Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bielizna dla wcze¶niaków (do XIII w.)
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Piotr Niemir Kotowicz
Szanowni Frehowicze!
Poszukujê wszelkich informacji na temat bielizny (majcior) wczesno¶redniowiecznych (IX-XI wiek), zarówno w zachodniej jak wschodniej Europie. Interesuje mnie wszystko - ikonografia, znaleziska itp
Pozdrawiam
Niemir
BRZiemiSanockiej king2.gif
Brahdelt
Witam,
Dwie informacje: po pierwsze, ju¿ we wczesnym ¦redniowieczu w Bizancjum me¿czy¼ni nosili stringi!!! ass.gif (dowód w postaci szkatu³ki zdobionej motywem mê¿czyzn przyodzianych w takowe, pode¶lê, jak znajdê to zdjêcie).
Po drugie, kobiety w tym okresie raczej niczego nie nosi³y icon_redface.gif - przynajmniej takie s± rezultaty moich dotychczasowych poszukiwañ (mówiê o terenach Skandynawii, Rusi, Polski i Bizancjum). Je¿eli kto¶ co¶ wie na ten temat, chêtnie siê dowiem.

Pozdrawiam,
Finnarwen
Ksiêstwo Draconii
Izabela Zebrowska
'Po drugie, kobiety w tym okresie raczej niczego nie nosi³y icon_redface.gif - przynajmniej takie s± rezultaty moich dotychczasowych poszukiwañ (mówiê o terenach Skandynawii, Rusi, Polski i Bizancjum). Je¿eli kto¶ co¶ wie na ten temat, chêtnie siê dowiem.'

jak to, a koszula to nie bielizna? blinkie.gif
Brahdelt
CYTAT(Izabela ¯ebrowska)
'Po drugie, kobiety w tym okresie raczej niczego nie nosi³y icon_redface.gif - przynajmniej takie s± rezultaty moich dotychczasowych poszukiwañ (mówiê o terenach Skandynawii, Rusi, Polski i Bizancjum). Je¿eli kto¶ co¶ wie na ten temat, chêtnie siê dowiem.'

jak to, a koszula to nie bielizna? blinkie.gif

Ach, oczywi¶cie, ¿e bielizna.
Chodzi³o mi raczej o wystêpowanie bielizny damskiej w naszym wspó³czesnym rozumieniu, czyli zwyczajne majtki icon_wink.gif (lub niezwyczajne, tylko np.: zim± ocieplane).

Pozdrawiam,
Finn
Piotr Niemir Kotowicz
Z tymi bizantyjskim pomys³ami "na Thorgala" to interesuj±ce... Prosi³bym o nakierowanie na literatutrê, ikonografiê itp....
Piotr Niemir Kotowicz
ilm
...lub przynajmniej opis jak to wyglada, czy jest to konstrukcja trwala, czy kazdorazowo demontowana i rozwijana. o ile da sie to wywnioskowac z twego zrodla.

pozdrawiam

ILM
Magnus
Za wiele nie pomoge, ale znalazlem ta oto fotke na http://www.reenactment.de/bilder_tracht.html Zwazywszy na poziom tych gosci, to chyba to prawdziwy wyglad gatek wczesnych.

http://www.reenactment.de/Unterhose.jpg
Piotr Niemir Kotowicz
dziêki Magnus, fajne te majtki, ale nadal wola³bym jaki¶ konkretny namiar na ¼ród³a tudzie¿ ikonografiê - sam poziom tych go¶ci (chocia¿ rzeczywi¶cie wysoki) mnie nie przekonuje szczerba.gif

Pozdrawiam
Kless
Witam.
Jesli juz mowa o "wstydliwych" tematach, to pragne zauwarzyc ze we wszystkich czasach kobiety musialy przynajmniej przez pare "tych" dni w miesiacu nosic jakis rodzaj majtek.
Osobiscie nie sadze aby mialy one (majtki) sie jakos zasadniczo roznic od meskich, ale to tylko domysly.
Pozdrawiam.
Kless.
Robert Bagrit
Witam!

