Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Regulacja d³ugo¶ci ciêciwy - "regu³a kciuka"?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
shevandell
Witam wszystkich,

jestem pocz±tkuj±c± ³uczniczk± i od kilku dni szczê¶liw± (naprawdêsmile.gif) posiadaczk± bisokowej Diany (o ile siê orientujê, standardowej - 66'', sila naci±gu 13 kg, naci±g na 28''. Strza³y maj± ok. 31'' d³ugo¶ci). Do pe³ni szczê¶cia brakuje mi tylko jednej informacji: jak± d³ugo¶æ powinna mieæ ciêciwa, ¿eby z ³uku mo¿na by³o strzelaæ wygodnie, i przede wszystkim - bezpiecznie? Byæ mo¿e niepotrzebnie panikujê, bo pan Bisok zapewne pilnuje odpowiedniego doboru ciêciwy do ³uku, ALE. Na stronie http://konfraternia.w.interia.pl/glowna.html natknê³am sie na tzw "regu³ê kciuka", która mówi, ¿e "(...)D³oñ z wyprostowanym kciukiem powinna mie¶ciæ siê miêdzy majdanem a ciêciw±. Odleg³o¶æ tê ustawiamy, odpowiednio skrêcaj±c lub odwijaj±c ciêciwê. (...) Je¿eli po za³o¿eniu na ³uk oka¿e siê, ¿e prze¶wit miêdzy kciukiem a ciêciw± wynosi ponad 1,5 cm, ³uku nie wolno napinaæ(...)" - poniewaz jakoby grozi to z³amaniem ³uku. Przyznam, ¿e trochê mnie to zaniepokoi³o, jako ¿e w mojej Diance "prze¶wit miêdzy kciukiem a ciêciw±" wynosi grubo ponad zalecane 1,5 cm - raczej tak bli¿ej 4-5 cm, jesli nie wiêcej.

Czy wy¿ej wymieniona "regu³a kciuka" ma powszechne zastosowanie, czy mo¿e d³ugo¶c ciêciwy reguluje siê jednak jakos inaczej? Dodam, ¿e kiedy "prze¶wit" mierzy³ mój brat, wysz³o, ¿e on móg³by strzelaæ bez jakiegokolwiek niebezpieczeñstwa z³amania ³uku (r±czki jak bochny chleba;)). Jak to z tym w koñcu jest?

Z góry wielkie dziêki za pomoc, pozdrawiam serdecznie
shevandell
akedo
zuafaj producentowi, chyba ¿e kto¶ ju¿ po drodze zmienia³ cieciwê, ale jak sama zauwa¿y³a¶ rêka rêce nie równa i ta zasada "kciuka" na pewno dopuszcza pewn± tolerancjê, zobacz tê stronkê http://www.netikka.net/nuotio/making.htm
Adsumus
Witam!!!

U Bisoków tak jest, ¿e nigdy ciêciwa nie jest zbyt dobrze dobrana, zawsze przekracza "normê kciuka".
Rêka rêce nie równa jak stwierdzi³ akedo, ale ciêciwe móg³ kto¶ zmieniæ, bo prze¶wit u mojego "anglika " wynosi 2cm, na Twoim miejscu rozejrza³bym siê za d³u¿sz± ciêciw±

POzdrawiam
wolf's shade
Nie ma siê czego baæ i zmieniaæ ciêciwê. Z kilku prostych wzglêdów stara jest dobra:
-zapewnia j± producent i to na tak± jest gwarancja
-je¶li nie bêdziesz przeci±gaæ ³uku nic siê nie stanie
-regu³a kciuka odnosi siê tylko do w pe³ni drewnianych ³uków (je¶li pamiêtam to Angole u¿ywali tej regu³y)
-regu³a kciuka odnosi siê do ³uku robionego dok³adnie na wymiar
shevandell
Wielkie dziêki za wszystkie odpowiedzi - mo¿e rzeczywi¶cie, zamiast kombinowac, wypróbujê najpierw to, co przys³a³ mi pan Bisok. W³a¶ciwie gdybym nie dogrzeba³a siê do tej "regu³y kciuka", to nawet nie przyszloby mi do g³owy, zeby zmieniaæ ciêciwê "fabryczn±" - czasami nie pop³aca wiedzieæ zbyt wiele bigsmile2.gif

A tak jeszcze z ciekawo¶ci - czy jest obecnie jakas uniwersalna regu³a doboru d³ugo¶ci ciêciwy, niezaleznie od tego, czy mamy do czynienia z laminatem, czy z ³ukiem drewnianym, czy raczej wszystko to robi siê na wyczucie?
Adsumus
Witam!!!

