Witam!
W³a¶nie dosta³em nowy katalog wydawnictwa Osprey Publishing.
W najbli¿szym czasie maj± siê ukazaæ nastêpuj±ce pozycje:
The War of the Roses (seria Essential Histories)
Towton 1461 (seria Campaign)
Tannenberg 1410 (seria Campaign)
Auldearn 1645 (seria Campaign)
Japanese Warrior Monks AD 949-1603 (seria Warrior)
Japanese Castles 1540-1640 (seria Fortress)
Roman Military Clothing (2) (seria Men-at-Arms)
Roman Legionary 58BC-AD69 (seria Warrior)
Pirate Ship 1660-1730 (seria New Vanguard)
Greek and Roman Siege Machinery 399 BC-AD 363 (seria New Vanguard),
oraz trochê nowych tytu³ów z okresu napoleoñskiego i XXw.
W³a¶nie. Gdzie w Polsce mo¿na dostaæ Ospreye? Najbardziej odpowiada³by mi adres jakowe¶ strony (z wyj±tkiem strony wydawnictwa) ale jesli takowego nie ma to mo¿e jakie¶ ksiêgarnie, w których je posiadaj±?
Witam!
Na przyk³ad w Warszawie, w ksiêgarni Pelta, na ulicy ¦wiêtokrzyskiej. Ostatnio by³em i by³ do¶æ du¿y wybór. Przede wszystkim tematyka napoleoñska i XX wiek, ale by³o te¿ trochê ksi±¿ek dotycz±cych ¶redniowiecza i czasów rzymskich.
Ja za¶ polecam w £odzi pewien sklep na Al. Ko¶ciuszki. Modele, wydawnictwa, ksi±¿ki.
Ceny zazwyczaj o kilkana¶cie z³otych ni¿sze od Pelty.
W najlepszym okresie przy cenie w Pelcie 70z³, p³aci³em w £odzi 50z³.
Teraz serai MMA kosztuje mnie 64 za ksia¿kê. Jest mozliwo¶æ zamówienia u nich wysy³kowej sprzeda¿y. Z tym, ze wygodniej jest zamówiæ wtedy od razu ze dwa, to koszt przesy³ki siê roz³o¿y.
Ostatnio kupi³em "Orleans 1429"
A mo¿na prosiæ o jakowe¶ namiary na ten sklep?
Witam!
The War of the Rosses i Towton juz sie ukazaly. A Tannenberg 1410. Sprawdzilam na stronie www. Ospreya zapowiedz jest naprawde interesujaca. Bo wyczyrtalam w niej, ze Polacy i Litwini najechali ma ziemie krzyzackie w 1410. Ciekawe spojrzenie na te wydarzenia. Prawda?
Ludka Excalibur
QUOTE(Ja
n Gradoñ)
Witam!
W³a¶nie dosta³em nowy katalog wydawnictwa Osprey Publishing.
W najbli¿szym czasie maj± siê ukazaæ nastêpuj±ce pozycje:
The War of the Roses (seria Essential Histories)
Towton 1461 (seria Campaign)
Tannenberg 1410 (seria Campaign)
Auldearn 1645 (seria Campaign)
Japanese Warrior Monks AD 949-1603 (seria Warrior)
Japanese Castles 1540-1640 (seria Fortress)
Roman Military Clothing (2) (seria Men-at-Arms)
Roman Legionary 58BC-AD69 (seria Warrior)
Pirate Ship 1660-1730 (seria New Vanguard)
Greek and Roman Siege Machinery 399 BC-AD 363 (seria New Vanguard),
oraz trochê nowych tytu³ów z okresu napoleoñskiego i XXw.
[/quote]
Cze¶æ Janie!
Katalog, to ma³o ciekawa rzecz. Ciekawiej by³oby dostaæ siê do scannowanej wersji danej ksi±¿ki.
Osobi¶cie mniej interesujê siê bredniami, które naskrobi± angielscy pseudohistorycy. Ciekaw by³by natomiast materia³ ikonograficzny lub ró¿ne inne zdzjêcia. Mo¿e zamie¶cili m.in. ciekawe mapy (plany) przebiegu bitwy (tj. nie tylko tzw. faza I i II)?
z p. -Thomas (Regensburg/Ratyzbona, dnia 9.8.2003r.)
Nie lepiej jest po prostu podrzuciæ link na stornê www Ospreya?
http://www.ospreypublishing.com/
Po to w koñcu tam wypisuj± wszystkie nowo¶ci.
Resztê proszê do dzia³u "Literatura".
