Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Puklerz
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Kacper
Szok ¿e nie ma jeszcze takiego tematu. Zdajê sobie sprawê ¿e materia³ów na temat walki puklerzem jest stosunkowo du¿o, z tym ze s± to z regu³y rzeczy dla bardziej zaawansownych. Ja zas poki co chcia³bym sie dowiedzieæ o podstawach w walce puklerzem. Np. Czy ataki wyprowadzamy w ten sam sposób (chodzi o pracê nóg) co w pó³toraku? itd. Ciekawi± mnie tak¿e do¶wiadczenia w walce przeciw inaczej uzbrojonym przeciwnikom. Na koniec pytanie o sens kombinacji puklerz + topór która zdarzy³o mi siê zauwa¿yæ na rycinie.
Pozdrawiam
Kacper
Marcin Surdel
Czo³em!

Poniewa¿ nikt siê jeszcze nie odezwa³, ja zacznê icon_wink.gif

¬ród³a: sekwencje Ringecka na puklerz, Legnitzer, pobie¿na znajomo¶æ z I.33, w³asne do¶wiadczenia. Wypowiadam siê tylko o "szkole niemieckiej" - innych nie znam.

Praca nóg - analogiczna jak w d³ugim mieczu, nale¿y uderzaæ z przekrokiem.
Puklerz nie s³u¿y do przyjmowania uderzeñ przeciwnika - zamiast tego wi±¿esz jego broñ w³asn±, dok³adasz puklerz i nim kontrolujesz jego broñ. Je¶li siê nie da, uderzaj puklerzem w jego atak, jak najbli¿ej d³oni i rêkoje¶ci, jak siê da. Ciê¿kie strza³y mo¿na przyjmowaæ na "podwójn± tarczê" - miecz oparty o puklerz / podparty puklerzem, podobnie jak w pó³mieczu - ale _trzeba_ zmieniæ wtedy dystans, ¿eby nie dostaæ z pe³n± si³±, i nale¿y tego unikaæ - bezproduktywnie wi±¿esz obie rêce, nie zagra¿aj±c przeciwnikowi.

W trakcie walki, starasz siê, ¿eby puklerz by³ w miarê blisko twojej d³oni z mieczem - stamt±d ³atwiej go u¿yæ. Je¶li da siê uderzyæ przeciwnika puklerzem (w rêkoje¶æ lub broñ, w d³oñ, przedramiê, ramiê, g³owê), nale¿y korzystaæ z okazji - daje to czas na u¿ycie miecza (Uwaga - regulaminy walk na imprezach mog± do tego ró¿nie podchodziæ icon_wink.gif )

Je¶li przeciwnik trafia ciê w puklerz, który masz na wyci±gniêtej rêce, koñcem klingi, to znaczy, ¿e jest za daleko i nie da³by rady ciê siêgn±æ i tak.

Nogi bronisz raczej prac± nóg i dystansem, ewentualnie mieczem - sensownie puklerza mo¿na u¿yæ tak do po³owy uda, potem siê robi matrix i jest niestabilnie.

Wra¿enia z sparingów z innymi broniami:
- d³ugi miecz - skróciæ dystans, utrzymaæ inicjatywê i napieraæ. Trzeba narzuciæ walkê we w³asnym dystansie.
- tarczownik - skróciæ dystans, utrzymaæ inicjatywê i napieraæ icon_wink.gif - zazwyczaj nie s± przygotowani na zdecydowane, ofensywne u¿ycie puklerza. Uwa¿aæ na nogi.
- drzewcówka - pomodliæ siê icon_wink.gif, staraæ siê _szybko_ skróciæ dystans, utrzymaæ inicjatywê i napieraæ.

- z puklerzem w d³oni da siê u¿yæ czê¶ci technik zapa¶niczych i pó³miecza.
- ma³o agresywny, nieruchawy cz³owiek z puklerzem bêdzie regularnie bity. To nie jest zestaw dla spokojnych i nie¶mia³ych icon_wink.gif

Topora i puklerza nie próbowa³em.

Pozdrowienia
Marcin Surdel
Nie wierzê, ¿ebym by³ jedynym cz³owiekiem na FREHA, któremu chcia³o siê napisaæ cokolwiek o puklerzu bigsmile2.gif

O dwu mieczach, w obu tematach, jest ze dwadzie¶cia stron, o zastawach statycznych - dwana¶cie, jak dobraæ siê do tarczownika - siedem, a o puklerzu co¶ martwa cisza devil.gif

Pozdrowienia
Jarek Przyby³o
Ja nie ¶mia³e siê odezwaæ, bo w zasadzie to ze wszystkim siê zgadzam. Trochê próbujemy sparowaæ z puklerzem na podstawie I33 i interpreatcji D.Rowlingsa (chyba dobrze napisa³em). Powiem wam, ¿e bardzo fajna sprawa. Generalnie stosujê zasadê ¿e puklerz "chodzi" zazwyczaj przy rêkoje¶ci miecza, poza oczywi¶cie uderzeniami oberhau. Bardzo przyjemn± postaw± jest pierwsza z I33, doskonale mo¿na z niej uderzaæ na rêce (d³ugim lub krótkim ostrzem), na nogi pamietaj±c o pracy puklerzem w roli os³ony d³oni. Puklerz nadaje siê doskonale do blokowania uderzeñ przeciwnika oczywi¶cie maj±c jako cel jego d³oñ trzymaj±c± miecz.