Zasugerowa³em siê postem akedo o tym, ¿e ³uk móg³byæ ju¿ u¿ywany, ale jesli nie jest to nic robiæz ciêciw± nie trzeba.

Pozdrawiam
wolf's shade
Uniwersalnego doboru d³ugo¶ci ciêciwy do wszystkich ³uków oczywi¶cie byæ nie mo¿e. Powiem wiêcej - ³uki kompozytowe nie mia³y w ogóle sta³ej d³ugo¶ci ciêciwy. Ciêciwa by³a z jednej strony pozbawiona uszka. £ucznik w zale¿no¶ci od panuj±cych warunków atmosferycznych takich jak: tamperatura, opady, ci¶nienie, wilgotno¶æ powietrza dobiera³ na wyczucie d³ugo¶æ ciêciwy i wi±za³ specjalny wêze³ tworz±c tymczasow± pêtlê. Co¶ mi siê kojarzy, ¿e taki wêze³ by³ na bowtime.waw.pl.
akedo
wolf's shade napisa³: Powiem wiêcej - ³uki kompozytowe nie mia³y w ogóle sta³ej d³ugo¶ci ciêciwy. Ciêciwa by³a z jednej strony pozbawiona uszka. £ucznik w zale¿no¶ci od panuj±cych warunków atmosferycznych takich jak: tamperatura, opady, ci¶nienie, wilgotno¶æ powietrza dobiera³ na wyczucie d³ugo¶æ ciêciwy i wi±za³ specjalny wêze³ tworz±c tymczasow± pêtlê. i wiemy ju¿ ¿e posiada du¿y zasób wiedzy, ale pytanie dotyczy³o konkretnego ³uku i pruducenta, nie uwa¿ajmy ¿e je¶li ju¿ kto¶ produkuje ³uki to nie posiada odpowiedniego zasobu wiedzy na ten temat, albo ¿e jak±kolwiek czê¶æ ca³o¶ci wykonuje niedbalne i niepoprwanie, wiêcej wiary w cz³owieka.
Adsumus napisa³: U Bisoków tak jest, ¿e nigdy ciêciwa nie jest zbyt dobrze dobrana, zawsze przekracza "normê kciuka". , ale w ¶wietle tego co napisa³ wolf's shade:
-regu³a kciuka odnosi siê tylko do w pe³ni drewnianych ³uków (je¶li pamiêtam to Angole u¿ywali tej regu³y)
-regu³a kciuka odnosi siê do ³uku robionego dok³adnie na wymiar
, panowie ustalcie kto ma racjê, bo niedo¶wiadczony ³ucznik mo¿e mieæ problemy komu wierzyæ.
Milten
Jak mówili ju¿ moi poprzednicy bisobki zawsze maj±pewne odchy³y od normy.
Równie¿ mój teraz z ciêciw± zalecan± przez Bisoka m wiecej ni¿ pokazuje regu³a kciuka.
Co wiecej wcze¶niej przez oko³o pó³ roku (i wcze¶niej nie wiem ile poprzedni w³a¶ciciel od któego go odkupi³em) u¿ywa³em ciêciwy z 2 sup³ami które jeszcze bardziej skraca³y ciêciwe, oddala³y j± od majdanu oraz zwiksza³y znacznie naci±g ³uku (zmierzy³em 25 przy nominalnym 22 :D)
I mimo czego¶ takiego ¿adnych problemów z ³ukiem nie mia³em.

