To moze dla niektorych oczywiste, ale ja niestety nie wiem, a jedynie sie domyslam : z czego wykonany byl diadem? miedz, moze mosiadz lub cos innego? no i czy jest to okreslone jak on mial dokladnie wygladac - zwykla obrecz na glowe, moze jakies zdobienia? Bede wdzieczna za wszelakie informacje tylko piszcie prosze z jakiego zrodla macie wiadomosci na ten temat ( ksiazki, wykopaliska)
poszukaj rzezb z Francuskich katedr XII-XII w ( najbsardziej znana w Chartres -chyba to sie tak pisze
.. sa tam obrecze i gladkie i z kamieniami
Dziekuje za odpowiedz. Bede starala sie doszukac tych rzezb
, a tymczasem czekam az pojawia sie moze jeszcze jakies odpowiedzi.
Tak na szybko, obrazeczki
Sporo ikonografii na ten temat jest w pracy S. Harksen, Die Frau im Mittelalter, Leipizg 1974. Za du¿o, ¿eby wrzuciæ w za³±czniki niestety
Wszelkie ozdoby przeznaczone dla g³ów koronowanych by³y zazwyczaj wykonywane je¶li nie z ze z³ota lub srebra, to z miedzi, która byla ogniowo pozlacana lub posrebrzana , to samo tyczy³o siê srebra z które poz³acano. Tak wykonywano równierz wszelkie insygnia wladzy, jak i np. naczynia liturgiczne.
Pozdrawiam
Pablo
Szanowny P.A.Nowakowski, a mo¿e chocia¿ kilka skanów?
CYTAT(Simbelmyne)
Szanowny P.A.Nowakowski, a mo¿e chocia¿ kilka skanów?
Z dzik± rozkosz± jak tylko uporam siê z pracami bie¿±cymi. W ka¿dym razie nie wcze¶niej ni¿ po ¶rodzie bo na razie
http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=93267#93267.
Gdybym siê spó¼nia³ pogoñ mnie na pw. Pozdrawiam.
Lepiej pó¼no ni¿ wcale
Kilka skanów - mam nadziejê, ¿e siê przydadz±
A czy tak± przepaskê z pere³ek jak w pierwszym za³±czniku P.A.Nowakowskiego mo¿na zrobiæ ze szkalnych paciorków? (kombinuje teraz maksymalnie, ale mo¿e oka¿e siê to dobre
)
Pozdrawiam!
Offtopic - mam na imiê Piotr i mo¿e tak bêdzie zrêczniej ni¿ pleno titulo. Simbelmyne prosze, nie pisz ju¿ P.A.N.
jakie jest datowanie tego obrazka z za³±cznika nr1?
Rze¼ba datowana jest na wiek XII. Rycina z ksi±¿ki S. Harksen, Die Frau im Mittealter, Leipizg 1974
Litlle question : od kiedy u¿ywano diademów i czy na wschodzie(Ru¶) te¿ by³y?
Je¿eli ktos by chcia³ zamówiæ (g³ownie kobiet sie tyczy:)) diadem , na bagritonie jest rzemie¶lnik Magnus , który wykonuje takie nakrycia g³owy z miedzi i mosi±dzu , zmo¿liwo¶ci± posrebrzania, nie znam szczegó³ow, sama du¿o szuka³am , chcia³m próbowaæ w³asnorecznie zrobiæ tak± obrecz do crinale, jednak chyba siê skusze ipo prostu zamówie...
Ale je¿eli kto¶ by szuka³ dalej to parê diademów(je¿eli moge to tak nazawaæ)
:
Te¿ takowe robiê.........
Ten z literk± "D"jest wierny historycznie i poparty ikonografi±. Wykonany z blachy miedzianej i mosiê¿nej. Kamienie zdecydowanie sztuczne......
Pozosta³e to radosna twórczo¶æ......ale te¿ poka¿ê....... a co mi tam....
