Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Miecze do XIw. (do Oakeshotta) ;-)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Robert £aziñski
Poszukujê informacji na temat miecza z Czerska Polskiego. Chodzi mi o zaginiony w czasie wojny wczesno¶redniowieczny (chyba X w) miecz z opraw± rêkoje¶ci z "rogu". G³ównie interesuje mnie czy ta oprawa by³a z rogu czy z poro¿a oraz informacja gdzie ewentualnie mo¿na dotrzeæ do dokumentacji tego miecza (wymiary itp.), przy czym nie chodzi mi o to jedno zdjêcie, które opublikowa³ prof. Nadolski i jego na¶ladowcy. Mo¿e kto¶ potrafi co¶ powiedzieæ na ten temat? przed wojna miecz by³ w muzeum w Bydgoszczy, ale oni nie racz± odpowiadaæ na korespondecjê.
Piotr Niemir Kotowicz
nie wiem czy to nie za pó¡no, ale je¶li Ciê to nadal interesuje to znam do¶æ ¶wie¿y artyku³ o mieczach z rogowymi ok³adzinami, gdzie analizowany jest równie¿ miecz z Czerska. Napisa³ go niejaki Micha³ Kara i jest wydrukowany w jednym z numerów Archeologii Polski
Pozdrawiam
Niemir
BRZiemiSanockiej
Maæko_pocz±tkuj±cy
Kolejne pytanie ode mnie do zaawansowanych Rycerzy smile.gif
Czy miecze u¿ywane przez S³owian (w szczególno¶ci Polan czy Wi¶lan) by³y wzorowane na mieczach Wikingów? Jak dok³adnie wygl±da³y (chodzi mi o miecze IX-X wieczne). Niestety nigdzie nie mogê znale¼æ takiego tematu angsad.gif
Maæko_pocz±tkuj±cy
uch dlaczego mam wra¿enie ¿e moje posty s± ignorowane?? Je¿eli gadam g³upoty powiedzcie, a siê poprawiê smile.gif
Ulf Ko¶cisty
Dobra to mo¿e ja prze³amiê milczenie choæ w dziedzinie s³owian ekspertem nie jestem to sobie chocia¿ postów nabijê bigsmile2.gif Na stronie Wojmira widzia³em co¶ co mi wygl±da na miecz s³owiañski (oprawa jak wining tylko g³ownia jaka¶ du¿o smuklejsza), ale najlepiej bêdzie jak sam Wojmir siê wypowie.
Pozdrawiam
Ulf
Mradu
Z rzeczy zaslyszanych: to ponoc jacys panowie bronioznawcy (Polacy) w latach 70-80(nie pamietam dokladnie) odtworzyli miecz slowianski, tak jak robiono to w dawnych czasach. Zrobili go z surowki (tak jak kiedys) i okazalo sie ze wyszedl z tego bardzo dobry miecz. Mocny, lekki, nie lamiacy sie itd. A co do oprawy - mam w jakiejs ksiazce zdjecia slowianskich mieczy - jak tylko naprawie skaner to je zeskanuje i dam tutaj.
Pozdrawiam
tobi
Witam!

Te miecze o ile siê nie myle s± produkcji Pana Maciejki, a ta odchudzona g³ownia to tylko jego wariacja. Sam mam taki miecz i nie narzekam.
Ludka
witam!