Zapraszam do dyskusji na temat artyku³u I. Marc Carlson w t³umaczeniu Marii pod tytu³em Koszula ¶w. Ludwika

Pozdrawiam
Exulnox
"(...) Bielizna jest podstaw± ka¿dej rekonstrukcji stroju (...)" *
Id±c za t± my¶l± rozpocz±³em poszukiwania w necie i dostepnych mi ksi±¿kach, ale nigdzie nie doszuka³em sie jak j± wykon±c. Owszem wiem jak ma wygl±daæ ( z ilustracji i rycin) ale jak j± uszyæ ?
Mo¿e mi kto¶ co¶ doradzi, badz zasugeruje miejsce do dalszych poszukiwañ. G³ównie interesuj± mnie "majtki" smile.gif fachowo zwane braies.

Proszê o wyrozumia³o¶æ i cierpliwo¶æ !

-----------------------------------------------------
* cytat z http://www.bagrit.pl/stroje/artykul_03.php
synek
s± ró¿ne rodzaje gaci i w sumie uzale¿nione one s± od nogawic jakich u¿ywasz

je¿eli s± one pe³ne z saczkiem to gacie bêd± krutkie
je¿eli s± one rozdzielne to brajki bêd± raczej d³ugie ( ja swoje mam do kolana co zapobiega wydostawaniu sie tych ¿e z nogawic)

i tak do tych pe³nych nogawic pasuj± te z za³±cznika brajki
do "niepe³nych" te z za³±cznika brajesy

pozdrawiam
SYNQ
synek
pomyli³em siê na odwrót
Exulnox
Wielkie dziêki, teraz moge spokojnie szyæ smile.gif

Jeszcze jedno ma³e pytanko, czy spotykane sa gacie w innych kolorach niz bia³y, moze np. w naturalnym kolorku surówki lnianej.
Z rycin i z ofert rzemiesników trudni±cych sie szyciem, jak i ze zdjêc RR dopatrzy³em sie tylko bia³ych.
Mam nadzieje ze to tylko stereotyp (?)
KhaToo
Osta³o mi sie co¶ takiego na kompie -patrz za³±cznik. Datowane chyba na XIIIw, bo takich szuka³em. Ja osobi¶cie mam gacie od matulsa. Uszyte s± w banalny sposób, otó¿ jest to z³o¿ony na pó³ kawa³ek materia³u (robi sie rurka), po ¶rodku nie jest zszyty (tamtêdy wsadza siê nogi) po gokach pasa wszyte kwadratowe kliny, ca³o¶æ ¶ci±gana sznurkiem. Dosyæ wygodne, ale z czasem sznurek wrzyna siê i gniecie. Gdzie¶ natomiast czyta³em o gaciach nie ¶ciaganych sznurkiem/tasiemk±, a zwijanych w pasie w we³ek/rulon. Trzeba tylko mieæ odpowiedni nadmiar materia³u w tym miejscu, odpowiednio wymierzon± szerokosæ pasa i ponoæ le¿± jak ula³smile.gif
synek
suróweczka jak najbardziej siê nadaje

pozdrawiam
SYNIO
Jugger
Heja.

Wzory podane przez Synka tycza sie XIV-XV wieku.
Na wczesne - anything goes. O bieli¼nie mê¿czyzn wiem tyle ¿e by³a najprawdopodobniej dluga do kolan/przed kolano.
Altis
w ksi±¿ce ktora dla mnie jest "bibli±" tj. "Wikingowie" Wilson & Foota znalazlam informacje ¿e kobiety wikingów majtki nosi³y
Wojbor
S³awa!
Nie pamiêtam gdzie, ale chyba na fresze znalazlem informacje, ¼e gdzie¶ na pó³nocy znaleziono bokserki(?) ocieplane bigsmile2.gif chyba chodzi tu o grenlandie lub islandie. Poszukaj na freszce. Powinno gdzie¶ tu byæ.
nieczar
http://dom-np.narod.ru/rekon/rhazar.htm

