Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wikingowie- Ubiór w zale¿nosci od rejonu (VIII-X w.)
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
_thorin_
Witam! szczerba.gif Mam pro¶bê. Od jakiego¶ czasu interesujê siê wszystkim co zwi±zane jest z wikingami. Pomimo szczerych chêci nie moge pochwaliæ sie jak±¶ du¿± wiedz± icon_wink.gif Wiem ¿e na forum znajduj± siê osoby które takow± wiedzê posiadaj± i to w³a¶nie do nich kierujê t± pro¶bê: Z tego co mi wiadomo w¶ród wikingów jak i innych ludów istnia³o wiele spo³eczno¶ci zyjacych w róznych rejonach i w jakis sposób rózni±cych siê od siebie. Czy móg³by mi kto¶ mniej-wiêcej opisaæ czym z grubsza (konkretnie chodzi mi o ubiór) róznili sie wikingowie z poszczególnych rejonów (VIII-X w.)? (Czyli w skrócie..w jakich rejonach skandynawii i nie tylko ¿yli wikingowie i w zalezno¶ci od rejonów czym siê od siebie róznili...)
p.s jesli kto¶ dysponuje jakimi¶ przyk³adami w postaci zdiêæ/obrazków to bym by³ bardzo wdziêczny za udostepnienie.
Pozdrawiam! Pawe³ smile.gif
Imd
Równie¿ nie posiadam du¿ej wiedzy, ale postaram siê przedstawiæ to co wiem...

Na pewno nale¿y podzieliæ te rejony ze wzglêdu na tereny, na które udawali siê wikingowie w celach handlowych lub "rozrywkowych". bigsmile2.gif Tzn nie mo¿na odtwarzaæ Norwega z pó³nocy w szerokich spodniach i ruskiej czapce czy z arabskimi monetami na szyji itp. Podziel teren Skandynawii na obszary, na które wp³yw mog³y mieæ wyprawy szlakami wschodnim i zachodnim.

Nie jestem niestety w stanie podaæ Ci teraz ró¿nic, które mog³y wynikaæ np z gustu mieszkañców danego terenu lub z przyzwyczajeñ Nie wiem nawet czy jest ich du¿o, czy nie s± to tylko pojedyñcze wykopaliska i na ile takie informacje mog± byæ pewne. Niektóre róznice s± chyba znane, ale musia³by¶ dok³adnie poprzegl±daæ rózne materia³y na temat strojów.

Róznice wynikaj± te¿ z warunków naturalnych. Na obszarze gdzie warunki sprzyjaj± uprawom, ubrañ lnianych bêdzie na pewno wiêcej.

Pozdrawiam.
Dir
Zeby wyjasniac konkretne roznice pod katem wystepowania vikingow trzeba by pisac tutaj z godzine a i tak nie dalo by sie rady... jak to mowia diabel tkwi w szczegolach i to wlasnie szczegolami sie mozna odroznic - a i tak wszystko jest kwestia twojej inwencji jezeli od poczatku chcesz zajac sie doklanym odtwazaniem danego rejonu szukac i rekonstruowac konkretne znaleziska z tamtych stron to sie chwali smile.gif i znaczy sie ze jestes jednym z fanatykow musisz wziasc tez pod uwage to ze malo kto rekonstruuje dokladnie dany region a raczej przelatuje przez dana kulture ...jezel masz zamiar wglebiac sie bardziej nie sugerowal bym sie jak to wiele osob pisze zdjeciami innych grup lecz oparl bym sie na opracowaniach archeologicznych .... np patrz co napisane wyrzej szerokie spodnie tzw szarawary wiele osob nosi je w roznych ekipach jako wschodnie tam wareskie czy cos a tu nie ma zadnych potwierdzen ze cokolwiek takiego bylo noszone zadnych opracowan poprostu nagly wymysl ktory sie przyjal i jest powielany sam wpadalem w wiele takich baboli............. skonkretyzuj bardziej pytanie na rejon z ktorego chcesz robic vikinga a dostaniesz wiecej odpowiedzi
Dir
tu masz naprzyklad ladne zobrazowanie ubioru z terenow Danii na podstawie znalezisk podobne wykroje spotyka sie praktycznie na calym terenie wystepowania vikingow ale jak wyzej wszystko rozchodzi sie o szczegoly wykonczenia bizuteria etc....
http://bjornsson.crosswinds.net/sca/isabel.../norse-garb.htm
Kamola
Je¿eli gdzies ju¿ taki temat jest to znaczy,¿e go nie zauwa¿y³em i proszê o wskazówki,je¶li natomiast tak nie jest to proszê o jakies informacje czy w w.XIII w Szwecji i Norwegii(wzglêdnie finlandii) u¿ywano ubrania takiego samego jak w zachodniej europie( czy np. byli zapó¼nienie w stosunku do nowinek technicznych,czy nie i czy czasem nie by³o tam wp³ywów bardziej wschodnich)?
A w szczególno¶ci:

1.Jak wygl±da³a kwestia zaniku(lub nie) spodni i u¿ywania nogawic?

3.Jak wygl±da³a kwestia zaniku(lub nie) wikiñskich koszul i tunik lub ewolucji ich w cote surcoty itp.?

Z Góry dziêkujê za odpowiedzi i wskazówki.
Dunka
Ogólnie w Skandynawii, moda byla cofnieta o 50 lat w porównaniu z reszta Europy, ale nie bylo wplywow regionalnych.
konserwant
S³awa!
Gdzie mogê znale¿æ co¶ dok³adniej o ubiorze wareskim z terenów dzisiejszej Ukrainy?
Pozdrawiam!
konserwant
Jak nie wiecie nic na ten temat to nie szkodzi, zapraszam na http://halla.storm.thc.net.pl . Nowe forum o i dla wikingów i s³owian.

S³awa!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.