A Polacy i Litwini rzeczywi¶cie najechali na ziemie Krzy¿ackie. Nawet wypowiedzenie wojny antydatowali¶my.
Trudno utrzymywaæ, ze to Krzyzacy sami siê najechali i taki np. zamek D±brówno napad³ na spokojnie przechadzaj±c± siê grupê polskich, litewskich, ruskich i tatarskich mieszkañców.
I bardzo dobrze, bo wreszcie to my byli¶my stron± poodejmuj±c± inicjatywê.
Nie wiem dlaczego zale¿y nam na wizerunku narodu - ofiary losu odbieraj±cego regularnie kopniaki od innych.
Nasi przodkowie te¿ mieli w koñcu trochê wiêcej ikry ni¿ stale p³acz±cy, sienkiewiczowski Jagie³³o.
Mam do was jedno zapytanie :
"Czy wiecie mo¿e gdzie mo¿na dostac na terenie polski knige pt: "Hadrian’s Wall AD 122–410" Ofsprey'a? a mo¿ema kto¶ to zeskanowane ?
Za wszelk± pomoc z do³u dziêkujê:-)
Witaj Tomek!
Wg. danych z katalogu podrecznego to ta pozycja ma sie ukazac w pazdzierniku tego roku. Jej glowna wada jest to, ze autor ten sam co Tannenbergu 1410.
Ludka
Excalibur
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
witka
A ktos ma te juz wydan± Tannenberg 1410 ?
Ciekawy jestem od strony merytorycznej, czy roi siê od b³edów ?
watcher
Wita Ludka,
wlasnie dlatego chce ja poczytac i ew. wyslac autorowi list ze sprostowaniami :D
Ot takie hobby, wychwytawanie bzdur o zamkach. Przy okazji, ktos tu wspomnial o Krzyzakach od A do Z, autor dal obrazek kosciola w Ketrzynie jako zamku i jak tu ufac temu co pisze?
Jest taka ksiêgarnia...
nazywa siê Cezar & Kakaj Company, jej przedstawicielem jest nasz Frehowy Watcher.
Buahahahhaa...........
Witam!
Tomku ten Osprey juz sie ukazal. Podobno jest w Pelcie
Ludka
to ja zadm pytanie.. czy kto¶ ma moze skanowane ospreye na sprzeda¿? Bardzo by nam siê przyda³y, a na zakup orygina³ów forsy brak.. (przynajmniej wszystkich na raz..).
wlasnie wrzucialm haslo osprey na eMule i znalazlo sie calkiem sporo plikow.konkretnie 300:-).glownie .pdf, z roznych epok, Sredniowiecza jest tam masa.
Witam wszystkich!
Ca³kiem przypadkowo trafi³em na to wasze rycerskie forum. Sam do ¿adnego bractwa czy stowarzyszenia nie nale¿ê (mo¿e w przysz³o¶ci; zobaczymy:), ale mam nadziejê, ¿e siê nie obrazicie, i¿ jaki¶ "niezrzeszony" siê tu produkuje.
Je¶li szukacie osprey'ów to s³u¿ê pomoc±, mam ich trochê, sam nie wiem ile, mieszcz± siê na 3 lub 4 cd, wszystkie w pdf. Skany zazwyczaj± s± b. dobre. A je¶li kto¶ ma sta³y dostêp do internetu, to (tak jak kto¶ we wcze¶niejszym wpisie) polecam emule.
Pozdrawiam
wiam towarzystwo,
rowniez nie naleze do zadnego bractwa ani stowarzyszenia, jedynie chetnie sobie czytam wsio o wojskowosci od prehistorii do epoki napoleonskiej i czasami troche rysuje w temacie -koniki, bron, postacie....
a poniewaz mam dostep do calkiem tanich Ospreyow to mam tego sporo - przede wszsytkim sredniowieczne rzeczy, antyk, Indian, oraz wszystko zwiazane z kawaleria i konie. Mam tez sporo pozycji Concord Publications(ostatnio ciekawa pozycja of El CId), luznych plansz McBride etc. Sam szukam pozycji o Krolestwie Pontu, o sarmatach oraz o uzbrojeniu Tatarskim - wszsytko chyba Mileczarka. Przesle plansze poprzez kontakt na pyiwatny email.
Saludos
pdf na mule czesto sa niskiej jakosci lepiej wziac analogicznego zipa czy rara ale to tylko moje spostrzezenie
Cytat ze strony Ospreya, "Tannenberg 1410"
CYTAT
In June 1410 King Wladislaw Jagiello of Poland invaded the Order’s territory with a powerful allied army including all the enemies of the Teutonic Knights – Poles, Lithuanians, Russians, Bohemians, Hungarians, Tartars and Cossacks.
