Pytanie zbyt ogólne. Nie ma jednego wzoru bombardy czy hakownicy, to nie kbkAK ale radosna twórczo¶æ manufaktur. Pewnym standardem by³ kaliber, od niego zale¿a³y pozosta³e proporcje. Hakownica ma cylindryczny przewód lufy, wiêc polecam stosowanie trzch kalibrów: 20, 18, 16 mm. Dlaczego? Wymienione kalibry odpowiadaj± (+-) my¶liwskim wagomiarom (w kolejno¶ci) 12,16,20. £atwiej o akcesoria do czyszczenia typu szczotki, przecieraki itp. do tego wyciory z gwintowanymi koñcówkami (wiem, ¿e nie historyczne ale wole mieæ mroczne rêce ni¿ historyczne kikuty) D³ugo¶æ lufy przeze mnie preferowana wynosi 10 kalibrów. Grubo¶æ ¶cianki od ok 1 kalibra z ty³u do (p³ynnie lub schodkowo) 1/2 a nawet 1/3 przy wylocie. Materia³ o znanych w³a¶ciwo¶ciach (¿adnych znalezisk z CientroZ³oma) tzn. stal przeznaczona do pracy w wysokich ci¶nieniach na armaturê kot³ow± itp.( ja stosujê ST45). Bombardy to inny temat na który nie da siê podaæ receptury ot tak (nie mówiê o lufach ciê¿kich hakownic umieszczonych na bombardowo-klocowym ³o¿u tzw. Ersatzbombarde
). Bombarda z regu³y ma komorê prochow± o mniejszym kalibrze ni¿ czê¶æ pociskowa lufy. Spróbujê pomysleæ nad takim ustrojstwem ale muszê wiedzieæ: A: kaliber wylotowy, B: ile g prochu na 1 strza³. Nic nie obiecujê, bo bêdê to robi³ "po godzinach" a jestem cz³owiekiem zajêtym. Jakbym co¶ rysowa³ to zaopatrz siê w darmowy program pt. Mega CAD v.4.5 (jest w Sieci) i oby nasze salwy sp³oszy³y wielb³±dy k±pi±ce siê w mleku
.
PS. Jakby ktoæ ³akn±³ wiedzy np. dlaczego komora prochowa by³a mniejsza od kalibru, jak wtedy robiono proch itp. to ¶mia³o! Postaram siê odpowiedzieæ w miarê mo¿liwo¶ci. Na priv (jest w profilu) lu nab Forum.