Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: skórzana tunika lub jaka
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Inne
Marek z Bytomia
czy w sredniowieczu byly tuniki wykonane ze skory ? sa moze jakies zrodla na ten temat ? chodzi mi o tuniki do codziennego ubioru, a nie o ochronne. dzieki za jakiekolwiek info.
KhaToo
Jedyne na co siê natkn±³em, to rêkawy skórzane w cote. Ciuszki takie nosi³y osoby zajmuj±ce siê my¶listwem, chyba rze¼nictwem i tym poodbnymi zajêciami wymagaj±cymi ochrony r±k. Niestety, ¼ród³a nie pamiêtam:( Ale ostatnio szukam go zaciekle, bo jest mi potrzebne, wiec je¶li kto¶ ma... smile.gif Poza tym ze skór to czyta³em o skórzanych p³aszczach i kapturach, nic wiêcej mi ie wiadomo, ale szuka³em tylko informacji o okresie XII-XIIIw. A wiem to ze strony: http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...th/leather.html
Shaitan
Witam. Mam pytanie odno¶nie skórzanej jaki na kolczugê. Kiedy gdzie i przez kogo takie ustrojstwo by³o u¿ywane, jak wygl±da³o (mile widziane jakie¶ przedstawienia w ikonografii). Je¶li temat by³ ju¿ poruszany to przepraszam ale poniewa¿ s³owo "jaka" jest bardzo odnalezienie interesuj±cego mnie zagadnienia w¶ród setek je¶li nie tysiêcy postów by³o praktycznie niemozliwe dunno.gif
Andrzej Siejeñski
Nie s³ysza³em o skórzanych jakach. Sk±d ten pomys³?
Pozdrawiam
Shaitan
Bodaj¿e na forum Nowej Gildii czyta³em wypowiedzi wed³ug których jaki wykonane ze skóry równie¿ siê pojawia³y. Mo¿e nies³usznie im zaufa³em gdy¿ nie by³y podparte ¿adnymi przedstawieniami w ikonografii lub ¼ród³ach pisanych. Jednakowo¿ chcia³bym t± sprawê wyja¶niæ i je¶li któs mo¿e powiedzieæ co¶ wiêcej na ten temat to proszê bardzo.
Andrzej Siejeñski
Ja nigdy nie spotka³em siê ze skórzanymi jakami. By³o by to zreszt± bez sensu bior±c pod uwagê to do czego s³u¿y³y, trochê trudno by³o by na nich zrobiæ aplikacje.
Na forum jest jednak kilka osób znacznie g³êbiej ode mnie siedz±cych w temacie, mo¿e one co¶ na ten temat wiedz± (ale nie liczy³bym na cuda, ubiory skórzane to ogólnie wymys³y filmowe).

Gdzie¶ tu w ubiorach jest temat o jakach.

Pozdrawiam
Malina
Shaitan, przejrzyj ksi±¿kê K.Turskiej "Ubiór dworski w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonów". Tam na stronie 187 znajduje siê opis skórzanego "kabata" (znowu jakie¶ zamieszanie z nazewnictwem?) z drugiej po³owy XIVw. znalezionego na rynku w Pu³tusku.
Dziwi mnie to, ¿e zapinany wg autorki by³ na plecach icon_neutral.gif .. W ka¿dym razie przejrzyj to co napisa³a, bo to jedyne co do tej pory znalaz³am o skórzanej odzie¿y.

Pozdrawiam icon_cool.gif
Andrzej Siejeñski
To co opisuje Turska nijak nie mo¿na nazwaæ jak± (spe³nia³a ca³kowicie inn± funkcjê). Teraz pytanie do Shaitan czego w³a¶ciwie mu trzeba.
Pozdrawiam
P.S. A z nazewnictwem to zawsze jest zamieszanie.
Malina
1) nie nazwa³am tego jak± ass.gif tongue.gif
2) kabatem te¿ bym tego nie nazwa³a
3) odes³a³am Shaitan(a?), Andrzeju, do jedynej lektury, w której znalaz³am CO¦ o skórzanej odzie¿y, na pewno mu nie zaszkodzi jak przeczyta kilka stron icon_wink.gif

Pozdrawiam icon_cool.gif
Andrzej Siejeñski
Ja tylko sprecyzowa³em w czym rzecz, nie chcia³bym aby nagle zrobi³ siê wylêg skórzanych jak.
Pozdrawiam
Shaitan
CYTAT(Andrzej z Sielca)
To co opisuje Turska nijak nie mo¿na nazwaæ jak± (spe³nia³a ca³kowicie inn± funkcjê). Teraz pytanie do Shaitan czego w³a¶ciwie mu trzeba.
Pozdrawiam
P.S. A z nazewnictwem to zawsze jest zamieszanie.

Pocz±tkowo chcia³em siê dowiedzieæ kiedy i gdzie skórzane jaki (na kolczugê, nie w ¿adnej cywilnej formie) by³y u¿ywane. Teraz to ju¿ zale¿y mi raczej na potwierdzeniu b±d¼ obaleniu tej tezy. dunno.gif

Do ksi±¿ki postaram siê zajrzeæ a co do odmieniania mojej ksywki to jestem za icon_wink.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.