Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak wykonaæ bi¿uteriê i ozdoby wczesno¶redniowieczne?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
huginns
Witam!
Jestem tu nowy ale zdo³a³em przegl±dn±æ ju¿ dzia³ ,,Bi¿uteria i ozdoby" i nie znalaz³em ¿adnego tematu z którego mo¿na by siê dowiedzieæ jak wykonaæ dane ozdoby. Mnie interesuje wczesne ¶redniowiecze (nale¿ê do dru¿yny Wikingów). Wiem ¿e niektóre ozdoby wykonuje siê po prostu z drutu obrabianego m³otkiem ale zdaje mi siê ¿e nie wszystkie face4.gif . S³ysza³em o tym ¿e niektóre elementy odlewa siê. Ale jak??, to ju¿ nigdzie nie pisze. Nie wiem zreszt± czy to technika wspó³czesna czy w tamtych czasach te¿ odlewali takie elementy. Interesuj± mnie techniki ¶redniowieczne nie ¿adne sposoby z u¿yciem wiertarek lub innych sprzêtów domowych. Prószê o pomoc!! Mo¿e jaki¶ link lub informacja, mo¿e nazwa ksi±¿ki i gdzie mo¿na j± kupiæ. Nie wiem po prostu od czego zacz±æ, nie mam ¿adnych podstaw oprócz tysi±ca stron rzemie¶lników na których pokazane s± efekty ich pracy icon_cry.gif tears.gif
Vlasta
Hej! Spróbuj poszukaæ po bibliotekach ksi±¿ek autorstwa Hanny Koèki-Krenz np. Z³otnictwo skandynawskie IX-XI wieku czy Bi¿uteria pó³nocno-zachodnio-s³owiañska we wczesnym ¶redniowieczu, trochê podstawowych rzeczy jest tam opisane.
Pozdrawiam!
Vlasta
P.s. tak przy okazji, druga z ww. ksi±¿ek jest do nabycia tutaj: http://www.staff.amu.edu.pl/~press/ za osza³amiaj±c± kwotê 12 z³ smile.gif
Zygmunt
Zdecydowanie nie wszystkie by³u wyklepywane z drutu cool.gif , poza tym aby utrzymaæ drut trzeba go by³o odlaæ i wyklepywaæ i wyci±gaæ przez cajzynê (ci±gad³o)!!! Nie rós³ na drzewach ani nie by³o walcowni KGHM bigsmile2.gif

Jest temat po¶wiecony odlewnictwu w "meblach..." ale jak chcesz opisy maksymalnie historyczne to:

Teofil Presbiter, Diversarium Artium Schedula ¦redniowieczny zbiór przepisów o sztukach rozmaitych, t³um Kobielus S., Tyniec- Kraków 1998
oraz
Gradowski M., Dawne z³otnictwo technika i terminologia, Warszawa 1984
Mi³ej zabawy ¿yczy kolega po fachu
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.