Jeszcze niepokoi mnie taka kwestia:
"Odleg³o¶æ tê ustawiamy, odpowiednio skrêcaj±c lub odwijaj±c ciêciwê."
Wydaje mi siê ¿e ten sposób nie jest najlepszy poniewa¿ o ile dobrze pamiêtam to materia³ niesprê¿ysty taki jak cieciwa po skrêceniu staje siê sprê¿ysty.
Dlatego zbyt du¿e regulacje w ten sposób mog³y by chyba wp³ywaæ na w³a¶ciwo¶ci ³uku.
Pewnie przesadzam i efekt ten jest minimalny ale je¶li nie to zbytnie rozkrêcenie mog³o by spowodowaæ nawet uszkodzenie ³uku a zbytnie skrêcenie zmniejszenie jego osi±gów.
Ale to s± tylko moje spekulacje.
Moze ktos wie co¶ wiecej na ten temat?? read.gif
Pawe³_czyli_ja
CYTAT
dotyczy³o konkretnego ³uku i pruducenta

W takim razie nic prostszego jak zapytaæ Pana Bisoka jaki ten ³uk ma "brace height", na stronie u bisoków nie ma takiego parametru.

Ja t± ca³± regu³ê kciuka rozumiem tak,¿e ³ucznik dobieraj±c ³uk dla siebie powinien szukaæ takiego,który mniej wiêcej spe³nia t± regu³ê aby wygodnie mu siê strzela³o. Aby np. ciêciwa nie obija³a mu nadgarstka w przypadku zbyt ma³ego "brace height".
Swoj± drog±,czy ko¶ zna polskie s³owo bêd±ce odpowiednikiem owego "brace height"?

Ja w ka¿dym razie wykluczam co¶ takiego,¿e ³uk zawsze musi byc ustawiony do d³ugo¶ci kciuka strzelaj±cego. Bo s± ludzie z ró¿nymi kciukami,a mog± strzelaæ z takiego samego ³uku.

Zreszt± dobrze to ilustruje przyk³ad ³uków Grozera. On na stronie podaje "brace height" dla swoich ³uków.
Dla refleksów rozpiêto¶æ jest od 6 do 7 i 5/8 cala,³uk p³aski ma podane 8 i 1/2 cala - rozpiêto¶æ miêdzy skrajnymi przypadkami siêga prawie 7 cm. Z tego wynika,¿e jeden ³ucznik o sta³ej d³ugo¶ci kciuka raczej nie jest w stanie doregulowaæ wszystkich tych ³uków "pod siebie". Raczej uwa¿am to za argument na poparcie mojej tezy,¿e regu³a stosuje siê doboru konkretnego ³uku dla danego ³ucznika.
Jacek Sterna
CYTAT
I co¶ nie wiem jak zacytowaæ Miltena. Zacznê wiêc inaczej.
Drogi Miltenie! jestem pocz±tkuj±cym ³ucznikiem ale od wielu lat zarabiam na ¿ycie no¿em tzn jestem chirurgiem weterynaryjnym. Obyty jestem z niæmi a tak¿e ze ¶ciêgnami. Je¿eli strzela³e¶ z ³uku z zasup³an± ciêciw± i nic siê z³ego nie sta³o, ani ³ukowi, ani ciêciwie, to przy jej skrêcaniu te¿ nie powinie¶ siê spodziewaæ wiekszych problemów. Je¿eli przez skrêcenie nabêdzie ona pewnej elastyczno¶ci to zmniejszy siê mo¿liwo¶æ uszkodzenia ³uku, przed która ostrzega sie ³uczników (nie zak³adaj zbyt krótkiej ciêciwy, nie przeci±gaj ³uku). Wiêksza elstyczno¶æ ciêciwy skrêconej zostanie chyba skompensowana zwiêkszon± si³± naci±gu, albo pod¶wiadom± poprawk± k±ta podniesienia po pierwszych kilku strza³ach. Wiekszo¶c producentów nici bada ich wytrzyma³o¶æ "na nici" i " na wê¼le" - podobnie dzieje siê z ¿y³kami wêdkarskimi - w obu przypadkach wêze³ jest najs³abszym punktem. Je¿eli zatem skracaæ ciêciwê to zdecydowanie nie przez robienie na niej wêz³ów a w³a¶nie przez skrêcenie - zmniejszy sie równie¿ szansa na zerwanie ciêciwy i wtórne uszkodzenie ³uku.
Co do "brace height" to zdaje siê, ¿e in¿ynierowie na odleg³o¶æ pomiêdzy ³ukiem a jego ciêciw± u¿ywaj± okre¶lenia "strza³ka" - termin polski ,ale w naszym przypadku mo¿e myl±cy? No bo jest d³ugo¶c strza³y a tu d³ugo¶æ strza³ki?
Pozdrawiam
Jacek Sterna
wolf's shade
Witam w nowym roku. Trochê mnie tu nie by³o. Zaczynamy:
CYTAT(akedo)
pytanie dotyczy³o konkretnego ³uku i pruducenta, nie uwa¿ajmy ¿e je¶li ju¿ kto¶ produkuje ³uki to nie posiada odpowiedniego zasobu wiedzy na ten temat, albo ¿e jak±kolwiek czê¶æ ca³o¶ci wykonuje niedbalne i niepoprwanie, wiêcej wiary w cz³owieka.

