Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Potrzebuje wymiary bombard i hakownic.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
widfara
Czy kto¶ mo¿e mi podaæ wymiary bombardy i hakownicy??? Z góry dziêki.
Mecenas
Pytanie zbyt ogólne. Nie ma jednego wzoru bombardy czy hakownicy, to nie kbkAK ale radosna twórczo¶æ manufaktur. Pewnym standardem by³ kaliber, od niego zale¿a³y pozosta³e proporcje. Hakownica ma cylindryczny przewód lufy, wiêc polecam stosowanie trzch kalibrów: 20, 18, 16 mm. Dlaczego? Wymienione kalibry odpowiadaj± (+-) my¶liwskim wagomiarom (w kolejno¶ci) 12,16,20. £atwiej o akcesoria do czyszczenia typu szczotki, przecieraki itp. do tego wyciory z gwintowanymi koñcówkami (wiem, ¿e nie historyczne ale wole mieæ mroczne rêce ni¿ historyczne kikuty) D³ugo¶æ lufy przeze mnie preferowana wynosi 10 kalibrów. Grubo¶æ ¶cianki od ok 1 kalibra z ty³u do (p³ynnie lub schodkowo) 1/2 a nawet 1/3 przy wylocie. Materia³ o znanych w³a¶ciwo¶ciach (¿adnych znalezisk z CientroZ³oma) tzn. stal przeznaczona do pracy w wysokich ci¶nieniach na armaturê kot³ow± itp.( ja stosujê ST45). Bombardy to inny temat na który nie da siê podaæ receptury ot tak (nie mówiê o lufach ciê¿kich hakownic umieszczonych na bombardowo-klocowym ³o¿u tzw. Ersatzbombarde smile.gif ). Bombarda z regu³y ma komorê prochow± o mniejszym kalibrze ni¿ czê¶æ pociskowa lufy. Spróbujê pomysleæ nad takim ustrojstwem ale muszê wiedzieæ: A: kaliber wylotowy, B: ile g prochu na 1 strza³. Nic nie obiecujê, bo bêdê to robi³ "po godzinach" a jestem cz³owiekiem zajêtym. Jakbym co¶ rysowa³ to zaopatrz siê w darmowy program pt. Mega CAD v.4.5 (jest w Sieci) i oby nasze salwy sp³oszy³y wielb³±dy k±pi±ce siê w mleku cool.gif .
PS. Jakby ktoæ ³akn±³ wiedzy np. dlaczego komora prochowa by³a mniejsza od kalibru, jak wtedy robiono proch itp. to ¶mia³o! Postaram siê odpowiedzieæ w miarê mo¿liwo¶ci. Na priv (jest w profilu) lu nab Forum.
kewi
jak juz temat o hakownicach, to czy ktos moglby uzyczyc jakies wykrojem/przekrojem/szkicem ktore by mogly pomoc w zrobieniu takiego cuda??
Borg
A ja chcialbym zapytac o bombardy robione z pasow metalu
Widzialem takie na zdjeciach Jak byly wykonywane kiedy Zgrzewali je do kupy?
Ogolnie jesli ktos cos wie chetnie poczytam
Pozdrawiam
Horhe
Tutaj prosze link do oryginalnej bombardy z wymiarami i datowaniem na 1400 rok.
http://www.arsenal.de/php/shop/vollbild.ph...Artikel_Nr=1295
Hubert
Ja mam co¶ takiego, mam nadziejê ze bêdzie pomocne.
Pathfinder
Oryginalna bombarda krzy¿acka jest w muzeum na zamku w Kwidzyniu. Mo¿na j± obejrzeæ, obfotografowaæ i obmierzyæ. Tylko trzeba j± dojrzeæ bo jest niewyeksponowana.
P.S. Zaintersownym mogê pos³aæ zdjêcie.
Mogilnik
temat stary jak widzê, ale rzucê swój rysunek przekroju z wymiarami. broñ wykonana wg tego wzorca sprawdza siê ¶wietnie. co do grubo¶ci ¶cian, nale¿y zak³adaæ ze wzglêdów bezpieczeñstwa, aby nasze dzia³ko mia³o wytrzymaæ ³adunek dziesiêciokrotnie wiêkszy ni¿ ten, którego bêdziemy u¿ywaæ (informacja od my¶liwego który trochê siê interesowa³ rusznikarstwem).
Je¶li chodzi o bombardy i wiêksze kalibry, wydaje mi siê ¿e nale¿y proporcjonalnie powiêkszaæ wymiary (grubo¶æ ¶cianek lufy, zad dzia³ka) w stosunku do kalibru. Bombardê wykonali¶my w ten w³a¶nie sposób, póki co nikomu ryja nie urwa³o smile.gif

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
ISLAM GEREJ III
Hey, od¶wie¿ê nieco:)
Mam zamiar robiæ hakownicê (a raczej tokarz) wg wzoru podanego przez Mogilnika. Zastanawiam mnie tylko otwór lontowy, jako, ¿e nigdy nie zajmowa³em siê ¶redniowieczem, nie wiem jak u Was jest z lontami. Znajdê jakie¶ na te 2mm otworu? Nie ukrywam, ¿e mam zamiar z hakownica hasaæ po XVII wiecznych polach bitew:P
Pozdrawiam
Nikodem
A czy kto¶ dysponuje jakim¶ ryzunkiem lufy hakownicy? Takiej d³u¿szej lufy, rzêdu 30 kalibrów.
Grzes1990
Rysunek bardzo pomocny ale interesuje mnie jedna malutka sprawa zwi±zana z hakownicami. Gdzie siê umieszcza i jak sie ³±czy hak z lufa smile.gif Widzialem juz 2 czy 3 hakownice ale jakos tak nie przysz³o mi na my¶l aby sie przyjrzec jak j± ju¿ mia³em przed oczyma angsad.gif Bylbym bardzo wdziêczny je¶li ktos znaj±cy sie na rzeczy wyt³umaczy³ mi jakie by³y rodzaje tych haków najbardziej spotykane i jak sie je ³onczy³o z lufa. Czy przez metalowe obejmy, czy hak byl kuty wrac z lufa... nie wiem. Mam mentlik w g³owie ale jedno jest pewne. Chce mieæ ca³a mordke :D
Najdiff
A to i ja zadam question.
Potrzebujê wymiarów ³o¿a do kuszy. Wiele ju¿ przej¿a³em, ale nic nigdzie w tym temacie nie znalaz³em. Haczka mam, ale ³o¿e jest wie¶niackie i chêtnie bym je zmieni³.
Rafa³ Pr±dzyñski
Czy kto¶ zna jakikolwiek wymiar tzw. hakownicy lwowskiej" ???
ISLAM GEREJ III
Hakownica Lwowska:
- br±zowa, o¶mioboczna
- d³ug. 62cm
Podaje za Szymczakiem (umie¶ci³ tylko lakoniczny opis)

Wiêcej szczegó³ów jest w Muzealnictwie Wojskowym T.2 1964 - sam tego szukam, bêdê d³u¿nikiem osoby która to posiada lub wie gdzie mo¿na to dostaæ...
Leszczu
Potrzebujê informacji o dzia³ku z za³±cznika. Z tego co wiem to podobno jest ze Szkocji i to tyle... Nie znam wymiarów(ale patrz±c po podstawie wnioskujê ¿e du¿e ono nie jest) i datowania. Czy spotka³ siê kto¶ mo¿e z tym skórzano-stalowym wynalazkiem i wie co¶ wiêcej?

Pozdrawiam
Leszczu
Petters
Wynalazek ten to tzw. leather cannon .
Pod tym linkiem znajdziesz wszystko.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.