Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Lont do hakownicy
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
Bartek z Chojnika
Swego czasu mo¿na by³o dostaæ gotowy wyrób z metra. Czy kto¶ orientuje siê gdzie to mozna kupiæ. (nie interesuje mnie wyd³ubywanie kawa³ków z petard sylwestrowych...).
Tomasz Rejf
ja proponuje co¶ takiego:

"Sposób rozbierania knotów rusznicznych, które Niemcy lontami nazywaj±.

Knotów robienia niewielkie misterstwo, robi± siê z Inianek albo raczej z klacz±, które od lnu odchodzi, lubo mieszano z k³±czem konopnym, albo ty¿ (w niedostatku mu) z samych konopnych zgrzebl, które powro¿nikom dawszy, nakrêciæ na kszta³t stryczków (wzmi±¿ na dobry palec, wzd³u¿ za¶ na kilkadziesi±t s±¿ni, albo jako .potrzeba, nie twardo jednak skrêcaj±c, aby wolne by³y), gdy ukrêcone bêd±, w kocie³ ich w³o¿yæ dla wywarzenia surowizny potrzeba, aby zmiêkcza³y, prze³amawszy ich w kotle warstwami z popio³em, z krowincem, lubo z koñskiemi ³ajnami, coraz, gdy woda wywrê, wody inszej dolewaj±c, tak d³ugo, aby dwadzie¶cia i cztery godzin wrza³y. Potym wyj±wszy ich z kot³a i otrz±sn±wszy z plugastwa zaraz póki mokre ro¶ci±gaæ i pokrêcaæ, p³atem albo leda szmat± mocno wycieraj±c i wyci±gaj±c, tak, aby siê zasta³y i wysch³y na wietrze, sk±d zdjête i lepiej jeszcze w cieple wysuszone, do u¿ywania twego bêd± gotowe."
S³awomir z Che³ma
Witam
Namaczasz lnian± czy konopn± dratwê w rozpuszczonej w wodzie saletrze potasowej(do kupienia w sklepach spo¿ywczych,do peklowania miêsa) i masz dobry lont!!!

Udanej produkcji!! szczerba.gif
Anielka
knot ruszniczy przepis wy¿ej, ewentualnie robi takowe zbroz³o tuszie¿ Suchy z Kêdzierzyna/dawniej Opola/ je¶li za¶ chodzi Ci o lont Chiñski/taki zielony/ to mo¿na go dostaæ na metry w sklepach pirotechnicznych i w hurtowniach.. na 100% mo¿na gostaæ w Bêdzinie, Wroc³awiu, Warszawie i Sosnowcu. o ile dobrze pamiêtam nie by³o te¿ problemów w kluczborku. sam nie interesujê siê tym zbytnio, ale pogadaj z Suchym - to maniak je¶li chodzi o haki
Bogumi³
Nie chcê martwiæ icon_sad.gif ale sam przy zakupie "lontu chiñskiego" dowiedzia³em siê ¿e ich sprzeda¿ jest od tego roku nielegalna. Co najwy¿ej, mo¿na prosiæ o towar "spod lady" smile.gif
Zbroz³o
Hmm dziwne, dziwne bo mnie siê uda³o bez problemu w tym roku kupiæ po sto metrów lontu 1cm/s i 10cm/s za 70 z³ ka¿dy. Bodaj¿e we Wroc³awiu w hurtowni 'Triplex' czy jako¶ tak smile.gif . Zastanawia mnie na jakiej podstawie sprzezda¿ lontów mog³a by byæ nielegalna, czyzby zdelegalizowano fajerwerki?? crazy.gif i to w czasie kiedy mo¿na (przynajmniej teoretycznie) legalnie i bez pozwolenia kupiæ czarny proch? Niee to nie mo¿e byæ prawda! A co do knotów ruszniczych to dodam tylko tyle ¿e saletrty w rostworze musi byæ ma³o ¿eby knot nie iskrzy³ i spala³ siê wolno, dysponujê w tej chwili spor± ilo¶ci± knotów ruszniczych wiêc jak kto chce mo¿e siê zg³aszaæ smile.gif

Pozdrawiam!
Suchy tudzie¿ Zbroz³o, maniak je¿eli chodzi o haki.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.