Co s±dzicie o tej ksi±¿ce? Czy jest ona godna polecenia?
Pozdrawiam
Ksi±¿ka jest na prawdê dobra (pomimo odstraszaj±cego he³mu na ok³adce), przynajmniej z mojego punktu widzenia. Ma tylko jedn± wadê jest to ksi±¿ka typowo naukowa a przez co niektórzy mog± j± uznaæ za nudn±. Je¶li j± kupisz to nie bêd± zmarnowane pieni±dze tylko upewnij siê ¿e jest to wydanie ze zdjêciami.
Pozdrawiam Niels.
Ja ju¿ j± mam. Na ok³adce jest he³m z rogami ,ale to co.Obrazków jest ma³o, tylko czarne na bia³ym, jakie¶ runy itp.Wydana zosta³a w 2001 r.
Pozdrawiam Ulfik
Ksi±¿ka ca³kien niez³a, jakkolwiek nie mam porównania, ok³adka nie odstrasza.
Ja siê z kolei spotka³em z opini±, ¿e znajduj± siê tam pewne b³êdy, ale nie jestem w stanie ci powiedzieæ jakie i czy ta opinia jest warta szczególnej uwagi. Natomiast szczerze polecam "Wikingów" - bodaj¿e Foote'go i Wilsona (?)
CYTAT
"Wikingów" - bodaj¿e Foote'go i Wilsona
tak jedna z ksiazek o takiej tematyce, ktora naprawde mnie zaiteresowala
Jeden blad znalazlem, a m8ianowicie to, ze jest napisane, ze wikingowie wiercili otwory w klingach mieczy by zmniejszyc ich wage. czy ktos slyszal o azurowanych klingach?? topory to co innego jest nawet gdzies na forum link do zdjecia takiego znaleziska.
Mam prozbe czy ktos moglby mi troche przyblizyc postac pani Else Roesdahl i jej dorobek naukowy, oraz jesli wie napisac na sadach jakich badaczy (jesli wogole) opierala sie piszac "Historie wikingow".
Bylbym bardzo zobowiazany poniwaz teinformacje sa mi potrzebne do napisania recenzji tej ksiazki na zaliczenie semestru.
z gory dziekuje i pozdrawiam
[quote="Leif Touvesonn"]Jeden blad znalazlem, a m8ianowicie to, ze jest napisane, ze wikingowie wiercili otwory w klingach mieczy by zmniejszyc ich wage.
Ten b³ond to wynik t³umaczenia przez osobe która nie ma pojêcia o czym pisze-w tym miejscu chodzi o wykonywanie zbrocza-ale to kolega zapewne wie.T³umacz podobnie potraktowa³ wykonywanie kling metod± pakietowania ,czy jak kto woli damastyzacji-nazywaj±c to wykonywaniem wzorów.
pozdrawiam
jasne ze najprawdopodobniej jestto blad tlumacza ale w takim razie po uszach powinni dostac ludzie ktorzy zajmowali sie konsultacja merytoryczna podczas tlumaczenia. nadal prosze o pomoc z materialami do recenzji (moj post powyzej).
pozdra
Chmm, mo¿na by zaj¿eæ do podziêkowañ, i bibliografii w ksi±zce.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.