Pozdrawiam

Jarek P.
Bjorn z Dregowii
Czy kto¶ praktycznie zapoznany z I33 móg³by mi odpowiedzieæ na pytania:

1.Jak interpretowaæ rysunki na których puklerz znajduje siê przy d³oni uzbrojonej w miecz, nie jest jednak zwrócony frontem do przeciwnika ,ale "na zewn±trz"(co czêsto wymaga krzy¿owania przedramion)?Czy stosujecie taki uk³ad?
Rozumiem ,¿e mo¿e tu chodziæ o zabezpiczenie d³oni przed trafieniem ze strony po której w danej chwili znajduje siê miecz przeciwnika,ale czy wygodniej i pewniej nie by³oby przyj±æ takie uderzenie na rant?
1. Skrzy¿owanie przedramion mocno ogranicza pole manewru rêki z mieczem.Co taka technika oferuje wzamian?
[/i]
Marcin Surdel
Czo³em!

Disclaimer - piszê za siebie, i nie nale¿y poni¿szego traktowaæ jak prawdy ostatecznej icon_wink.gif YMMV

CYTAT(Bjorn z Dregowii)
Czy kto¶ praktycznie zapoznany z I33 móg³by mi odpowiedzieæ na pytania:

1.Jak interpretowaæ rysunki na których puklerz znajduje siê przy d³oni uzbrojonej w miecz, nie jest jednak zwrócony frontem do przeciwnika ,ale "na zewn±trz"(co czêsto wymaga krzy¿owania przedramion)?

Moim zdaniem, dos³ownie - ewentualnie lekko skosem do przeciwnika.

CYTAT(Bjorn z Dregowii)
Czy stosujecie taki uk³ad?

Tak. Nieczêsto, ale tak. Puklerz wtedy chroni ca³± d³oñ i przedramiê, i nie da siê go tak prosto obej¶æ. Przydaje siê zw³aszcza przy zwi±zaniach, kiedy uderza³em na praw± stronê przeciwnika.

CYTAT(Bjorn z Dregowii)
Rozumiem ,¿e mo¿e tu chodziæ o zabezpiczenie d³oni przed trafieniem ze strony po której w danej chwili znajduje siê miecz przeciwnika,ale czy wygodniej i pewniej nie by³oby przyj±æ takie uderzenie na rant?

Ustawienie puklerza rantem do ataku (czyli "p³asko" do przeciwnika) uniemo¿liwia mi wyci±gniêcie w stronê przeciwnika mojego miecza, i wykonanie jakiej¶ kontry w jego tempo.
Dwa, on raczej uderza pod k±tem, a wtedy rant ³atwiej mu obej¶æ, ni¿ ca³y puklerz kryj±cy ca³± d³oñ i kawa³ek przedramienia.
Trzy, puklerze raczej nie by³y okuwane - wielu takich akcji na ostre nie wytrzyma.
Cztery, je¶li wezmê go na rant, a on postanowi mnie potem pchn±æ, to bêdê mia³ wiêkszy problem z odepchniêciem jego klingi rantem, ni¿ gdybym u¿y³ "p³aszczyzny" puklerza - po rancie mo¿e zjechaæ i nie utrzymam kontroli nad jego broni±.
Piêæ, puklerz nie ma masy pozwalaj±cej mu na swobodne "wch³oniêcie" takiego uderzenia, jak normalna tarcza.

Zwróæ uwagê - puklerz jest "p³asko" do przeciwnika zazwyczaj wtedy, kiedy d³oñ z mieczem jest od niego daleko.

CYTAT(Bjorn z Dregowii)
1. Skrzy¿owanie przedramion mocno ogranicza pole manewru rêki z mieczem.Co taka technika oferuje wzamian?
[/i]

Sztych wymierzony w stronê przeciwnika, mo¿liwo¶æ utrzymania nacisku (wej¶cia z kontr± w akcjê przeciwnika), zabezpieczenie d³oni z mieczem, dodatkow± si³ê (mogê sobie pomóc "dopychaj±c" akcjê drug± rêk±).

Czy o czym¶ zapomnia³em?

Pozdrowienia
Kacper
Na stronie ARMA jest dostêpny I.33 wraz z opisem 7 zas³on (czy bardziej prawid³owo pozycji do orony). Mam niestety problemy bo mój angielski nie jest zbyt dobry. Poprawcie mnie je¶li siê mylê.

1.
Rêka z puklerzem wysuniêta do przodu, rêka uzbrojona skrzy¿owna pod puklerzem. Miecz po lewej stronie sztychem do do³u. Na obrazku pan w górnym lewym rogu.

2.
Puklerz wysuniety (wraz z lew± nog±) daleko do przodu, na wysoko¶ci klatki piersiowej. Miecz oparty na barku. Na obrazku pan po lewej stronie, u góry.