ZRP Hako
Mam pytanie dotycz±ce za³±czników: Z czego i jak mog³y byæ zrobione takie diademy? Je¶li to w ogóle jeszcze mo¿na nazwaæ diademami..
W ksiazce Medieval finds from excavations in London-Dress accessories jest nawet fota i opis jednego takiego zachowanego cusia (opaska/diadem) wraz z sztucznymi warkoczykami. Oto co pisza madrzy archeolodzy o samej opasce diademie:
"The plait was stiched with with a strong two-ply thread of silk used double to a narrow silk braid which was woven using 26 tablets. This braid, which would have been worn across the forehead as a headband, was decorated along its lenght with a series of at least 18 mounts and, from the impression that the mounts have left outlined on the surface of the braid, it appears that they were of octofoil-form. The mounts seem to have been stiched, rather than riveted, to the braid and then removed before it was discarded. This removal implies that the mounts were probably made from precious metal, perhaps with gemstones, since mounts of cheaper metals seem to have been thrown away with no desire to recycle them..."
Tak wiec mamy opaske tkana na 26 tabliczkach z podwojnie skrecanej nici z grubego jedwabiu. Na niej byly przyszyte plakietki, prawdopodobnie wykonane z drogich metali. Nie wykluczone, ze w przypadku innych takich opasek byla to tasma tkana na tabliczkach z mieszanki nici zlotych i jedwabnych lub tasma z jedwabiu z nabitymi/doszytymi metalowymi ozdobami z mosiadzu lub tanich, cienko pozlacanych innych metali.
Dziêkujê EwKo!!
Dla rozwiania reszty w±tpliwo¶ci:
Octofoil-form, nie wiem czy dobrze kojarzy mi siê to z kwiatkiem (oczywi¶cie z o¶mioma p³atkami
)? No i kwestia techniczna - mocowanie: czy taka krajka-opaska by³a obwodem zbli¿ona do obwodu g³owy w³a¶cicielki i po prostu nak³adana, czy wi±zana z ty³u g³owy?
witam....
.....na ikonografii widać, że tego typu opaski " diademy" w dość długim okresie czasu to głÃ³wnie rozetki, różyczki, kwiatki, wszelkiego typu romby, kwadraty i pionowe kostki od czasu do czasu przeplatane perełkami i drogimi kamieniami........
Ja wiem, że najprawdopodobniej były one wykonane z tkaniny... pozostaje jednak problem natury technologicznej jak te świecidelka do tkaniny tej mocować.. Nie jest to problemem gdy opaskę takową zdobi jeden czy trzy cyzelowane kwiatki.....Gdy dołożymy ich więcej, ciężar opaski wzrasta dość znacznie.....
Moja propozycia i rozwiązanie technologoczne to wykonanie samej opaski z miedzi o grubości 08 mm.... po wycyzelowaniu staje się dośc sztywnym elementem konstrukcyjnym, na którym da się zamocować odpowiedni duża ilość zdobień, które czasami też były odlewane z brązu, złota i srebra....czyli cięższe..
Chciałbym zwrocić też uwagę na diademy z XII i XIII wieku, które wykonywane były z blachy srebrzonej i złoconej......czyżby następne wieki przyniosły wycofanie się rzemieślników z tej metody...?
Na ikonografii można zauważyć, że opaski te "diademy" nie miały żadnego wiązania z tyłu........ miały więc obwód zamknięty.....
Dopisałem...... na załącziku następnym widać wyraźnie błyszczącą opaskę i wycezelowane w metalu na zewnątrz brzegi.......Nie widać z tyłu żadnych wiązań......
ZRP Hako
Jak kazdy przedmiot tak i diademy byly wykonywane w wresji luksusowej i w wersji masowo-codziennej. Do pierwszych mozna zaliczyc cala ta produkcje bizuterii a do masowki krajkowe opaski z nabijkami lub bez nich. Z luksusowej produkcji nikt sie nie wycofal, po prostu Hako do lazni czy na ubaw u Burmistrza nikt nie biegal w opasce z rubinami wykonanej z segmentow pozlacanych lub zlotych, mocowanych ze soba zawiasowo... Jesli chcialbys poznac dokladnie technologie produkcji takich diademow bizuteryjnych skontaktuj sie z uzytkowniczka Frehy o nick-u "Kaya" ktora jest zawodowym jubilerem.
