziekujê za pomoc.
Kacper
Ludka
Witam!

Prusowie nie byli najbardziej polityczni do kopania w poprzednim ustroju. Intensywne prace badawcze trwaja od 12 lat i sa publikowane, najczesciej w postaci artykolow w roznych periodykach archeologicznych. Jedyna rada to albo przegladac te czasopisma, albo ktos kto studiuje archeologie moze Ci pomoze.
Jenym z osrodkow badajacych Prusow jest Instytut Archeologii UW

Ludka Excalibur
Tatar
Witam!
CYTAT(Kacper)
Niestety nie mam ani jedengo rysunku szat. Tylko kilka fotografii znalezisk: ozdoby, talizamny itp.

Niestety niemam mozliwosczi teraz jakosz pomuc Ciebie z strojem ale kilku rekonstruksji znalezisk prosze: http://www.oxpdsociete.com/ klikai "oxpd.store". Zatym "Acesories".

Pozdrawiam!
Kacper
Dziêki wielkie ale ¼ród³o jest ¶rednio wiarygodne.. przerobili br±zow± zawieszkê na srebrny pier¶cionek tongue.gif
Tatar
Prepraszam, co jest: "br±zow± zawieszkê na srebrny pier¶cionek "?

Pozdrawiam!
Kacper
Zawieszka- element bi¿uterii, wykonana z br±zu. Ta zawieszka zosta³a zmieniona w srebrny pier¶cionek.
Tatar
Moze mozesz pokazacz co konkretnie jest zle v ukazanyh aksesoriah?
Kacper
Ring [R_0004] - srebrny z blaszkami. Wydaje siê ¿e to wolna interpretacja b. podobnej zawieszki wykonanej z br±zu.
Tatar
A jakie na to dovody? Jestem bardzo zainteresovany v tym.

Pozdrawiam!
Kacper
Nie obiecujê ¿e mi siê uda, ale spróbujê zeskanowaæ zdjêcie wykopaliska, wraz z podpisem.
Maciej Reihl
Poszukaj w Kwartalnikach Historii Kultury Materialnej (KHKM) - czytelnie PAN-u i uniwersyteckie.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.