Jest takie opracowanie majace co prawda juz 50 lat pani Wandy Sarnowskiej "Miecze wczesnosredniowieczne na ziemiach polskich". W wypadku tej pracy sprawdza sie powiedzenie stare ale jare. Jeszcze sa "Studia nad uzbrojeniem wczesnosredniowiecznym na ziemiach polskich " A. Nadolskiego.
Warto przejrzec te prace bo duzo rysunkow, zdjec zachowanych zabytkow i bardzo dobry opis mieczy.
Nie chce cytowac ani streszczac ww. ksiazek bo zajeloby to duzo miejsca smile.gif
Natomiastkilka generalnych uwag:
!. Po pierwsze nazywanie czegos takiego jak miecze wczesnosredniowieczne mieczami slowianskimi jest bledem. Tak samo zreszta jak wiknskie (ktora to nazwa niestetety sie przyjela w przeszlosci i wprowadza duzo zamieszania w terminologii).
2 Wiekszosc mieczy, a wlasciwie ich glownie byly produkowanwe w Nadrenii i oprawiane w miejscu do ktorego byly wysylame zgodnie z panujaca na danym terenie moda.
3. Jako bron dosyc droga i kosztowna nie byly w powszechnym uzytku.
4. Co najmniej kilka mieczy oprawionych w Skandynawii znaleziono na terenach Polski,. Czesc z nich na pewno byla darami jakie wladcy wymieniali miedzy soba czesc stanowila osobiste wyposazenie wojow, ktorzy mogli sobie takie miecze kupic, badz z etnosu byli Skandynawami.
5 Do klasyfikacji mieczy wczesnosredniowiecznych z terenu Polski. Uuwa sie terminologii opracowanej przez J. Petersena i opublikowanej w 1919 roku. Wazne, ze nie wszystkie te miecze sa pochodzenia skandynawskiego i nie wszystkie typy opisane przez niego wystepowaly w Polsce. WW. typologia oparta na rodzajach oprawy glowni. Zaczyna sie od poczatku alfabetu i leci do konca. Poczatkowe litery odpowiadaja wczesniejszym okesom chronologicznym.
6 W drugiej polowie X i XI w bardxzo popularny jest typ miecza X, ktory charakteryzuje sie glownie tym, ze zawiera wszystko co nie pasowalo do innych typow.

Ludka Excalibur
Robert £aziñski
CYTAT
Po pierwsze nazywanie czegos takiego jak miecze wczesnosredniowieczne mieczami slowianskimi jest bledem

Ludka jak mozna tak brutalnie rozwiewaæ nadzieje. juz mia³em nadziejê dowiedzieæ siê jak wygl±da³ typowy miecz "s³owiañski" a tu taka siurpryza tears.gif
Ludka
Przepraszam icon_sad.gif , ze zepsulam Ci niespodzianke

Ludka Excalibur
Merlin
Witam!Zaznacze ze jestem raczej laikiem jesli chodzi o uzbrojenie i odtwarzanie. Chcialbym uzyskac informacje na temat meiczy anglosaskich (IX-XI wiek) moze ktos poleci literature?Od czego zaczac?
Chcialbym sie rowniez dowiedziec gdzie czy kto moze ewentualnie wykonac repike takiego miecza.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ewart Oakeshott, tudzie¿ pan Petersen, imienia nie pamiêtam. nie ró¿ni± siê niczym od mieczy z pozosta³ej czê¶ci Europy, np. skandynawskich. Pozdrawiam
Gwyn
miles
Witam kupi³em sobie mieczyk(normana) bez wykonczenia.Da³em go¶ciowi do polerki i mi zrobi³ na lustro takie ¿e moge sie w nim przej¿eæ.Jest to historyczne???Czy matowiæ go??
Tylko Ulf
Nie brudz go chyba wszystkie miecze ,które widzia³em na sprzeda¿ maj± polerkê.
A czy to historyczne ? Nie jestem pewien ,ale chyba tak icon_wink.gif

Pozdrowienia
Bart³omiej
Jak najbardziej historyczne jako, ¿e polerkê mo¿na uzyskaæ w sposób naturalny ( czyt. bez skomplikowanych urz±dzeñ i chemikaliów ) chocia¿ nie wiem czy taka na lustro.... Ja jednak s±dzê, ¿e miecz powinien mieæ skazê, tak jak mój smile.gif king.gif crazy.gif (ponoæ krew niewinnych siê nie zmywa)
Wotawa
Miecze od Karolingów do Wikingów oraz nieco z XIw.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.