zauwazylem na jakiejs zachodniej stronie u goscia robiacego koniec XV wieku
Pomysl bylby przedni
Tykwe znano (wedlug "Polska Staro¿ytna i Wczesnoi¶redniowieczna"), konstrukcja jak najbradziej wykonalna i stosowana (patrz muzeum afrykanistyczne w Olkuszu miedzy innymi)
Ktos cos wie na ten temat zna jakies zrodla
Interesuje mnie wlasnie wiek Xv
Prosze o pomoc
Pozdrawiam
Gdzie¶ jest bli¼niaczy temat za³o¿ony przezemnie. Poszukaj, mo¿e pojawi³o siê tam co¶ nowego. Ja szuka³em i nic. Jednak dla rozrywki zrobi³em buk³aczek z orzecha kokosowego:) Fajne, ale nie mam nic na poparcie istnienia tego¿ zjawiska w wieku XIIIw -poza w³asnymi teoriami oczywi¶cie. Przy okazji poszukiwañ informacji na temat lasek/kosturów znalaz³em zamieszczon± poni¿ej fotkê. nie pamiêtam niestety datowania, celowa³ bym na oko pó¼nie ¶redniowiecze -ze wzglêdu w³asnie na kszta³t kosturu, ale z drugiej strony ciuchy nie pasuj±.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Luknij na fotke, jak± zrobilem handlarzowi tykw na Pentecost w Hinterweidenthal zeszlego roku.
Tyle co moge pomoc.
watcher
Dzieki
Jak dorwe ladna tykwe to sproboje sobie zrobic taki buklaczek
A jak przypomni mi sie gdzie tego Niemca widzialem to zapytam i jakby co zamieszcze skad wziol
Pozdrawiam
A czy mo¿na gdzie¶ kupiæ gotowe buk³aki z tykwy?
Czo³em
Buklakow wlasnie nie widzialem
Ale mam pytania
raz gdzie dostac tykwy po za allegro?
dwa jak myslicie co trzeba zrobic by woda z takiej tykwy nadala sie pozniej do spozycia moze wylac woskiem jak skorzany?
trzy jak sie suszy tykwe to sie robia na niej ciemne plamy czy one przeszkadzaja pozniej w przechowywaniu wody (nie wiem albo czy miekna przeciekaja lub czy sa szkodliwe?)
Pozdrawiam
Buk³aków nie znalaz³am, ale kupi³am na allegro nasiona - zobaczymy co to wyjdzie z ma³ej uprawy... Poza allegro chyba nie sprzedaj± "gotowych" owoców, na jaki¶ ogrodniczych aukcjach i portalach widzia³am,¿e sprzedaj± nasiona (google i wpisac tykwa). Doczyta³am siê, ¿e im d³u¿ej ro¶nie, tym bardziej zdrewnia³a i nie zawsze siê plamy pokazuj±, a ¿eby wyr±¿yæ, to trzeba j± wysuszyæ, aby nasiona w ¶rodku grzechota³y i podobno od razu piæ mo¿na... ale g³owy nie dam
owoce tykwy, butelki, miski i wszystko z tego owocu mo¿na dostaæ w Krakowie w galerii afrykañskiej czy jako¶ tak nazywaj±cej sie
Od¶wie¿am ten temat bo czyta³em gdzie¶ ¿e tykwê sadzi siê w marcu a to ju¿ wkrudce niestety info nie jest pewne.
Najlepiej na pocz±tek na parapecie a potem przesadziæ do ogródka.
Ja ogródka nie mam ale znajdê bez problemu miejsce na posadzenie mojej tykwy.
Ciekawi mnie czy kto¶ sadzi³ z was tykwê wcze¶niej??
Gotowe tykwy do Mate
http://www.yerbamate.pl/p.php?gr=sklepFotka susz±cych siê tykw w pokoju osoby która po raz pierwszy sadzi³a tykwê.
http://img501.imageshack.us/my.php?image=pa030227ev4.jpgOgólnie tykwa ma wiele zastosowañ bo jak jest ¶wie¿a to dr±¿y siê w niej jak w jab³ku a jak wysuszy siê to ma konsystencjê kokosa.
Widzia³em fajne lampki z niej jak i bêbny.
