Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Fiñski strój kobiecy ok. 1000 roku
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Damskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Madeleine
Zamieszczam zdjêcia rekonstrukcji fiñskiego stroju z roku oko³o 1000. Czy kto¶ wie cokolwiek bli¿ej na temat ¼róde³, wykopalisk (poza Eura, które znam) i stron www z dok³adniejszym opisem odrêbno¶ci tych strrojów. Wykrój koszuli jest nieco inny ni¿ ten uzywany powszechnie- czy wiec by³ tylko na terenach Finlandii? Interesuje mnie wszystko w tym temacie smile.gif
Madeleine
jeszcze kilka
Madeleine
i naj³adniejsze
Madeleine
ostatnie
Vislav
Witam Madeleine
Bardzo mi siê spodoba³y rekonstrukcje strojów kobiet z Finlandii.

Znalaz³em ciekawy materia³. Niestety w jêzyku fiñskim (nawet nie da siê czytaæ na g³os, a co dopiero zrozumieæ). Jednak jest du¿o interesuj±cych ilustracji.
[center:62181c67b9][/center:62181c67b9]
Finnish Women's Costume (in Finnish)

W/w link pochodzi z Viking Answer Lady's own personal web links.

Jeszcze jedno, jak wykonaæ wykrój:
Vigdis' Underdress Pattern This one seems to be based on the dress layer used in Finnish women's costume.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
nieznany jêzyk to jeszcze nic strasznego
na szczescie na sieci jest wiele darmowych online translatorow
np ten :
http://translation.langenberg.com/

na tej witrynie w szostym boxie od gory ... mozna tlumaczyc finski na polski

pozdrawiam
Vislav
Dziêkujê Watcher

Niestety translator nie bardzo sobie radzi z tym "wspania³ym" jêzykiem:

Przypadkowo wybrane zdanie z tekstu po fiñsku
CYTAT
Yleisimmät kankaan sidostyypit myöhäisrautakaudella olivat palttina, 2/2-toimikas eli bataviatoimikas sekä murtotoimikas.

i wynik t³umaczenia na j.polski
CYTAT
Yleisimmät ¶wi±tynia sidostyypit myöhäisrautakaudella oliwka polana , 2/2- zobowi±zanie albo bataviatoimikas i murtotoimikas.
Vislav
Jeszcze raz

Znalaz³em ciekaw± galeriê zdjêæ fiñskiej grupy Gray Wolves. Jest trochê zdjêæ z wspólczesnych rekonstrukcji strojów. Zdjêcia s± w dobrej rozdzielczo¶ci i mo¿na podpatrzyæ szczegó³y.

Miêdzy innymi w galerii (kuvat) warto zajrzeæ na
CYTAT
[center:5b1583f42f]Toukokuu 2001[/center:5b1583f42f]
Madeleine
Dziêki za rewelacyjne linkii. Akurat finski nie jest dla mnie ogromnym problemem (a czytanie tego jêzyka jest bardzo proste;))- jesli nie ma stronek angielskich, to pobiedzê sie z fiñskimi.
Jednakowoz interesuje mnie np jakie by³y ró¿nice miêdzy strojem wikiñskim a fiñskim- z tego co widze to np uzywane na tych strojach ozdoby s± nieco inne- zw³aszcza intryguj±ce s± te obszycia na dole zapasek- te krateczki s± zrobione z cieniutkich "sprê¿ynek"; które "na ¿ywo" przypominaja rozci±gniête sprê¿ynkii od d³ugopisów. Czy gdzies jeszcze takie zdobnictwo by³o u¿ywane?
Zygmunt
Mo¿e siê przyda ksi±¿ka wydana przez IAIE Polskiej Akademii Nauk z serii Kultura Europy Wczesno¶redniowiecznej (program miêdzyresortowy MR.III.5) Okulicz-Kozaryn £., Finowie Zachodni, Warszawa 1993.
Vislav
Witam
Raczej trudno jest mi siê wypowiadaæ na temat wzornictwa i stylistyki - szczególnie, ¿e nie trafi³em jak na razie na porównywalne materia³y w innych obszarach skandynawskich.

Jednak zauwa¿y³em dla mnie co¶ ca³kowicie nowego:
[center:5ea74ff2c9] [/center:5ea74ff2c9]

mianowicie szary "fartuch" pod zapask± jest z jednego prostok±ta materia³u, wywiniêtego, z³o¿onego wzd³u¿ do do³u na po³owê i spiêtego na ramionach. Jako wynik rozciêcie jest tylko z jednej strony. Po roz³o¿eniu by³oby to co¶ na kszta³t kocyka lub narzuty.

