Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Dark Blue World (2001)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Szkodnik
Ciemnoniebieski ¶wiat

Witam wszystkich.
Dla niewtajemniczonych, jest to film produkcji czesko-brytyjskiej opowiadaj±cy o udziale czechos³owackich lotników w Bitwie o Angliê, oraz pó¼niejszych dzia³aniach w ramach RAF-u. Chêtnych zapraszam na http://www.sonyclassics.com/darkblueworld

Ja osobi¶cie film nagra³em na video, gdy tylko pojawi³ siê w telewizji i ogl±dam go od czasu do czasu... tak dla przypomnienia smile.gif . Mnie ude¿y³a w nim niesamowita dba³o¶æ o realizm walk powietrznych oraz procedur awaryjnych (opuszczanie wraku my¶liwca i przewrót przez plecy... bum.gif ) Co w produkcjach ostatnich lat bardzo kula³o... vide "Perl Harbour"... Je¶li interesujesz siê lotnictwem okresu II W¦ to film na prawdê jest godny polecenia. smile.gif
pvt. J.F. Ryan
Drogi Szkodniku! icon_wink.gif Zauwa¿y³em, ¿e nikt nie zainteresowa³ siê tym tematem. Mia³em w³a¶nie sam zacz±æ dyskusjê na ten temat, ale by³e¶ pierwszy smile.gif. No wiêc tak. Jestem zapalonym wielbicielem lotnictwa, praktycznie od pierwszych lat swojego ¿ycia. "Ciemnoniebieski ¦wiat" kupi³em na VCD za oko³o 20 z³ bodaj¿e w zesz³ym roku, nie ogl±daj±c go wcze¶niej, nawet w telewizji. Bardzo mi siê podoba, nawet ze wzglêdu na fabu³ê, a w³a¶ciwie w±tek mi³osny, mimo i¿ nie lubiê tego typu w±tków w filmach wojennych. Jednak "Ciemnoniebieski ¦wiat" ma tak napisany scenariusz, ¿e ca³a historia jest bardzo realistyczna i bardzo prawdopodobna. Wiadomo, wojna, daleko od ukochanych i rodziny, têsknota... A co do realizmu walk powietrznych. Jest on ogromny. S³usznie zauwa¿y³e¶, ¿e zadbano o ka¿dy szczegó³. A same walki ukazane s± tak, ¿e zapiera dech w piersiach. Podczas jednej z walk jest takie ujêcie, gdy w kadr wlatuje Spitfire siej±c za sob± ³uskami. Efekt niesamowity. A widok kilku Spitfire'ów na tle piêtrz±cych siê bia³ych chmur, przy doskonale dopasowanej muzyce, to poprostu poezja. smile.gif W³a¶nie ogl±da³em "Ciemnoniebieski ¦wiat" po raz, chyba 6. Straci³em ju¿ rachubê. bigsmile2.gif . Muszê przyznaæ, ¿e "Ciemnoniebieski ¦wiat" to chyba najlepszy film o lotnictwie z okresu II Wojny ¦wiatowej, od czasów s³ynnej ekranizacji "Bitwy o Angliê". Pozdrawiam!
Bartek z Chojnika
Panowie, a nie wiecie przypadkiem gdzie mo¿na to zdobyæ???

A ju¿ tak jaka¶ lokalizacja w necie z uwagi na chwilowe oddalenie od Polski, by³aby cudowna...

pozdrawiam
Armand
Wasze opisy zapowiadaj± prawidziw± ucztê dla lubi±cych dobre kino wojenne - pytanie tylko, jak zwykle gdy kto¶ filmuje RAF podczas IIWW; udzia³ Polaków zauwa¿ony, pominiêty, czy standardowe "przestañcie gadaæ po polsku!"...? devil.gif
Rabiega
CYTAT(Bartek z Chojnika)
lokalizacja w necie

N.p. tutaj - nawet jest w promocji.
Pozdrawiam.
Bartek z Chojnika
Znalaz³em, Wielkie Dziêki. Bêdzie uczta.

blinkie.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.