W³a¶nie o to chodzi, ¿e pytanie nie by³o o konkretny ³uk tylko brzmia³o:
CYTAT
czy jest obecnie jakas uniwersalna regu³a doboru d³ugo¶ci ciêciwy, niezaleznie od tego, czy mamy do czynienia z laminatem, czy z ³ukiem drewnianym, czy raczej wszystko to robi siê na wyczucie?

A co do wiedzy producenta to w³a¶nie o tym mówi³em kilka postów wy¿ej (Pon 27 grudnia 2004 pierwszy podpunkt).
CYTAT
panowie ustalcie kto ma racjê, bo niedo¶wiadczony ³ucznik mo¿e mieæ problemy komu wierzyæ.

Wierzyæ mo¿na nam obu. I Adsumus ma racjê mówi±c:
CYTAT
U Bisoków tak jest, ¿e nigdy ciêciwa nie jest zbyt dobrze dobrana, zawsze przekracza "normê kciuka".  
i ja mam racjê twierdz±c, ¿e regu³a odnosi siê tylko do w pe³ni drewnianych ³uków(czyli nie Bisoki) robionych przez rzemie¶lnika na indywidualne zlecenie i wymiary. Czyli ta regu³a nie ma zastosowania w uniwersalnych ³ukach dla wszystkich.

Odno¶nie skrêcania i odkrêcania ciêciwy to pewnie, ¿e takmo¿na regulowaæ dlugo¶æ ciêciwy, ale u¿ywano tego do dok³adnego dostrajania d³ugo¶ci. Nie by³a to metoda na zasadzie: "kurde balans, wysz³a mi ta ciêciwa o 10 cm za d³uga, eeee tam, skrêci siê nikt nie zauwa¿y..."

Z tym co napisa³ Jacek Sterna zgadzam siê w 100 %. Zawsze wêze³ jest najs³abszym miejscem - poprostu lina ca³y czas pracuje w wê¼le. Trze o siebie i to do¶æ ostro, bo punktowo i dlatego tak ³atwo strzela w tych miejscach.
Milten
Co do tego co pisa³em na temat skrêcania to by³y tylko dywagacje nie znam siê na tym ale dziêki za wyja¶nienie.
A sup³a sam nie srobi³em bo by³ ju¿ wcze¶niej a potem i tak kupi³em now± ciêciwe.
Zastanawai mnie tylko o ile przez taki supe³ mo¿e siê cieciwa skracaæ i o ile naci±g siê zmieni.
Lutek
Slawa!
Mam problem-ostetnio dostalem od dziadka luk-lezal kilka lat nieuzywany w piwnicy ale byl dobrze zabezpieczony i wyglada na jeszcze sprawny...Mam tylko jeden problem-luk nie ma cieciwy a ja nie wiem jaka do niego dokupic dunno.gif Luk nie ma na sobie zadnych oznaczen-jak sprawdzic jaka cieciwa do niego pasuje??
P.S.Na lukach nie znam sie zupelnie-moge tylko powiedziec ze ma 170cm dlugosci. Prosze pomozcie Drodzy Frechowicze!!!
Milten
Najlepiej skorzystaæ chyba z regu³y kciuka.
Jest ju¿ o tym w±tek tutaj: Rgulacja d³ugo¶ci Ciêciwy
Oprucz tego jak pujdziesz do jakiego¶ sklepu z akcesoriami do ³ucznictwa tradycyjnego to napewno Ci co¶ doradz± i dobierzesz odpowiedni± Ciêciwe.
Trzeba bylo uwa¿aæ ¿eby nie by³a zbyt krótka.
Pawe³_czyli_ja
Na stronie
http://domino.htcomp.net/bhn/Columnists.ns...f/doug+besherse
mo¿na znale¼æ 2 artuku³y na interesujacy Ciê temat:
Picking Correct Bow String and Cable Length
oraz
Determining Correct Brace Height