Co ciekawe co¶ takiego chodzi³o mi po g³owie po mojej ostatniej wyprawie, gdy okaza³o siê, ¿e peleryna jest za krótka do przykrycia na noc. Albo wystaj± stopy, albo ramiona.

Na tym zdjêciu widaæ to wyra¼nie
Vlasta
CYTAT(Madeleine)
- te krateczki s± zrobione z cieniutkich "sprê¿ynek"; które "na ¿ywo" przypominaja rozci±gniête sprê¿ynkii od d³ugopisów. Czy gdzies jeszcze takie zdobnictwo by³o u¿ywane?

Hej! Takie zdobienia - metalowe sprê¿ynki, kó³eczka z br±zu itp. wetkane w materia³ by³y u¿ywane na terenach Litwy, £otwy, Estonii i bodaj¿e jeszcze u Liwów. Po polsku co nieco o tym pisze Nahlik w "Tkaninach wsi wschodnioeuropejskiej" .
Pozdrawiam!
Vlasta
(Mam o tym parê artyku³ów po rosyjsku, jak dobrze pójdzie, to na przysz³y tydzieñ postaram siê przet³umaczyæ i wrzuciæ chocia¿ czê¶æ.)
Madeleine
Ha ha, Vislav; dok³adnie ta czê¶æ stroju to jest to co mnie najbardziej intryguje, bo nigdzie indziej siê z tym nie spotka³am smile.gif
Jak s±dzisz, z jakiego materia³u mo¿na sprobowaæ to zrobiæ? Sukno?
Moim pomys³em jest koszula z lnu; spodnia sukienga z lnu; ta szara z sukna i zapaska z lnu konopnego- mam nadzieje ¿e to dobry zestaw materia³ów smile.gif
Vlasta- a czy masz te artyku³y po rosyjsku na kompie? Jesli tak- czy mog³abym prosic o podes³anie? Sama sobie chyba poradzê z t³umaczeniem...smile.gif
Vlasta
Nie ma problemu, tylko to du¿e jest, 26 MB. S³aæ tak, czy zmniejszaæ?
Vislav
CYTAT(Madeleine)
Ha ha, Vislav; dok³adnie ta czê¶æ stroju to jest to co mnie najbardziej intryguje, bo nigdzie indziej siê z tym nie spotka³am smile.gif
Jak s±dzisz, z jakiego materia³u mo¿na sprobowaæ to zrobiæ? Sukno?
Moim pomys³em jest koszula z lnu; spodnia sukienga z lnu; ta szara z sukna i zapaska z lnu konopnego- mam nadzieje ¿e to dobry zestaw materia³ów smile.gif

Witam
Ja osobi¶cie przeszed³em wy³±cznie na tkaniny we³niane ³±cznie z "bielizn±". Zimne i mokre klimaty nie lubi± lnu. Poza tym tkaniny we³niane o wiele ³adniej siê uk³adaj±. Ta szara raczej z sukna - w razie potrzeby masz niez³e przykrycie. Co do wykoñczeñ brzegów dotychczas u¿ywa³em we³nianej krajki, b±¼ haftów ozdobnych wykonywanych we³n±. Mam zamiar do³±czyæ jedwab do nastêpnych, ale na razie poszukjê odpowiednich skrawków.

Zwróæ uwagê na jeszcze jedno - bransolety lub owijki na rêkawach (zdjêcie jakie za³±czy³em w poprzednim po¶cie). Ma to te¿ znaczenie praktyczne przy ch³odnych wiatrach.
Berek
Witam

JAk kto¶ chce to na DC++ mam udostêpnione skany ksi±¿ki Finowie Zachodni a w nich stroje kobiece ;) i tkaniny przetkane br±zem :P ;)

Baj ;)
sarenzir
A czy móg³by¶ podaæ jakie¶ konkretne namiary na DC++, np. HAB, i u¿ytkownika smile.gif
Yhm
hub frehy, tymczasowo niedzia³aj±cy. musisz berka molestowaæ inn± droga smile.gif
Lotgar
Witam.
Zabieram sie w³a¶nie do wykonania stroju fiñskiego i mam jeden problem , jak uzyskaæ , albo jak zrobiæ takie frendzle jak na za³aczonych fotach .
Bêde wdziêczny za pomoc .

