Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Piktyjski wojownik
> Ubiór i dodatki > Ubiory staro¿ytne > Mêskie ubiory staro¿ytne
Dargoth
mam wielka prosbe mianowicie zamierzam odtworzyc stroj i orez piktyjskiego wojownika, tyle ze trudno dojsc do jkaich kolwiek informacji o tym wciaz tajemniczym ludzir siegajacych za inne tematy niz te jak to malowali swe ciala skad ich nazwa czy o tym ¿e opisywana ich jako zadnych krwi barbarzyñskich rozbójników, ale jacy byli naprawde, jak wyglada³ ich ubiór i uzbrojenie?ciekawi mnie takze strasznie jak wygladali ostatni piktowie gdyz z tego co w necie wyczytalem jako grupa ludnosciowa znikneli dopiero w IX wieku. bardzo by³bym, wdzieczny za wszelkie zdjecia znalezisk z nimi zwiazanych ja sam jak na razie posiadam tylko zdjecie piktyjskiej szpili i kilka motywów przedstawiajacych piktyjskie wyobrazenia zwierzat. Jaka mieli wiare i obyczaje to tez mnie szczególnie ciekawi ale kto to mo¿e wiedziec/ co¶ mi sie poza tym odbi³o o uszt ze ukaza³ sie jakis osprey o piktach, ma ktos z was mo¿e jakie¶ skany z niego?
Izolda
http://halfmoon.tripol.com/pictish_links.html
www.rook.org/heritage/celt/pict.html
Zaj¿yj sobie tutaj. Niektóre z tych linków s± bardzo przydatne i rzeczowe, inne s± zainfekowane ostatnim filmem o Arturze Królu, co mówi raczej samo za siebie no.gif icon_arrow.gif np. "rekonstrukcja" piktyjskiej famme fatale bigsmile2.gif
Owocnych poszukiwañ, Izold szczerba.gif
enid
Piktowie REALNI to duuuuu¿y problem.
Znamy ich tylko z relacji ich wrogów.
Przynajmniej 50% z tego to czysta fantastyka,
a nastêpne 30% to niechêæ ....

Celta z epoki walk z Rzymianami odtwarza siê prawie równie trudno...
Wiem co¶ o tym.. icon_rolleyes.gif
Wotawa
Jast niez³a ksi±¿eczka "Pictish Warrior" Ospreya. Miêdzy innymi jest tam uroczy kapiszonek piktyjski, sporo przedstawieñ z rytych kamieni, masa sugerowanych rozwi±zañ wielu domys³ów. Oceniam raczej dobrze (rysunki nieco s³abe).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.