Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Hennin
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Ania ¯uk
Witam!
Mam problem z uszyciem henninu (takiego jak w za³±czniku)- jak go usztywniæ? Zrobienie sobie stela¿a z metalowych drucików jako¶ mi siê nie u¶miecha (brak jakichkolwiek uzdolnieñ metaloplastycznych icon_cry.gif ). Z kolei obawiam siê ¿e sztywnik p³ócienny mo¿e okazaæ siê niewystarczaj±cy. Bêdê wdziêczna za pomoc love3.gif
Izabela Zebrowska
najlepiej siê sprawuj± hennins z filcu - sztywne i dobrze le¿±, a sa dosyæ lekkie, wystarczy je potem obszyc ³adnie np. aksamitem lub jedwabnym adamaszkiem. dla pewno¶ci mo¿na wyposa¿yæ w delikatne metalowe zaczepy za uszy - tak jak na rycince, ale jak masz d³ugie w³osy, to wystarczy zebrac je w wêze³ na czubku g³owy i przyszpiliæ doniczkê do koka. tez sie trzyma a nie grozi utrata uszu cicho.gif
pozdrawiam, Iza
Brahdelt
Polecam te¿ inny sposób - koszyczek wiklinowy jak baza. Mo¿na dostaæ takie wysokie, w±skie koszyki z delikatnych p³askich pasków wikliny. Wtedy filcem obszywasz tylko brzeg, ¿eby nie gryz³o w czo³o, a resztê pokrywasz od spodu i z wierzchu zdobnym materia³em. Dodatkowo denko jest na tyle sztywne, ¿e mo¿esz do niego przymocowaæ konstrukcjê z drutu do zamocowania welonu.

Pozdrawiam,
Brahdelt
Gloria z Krakowa
Korzystaj±c z przepisu podanego na talerzu kupi³am sobie koszyczek:) I teraz mam pytania:
Czy krótk±, szerok± "donicê" z drastycznie ¶ciêtym sto¿kiem mo¿na przymocowaæ do poduszki i nosiæ podobnie jak te d³ugie modele? Nigdzie siê z tym nie spotka³am...
A je¿eli nie, to mo¿e poratuje kto¶ w kwestii takiego modelu: www.geocities.com/Athens/Acropolis/2344/hennin.htm . Czy tego typu "podbrodn± zawieszkê" (przepraszam za neologizm bigsmile2.gif ) nosi³y tylko mê¿atki, czy te¿ panna mo¿e to spokojnie nosiæ nie nara¿aj±c siê na dziwne spojrzenia? icon_cool.gif
Arinel
Ja w prawdzie kombinujê jak zrobiæ taki szpiczasty hennin, ale wydaje mi siê ¿e pomys³ nadaje siê te¿ do tego ¶ciêtego. Wystarczy kupiæ arkusz kartonowy grubo¶ci 2 - 3 mm np. w sklepie dla plastyków (tam na pewno powinien byæ). Wyci±æ odpowiedni kszta³t i spryskaæ go dosyæ dobrze wod±, bo inaczej siê nie zegnie w ko³o, zwi±zaægo sznurkiem tak ¿eby utrzyma³ kszta³t dopóki nie wyschnie (pó¼niej rozwi±zaæ). Wtedy juz tylko ta¶ma klej±ca by po³±czyæ czê¶ci i obszycie materia³em. Taki stela¿ jest mocny (potrafi utrzymaæ 2m welonu) i nie jest w nim tak ciep³o jak w filcowym, a poza tym wychodzi do¶æ tanio bo arkusz kartonu kosztuje oko³o 3z³ a starczy³o go w moim przypadku na 3 henniny. Mam jeszcze tylko problem z zamocowaniem go na g³owie wiêc je¿eli ma kto¶ jakie¶ pomys³y dotycz±ce monta¿u to bedê wdziêczna za informacjê smile.gif .
Anonymous
Witam
Mój filcowy henin w ostatni weekend przeszed³ próbê podró¿y.
Relacja z podró¿y heninu: jecha³ sp³aszczony pod klap± plecaka, kilka godzin w poci±gu i potem PKS. Parê razy siê jeszcze z³ama³ .

I NIC!!!! king.gif

Po przyje¼dzie wyprostowa³am i ju¿. A na miejscu jeszcze popada³o na moje cudeñko i te¿ spoko.
Absolutnie polecam filc.

Pozdrowienia dla wszystkich posiadaj±cych heniny (i w trakcie procesu produkcyjnego)
Sylwia
Kornik
Witam!
Chcia³bym zapytaæ o konstrukcjê wewnêtrzn± heninu i poprosiæ o ewentualne ¼ród³a ikonograficzne (lub ostatecznie schematy). Gutkowska - Rychlewska jedynie wspomina o tym, ¿e mia³y one metalowe szkielety, ale niestety nie podaje ¿adnych konkretnych rozwi±zañ.
Do tej pory nie uda³o mi siê znale¼æ ¿adnych opracowañ i ¼róde³ na ten temat, dlatego z góry dziêujê.
Pozdrawiam!
Netka
Ja do walcowatego heninu filcowego doda³am metalow± obrêcz na gorze, dzieki temu denko nie traci fasonu. Calo¶æ swietnie trzyma sie na koku wlascicielki upietym bardzo wysoko.
Dodatkowo (jako ze filc byl szary) obszylam go czarna welenka.
Gollum
ja tak sobie pomyslalem ze moznaby sprobowac zrobic podstawe z tego samego materialu z ktorego sa robione moje kapelusze (mozna je zobaczyc w dwoch ostatnich gollumourach). bylby one wtedy sztywne, ladnie uformowane i bardzo lekkie. pytanie tylko czy w materialach dotyczacych ich jest mowa u wykorzystaniu przy wykonaniu naturalnych materialow typu wiklina itp.
Netka
No w sumie zawsze to lepsze niz wiklinowa doniczka albo koszyk... smile.gif
Gollum
to wiem tylko ja z histerycznoscia tego? bo przeciez o to w tej zabwie chodzi
Madeleine
Z tego co mi wiadomo stela¿e do hennin by³y robione raczej z metalu- tylko nie wiem czy ca³o¶æ, czy jako obrêcze. Wspó³czesnie mozna usztywniæ hennin na wiele sposobów, ale sama ciekawa jestem jak by³o naprawdê.... Osobi¶cie mam wra¿enie ¿e raczej by³ to stela¿ a¿urowy, bo gdyby ca³o¶æ by³a z metalu to nie trzyma³aby sie na g³owie pod takim k±tem jak to widaæ w ¼ród³ach....
Kornik
Witam!
Ja tak¿e s±dzê, ¿e stela¿ by³ a¿urowy, choæby ze wzglêdu na ciê¿ar ca³o¶ci, jednak¿e zastanawiam siê, czy wykonywany by³ za pomoc± wspomnianych ju¿ obrêczy, czy te¿ metalowych (drewnianych?) listewek ³±czonych z obrêcz± i czubkiem henninu.
Pozdrawiam i serdecznie dziêkujê za podane informacje! blinkie.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.