W du¿ym skrócie - dla ³uku d³ugiego - zmierz ³uk po wewnêtrznej stronie od zaczepu do zaczepu, odejmij 3 cale i to jest wyj¶ciowa d³ugo¶æ ciêciwy,dla wiêkszo¶ci ³uków powinno byæ OK.
Aby doregulowaæ poeksperymentuj trochê zwiêkszaj±c i zmniejszaj±c d³ugo¶æ tak aby uzyskaæ przy strzale najmniejsze wibracje.

Tak w ka¿dym razie poleca autor.
Tolislaw
Slawa

Odpowiadam na twoje pytanie Lutku. Ciêciwa o d³ugo¶ci 160, 164 cm powinna byæ dobra. Jak pójdziesz do profesjonalnego sklepu ³uczniczego to tam ci doradz± jak± cienciwê dobraæ.
charli
Ja wróce do regu³y kciuka. D³oñ powinna mie¶ciæ sie pomiedzy ciêciw± a majdanem? Zalezy. Bo ró¿ni ludzie maj± ró¿ne d³onie. Ja mam Bardzo du¿± a kto¶ mo¿e mieæ ma³±.
azagthoth
Witam
Kto¶ bardzo rozs±dnie, w którym¶ po¶cie powy¿ej podkre¶li³, ¿e regu³a kciuka odnosi siê do ³uków robionych "na miarê". D³oñ z regu³y jest proporcjonalna do reszty cia³a (choæ nie zawsze). Im wy¿szy cz³owiek, a co za tym idzie wiêksza d³oñ tym d³u¿szy ³uk i wiêksza odleg³o¶æ miêdzy majdanem a ciêciw±. Proste. smile.gif

Pozdrawiam
Andrzej Rosa
CYTAT(Lutek)
Slawa!
Mam problem-ostetnio dostalem od dziadka luk-lezal kilka lat nieuzywany w piwnicy ale byl dobrze zabezpieczony i wyglada na jeszcze sprawny...Mam tylko jeden problem-luk nie ma cieciwy a ja nie wiem jaka do niego dokupic dunno.gif  Luk  nie ma na sobie zadnych oznaczen-jak sprawdzic jaka cieciwa do niego pasuje??
P.S.Na lukach nie znam sie zupelnie-moge tylko powiedziec ze ma 170cm dlugosci. Prosze pomozcie Drodzy Frechowicze!!!

Zgrubnie mo¿na oszacowaæ d³ugo¶æ ciêciwy. Powinna byæ mniej wiêcej o 3" krótsza ni¿ d³ugo¶æ ³uku. W praktyce dokupienie ciêciwy "na odleg³o¶æ" siê pewnie nie uda, bo zbyt ma³e ró¿nice w jej d³ugo¶ci bêd± mia³y znaczenie, by da³o siê to w ten sposób za³atwiæ.

Ciêciwê mo¿na sobie zrobiæ samemu. Tradycyjnie ³ucznicy czêsto tak w³a¶nie robili. Je¶li interesuje ciê ta opcja, to daj znaæ.

