Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Naramienniki - Ailettes
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Owen
Witam
Mam pytanie od kiedy zaczêto nosiæ przy kolczudze na ramionach takie drewniane p³ytki oklejone materia³em i pomalowane, po angielsku nazywaj± siê chyba AILETTES
Pozdrawiam Owen
Wotawa
To one by³y drewniane?
Obi³y mi siê o oczy przy pocz±tku XIVw (koniec XIIIw?). Te¿ zawsze chcia³em o nie zapytaæ :-D
Robert Bagrit
Wydaje mi siê, ¿e to prze³om XIII-XIV wieku. Na pewno pocz±tek XIV, widaæ w Kodeksie Maness

Tak by³y drewniane smile.gif

Pozdrawiam
Jakub ze ¦widnicy
I ponoæ w Niemczech ich nie noszono.
KhaToo
http://www.historiavivens1300.at/hv1300.htm
To chyba o to chodzi? mo¿e strona co¶ da, o ile ju¿ jej nie macie.
Wotawa
CYTAT(Jakub ze ¦widnicy)
I ponoæ w Niemczech ich nie noszono.

Manesse to nie przypadkiem Niemcy w³a¶nie? icon_wink.gif
Tzn. Miejscowa robota na miejscowe zamówienie.
Mateusz
Taaa by³y tez z prazonej skory te ailettes tez bywa³y - a zyja sobie zdaje sie od lat 70 wieku XIII do 40 XIV, moze endemicznie pare lat dluzej. Codex Manesse datuje sie o ile pomne na ~1307. Sa te tworki tez u anglików - na nagrobku Sir Rogera de Trumpington chocia¿by i w paru znanych ilustracjach.
TomaszW
Witam
Ja, jako ¿e potwornie zielony jestem, zadam pytanie natury raczej technicznej: Jak te p³ytki mocowano do kolczugi?
pozdrawiam
Mateusz
W wiekszosci przypadkow tarczki te sa sznurowane za pomoca rzemieni - tzn w tarczce sa stosowne otworki do przewlekania rzemieni albo tez sam "ailette" ma od spodu wlasne rzemienie lub uszka do ich przewleczenia - co zwykle ma miejsce w przypadku ich ozdobnych form znanych z np. Codex Manesse. Wzorowe rekonstrukcje ailettes sa do zobaczenia np. na www.historiavivens1300.at lub artyklu na http://www.liebaart.org/ailett_e.htm icon_cool.gif
TomaszW
Dzieki Wielkie smile.gif oto mi chodzilo.
Lazarus [M]
Salve Fratres!

Na stronie naszego bractwa jest artyku³ dotycz±cy Ailettes

www.lazarus.zp.pl/index.php?s=Ailettes.html

Pozdrawiam smile.gif
Mateusz
£adnie, mi³o ¿e ikonografia do³±czona. Szkoda tylko, ¿e s³abo siê teoria trzyma historii. Proszê nie robiæ z Ailettes naramienników - syndrom "kafla" ze starego pieca jaki obserwujemy jest b³êdem z punktu widzenia historii. Ailette to nie naramiennik - to rodzaj dodatkowego "identyfikatora", ozdoby przedewszystkim. Jest z lekkich materia³ów, mo¿liwie mocny (cuirboulii, len klejony warstwami, usztywnienia z fiszbinu) ale nie jest, na Boga 2cm dêbowym kaflem (nie rozsmieszajcie mnie sklejk±, bo i takie widzia³em)! cool.gif Oczywi¶cie ma zapewne niewielkie znaczenie ochronne, ale proszê sobie nie konstruuowaæ teorii, ¿e to s³u¿y do "dopancerzenia" XIII/XIV wiecznego rycerza. Rozumiem, ¿e nieco b³êdnie zinterpretowana koncepcja "buhurtów" doprowadzi³a niektórych do absurdalnego wygladu ludzi-michelinów, nie maj±cego nic wspolnego z pierwozworem. Dozbrajanie sie wedle tego schematu prowadzi do absurdów w³a¶nie w stylu pancernych ailettes, 20 cm sztywnych ko³nierzy i innych gadzetów pasuj±cych bardziej do "American Gladiators" ni¿ do jakiej¶ tam rekonstrukcji. Wy chcecie zeby te XIII wieczne mi¶ki by³y opancerzone mocniej ni¿ goscio w maxymilliance - a to se ne da! shocked.gif
Spójrzcie na podane przez siebie samych przyk³ady ikonograficzne - ailettes wystêpuj± równolegle z miskowymi, stalowymi naramiennikami juz w latach 20 XIV wieku. Nie zastêpuj± ich ani nie wzmacniaj± - s± niezale¿ne. Naramiennik to naramiennik - Ailette to ailette - to ¿e obie rzeczy s± przymocowane do górnej czê¶ci ramienia nie znaczy, ¿e pe³ni± te same funkcje.

