Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: amulety- zawieszki
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
Dargoth
daruje sobie te kaptorge ze srebra , a mam pytanko wiecie czy para dosc popularnych dziczych k³ow z³±czonych w cos w rodzaju pólksiêzyca.. no wiecie o co mi chodzi, mog³amiec jakie¶ znaczenie magiczne czy religijne dla takiego pogañskiego woja/ czy mog³y one cos symbolizowac b±d¿ byc amuletem chroniacym przed czym¶?
S³awomir z Che³ma
S³awa!!
Akurat znalezisk s³owiañskich takich k³ów w tej chwili nie kojarzê,ale czêsto wystêpowa³y u Prusów i Jaæwingów.
Sawa
W wykopach na Ostrówku w Opolu (datowanie: X-XIII wiek) znaleziono ³±cznie 29 egzemplarzy przedmiotow ko¶cianych uznawanych jako Amulety Zawieszki.

Niektóre z nich (4 egzemplarze) by³y wykonane z ko¶ci pazurowej niedzwiedzia z otworem przechodz±cym na wylot w partii ¶rodkowej. Posiada³y kszta³t trójk±ta z lekko wklês³ym bokiem czym przypomina³y g³owê ptaka (or³a) z otworem imituj±cym oko. Datowanie 1.po³owa XIw. - 1 sztuka, reszta XII 1. æwierci XIIIw. Byæ mo¿e cechy ptaka (którego g³owê kszta³tem przypomina³y) - odwaga, si³a - mia³y byæ przenoszone na w³a¶ciciela amuletu.

Znaleziono te¿ amulety zawieszki z k³ów dzikich zwierz±t - nied¼wiedzia brunatnego, wilka, lisa oraz psa ;) datowanych od X do 1æwierci XIII wieku. Uwa¿a sie ze zawieszki z zêbów mog³y wyró¿niaæ mysliwego. Ich lunulowata forma mog³a, byæ mo¿e, mieæ zwiazek z magiczn± funkcj± i "stanowiæ reminescencje kultu ksiê¿yca". S± to jednak tylko przypuszczenia a nie fakty, podaje te informacje tylko jako dodatek do informacji o samych zawieszkach.
Dargoth
Postanowilem wyskoczyc z jeszcze jednym pytankiem co do rzeczy ktorymi obwieszano sie niegdys, mianowicie bedac w czerwcu tego dobiegajacego juz swego kresu roku 2004 w muzeum archeologicznym w gdansku, dojrzalem na wystawie poswieconej bursztynowi ozdoby z tego materia³u wykonane ,znalezione na terenach pomorza z czasow wczesnego ¶redniowiecza wsród nich byl miedzy innymi bursztynowy m³ot thora, lecz to nie on przykul ma uwage lecz te pozstale bursztynowe zawieszki tam eksponowane w szczegolnosci dwie -jedna miala forme geometryczna mianowicie ksztalt trapezu druga zas miala ksztalt klina,9tej drugiej replike nosze zreszta0- jakie znaczenie moglymiec takowe bursztynowe ozdoby?

Ps -co do tych ciekawostek to nie wzie³emsobie ich do serca w wiekszej mierze i nie biegam z kretem dyndajacym mi u szyji, smile.gif ale pwoeim wam ¿e one troche przypominaja mi klimaty znanze z nader ambitnych bigsmile2.gif utworow warrahy czy wojnara na ktorych to wychowuja sie pokolenia nazi-pogan, szczegolnie rozbawi³o mnie to porownanie gdzie koles opisuje jak to slowianie witali wschodzace slonce, bawi mnie nie samo powitanie s³onca czy to ¿e przyrownano je do gestu ktorym wczesneij witano cezara ale to porownanie do t³umow wiatj±cych niejakiego adolfa h. czy oni czegos aby nieinsynuja?
Sawa
Masz racje Owenie. Zamiescilem to tylko jako dodatek do informacji czysto archelogicznej. Fragment ten podany przez autorke na koñcu rodzia³u artyku³u - z odnotowaniem ¿e s± to przypuszczenia na bazie badañ etnograficznych - za zamieszczenie tej informacji bez podania ¼ród³a przepraszam.

Do Dargotha: Zdjêcia mozesz znale¼æ w artykule z którego poda³em te informacje "Opolski Rocznik Muzealny" 1985, t. VIII Maria Norska-Gulkowa Wyroby z Rogu i Ko¶ci z wczesno¶redniowiecznego grodu-miasta na ostrówku w Opolu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.