3.
Jest identyczna z pierwsz± tylko rêkê z mieczem krzy¿ujemy nad t± z puklerzem. Na obrazku pan z lewej dolnej czê¶ci.
jest ju¿ pó¼no.. dokoñczê jutro
Jarek Przyby³o
Witam !

1. Rêce pana nie s± skrzy¿owane. Miecz pana po lewej tak jak na obrazku.
2. Opis dotyczy chyba pana po lewej u góry.
3. Tutaj te¿ rêce siê nie krzy¿uj± pozycja zwana krucke.

Pozdrawiam

Jarek P.
Marcin Surdel
Czo³em!

Jeszcze tylko wtr±cê, ¿e moim zdaniem to nie tyle s± pozycje do obrony czy zas³ony, ale raczej wyj¶ciowe, z których nale¿y pój¶æ z w³asn± akcj± czy kontr±. Uwa¿am, ¿e to istotna ró¿nica w podej¶ciu - samo stanie w jednej z nich nigdy nikogo nie obroni³o icon_wink.gif
Za Doebringerem: "Tu masz podstawowe pozycje. Ale przede wszystkim, nie powiniene¶ w nich staæ zbyt d³ugo".

Tu jest inne, bardziej kompletne opracowanie i t³umaczenie (niemieckie i niepe³ne angielskie) I33, o ile wiem, te¿ wiarygodne:
http://freywild.ch/i33/i33en.html#wie

Pozdrowienia
Kacper
Wybaczcie ale w opisach pomyli³em siê i zamiast lewej wszedzie wpisa³em praw± icon_redface.gif . B³±d ju¿ naprawiony. Dziêki wielkie za stronkê!!
Jarek Przyby³o
uk³ad z mieczem i puklerzem "na p³ask" ja wykorzystujê do skutecznego przechwytywania i wi±zania miecza przeciwnika. Bardzo przyjemnie wyprowadza siê te¿ pchniêcia i jeszcze jedna rzecz mo¿e nie traktatowa a mianowicie wykonujê co prawda lekkie ale denerwuj±ce uderzenia z nadgarstka (to tak bardziej z szabli) skierowane na rêce i nogi przeciwnika.

Pozdrawiam

Jarek P.

P.S. "cte se jedna-tricet tri nikoli i-tricet tri !" wiadomo o co chodzi ? bigsmile2.gif
Marcin Surdel
CYTAT
P.S. "cte se jedna-tricet tri nikoli i-tricet tri !" wiadomo o co chodzi ?

Czy to jaki¶ s±siad z po³udnia zastanawia siê, jak wymówiæ I.33, i twierdzi, ¿e to "jeden-trzydzie¶ci trzy" a nie "i-33"? icon_wink.gif
Jarek Przyby³o
Tak zgadza siê, wygra³ Pan czeskie piwo. smile.gif

Pozdrawiam

Jarek P.
Jarek Przyby³o
CYTAT
Puklerz wysuniety (wraz z lew± nog±) daleko do przodu, na wysoko¶ci klatki piersiowej. Miecz oparty na barku. Na obrazku pan po lewej stronie, u góry.  

Jest to trzecia postawa z I.33, miecz na lewym ramieniu. puklerz chroni ³okieæ.
Po seminarium mogê tylko powiedzieæ jedno: wspania³a sprawa !.

Pozdrawiam

Jarek P.
Prosiaczek
Witam wszystkich. Nie mam zbyt duzej praktyki w walce puklerzem. Probowalem miec przymocowany puklerz do polowy przedramienia a uchwyt w umbo trzymac w dloni i trzymac poltoraka oburacz.Dawalo to ciekawa kombinacje przy ataku na glowe. Przyjecie na puklerz i odrazu cios skosny na glowe. Poza tym dawalo mi to wieksze mozliwosci obrony jesli tarczownik skrocil dystans. Lecz przy puklerzu w takiej kombinacji z poltorakiem trudniej wykonywac zaslony dolne. Chcialbym poznac wasza opinie na temat takiego polaczenia oraz wskazowki.
Armand
CYTAT
Probowalem miec przymocowany puklerz do polowy przedramienia a uchwyt w umbo trzymac w dloni i trzymac poltoraka oburacz

Kolego Prosiaczku smile.gif Akurat taki sposob zamocowania puklerza nie podwyzszy walorow taktycznych "poltoraka", ani tez nie pozwoli wykorzystac tak swietnej broni, jaka jest zestaw puklerz + bron krotka (jedynka, tasak). Jedyna tarcza sensownie (i historycznie) uzupelniajaca sie z "poltorakiem", to tarcza rycerska (trojkatna,turniejowa) lub pawezka zawieszona tak, ze oslania bark i pozostawia wolne obie rece. Sam zas puklerz jest znakomita, ale slabo w RR poznana bronia, ktorej NIE MOZNA mocowac do przedramion- nalezy ja trzymac za imacz. Wtedy dopiero udowodni swe walory praktyczne. Wiecej Ci nie powiem- obejrzyj filmy na stronie glownej Army http://www.thearma.org/ poswiecone puklerzowi - pokaza mechanike zestawu miecz- puklerz.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.