Salve Fratres!
Tykwy kupowali¶my w sklepie "Protea 2", ul. Potulicka 2, 70-230 Szczecin, tel.: +48 91 488 79 41
fax: +48 91 488 79 41. Ceny w zale¿no¶ci od wielko¶ci od 10z³ do 15z³ sztuka. Tykwy by³y ju¿ suche i oczyszczone. Po delikatnym (pêkaj±) ¶ciêciu koñcówki szyjki trzeba usun±æ ze ¶rodka resztki gorzkiego w smaku (o tym pó¼niej) mi±¿szu oraz ziarna. My robili¶my to za pomoc± wygiêtego druta. Po usuniêciu trzeba wystrugaæ z miêkkiego drzewa korek oraz zabezpieczyæ ¶rodek gor±cym woskiem pszczelim - podobnie jak buk³ak skórzany. Tykwa zosta³a opleciona rzemieniem. A teraz przykre do¶wiadczenia. Uczyli¶my siê na b³êdach i odczuli¶my to
. Wy tego nie róbcie. Resztki mi±¿szu maj± cudowne w³a¶ciwo¶ci przeczyszczaj±ce
. Odczujecie to, je¿eli wlejecie zwyk³± wodê do niezabezpieczonej woskiem tykwy. Tak samo nie warto wlewaæ ciep³ych napoi np. kawy. Ci, co pili kawê z tykwy na Gross Pinnow wiedz±, jaki to afrodyzjak. Powtarzam - je¿eli zabezpieczycie tykwê woskiem pszczelim i pijecie tylko zimne napoje to tykwa jak najbardziej s³u¿y. Trzeba tylko przyzwyczaiæ siê to lekko cierpkiego smaku i trochê dziwnego zapachu, ale w sumie ujdzie. Zapewne s± lepsze sposoby, co zrobiæ z tykwa by nie by³a biohazardem dla naszego ¿o³±dka. Je¿eli kto¶ wie to pro¶ba niech siê podzieli.
Pozdrawiam Grzegorz
Ps. Lepiej kupiæ buk³aczek skórzany najlepiej u Dronki z Zielonej Góry (jej GG 2663645). Niech to zabrzmi jak reklama ale wytrzyma³y wszystko - od wody poprzez kompot, wódkê, nalewki i spirytus.
Witam,
Wysiew tykwy marzec - kwiecien. Rok temu wysadzilem troche za pozno i niestety nie zdazyly dojrzec owoce - przy suszeniu pognily.
Dojrzale owoce udalo mi sie dostac w botaniku za darmo. Pozniej zastosowalem procedure podobna do opisanej przez Łazarza - na poczatku tepym nozem zeskrobalem miekka skore odslaniajc zderewniala skorupe. Suszylem w blokowej suszarni ok 2 - 3 tygodni sciolem koncowke, wysypalem nasiona. Do usuniecia resztek uzylem garsci wkretow roznej wielkosci i potrzasalem jak grzechotka
. Uwazajac proces za zakonczony zalalem piwem i odczulem wspominane wlasciwosci przeczyszczajace
Po zalaniu woskiem dzialania uboczne przeszly - nie czuje tez zadnej goryczki, moze to kwestia odpowiedniej warstwy wosku?
Efekt koncowy w zalaczniku. Pojemnosc 1l.
W razie czego sluze doswiadczeniami.
Od kiedy tykwa jest u nas znana? Bo przyda³by mi siê du¿y pojemnik na wodê na X w, a akurat mam w domu wielk± tykwê wychodowan± onegdaj przez mojego dziadka.
W Indiach tykwy znane byly od okolo 2500r. pne, wiêc my¶lê, ¿e od tego czasu do Xw. zd±¿y³y ju¿ do nas przywêdrowaæ. Trzy tysi±ce lat spokojnie wystarczy na dotarcie z Indii do Europy.
Tykwa z wiekiem traci mi±¿sz - tak¿e d³ugo suszona, tak z rok, wlasciwie nie wymaga usuwania go. W srodku tworzy siê taka mala kulka z nasionami, wystarczy j± wyrzuciæ, i tykwa wlasciwie gotowa.
