Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: caligae
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Obuwie
Szelma
czy ktos mi moze podpowiedzieæ gdzie i za ile kto¶ mi zrobi porz±dnie sanda³y rzymskiego legionisty. Prawdopodobnie bêde potrzebowa³ dwie pary w rozmiarze 43. I prosze mnie nie ³askawie nie odsy³aæ na strone Roberta Bagrita, gdy¿ znalaz³em tam tylko jednego szewca, który mia³ sanda³y takowe w swej ofercie. Jednak jego propozycja cenowa (350 z³ od pary) zwali³a mnie z krzes³a i ockn±³em siê dopiero po 2 godz. bum.gif Nie wiem czy to normalne, ale ja buty na wzór XV-w z cholewami w okolicach kolan lub ponad kolanami nawet widywa³em poni¿ej 300 z³. Prosze mnie wiêc u¶wiadomiæ przy okazji jaka jest normalna cena za caligae, tak na I wiek. tracker.gif Sprawa jest dosyæ pilna.
Zygmunt
Skontaktuj siê mo¿e z legionistami z Legio XIIII, robi± caligae dla siebie mo¿e zrobi± na zamówienie. Po¿±dna robota. http://www.proantiqua.org/
S³awomir Rokita
Przygotowuje repliki calig ze znalezisk londyñskich (pirwsze gzemplaze w lutym jesli kto¶ w koñcu wykona porz±dne nity do nabicia w podeszwe )Jak tylko bed± gotowe zdjêcia umieszcze na stroni e.
Bed± to zaznaczam repliki wiec koszt nie bedzie najni¿szy bo ca³o¶æ z podeszw± to jeden kawa³ek(jak kierpce ) + zelówka z nitami, ale narazie nie podam nawet przybli¿onych kosztów
S³awomir Rokita
A tak gwoli ¶cislo¶ci to caliga tak naprawde ze wzglêdu na technike wykonania nie jest sandalem lecz mocno powycinanym butem.
Szelma
Rozumiem, ze problem z terminem (dopiero luty, a ja potrzebuje mieæ w domu jedna parê najpózniej 10-13 stycznia 2005 r.) i okresleniem ceny wynika z braku nitów. a ile by kosztowa³y taki nawet bez nitów na podeszwach. Mo¿na by chyba ten brak uzupe³nic w terminie pó¼niejszym.
Szelma
sprawa troche sie przesunê³a w czasie (tzn. póki co jest aktualna) wiêc czekam na jakies oferty , najlepiej ze zdjêciami
S³awomir Rokita
Je¶li o mnie idzie to kiepska sprawa z terminem . Luty w tym momencie niestety ju¿ w tym momencie odpada .
Co do monta¿u nitów po zszyciu to raczej odpada bo wtedy jezdzimy go³± stop± po nitach
S³awomir Rokita
Pierwsze caligae gotowe -zdjecia za kilka dni na stronie www.butyhistoryczne.pl
Borg
Witam
Poszukuje wzorow poooznych sandalow rzysmkich lub butow z okresu wedrowki ludow

Przy okazji jak sie szyje calosc takiego sandala?
Wycinam podeszwe + przyszwe z jednego kawalka i jak do tego domocowac zelowke z nitami? Przyszyc/przykleic/przynitowac ?
Wotawa
1. Caligae nie by³y ju¿ u¿ywane w okresie Wêdrówki Ludów, s± na ten okres takim samym nieporozumieniem jak segmentata. Wtedy nosi siê inny rodzaj zapinanych ju¿ kapciochów.
2. Caligae to w zasadzie nie sanda³y, ale buty a¿urowe, tzn. nie s± zbudowane z pasków, tylko z bloków skóry z naciêciami lub wyciêciami.
3. Podeszwa by³a wielowarstwowa, bokami stanowi±ca ca³o¶æ z czesci± okrywaj±c± stopê. Spodnia warstwa by³a przyszyta osobno - tu mo¿naby wiele u¶ci¶liæ.
4. Wzory butów pokutuj± do dzi¶ w linkach podanych na Dagome (www.dagome.home.pl) w dziale rekonstrukcji przed¶redniowiecznych.

Na Fectio te¿ powinni mieæ co¶ w tym stylu (Legio XX chyba te¿, choæ to nie ich czasy), sporo w Ospreyach, z tym, ¿e najlepsze materia³y s± na III w.n.e., czyli nieco za wcze¶nie.
Nowak Miros³aw
Witam
Zajmujê siê skórnictwem wykonuje miêdzy innymi buty historyczne, chcê zrobiæ caligae ale mam problem z dostaniem nitów do nabijania w podeszwê mo¿e kto¶ wie gdzie takie nity mo¿na dostaæ lub kto wykonuje albo mo¿e wykonaæ.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witam

Jedyne sensowne i najtañsze wyj¶cie to ¶ci±gn±æ z Anglii z firmy LePrevo.
Oto link: http://www.leprevo.co.uk/rivets.html#hob
Te które sie nadaj± to 'Hobnails' u do³u strony.

S± dostêpne tak¿e w Niemczech w ró¿nych firmach wysy³kowych, ale tam wychodzi to dro¿ej niestety.
Osobi¶cie ¶ci±ga³em z Anglii.

Iulianus
Jak o caligae chodzi, to ludzie robi±cy takie butki s± na www.adiutrix.mojeforum.net - wystarczy tam zapytaæ.
Jak chodzi o æwieki do podeszwy, to proponujê wojskowe obecne smile.gif Takich sam u¿ywam - odpowiedni rozmiar i wygl±d
Borg
Mam pytanko o buty bardziej zabudowane np znaleziska z Saalburg, Butzbach czy Vindolady... Na ile to obuwie jest typowo legionowo-rzymskie, na ile to produkt lokalnej my¶li technicznej, a wiêc stosowany przez z³ych i brudnych barbarzyñców?
Marianus
Witam,

Ja spotka³em siê z wyt³umaczeniem dostosowania wyposa¿enia oddzia³ów rzymskich do lokalnych warunków (typowe caligae spe³nia³y sw± funkcjê bardzo dobrze w regionie M. ¦ódziemnego, na terenach pó³nocnej Europy ju¿ niekoniecznie).

Nie mo¿na te¿ wykluczyæ wp³ywu ¿o³nierzy z auxiliów na rzemie¶lników wytwarzaj±cych obuwie - góra wzorowana na miejscowych butach a podeszwa typowa dla calig.

pzdr M.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.