patrzaj pan ,tam

wprawdzie dotyczy to Chazarow ,ale to te tereny, przenikanie wplywow ...itd,

ajwaj
Margaret
niestety nie uda³o mi siê doszukaæ jak wygl±da³o giez³o w XIII wieku. moje wiadomo¶ci na ten temat s± do¶æ okrojone dlatego bêdê wdziêczna za pomoc wszystkim, którzy mog± mi pomóc smile.gif . konkretnie chodzi o krój - czy rêkawki maj± byæ dopasowane czy mog± byæ szerokie ¶ci±gane w nadgarstku sznurkiem?; ile powinno byæ klinów?; czy trzeba wszyæ je po bokach?je¿eli tak to czy od pasa czy pachy?; i czy z przodu te¿ ma byæ klin? Wiem ¿e kroje gie³a z pocz±tku XIII wieku by³y trochê inne ni¿ te z koñca, dlatego je¿eli kto¶ bêdzie wiedzia³ jak ma ono wygl±daæ prosi³abym o podanie równie¿ konkretniejszego datowania np. ten i ten krój jest z oko³o 1210r, a taki z oko³o 1260r.
Vlasta
Hej! Nie jest to wprawdzie moja epoka, ale z XIII wieku to chyba ma³o jest wyobra¿eñ kobiecej bielizny. Jedyne, co mi w oczy wpad³o miniatura na stronie http://www.guerriers-avalon.org/chemise.html
Podobn± koszulê ma na sobiê ¶w. Klara z czeskiego "¯ywotu ¶wiêtego Franciszka" (ok.1300r.)
(Jest reprodukcja w ksi±¿ce "Monarchia Piastów 1038-1399" , s. 116, ale mój skaner niestety nie dzia³a)
Giez³a innego typu - ale to ju¿ du¿o pó¼niejsze- s± tu: http://www.gallowglass.org/jadwiga/picture...athkeepers.html
I jeszcze jedno - ale andaluzyjskie i chyba trochê za lu¿ne pod obcis³e XIII-wieczne szaty
http://home.earthlink.net/~lilinah/Costumi...ensCostume.html
Pozdrawiam!
Vlasta
EwKa
Jest cos takiego jak "tunika Sw. Ludwika" uznawana przez niektorych autorow za bielizne. Polecam tez "T" z prostymi rekawami.
Vlasta
Tu http://hognose.kb.nl/cgi-bin/gurl2url.pl?K...5_006V_MIN_B2:1
jest jeszcze jeden obrazek z samego pocz±tku XIII wieku.
Pozdrawiam!
Vlasta
Madeleine
Do tego tematu scalam wszystkie inne nt. bielizny- i prosze nie zak³adaæ nowych.
Ukasz Spode £ba
Witam

Tu dajê wam wykrój gaci, XIII wiek. Czy do tego mo¿na by³o do³±czyæ nogawice i tak sobie w tym chasaæ?
Vesna_
no tak, ale sprawa ze wczesna damska bielizna nie zostala rozwiazana - czy byla taka jakiej dlugosci jak giezlo czy krotsza, bez rekawow z wycietym dekoltem? (taka mi najbardziej przychodzi na mysl, ale naprawde nie wiem jak ma wygladac). Jakie kolory bielizny byly stosowane najczesciej? Czytalam tez ze bywaly "barwione" w jakis przyprawach, ktore nadawaly bieliznie zapach i pozolcaly ja lekko. Ale niewykluczone ze cos pomylilam:) z checia podalabym ten post ale nie moge go znalec face4.gif
Hildr
farbowana na ¿ó³to szafranem przez Irlandczyków, na pewno w pó¼nym ¶redniowieczu, czy wcze¶niej - nie wiem
Medbh MacLochlainn
Vesna - widzialam na jednej z majowych imprez, kiedy bylo naprawde strasznie gor±co, ze dwie, trzy dziewoje, ktore sobie hasaly wlasnie w czyms takim bez rekawow i z dekoltem, dlugosci mniej wiecej do kostek - wnioskuje, ze byla to wlasnie bielizna, ale zadnych zrodel na poparcie tego nie mam icon_sad.gif
Ukasz Spode £ba
O, wreszcie znalaz³em moje wykroje bigsmile2.gif
Dodam, ¿e te gacie s± brdzo wygodne! Na pocz±tku mia³em problem z za³o¿eniem ich... jak toto siê nosi!? W koñcu to nie jest ma³o materia³u: 220cm d³, 90 szeroko¶ci... wreszcie uda³o mi siê u³o¿yæ to i pasuj± ¶wietnie! Do tego dodaæ koszulê "T" do pó³ uda i jest gut icon_wink.gif

