Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strój Irlandczyka (wyspiarza) XIV - XV w.
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Szejtan
Witam!

Chcia³bym poprosiæ ludzi dobrej woli o pomoc.. bum.gif Otó¿ chcia³bym sie dowiedzieæ jak ubierali sie Irlandczycy - wyspiarze w XIV - XV w. Czym sie wyró¿niali, charakteryzowali na tle reszty Europy.. By³bym wdziêczny za ka¿d± informacje, b±dz ¼ród³± gdzie ów informacji moge szukaæ.. POZDRAWIAM!
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Za Mairead Dunlevy, Dress in Ireland:

Irlandczyk tzw dziki, czyli spoza obszaru wplywu kultury angielksiej, ubieral sie w sposo b ktory praktycznie nie zmienil sie od czasow XII w - czylizwykle lniana tunike zwana leine (zwykle szafranowa) neico krotsza, tunkke wierzchnia z welny zwana ionar, czasem w plaszcz wygladajacy jak owalne albo koliste poncho Fallaing poza tym normalnie,w nogawice etc.

Irlandczycy przybywajacy na kontynet, npjako zolnierze, jak wieszosc zolnierzy ulegali zapewne obowiazujacym moom i ubierali sie tak jak inni Europejczycy tych czasow.

Pozdrawiam!
Bryan
Fionn
Chocia¿ zachowa³y siê te¿ informacje o tym, i¿ ruszali czêsto w klasycznych dla siebie kreacjach...zdaje siê ze Szkotów i Irlandzkich rycerzy na¶miewa³ siê który¶ z Francuskich kronikarzy pisz±c, ¿e na krucjate wyruszal w samych ino koszulach...

Ale formalnie rzecz bior±c mo¿na uznaæ, ¿e poza granicami kraju rzeczywi¶cie starano siê nie odbiegaæ od standardów. Na uwagê mo¿e zas³ugiwaæ fakt, i¿ w XIVwieku anglicy zabronili pod kar± ¶mierci noszenia leine... co nie znaczy, ¿e takowe nie by³y noszone skoro w XVI wieku nadal by³y Irlandzkim szczytem mody. icon_mrgreen.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Zabronili jeszcze w XIV- ale czternasty to wiek wielkich przemian w modzie. Je¿eli zabronili wcze¶nie, a tak przypuszczam, to mie¶cili siê w kanonie. To raz. Dwa krucjaty to ¶rednio XIV/XV, przynajmniej te. Kronikarz powiada co¶ w tym stylu 'przybyli ze swych rodzinnych bagien, odziani w ³achmany i obwieszeni broni±, swój udzia³ w krucjacie pokazuj±c znakiem krzy¿a (bo po ludzku nie umieli)'. Pozdrawiam
Gwyn
To byla pierwsza krucjata :D Koniec XI wieku!!!!!!!!!!!!!! :D :D
Szejtan
Kochani jeste¶cie heart.gif heart.gif Dzieki po raz drugi Bryan..

http://www.reconstructinghistory.com/irish...h/patterns.html
http://www.kelthaven.org/leine/leinepix.html

czy wy¿ej wskazane podania s± wiarygodne? szuka³em Leine jak powinno prawdziwie wygl±daæ i oto co mi sie ukaza³o?
Fionn
To zale¿y na który wiek. Jak na XVI to ta druga stronka jest oki. je¶li wcze¶niej to mamy "zwiechê" bo sam kiedy¶ du¿o szuka³em i dok³adnego wzoru nie znalaz³em... wszêdzie pisz± ¿e nie wiele ró¿ni³ siê od tych z XII wieku.Wiêc jak tylko dorwe zdjêcia kumpla w leine to pode¶le na priva. A co do tej krucjaty to Gwynie niestety Brayan ma racjê.Co do zakazu noszenia leine- pojawi³ siê w I po³owie XIV wieku. Kiedy dok³adniej i z jakiej okazji te¿ chyba mam gdzie¶ zapisane, wiêc jak znajdê to sprecyzujê.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Bardzo mi przykro, ale le¿ysz, Fionn. Obydwaj mamy racjê, i Bryan i ja. Ja zacytowa³em po to jeno, ¿eby pokazaæ, ¿e wiem o czym mówisz i po to, ¿eby pokazaæ, ¿e nie na temat. Bryan tylko poda³ datowanie wszem i wobec. Pierwsza krucjata kupê ma do prze³omu czterna¶cie-piêtna¶cie, pocz±tek czternastego te¿ stosunkowo niewiele. Gdzie Manesse a gdzie Grunwald? Argumentacja musi byæ rzeczowa, a nie rzucanie znanymi sobie faktami, byle by³y. Dopiero przyk³ad szesnastowieczny cokolwiek wnosi, bo dowodzi, ¿e noszono leine równie¿ pó¼niej. Co z tego, ¿e w Manesse kolesie biegaj± w d³ugich cote, je¿eli w 1400 roku ju¿ nie? Jakby rycerze w takich biegali w cywilu w 1510, to ju¿ co innego. To dok³adnie ta sama argumentacja, tylko dla innego obszaru. Pozdrawiam
Gwyn
Wlasnie, tym bardziej ze leine i ionar z XVI wikeu wygladaja juz clakiem inaczej (leine ma dupne rekawy, jak bodajze houppelande, a ionar znenia sie w kusa skorzana kurteczke, podobna do dubletu nieco) - przynajmniej tak rysowal Durer, podstawoee zrodlo ikonograficzne dla Iroli z tego okresu.
POzdrawiam!
Bryan
Szejtan,stroje z linkow - bardzo ladne na XVI wiek, chocdublet raczej na sam koniec XVI. Leine sie nie mzinialo prawie przez caly XVI )podobne rysowal Durer i podobne miala armia O'Neilla w latach 90-tych. Swoja droga, sam bym sie troche znowu pobawil w Irlndasa histrycznego :D Z jakiej epoki bedziesz sie robil?
Szejtan
by³bym wdzieczny za linki do tych ikon :D im wiêcej przedstawieñ ubioru tym lepiej :D
Szejtan
chce konkretnie czasy wojny stuletniej tak wiêc niema³± rozbie¿no¶æ.. ale skoro mówisz ¿e mieli zastój od XII w. :D
Szejtan
Fionn by³bym wdzieczny za ka¿de przedstawienie.. w internecie raczej nie znajduje nic ciekawego.. same buble.. dunno.gif
Fionn
CYTAT
Ja zacytowa³em po to jeno, ¿eby pokazaæ, ¿e wiem o czym mówisz i po to, ¿eby pokazaæ, ¿e nie na temat.

