Poniewa¿ jaki¶ suki.... ten tego w³ama³ mi siê do cha³upy i oczywi¶cie podprowadzi³ kompa, straci³em czê¶æ swych danych. Panowie poszukuje zeskanowanych tablic grotów z róznych wieków z ksi±¿ki zdaje siê Pana Miedwiediewa. Czy kto¶ mo¿e dysponuje nimi?
Z góry dziêki.
Tu rozmawiamy ogólnie o historycznych wzorach i pytamy o nie.. Zamieszczamy fragmenty ¼róde³ ikonograficznych, pisanych, rysunki i zdjêcia zabytków etc.
Witam! W najnowszym numerze National Geographic jest do¶æ obszerny artyku³ na temat Czyngis Chana i jego imperium. Jest sporo informacji o wojsku mongolskim w tamtych czasach. Trochê ilustracji, zdjêcia m.in. znalezionych grotów. Jedno mnie jednak szczególnie zaciekawi³o, a mianowicie nastêpuj±cy cytat:
CYTAT
"Ca³y arsena³ grotów strza³ dawa³ mongolskiemu wojownikowi dodatkow± przewagê. Prócz tych przeznaczonych wy³±cznie do zabijania, z lewej strony, istnia³y groty gwi¿d¿±ce, które sia³y panikê w¶ród wrogów. Grot drugi i trzeci od prawej potrafi³y zarówno gwizdaæ, jak i raniæ."
National Geographic, sierpieñ 2005
Obok tego tekstu by³ rysunek tych grotów. No i co my¶licie na temat tych gwi¿d¿±cych grotów?
Re - Tiwi :
Wiem, ¿e temat nieco odgrzewany, ale, jako ¿e nie doczeka³e¶ siê odpowiedzi...
Groty, które przed jego zabiciem oznajmia³y swe przybycie wrogowi, to stary wynalazek.
O ile wiem, powszechnie stosowali je ju¿ Scytowie, w koñcu walcz±c ³ukiem i strza³± trzeba dbaæ tak¿e o elementy wojny psychologicznej.
Fakt,¿e ³atwiej uchyliæ siê od strza³y, któr± s³ychaæ, ale te¿ chmura takich szypów wypuszczona na wroga mog³a go onie¶mieliæ...
B.t.w. w ofercie Grozera masz te¿ takie groty, wzór niehistoryczny, ale ¶wiszcz± pewnie tak samo.
Pozdrawiam.
Witam
Ciekawy artyku³ w zbiorach ATARN odno¶nie strza³ gwi¿d¿±cych:
Whistling Arrows and Arrow Whistles - © Liao Wanzhen, Trans. Stephen Selby, 1999
Przede wszystkim rozró¿nia dwa rodzaje strza³ gwi¿d¿±cych/¶wiszcz±cych:
1.
whistling arrow - gwi¿d¿ac± strza³a z grotem o zastosowaniu bojowym
2.
arrow whistle - gwi¿d¿±ca strza³a sygna³owa, czasami równie¿ p³on±ca - s³u¿aca m.in. do wskazywania celów.
szczegó³y w tek¶cie.
Dodatkowo:
Whistling Arrows - by E. McEwen and D. Elmy
Dobry rysunek do wykonania repliki strza³y sygna³owej
¬ród³o bli¿ej nie okre¶lone.
Dziêkujê Wam za odpowied¼! W pe³ni mnie satysfakcjonuje
Witam!!!
Poni¿ej zamieszczam rycinkê, na której znajduje siê ciekawy konny ³ucznik. Czy kto¶ wie w jakich okoliczno¶ciach, gdzie by³y (je¶li by³y..)stosowane takowe formacje?? Z jakiego w³a¶ciwie ³uku strzela poni¿szy ³ucznik???
Ej ludzie...Nie wiecie?????...Ja te¿... Mo¿e chocia¿ opiszemy jego uzbrojenie??? Mo¿ ma jaki¶ zwi±zek z krucjatami..alejak ju¿ to ostatnimi...??????????????
Szczególnie zaciekawi³o mnie:
"Wed³ug ¼róde³ pisanych w pó¼no¶redniowiecznej Polsce produkcj± ³uków zajmowali siê rzemie¶lnicy zwani "arcufices" lub "bogener" (³ucznicy), którzy parali siê tak¿e wyrobem kusz"
"Odkrycie w wie¿y zamkowej w Legnicy kilkuset ca³ych be³tów pozwoli³o zbadaæ ich konstrukcjê. Promienie strugano z drewna dêbowego zaopatrywano w lotki z cienkich deszczu³ek lipowych wprawionych w wyciête przeciwskrêtnie rowki, co nadawa³o be³towi ruch obrotowy i za¬pewnia³o stabilno¶æ i odpowiedni tor lotu"
nie za bardzo rozumiem, o co chodzi z tymi przeciwskrêtnymi rowkami-mo¿e kto¶ z was wie, jak te be³ty wygl±da³y???
Teraz z innej beczki: u Pr±dzyñskiego w "Gawêdach..." znajduje siê fregment o piastowskich ³ucznikach:
"Piastowscy ³ucznicy spisywali siê doskonale tak¿e podczas le¶nych zasadzek i wojny szarpanej. Swiadczy o tym zapis w niemieckiej kronice, dotycz±cej wydarzeñ z 1005r (...): Kiedy dzielny rycerz Thiedbern dowiedzia³ siê, i¿ nieprzyjaciel(tj. Polacy-przyp. Autora) zaczai³ siê, by zaatakowaæ z boku nasze wojsko, zebra³ potajemnie najlepszych rycerzy i chc±c samemu przysporzyæ sobie s³awy, postanowi³ podej¶æ go i zniszczyæ podstêpem. Nieprzyjaciel jednak bardzo przezornie miêdzy gêsto le¿±ce ¶ciête drzewa, aby tym skuteczniej móc nêkaæ st±d nacieraj±cych. Wypu¶ciwszy, jak zwykle strza³y, które u niego g³ówny stanowi± ¶rodek obrony (podkre¶lenie Autora), zabi³ z tej zasadzki , a nastêpnie z³upi³ najpierw owego Thiedberna, potem Bernarda, Izysa i Benona, s³awnych wasali biskupa Arnulfa-oraz wielu ich towarzyszy broni. Sta³o siê to 5 wrze¶nia(...).