Pozdrawiam, Ukasz
Ukasz Spode £ba
A ja jeszcze mam pytanie:
Z czego (jakiego materia³u) robicie gacie? Bo te wcze¶niejsze to by³a próba z p³ótna na prze¶cierad³a czy tam poszwy.. i le¿a³o ¶wietnie. A teraz zrobi³em z lnu, wszystko super, bo rêcznie drobniutkim ¶ciegiem.. za³o¿y³em.. no i tragedia! Sztywne strasznie, nie le¿± jak trzeba, wygl±daj± jak nie gacie, straszne, horror, za³amka icon_sad.gif Po prostu za³amka.. Dodatkowo nie s± bia³e, tylko lekko kremowe. Wiêc w³a¶nie chcê zapytaæ: czego u¿ywacie do tych gaci, bo czujê, ¿e muszê to jeszcze raz uszyæ icon_cry.gif Wasze s± takie ³adne, le¿± dobrze...

Pozdrawiam
Ukasz.
Pelias I
A ma kto¶ mo¿e wykój XIIIw koszuli ????
Parlan
Ja nie jestem pewien na 100 % ale w dziale Wykroje XIII w. co¶ chyba o koszulach by³o...poprzegl±daj wszystkie strony pokolei a powiniene¶ znale¶æ co¶ co Ciê zaciekawi
Pozdawiam
Parlan
Pelias I
AAAA przepraszam.
Owszem by³o tam o koszuli.
A dok³adniej.

CYTAT(Railes)
Witam. Mam pytanie: znalaz³em w Internecie wykrój koszuli z XIII wieku króla Francji Louisa IX i czy poprawne bêdzie uszycie koszuli dla "biednego giermka" na podstawie tego wzoru http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...th/stlouis.html.
Je¿eli by³a ju¿ mowa na ten temat to przepraszam.

I na tym siê skoñczy³o.
Nikt niepoda³ wykroju.
A za³±czony link niedzia³a. bum.gif