Ale zawsze lepiej troche jeszcze tam sobie poskrobaæ czym¶ i usun±æ w miarê mo¿liwo¶ci wszystko, poniewa¿ stary mi±¿sz mo¿e byæ truj±cy. Mo¿e nie skoñczyæ siê na skutkach przeczyszczaj±cych.
Zw³aszcza gorzkie odmiany s± truj±ce.
Poza tym, ¶wie¿y mi±¿sz mo¿na je¶æ - m³ody jeszcze nie jest truj±cy.
W ogóle tykwa ma pe³no zastosowañ - mo¿na z niej robiæ ³y¿ki, kubki, dzbanki, widelce, talerze, grzechotki, gwizdki, z wiêkszych tykw mo¿na robiæ pud³a rezonansowe, kapelusze, i wiele innych.
Oprócz tego, buk³aki z tykwy maj± bardzo fajn± w³a¶ciwo¶æ - napoje w nich przechowywane przez d³ugi czas pozostaj± ch³odne.
Pozdrawiam,
Mahatma
Dziêkujê!
Moja tykwa to zdaje siê tykwa butelkowa - czy ta odmiana by³a wtedy znana u nas?
Do zrobienia buk³aka ci±gnie, oj, ci±gnie - parulitrowy buk³ak, w którym woda pozostaje d³ugo zimna kosztem pó³ godzinki pracy to niezwykle atrakcyjna perspektywa - jednak w±tpliwo¶ci co do historyczno¶ci pozostaj±...
Jak je kto¶ rozwieje, bardzo bêdê wdziêczny.
Witam!
Dzisiaj zakupi³em sobie tykwê i mam pewne pytanie:
Czy mo¿na j± zabejcowaæ i wygrawerowaæ w niej jaki¶ wzór?
Pozdrawiam
¯eby pozbyc sie "magicznych" w³asciwosci tykwy jej ¶rodek by³ wypalany. Wrzuca³o siê rozzarzone wegielki i potrzasa³o. Potem do ¶rodka daæ wosk. ¯eby pow³oka woskowa by³a trwa³a najlepiej dodaæ do wosku pszczelego oko³o 15-20% kalafonii. Wosk wlewaæ bardzo gor±cy- paruj±cy. Z bejcowaniem to ostroznie. Nie wiem jak g³eboko bejca wnika w tykwê ale wiêkoszosc rodzajow bejcy jest bardzo truj±ca.
Witam!
Moja tykwa ju¿ powoli zakañcza proces suszenia. Mam pewien problem, poniewa¿ ma ona na sobie jakie¶ dziwne plamki. I teraz moje pytanie brzmi: czy mogê przetrzeæ j± drobnym papierem ¶ciernym aby pozbyæ siê ich? I czy posiada kto¶ wzory które mo¿na wyryæ na niej? Chodzi mi o XII- XIII w bliski wschód.
Pozdrawiam
Hej, poszukuje ikonografii, zabytków zwi±zanych z tykw± na przestrzeni dziejów. Pocz±wszy od staro¿ytno¶ci po koniec XVIII wieku, lub jeszcze pó¼niej. Co¶ tam ju¿ znalaz³em, ale jest tego nie wiele. By³bym wdziêczny za wszelkie wskazówki...
Smerda popatrz sobie na wszelkie przedstawienia pasterzy i pielgrzymów. Powiniene¶ co¶ znale¼æ.
Buk³ak z tykwy, a pierwsza po³owa XIII wieku. Mo¿e kto¶ pomóc? Interesuje mnie jakie¶ ¼ród³o.
Buk³aki u¿ywane od staro¿ytno¶ci do dnia dzisiejszego, g³ównie w krajach Afrykañskich. ¬róde³ jest nie wiele. Trzeba posi³kowaæ siê praktyk±. Buk³aczki noszone na pasku przewieszone przez ramiê, albo o mniejszej pojemno¶ci podwieszone do paska. To kszta³t owocu decyduje o tym, jakie nale¿y zrobiæ do niego mocowanie, aby spe³nia³ swoje wymagania. Oblukaj to, mo¿e wpadniesz na jaki¶ pomys³ ;)
https://picasaweb.google.com/azbest89/BukAki#
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.