A ja odpoiwedzia³em w kwesti rozbie¿no¶ci datowañ obu panów. Mo¿e i rzeczywi¶cie ma³o na temat... ale chodzi³o mi o podkre¶lenie faktu, i¿ nie jest tak jak wiêkszo¶æ osób s±dzi, ¿e jak Irlandczyk gdzie¶ wyjerzd¿a to odrazu zmienia mu siê pogl±d na kwestiê mody.A co do noszenia leine w XIV Irlandii wielu historyków twierdzi, i¿ by³ on nadal popularny w¶ród rdzennej ludno¶ci zielonej wyspy. Ale jak kto¶ ma zamiar odtwarzaæ rycerza pochodz±cego z tamtych rejonów bior±cego udziam³ w wojnie stuletniej to rzeczywi¶cie najlepiej zrobiæ sobie, klasyczny dublet, a wynalazki rodzime pozostawiæ jako ew. strój zastêpczy icon_wink.gif
Spoko, po prostu podaj jakies przedstawienia/opisy zrodlowe Iroli na kontynecie z okresu wojny stuletniej, w strojach regionalnych i bedize po krzyku:) ja bym sie ucieszyl, gdyby cos takiego bylo, bo kiedys szukalem i nigdzie nie moglem znalexc.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Nie ma ¿adnej rozbie¿no¶ci datowania pomiêdzy Bryanem a mn±. Poza tym podpisujê siê pod tym, co wy¿ej wymieniony kolega napisa³. Wiek jedenasty a piêtnasty to kolosalna ró¿nica kulturowa, znacznie wiêkszy 'internacjonalizm'. Niewa¿ne zreszt±. Dotychczasowe ustalenia:
Jak kto¶ siê bawi w Irola-ch³opa w domu, to niech biega w ¿ó³tej koszuli nocnej.
Jak kto¶ siê bawi w Irola na wycieczce to raczej niech siê ubiera wed³ug powszechnych standardów z lokalnymi akcentami typu krzy¿yk na szyi czy cu¶ tam. Pozdrawiam
Gwyn
Szejtan
wporzo.. tylko konkretnie do kroju leine.. w XIV - XV powinno byæ chyba bli¿sze temu z XVIw. ni¿ XIIw. icon_sad.gif Brian jak by¶ mia³ jakie¶ zdjêcia, ryciny, b±dz inne grafiki by³bym wniebowziêty..
Fionn
Ponoæ wrêcz przeciwnie.
W wielu opracowaniach spotyka³em siê ze stwierdzeniami ¿e leine pozostawa³ w swej nie zmienionej postaci a¿ do wieku XVI kiedy to rêkawy sta³y siê takie jak ka¿dy wie:/

Generalnie podejrzany jest ten brak rycin i informacji na temat tego przyodziewku w czasach pó¼niejszych ni¿ XII wiek a wcze¶niejszych ni¿ XVI
Finn
Sam du¿o szuka³em na temat z tego postu, jednak wiekszosc przekazow na temat strojow irlandzkich to ustne wypowiedzi, wiec nie znalaz³em za du¿o, ale moge sie podzieliæ takim zdjeciem (nagrobku z XIVw na ktorym widzimy cotún - jeden z elementów ubioru kernów, elem. bojowego ubioru) , które za³aczam
jak kto¶ jeszcze chce to moge umiescic taki artykulik na temat leine i ubioru kernow irlandzkich, o szafranowych koszulach...(niestety bardzo krótkie i pobie¿ne)
smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.