Vislav
Witam

Nie wiem, o które frêdzle Ci chodzi: pasek, czy szal?

W ka¿dym b±d¼ razie jedne i drugie s± nitkami osnowy pozosta³ymi w procesie tkania. Pozostaje tylko ³adne wykonanie "g³ówek". Poza funkcj± ozdobn±, a w³a¶ciwie przede wszystkim zapobiega to pruciu siê tkaniny.

pozdrowienia Vislav
Zygmunt
CYTAT(Vislav @ 07:12 02.07.2008) *
s± nitkami osnowy pozosta³ymi w procesie tkania. Pozostaje tylko ³adne wykonanie "g³ówek". Poza funkcj± ozdobn±, a w³a¶ciwie przede wszystkim zapobiega to pruciu siê tkaniny.

Najpro¶ciej jest utkaæ tkaninê pozostawiaj±c nitki osnowy icon_mrgreen.gif je¶li bêdziesz u¿ywaæ tkaniny tkanej przemys³owo to, o ile nie zosta³± sfolowana, wystarczy wypruæ nici w±tku.
Vislav
Witaj Lotgar!

Podchodz±c "ultra" do tematu najlepiej by³oby taki szal utkaæ na krosnach u¿ywaj±c we³ny. Osnowa fabrycznej tkaniny bêdzie mia³a zbyt cienkie nitki.

Wiem, ¿e masz takie mo¿liwo¶ci: krosna fotka ze spotkania Modra-Noc Kupa³y 2008 cz.1

Ewentualnie poszukiwanie gotowego we³nianego szala rozmiarami odpowiadaj±cego wzorcom z rekonstrukcji.

Sam pasek to krajka i kilka metod do wyboru: tabliczki, bardko, grzebieñ . To ostatnie s±dzê, ¿e by³oby odpowiednie geograficznie.
Mo¿na te¿ wykonaæ okr±g³y we³niany sznurek. Metodê pokazywa³em na warsztatach w Bukowym Lesie. Chocia¿ na przedstawionych wzorach, paski s± raczej p³askie.

Pochwal siê za jaki¶ czas z efektów rekonstrukcji.

pozdrowienia Vislav
Lotgar
Witaj Vislavie !

Niestety krosno odpada , bo dopiero w sierpniu z ch³opakami z Krogulca jade do Modrej ( strój ma byæ dla mojej d¿onki na wesele Irka , ale chcia³ bym aby wcze¶niej pojecha³a w nim na kilka imprez w lipcu ). Sam nie potrafie wykonaæ krosna i nie mam zieloneko pojêcia o tkaniu ( niestety ).
Metoda na grzebieniu najbardziej przypad³a mi do gustu . Mam ju¿ nawet w g³owie plan konstrukcji aby szeroko¶æ materia³u osiagne³o min 1,3m , z tym ¿e jest jeden problem nie moge za³apaæ jak przeplataæ we³niane nitki . Z tych zdjêæ nic nie czaje .
Dziêki za podsuniêcie pomys³u bêde szpera³ w necie aby rozkminiæ te zaploty .
pozdro
Madeleine
Swoj± drog± ³adne zdjêcia rekonstrukcji strojów. Mo¿na wiedzieæ z jakiej stronki? smile.gif
Lotgar
CYTAT(Madeleine @ 11:36 03.07.2008) *
Swoj± drog± ³adne zdjêcia rekonstrukcji strojów. Mo¿na wiedzieæ z jakiej stronki? smile.gif

Witam .
Niestety stronka by³a po fiñsku i z¿uci³em tylko zdjecia .
pozdro
Czubek
Temat stary, a stary. Czy kto¶ jeszcze interesuje siê tematem wczesnych strojów fiñskich? Ja po fiñsku czytaty i pisaty, ale niewiele jest stron nawet po fiñsku. A jak s± - ma³o konkretne. Albo trzeba siê dobijaæ do muzeów, albo osobi¶cie do cz³onków grup. Harmaansudet - Grey Wolfes s± bardzo ogarniêci w tym temacie.

Po rosyjsku jak dostanê to co¶ wymodzê i zrozumiem, ale przyznajê, ze szukanie cyrylic± póki co przekracza moje si³y. Vlasta pisa³a co¶ o rosyjskich opracowaniach, kto¶ mo¿e co¶ jeszcze ma? Ja w razie czego mogê przet³umaczyæ stronki po fiñsku w zamian.