Tak czy inaczej - mi³o ¿e wam siê chcia³o tak± notkê napisaæ, szkoda ¿e niezbyt jest ona "historyczna" ale zawsze smile.gif
Sokó³
Jeste¶ zbyt srogi Mateuszu.
Ailettes rzeczywi¶cie maj± siê ma³o do naramienników. Jednak maj± jak±¶ warto¶æ obronn±, niebywale ma³±. Wspominano ju¿ o elementach cuyrboilly, czyli gotowanej skóry. Rzeczywi¶cie, stosowano je nawet czêsto, by³y to bogato rze¼bione karwasze, tak¿e ochrony nóg, ramion, oraz odpowiedniki naramienników. Rzeczywi¶cie, popieram Mateusza, Ailettes w roli obronnej wypada³y marnie. W jednej z popularnonaukowych publikacji jest wrêcz napisane ""Ailettes (...) were only presumed to have given protection (...) against cuts".
Gotowana skóra jest bardzo ciekawym tworzywem. Od elementów pancerza "Hise Lambeaux (arms) were of quyrboilly" - (Sir Thopas 1390), przez kirysy "ai hafe platez made of coerbuille" (Mandeville Roxburgh manuscript 1400), po znaki herbowe na he³mach "On his basnet hye he bar Ane hat off qwyrbolle" - (Barbour Bruce).
W ostatnim przypadku nie mam pewno¶ci czy chodzi o klejnoty na he³mach, ale wiem ¿e je równie¿ (oprócz tych z drewna) wykonywano z cuir-boulli.
W dzisiejszym re-enactorstwie zdajemy siê zapominaæ o powszechno¶ci skóry w ¶redniowieczu i jej wielu praktycznych zastosowaniach. Wyj±tek zdaj± siê stanowiæ panowie, którzy tu niedawno zachwalali zalety zbrojnikowych elementów pancerza (ChmurnoOki oraz Jakub ze ¦widnicy jak mi siê zdaje), no i oczywi¶cie inni z tego¿ grona.
Swego czasu zapisa³em siê do IILG (International Internet Leatherworkers' Guild), ot panowie przeoczyli pewn± lukê formaln± zwi±zan± z grup± dyskusyjn± i uda³o mi siê bez op³aty zapisaæ na listê. Je¿eli odgrzebiê materia³y o cuir-bouilli w³a¶nie z tamtej listy, to niechybnie je tutaj umieszczê.
Pozdrowionka od mi³o¶nika skóry.
Aye!
¦cibór
Witam
Jak± grubo¶æ powinna psiadaæ deseczka, z której wykonane s± ailettes i czy historyczne jest przynitowanie do niej cienkiej blaszki jak to proponuj± na stronce http://www.liebaart.org/ailett_e.htm? Czy istnia³y ailettes wykonane e ca³o¶ci z metalowej blaszki?

Pozdrawiam
¦cibór
¦cibór
He he !! Wiedzia³em, tylu ekspertów a jak zadaæ konkretne pytanie to nikt nie odpowie.
Lazarus [D]
Salve

nasze wykonane sa z deseczek grubosci od 8 do 10mm.
¦cibór
O to te¿ mi chodzi³o. Dziêki za pomoc.
Kornik
Witam!
Z tym, ¿e te metalowe naramienniki nie s± a¿ tak wczesne, poniewa¿ jest to ju¿ wiek XIII i do tego pod koniec.
Pozdrawiam!
wbtrzcina
Mam do¶c nietypowe pytanie.
Czy istnia³y Ailettes przypinane do nogawic kolczych w celu os³ony kolan i rêkawów do os³ony ³okci???
Porsi³bym o fachow± pomoc w tym temacie

Dziekuje i pozdrwiam WB
Borg
przeczytaj temat post imæ Mateusza ktory zaznaczyl do czego to ustrojstwo slozylo a do czego nie
Muminek
Salve!
Czy Ailettes mog³y byæ innego kszta³tu ni¿ prostok±t? Znalz³em te oto ryciny na których s± one okr±g³e.
Okr±g³e ailettes
Okr±g³e ailettes 2
Okr±g³e ailettes 3
wbtrzcina
Owszem istnia³y.

Przegl±da³em Ospreye i znalaz³em okr±g³e Ailettes.

Tyle ¿e one by³y stosowane jako ozdoba.

Pozdrawiam
Bratomir
ma kto¶ jakie¶ fotki wcze¶niejszych naramienników ? skórzanych? czy mo¿na zrobiæ takie jak te metalowe tylko ze skóry? czy nie bardzo?
Borg
w 99% odradzam
sa naramienniki w okolicach IX wieku ale to chyba Persja byla czy Chazaria. Bron Boze u wikinga czy innych takich
Bratomir
slyszalem ze mam sie wzorowac na naramienniku jarla wikingów ze starej ba¶ni filmu
Boguta z Bia³ej
Mi to wygl±da³o na jaki¶ element zbroi legionisty - sk±d on u jarla ze "Starej Ba¶ni" crazy.gif dunno.gif Na filmach siê nie wzorowaæ.
Sigurd
Temat naramienników ze Starej Ba¶ni by³ ju¿ omawiany - nie wzoruj siê na nim ! Wiele elementów uzbrojenia u¿ywanych w tym filmie to mrok ( nawet mój by³y he³m okularowy icon_wink.gif)
Bratomir
heh myslalem ze nasi filmowcy w koncu zrobili cos zgodnie z rzeczywistoscia ale znow zawód face4.gif icon_wink.gif
Mi¶ z Brochowa
Jarl Wikingów z "SB" móg³by graæ lorda chaosu w filmie o Warhammerze Battle.
Doradzam poczytaæ, odradzam wzorowanie siê na filmach i opiniach kolegów...
...chyba ¿eby za³o¿yæ grupê rekonstruuj±c± np. ¶wiat z "13 Wojownika" albo "Starej Ba¶ni" tongue.gif
Robert Szatecki
A ja mam jeszcze pytanie powracaj±ce do samego pocz±tku tego tematu. Czy macie jakie¶ wcze¶niejsze ikonograficzne przedstawienie aillettes ni¿ Codex Manesse? Chcê na przysz³y sezon zreformowaæ trochê mój strój i uzbrojenie i zastanawiam siê, czy nie powinienem ich niestety zarzuciæ, z za³o¿enia chcê robiæ lata ostatniej wyprawy Ludwika ¦wiêtego.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.