Pozdrawiam.
Pelias.
Pelias I
YYYYYYY...
Od linku nale¿a³o odj±æ kropke. bum.gif

http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...th/stlouis.html

Ale ja bym wola³ zwyk³± koszulê.
Takom prost±. icon_wink.gif
Parlan
Peliasie je¶li Ci odpowiada taka jak ta moja (wiesz która icon_wink.gif ) to mogê Ci udostêpniæ wykrój.
Pozdrawiam
Parlan
Pelias I
O dziêki ci Czarny smile.gif
Rabiega
Koledzy, to temat o ubiorach.
Nie czateria anger.gif
Pozdrawiam.
Ko¶ciesza
A co szanowni frehowicze powiedz± na co¶ takiego?
http://www.vikingsonline.org.uk/resources/...l#manu-breeches
bum.gif
Wilka
A ja siê chcia³am dowiedzieæ jak to w koñcu by³o z t± bielizn± damsk±? Bo fakt faktem ¿e czasami i kobiety bieliznê nosiæ musia³y.
Pozdrawiam!
Ukasz Spode £ba
Witam.
Giez³o wystarczy. I nogawice damskie, je¶li zaliczasz to do bielizny smile.gif
CYTAT
Bo fakt faktem ¿e czasami i kobiety bieliznê nosiæ musia³y.
Czasami, no tak... bum.gif
Ania Kryska
Wilka: przejrzyj dyskusjê:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=611&start=0
Niestety, nigdy siê nie dowiemy, jak to by³o naprawdê, bo jeszcze nie znaleziono w wykopkach gatek, w±tpliwe, ¿eby gdzie¶ siê zachowa³y, a ikonografia mo¿e wprowadzaæ w b³±d. Bo jak s±dzê to o t± szczególnie czê¶æ bielizny ci chodzi.
Yossarian
Witam.
Mam wielk± pro¶bê. Czy kto¶ móg³by mi pomóc rozpracowaæ ten wykrój? Dok³adniej moje pytanie dotyczy tego rozszerzenia na dole. Znaczy po co one tu jest skoro w MB gacie maj± prosty krój? Czy mo¿e trzeba zszyæ to na prosto a to rozszerzenie przyda siê do przyczepiania koñcówek gaci do sznurka w tunelu na górze (tak jak to widaæ u Maciejowskiego)
Za wszelk± pomoc szczerze i piêknie dziêkuje :D
Lukasz XIII
Jo³,

Jaki¶ taki "ruski" ten wykrój tongue.gif .

Autorowi wykroju najprawdopodobniej chodzi³o o podkre¶lenie tego miejsca wêze³ka który wystêpuje w BM (za³±cznik).

Czyli poprostu to trzeba zszyæ, ale nie do koñca ( zostaw jakie¶ 15-20 cm )

Tylko po co takie dziwne jakby nie by³o wzory, zawsze mo¿na skorzystaæ z MTA, wykrój jest prostszy...

... i zrozumia³y smile.gif.

Niestety gacie s± o tyle k³opotliwe w rekonstrukcji bo nie mamy ¿adnych zachowanych orginalów z epoki (przynajmniej o ¿adnych nie s³ysza³em), a pos³ugujemy sie tylko ikonografi±. Co innego koszule ;).

Pozdrawiam,
£ukasz
Ela
Wed³ug pani Kybalowej ('Stredovek' cykl Dejiny odivani) w tym czasie nie szyto jeszcze gatek a tylko wi±zano odpowiednio materia³ (podobnie jak do dzi¶ robi± to w Indiach). To mo¿e t³umaczyæ brak jakichkolwiek znalezisk. Kiedy¶ pokaza³am kolegom jak mog³o to wygl±daæ (i nawet siê zgodzili,¿e wugl±da jak w BM) ale jako¶ nie by³o odwa¿nych do noszenia.
Halfgar
Je¶li mo¿na ... w przypadku Europy to siê nie wypowiem, ale to co widaæ na ikonografiach bliskowschodnich wyra¼nie wskazuje na bieliznê - takie jakby "bokserki do kolan"

Kay
Abstrahuj±c od mêskich gaci... Czy kto¶ z zacnych Frehowiczów ma mo¿e przyk³ady "pachcic" dla XIII wieku, lub jakiekolwiek ¼ródo, które potwierdzi ich u¿ywanie w XIII wieku przez niewiasty? Pytam, bo na wcze¶niejsze i pó¼niejsze stulecia mam potwierdzenie ( M. Bartkiewicz- wcze¶niej i wizerunki ³aziebnych z XIV wieku ), a w XIII.... ? W ikonografii- pod sukniami spodnimi g³ównie rêkawy koszul widoczne... A przecie¿ wiadomo, ¿e na " naszych " ziemiach klimat by³ cieplejszy niz dzi¶ i rêkawki dopasowane zgodnie z mod±... Wiêc, jak? S± szanse na "rami±czka"? Albo chocia¿, kobietki, napiszcie, jak sie nosicie...?
Pozdrowionka
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.