Co do kiecki wierzchniej, o której pisa³ Vislav. Najprostsza opcja - dwa prostok±ty we³ny, spiête brosz± na obydwu ramionach. Dooko³a pas, ¿eby siê nie majta³o. Druga opcja - zszyte dwa prostok±ty na jednym boku (lub wyciête z wiêkszego kawa³ka we³ny) z miejscem na rêkaw. I tak jak poprzednio. I trzecia opcja - prostok±t przedni plus tylny z "uszami" nachodz±cymi na prostok±t przedni.
Wszystko zawsze przypinane broszami. I w zasadzie zawsze te¿ na piersi by³ wywijany fragment materia³u. Finowie t³umaczyli mi, ¿e to by³o miejsce na ozdoby. Jako, ¿e haftów mieli niewiele (w zasadzie tylko fartuszki by³y haftowane) inwestowali wiele w ozdoby. U kobiet zawieszane w najciekawszym miejscu ;P czyli na wywiniêtym materiale. Co ciekawe czytaj±c o znaleziskach w grobach kobiecych zawsze bi¿uteria jest: albo srebrna, albo br±zowa. Nie by³a mieszana - albo jedno, albo drugie.
Poza tym kobiety fiñskie mia³y powa¿nego hopla na punkcie frêdzli. Mog³y byæ wykonywane tak jak mówili¶cie wy¿ej - podwi±zywana czê¶æ we³ny. Ale s± znaleziska z doszywanymi "kutasami", bo frêdzle nie do¶æ, ¿e innego koloru, to jeszcze grubo¶æ nici jest ró¿na. Finki twierdz± z kolei, ¿e to mo¿e byæ efekt oszczêdno¶ci i chêci zdobienia po kosztach. Mianowicie, je¶li z tej samej nici zostawa³o du¿o ¶cinków, fragmentów, urwanych kawa³ków - robiono z nich "kutasy" i doszywano do materia³u.
Jeszcze muszê siê doszukaæ potwierdzeñ, bo gdzie¶ wyczyta³em, ¿e takie marszczone koszule by³y przez Finki stosowane... tyle, ze na sta³e. Mianowicie przy³apane nici± marszczenia. Wiadomo - mocno zdobione, du¿o materia³u, szpan itd. Wiêc s±dzê, ¿e by³oby to raczej mocno od¶wiêtne. Jednak co do tego, muszê siê jeszcze przekopaæ dok³adniej. Przyznajê, ¿e liczê tutaj mo¿e na jakie¶ ruskie opracowania? smile.gif
Wiem te¿, ze popularne prócz chust by³y czepce, ale dok³adnej konstrukcji jeszcze nie odnalaz³em. Pytanie nawet z czego one by³y - mi najbardziej pasowa³by filc, bo przecie¿ sztywny.

Warto przyjrzeæ siê te¿ modzie lapoñskiej z tego okresu, jak i po czê¶ci z dzisiejszego, te dwie mody bardzo siê przenika³y.
Olof
Niedawno szy³am taki strój z kumpel± z dru¿yny. Wysz³o bardzo zacnie.

Je¶li chodzi o czepce - te wysokie, które pojawiaj± siê na niektórych rekonstrukcjach, bo s± jeszcze takie z drapowanej chusty - na której¶ z fiñskich stron znalaz³am, ¿e mog³y byæ uszytwniane ob³ogiem brzozowym, co ma sporo sensu, bo zyskujemy nakrycie g³owy lekkie i sztywne i o niedu¿ej grubo¶ci "¶cianek".
Czubek
A mo¿e fociaczki? Lub wiêcej ¼róde³? Moja narzeczona teraz powoli przerzuca siê z wczesnym strojem na Finlandiê i szukamy gdzie siê da jak najdok³adniej.

Hm, w zasadzie g³upie toto nie jest. Nie masz tej stronki gdzie¶, chêtnie bym doczyta³, bo przyznajê, ¿e jeszcze na to nie trafi³em. Ale niektóre by³y tak wysokie, ze fakt - sam filc usztywniony by nie wystarczy³... A stwierdzi³em, ¿e usztywnianie skór± to tylko i wy³±cznie nasz wymys³, wiêc to na pewno nie to ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.