Co do mocowania-mocowanie kwiatkow i same kwiatki zachowaly sie w opasce londynskiej-byly doszywane a nie nitowane i zostaly po nich tylko odbicia na jedwabinej opasce... 18 szt. na cala opaske to nie tyle aby zwichnac kark od ciezaru...
Mo¿e jaki¶ szczê¶cia¿ trafi, ja niestety nie posiadam tego pliku na dysku - w CM jest ilustracja, na której widaæ, co¶, co mo¿na zintepretowaæ jako krajkê z nabijkami, t³o "paska" jest wyra¼nie czerwone, wiêc to nie metal
a z ty³u widaæ puszczone lu¼no koñce, tak, jakby krajka by³a po prostu zawi±zana na g³owie, ew. mo¿na uznaæ, ¿e to nie zwi±zany i uciêty na chama pasek materia³u, ale wi±zanie z jakimi¶ chwo¶cikami czy frêdzelkami, bo s± tam takie drobniejeze kreseczki.
Faktycznie znalaz³am w CM wi±zane opaski. Czerwone t³o - krajka - wystaje tylko do³em, a przy tej rozdzielczo¶ci mo¿na siê niestety tylko domy¶laæ, ¿e to co jest wy¿ej to rozetki.
EwKo, czy w tej ksi±¿ce (Medieval finds from excavations in London-Dress accessories) jest podane datowanie owego znaleziska?
ok. 1330-1380r.
Datowanie na podstawie analizy porownawczej z wiekiem ceramiki wykopanej w tej samej warstwie.
Czy znane sa diademy (moze wlasnie takie krajkowe z nabijkami) z okolic XI wieku? Najlepiej ziemie polskie....Alternatywa dla kablaczkow skroniowych
DOPISANE
A jak jest z meskimi w okolicach XII/XIII wieku? W jakims ospreju cos takiego widzialem, ale raczej bez potwierdzen
Pan mial jakas prosta opaske na glowe na oko zloto/mosiadz
Moze cos fajnego by sie znalazlo
Witam,
czy w XVw. (pierwsza po³owa) te¿ noszono diademy i czy by³ to przywilej jedynie wysoko urodzonych a mo¿e i w biedniejszych warstwach te¿ przy wyj±tkowych okazjach by³y one noszone?
Jeszcze jedno - czy noszono je tylko na go³± g³owê czy mog³y byæ tak¿e ozdob± welonu jak czêsto widzi siê na filmach. Jest to w jaki¶ sposób potwierdzone historycznie czy taki by³ jedynie wymys³ filmowców?
A ja sie jeszcze zastanawiam nad przedzia³em wiekowym. W wiêkszo¶ci materia³y ¼ród³owe pokazuj± panieny, które na oko maj± na¶cie... Czy znalaz³ kto¶ ikonografiê z paniami nosz±cymi diadem i i bêd±ce starszymi ...?
Mam pytanie, które chodzi mi po g³owie od jakiego¶ czasu, a mianowicie: czy diademy kobiece np. te codzienne mog³y wystêpowaæ na podk³adzie skórzanym z br±zowymi, miedzianymi, mosiê¿nymi, b±d¼ cynowymi nabijkami, zdobieniami ?
Przedstawione wy¿ej diademy maj± formê wianka, zatem przystroj± kobietom / dziewczêtom niezamê¿nym. Opaskê z pere³ nosi ¶wie¿o po¶lubiona ma³¿onka, wiêc równie¿ jest to atrybut panny, któr± by³a id±c do ¶lubu.
Aczkolwiek sam jestem ciekawa, czy mê¿atki ze stanu szlacheckiego lub mieszczañskiego nosi³y tego typu ozdoby?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.