Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mundur polski 1939
> Ubiór i dodatki > Ubiór w XX wieku
Kulewna
Witam!
Chcialbym sie dowiedziec co musi sie skladac na mundur i co musi wchodzic w sklad wyposazenia zolnierza polskiego z wrzesnia 1939. Mowie zarowno o munurze wyjsciowym jak i polowym. Gdzie to mozna ewentualnie kupic lub zamowic??

I nastepne pytanko czym roznil sie od zwyklego munduru - mundur polskiej zandarmerii wojskowej z 1939??
Czy np. byl to koloro otoku na czapce czy cos innego?? (mam nadzieje ze nie zostanie to potraktowane jako dodatkowe pytanie - nie chce sie rozdrabniac na kilka tematow)

Jezeli pytania sie powtorzyly - przepraszam pieknie wszystkich ale przejrzalem tematy i chyba nic takiego sie nie pojawilo jeszcze.
Slicznie prosze o pomoc
£o¶
CYTAT
Witam!
Chcialbym sie dowiedziec co musi sie skladac na mundur i co musi wchodzic w sklad wyposazenia zolnierza polskiego z wrzesnia 1939

Polecam wizytê na stronie http://www.cytadela.h4c.pl lub te¿ na www.wp1939.prv.pl
W pierwszym numerze magazynu rekonstrukcji historycznej "Do Broni" by³ ciekawy artykul Bolka Rosiñskiego pt. "Wrze¶niowy piechur". Autor wyja¶nia w nim co i jak noszono oraz jak najmniejszym kosztem a jednocze¶nie z zadowalaj±cym efektem nabyæ kopiê munduru u¿ywanego we wrze¶niu 1939. Przejrzyj te¿ archiwalne numery Nowego Przegl±du Kawaleryjskiego, tam te¿ mo¿na znale¼æ wiele ciekawych materia³ów.

CYTAT
Mowie zarowno o munurze wyjsciowym jak i polowym. Gdzie to mozna ewentualnie kupic lub zamowic??

Sk±d dostaæ mundur - istniej± dwie szko³y

1 Przerabianie munduru KBW

Podstawow± zalet± jest relatywnie niski koszt. Aczkolwiek w przerobienie kurtki KBW trzeba w³o¿yæ trochê pracy. Uzyskany efekt daje najczê¶ciej do¶æ dobr± kurtkê wrze¶niopodobn±. Podstawowym mankamentem jest 5 guzików w miejsce 7 oraz materia³ szewiotowy.

2 Nabycie munduru szytego przez znan± poznañsk± firmê.

To jest opcja dla posiadaj±cych wiêcej gotówki i generalnie rozrzutnych. Niestety mundur produkcji tej firmy wci±¿ posiada wiele mankamentów. Z tego co widzia³em ¼le zrobiono rozporki (choæ tu s± ró¿ne wersjê), materia³ równie¿ zdecydowanie odbiega od koloru sukna z 1939. Generalnie o wiele lepiej wychodzi im niemczyzna.

Ostatnio pojawi³a siê trzecia opcja. Niestety w tej chwili nie znam szczegó³ów, jak tylko czego¶ siê dowiem, nie omieszkam Ciê poinformowaæ.

CYTAT
I nastepne pytanko czym roznil sie od zwyklego munduru - mundur polskiej zandarmerii wojskowej z 1939??
Czy np. byl to koloro otoku na czapce czy cos innego?? (mam nadzieje ze nie zostanie to potraktowane jako dodatkowe pytanie - nie chce sie rozdrabniac na kilka tematow)

Mundur polowy ¿andarmerii nie ró¿ni³ siê niczym od zwyk³ego ¿o³nierza piechoty. Z tego co wiem, ¿andarm nosi³ jedynie specjaln± blaszkê, odró¿niaj±c± go od zwyk³ych ¿o³nierzy. Niestety o tej blaszce - kszta³cie, wymiarach nie mogê zbyt wiele powiedzieæ.
Sporo spo¶ród ¿andarmów by³o zmobilizowanymi policjantami. Czê¶æ oddzia³ów policyjnych u¿ywa³o wojskowego munduru drelichowego wz.36, z d³ugimi spodniami opuszczonymi na trzewiki, bez owijek, z czapk± policyjn± lub he³mem wz.16

CYTAT
Jezeli pytania sie powtorzyly - przepraszam pieknie wszystkich ale przejrzalem tematy i chyba nic takiego sie nie pojawilo jeszcze.
Slicznie prosze o pomoc

Mam nadziejê, ¿e chocia¿ trochê pomog³em.

Pozdrawiam
£o¶
Szelma
Jeszcze jedno pytanko a propos mundurów.

widzia³em ostatnio na allegro mundur KBW z sze¶cioma guzikami. czy nadaje siê to to na przeróbke na mundur wrze¶niowy pod wzglêdem kolorystyki materia³u i kroju ?
Szelma
Poprawka. Muindur ten ma jednak siedem guzików. Jest na aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=72377280.
Kieszenie ma chyba jednak troche, a la Wermacht. Chodzi mi o te plisowane zak±³dki na ¶rodku kieszeni.
Szelma
Poprawka. Mundur ten ma jednak siedem guzików. Jest na aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=72377280.
Kieszenie ma chyba jednak troche, a la Wermacht. Chodzi mi o te plisowane zak³adki na ¶rodku kieszeni.
hauklin
Tu jest sporo na ten temat:

http://www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/index.html
Szogunos
CYTAT(hauklin @ 14:33 04.03.2013) *

A mnie jedno ciekawi - w Fabryce Schindlera w Krakowie jest jedno zdjêcie - takie du¿e, rzucone na ca³± ¶cianê za fotoplastykonem), przedstawiaj±ce przysiêgê ¿o³nierzy w Krakowie w 1939 r.
Oficer ma na pewno mundur zapinany na 7 guzików, ale tam czê¶æ ¿o³nierzy - nowi rekruci - ma wyra¼nie mundury zapinane na 5 guzików

Ciekawe, bo mo¿e odtwarzaj±cy WP wcale nie potrzebuj± siê a¿ tak bardzo mêczyæ z przerabianiem 5 w 7
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.