Pytanie do kogo¶, kto mia³ w rêku tê ksi±¿kê: ci "Cossacks" to tylko kwiatek z zapowiedzi na stronie wydawnictwa, czy jest to i w samej ksi±¿ce?
Mam kolo 10 plyt z ospreyami. Po szczegoly zapraszam na priva
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
Witam !
Mam pytanie - czy wie kto¶ mo¿e czy w Gdañsku jest jaka¶ ksiêgarnia, w której s± publikacje wyd. Osprey ??
tak widzê, ¿e ksi±¿ki wydawnictwa osprey s± tutaj uwa¿ane za bardzo dobre ¼ród³o wiedzy historycznej. czy w rzeczywisto¶ci jest a¿ tak dobrze? posiadam sporo tego ustrojstwa w wersji pdf i dwa oryginalne (stirling and falkirk i bannockburn) i jak na razie ¿adnych b³êdów/kosmicznych teorii siê nie doszuka³em.
tak wiêc zapytujê czy znale¼li¶cie co¶ takiego w ospreyach? czy te¿ mo¿na im wierzyæ bez ¿adnego "ale"?
¯adny ¼ród³om nie nale¿y ufaæ w 100% jak wiadomo wykopaliska i badania wci±¿ trwaja dokonuje sie coraz to nowych odkryæ dlatego kto wie czy za 10-20 lat ospreye nie bêd± przestarza³e ale s±dze ¿e autorzy osprejów dosyæ dok³adnie dokumentuj± swoje teorie i daj± bardzo czysty i wiarygodny obraz historii jak na dzien dzisiejszy sadze ze osprejom mozna ufac w 95%
95% to jak dla mnie zbyt wysoko pok³adane nadzieje...
Moim skromnym zdaniem tak dobrze nie jest. Zdarzaj± siê b³êdy wiêksze i mniejsze.
Ogólnie - jak to mówi Aiuto - to ksi±¿ki s³u¿±ce przede wszystkim za bazê do malowania figurek...
Nale¿y np. bardzo uwa¿aæ na rysunki Angusa McBride'a. ¦liczne, ¿ywe i przemawiaj±ce do wyobra¼ni, ale bardzo czêsto spomraczaj±ce mocno sprzêt przedstawiony w danej scence.
Osprey'e to po prostu opracowania popularno-naukowe z naciskiem na popularno. Nie mo¿na stosowaæ ich jako jedynego punktu odniesienia. Choæ czytaæ i kolekcjonowaæ z pewno¶ci± warto.
Ich niezaprzeczaln± zalet± sa plansze kolorwe rekonstruuj±ce sprzêt, ubiory itd.
Ale jednocze¶nie jest to ta czê¶æ ksi±¿ek, któr± nale¿y traktowaæ najbardziej podejrzliwie...
Co nie znaczy, ¿e s± z³e. Po prostu b±d¼ zawsze czujny rekonstruktorze!
-
Dodaj±c s³owo - nie istnieje "sprawdzony 100%-towy kanon ubioru+uzbrojenia", jest za to 100 "kanonów"
jednoprocentowych
. Gdyby archeologia rozwija³a siê jako nauka od np. XIII w., by³oby inaczej...
Ospreye to ksi±¿ki dobre na pocz±tek, je¿eli od nich zaczynasz, to na ich podstawie dopiero dalej mo¿esz zacz±æ budowac szersz± wiedzê...
Jak z kazdym ¼ród³em (choæ ospreye to nie ¼ród³a a opracowania), trzeba je samodzielnie przeanalizowaæ, podeprzeæ swoje wnioski innymi ¼ród³ami no i na koñcu skonsultowaæ sie zm±drzejszym...
To chyba najrozs±dniejszy schemat postepowania z ka¿d± teori±, analiz± ¿ród³a itd
Ja znalaz³em b³±d. Taki przyk³ad, bo wiele Ospray'i nie mia³em w rêce. W ksi±¿ce traktuj±cej o armii rzymskiej do trajana do dioklecjana centurion nosi miecz tak jak legioni¶ci czyli po prawej stronie, grzebieñ ma wzd³u¿ a nie w poprzek g³owy. Widzia³em te¿ w tej ksi±¿ce inne b³êdy, ale ich nie pamiêtam. Ksi±¿ki s± w sumie fajne, bo poruszaj± tematy które ciê¿ko znale¼æ gdzie indziej. No i s± bogato ilustrowane, co jest moim zdaniem sporym walorem. Pod tym jednak wzglêdem nic nie przebije Johna Warry'ego.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.