Potem opis kolejnej potyczki. Ale mo¿e wie kto¶ z jakiej kroniki pochodzi ten opis???????????? Mo¿e Brunon z Kwerfurtu albo Thietmar z Merseburga????
CYTAT(siemko2)
nie za bardzo rozumiem, o co chodzi z tymi przeciwskrêtnymi rowkami-mo¿e kto¶ z was wie, jak te be³ty wygl±da³y???
Prosiê uprzejme - oto wizualizacja
Dodajmy uprzejmie, ze zdj±tka z wystawy w Instytucie Archeologii, a be³ty z Legnicy. :-)
Czy mo¿e jest kto¶ w posiadaniu dok³adnych fotografii, ze zwymiarowaniem, zachowanych ³uków kompozytowych? Najbardziej interesuj±ce by³yby fotki uszkodzonych, w których widaæ uk³ad poszczególnych warstw.
Dorzucê linka z ikonografi±:
http://archers.medieval.ru/reci.htm .
Pozdrawiam.
Witam!!!
Na draby.pl w dziale "Dziejów oopisanie" znalaz³em poni¿sze informacje:
"L³uk sk³ada siê z dwóch zasadniczych czê¶ci: ³êczyska i ciêciwy. £êczysko jest jego g³ówn± czê¶ci± , popularnie z nim uto¿samian±. W ¶rodku ciê¿ko¶ci ³êczyska znajduje siê sztywny odcinek - majdan. W tym w³a¶nie miejscu opiera siê lew± d³oñ (je¶li ³ucznik jest praworêczny) i strza³ê, ale nie na kciuku, jak to czyni± w filmach ale na kostce palca wskazuj±cego. Z majdanu wychodz± ramiona ³uku: dolne i (zazwyczaj nieco d³u¿sze) górne. Ramiona zakoñczone s± gryfami, czyli koñcówkami z wy¿³obieniami s³u¿±cymi do zaczepienia ciêciwy. W ¶redniowieczu gryfy wykonywano z ko¶ci, rogu, a w egzemplarzach "luksusowych" - z miedzi. Gryf dolny zazwyczaj by³ nieco wiêkszy i ostrzejszy, co u³atwia³o rozró¿nienie stron ³êczyska. W ³êczysku wyodrêbnia siê ponadto dwie p³aszczyzny: brzusiec , zwrócony podczas strzelania do ³ucznika, oraz grzbiet, którym ³êczysko jest skierowane w kierunku celu."
Nieco zdziwi³y mni te s³owa. A mo¿e wy cos wiêcej o tym wiecie? Sk±d pochodz± powy¿sze stwierdzenia?
Mam tutaj ciekawy ozdobny grot z Wroc³awia - Ostrowa Tumskiego z X - XI w.
Wszyscy, którzy czytali komiksy z serii "Thorgal" pamiêtaj± zapewne, ¿e jeden z bohaterów by³ wytwórc± grotów do strza³. Groty te charakteryzowa³a bardzo du¿a ró¿norodno¶æ kszta³tów i przeznaczenia. "Thorgal" to oczywi¶cie ¿adne ¼ród³o historyczne, ale poni¿a kolekcja grotów wczesno¶redniowiecznych z Nowogrodu Wielkiego dowodzi, ¿e autorzy komiksu siê nie pomylili.
Do polowañ u¿ywano wówczas tak¿e tañszych grotów z ko¶ci i rogu.
Przepraszam, a w czym siê w³a¶ciwie Rosiñski i van Hamme nie pomylili? Bo w komiksie w³adowali ile fabryka da³a bez ogl±dania sie na zgodno¶æ czasu i miejsca. Tak, wiemy, ¿e groty bywa³y ró¿ne, nawet bardzo ciekawe.
Co do tego za³±cznika... czy tam nie jest troche zczosnkowana skala? Bo z tego co ja widzê, to najkrótszy grot mia³ tak ze 25 cm, podczas gdy najd³u¿sze 1.5 metra
Tak¿e IMO cu¶ tu nie gra
Nie pomylili siê w du¿ej ró¿norodno¶ci grotów i ich przeznaczenia. Na ile akurat pokazane w komiksie typy by³y zgodne z rzeczywisto¶ci± - tego nie jestem w stanie sprawdziæ z braku komiksu.
W tej skali rzeczywi¶cie jest o jedno zero za du¿o. Powinno byæ 5, a nie 50 cm.
ten grot z Wroc³awia wed³ug opisów w katalogu znalezisk archeologicznych jest trochê jak na grot strza³y du¿y. wie kto¶ co¶ o tym?
http://www.belza.iq.pl/index.html temat troche odgrzewany ale tu jest mnóstwo grotów.
A wiadomo cos moze na temat lukow refleksyjnych z IX-XIw? Slyszalem jakoby w Nowogrodzie odkopali cos takiego. Niestety szukalem dlugo ale nic na jego temat konkretnego nie znalazlem.
Przepraszam za brak polskich znakow. Niestety ten komputer ich nie obsluguje
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.