Ja zrobi³em do tej pory trzy ciêciwy. Dwie "dla wprawy" i jedn± "naprawdê". Wszystkie trzy dzia³aj±, wiêc nie jest to przesadnie trudne zadania. Stosowanie tzw splotu flamandzkiego w praktyce wyklucza konieczno¶æ dok³adnego dopasowywania d³ugo¶ci ciêciwy do danego ³uku i gdyby¶ gdzie¶ trafi³ tak±, to przy spe³nieniu pewnych warunków da³oby siê j± za³o¿yæ do twojego ³uku. Ale chyba lepiej zrobiæ swoj±. Zawsze to pewniej i wiadomo ¿e wytrzyma.

Pozdrawiam.
Islejf Thorson
S³awa.

Ja bym bardzo chêtnie pozna³ sposób jak zrobiæ ciêciwe samemu.
Andrzej Rosa
Najpierw sprawdzamy wytrzyma³o¶æ pojedynczej nitki na zerwanie. Sposobów mo¿e byæ wiele, wiêc nie bêdê ich przytacza³. Potem obliczamy ile nitek potrzebujemy do naszego ³uku. Wytrzyma³o¶æ ciêciwy powinna byæ minimum czterokrotnie wiêksza ni¿ naci±g ³uku.

Wzór: ilo¶æ_nitek = naci±g_³uku x 4 / wytrzyma³o¶æ_nitki

Na przyk³adzie, je¶li nitka wytrzymuje 4kg a naci±g ³uku to 20 kg, to potrzebujemy dwadzie¶cia nitek.

Najpro¶ciej jest podzieliæ je na dwa pasma po 10 nitek. Krzy¿ujemy je w odleg³o¶ci jakich¶ 10 cm od koñca i nastêpnie postêpujemy zgodnie ze schematem skrêcaj w prawo, prze³ó¿ na lewo.

Tak jak na tych obrazkach:

To co teraz skrêcamy bêdzie oczkiem na zaczepie, wiêc jak nakrêcimy do¶æ to zawijamy pozostawione wcze¶niej koñcówki tak jak pokazano tutaj:

Koñcówki przyk³adamy do d³ugich pasemek i zakrêcamy (skrêcaj w prawo, prze³ó¿ na lewo) kilka razy.

W tym momencie mamy ju¿ oczko, ale trzeba zadbaæ o to by nam siê koñcówki ³adnie wplot³y w g³ówn± ciêciwê. ¯eby siê to uda³o, to nitki sk³adaj±ce siê na koñcówki trzeba nierówno przyci±æ. Chodzi o to, by grubo¶æ linki nam stopniowo mala³a, czyli musimy ka¿d± nitkê skróciæ o inn± d³ugo¶æ.

Mi siê to udaje nieco lepiej, ni¿ pokazano tutaj, ale tak te¿ bêdzie dzia³aæ.

Na razie wszystko sz³o powoli, ale na szczê¶cie jest sposób na przy¶pieszenie skrêcania reszty ciêciwy.

Gotow± ciêciwê ³apiemy lew± rêk±, trzymaj±c krzy¿uj±ce siê na niej pasma palcami, ¿eby siê nie rozkrêca³y. K³adziemy pasma na udzie tak, aby da³o siê je skrêcaæ praw± rêk± o udo. Skrêcamy pasma o udo ruchem od siebie i równomiernie "popuszczamy" skrzy¿owane pasma trzymane w lewej rêce. Ciêciwa sama nam siê bêdzie skrêcaæ.

Warto dbaæ o to, by oba pasma by³y jednakowo mocno skrêcone. Raz na jaki¶ czas warto rozpl±taæ pasma nitek, bo bêd± siê nieco pl±taæ.

Ciêciwa skrêcana bêdzie siê trochê wyci±gaæ na pocz±tku, wiêc mo¿na podwiesiæ do niej jaki¶ ciê¿arek na jaki¶ czas. Ja tego nie zrobi³em, ale faktycznie warto. Nie bêdziemy musieli korygowaæ jej d³ugo¶ci co kilka strza³ów.

Do dolnego zaczepu w ³uku przywi±zujemy ciêciwê za pomoc± wêz³a ³uczarza, który jest obfografowany pod adresem z którego wzi±³em wszystkie powy¿sze fotki.
Tutaj

Warto przejrzeæ t± stronê (John's Home Page) bo wiele siê mo¿na nauczyæ nawet jak kto¶ nie za bardzo zna angielski.

Powodzenia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.