Niestety posiadam niewiele informacji na ten temat, a raczej bardzo bardzo niewiele. Od niedawna zaczelam interesowac sie XIII wiekiem i probuja wszelkimi sposobami zebrac o nim jakies wiadomosci. Bede wdzieczna jezeli ktos podzieli sie ze mna swoja wiedza i napisze jak owy surcot powinien wygladac. Byloby milo gdyby do opisu dolaczony byl jakis obrazek, zdjecie, no i kroj oczywiscie.
Wszystko na tacy
No có¿. Polecam Bibliê Maciejowskiego... Mnóstwo obrazków zarówno dla bogatych jak i biednych. W linkach frehy powinny byæ i te do Biblii.
Pozatym czy to ma byæ wschód czy zachód? Pani czy s³uga? itd itp...
Pozdrawiam
Witam
W Medi
eval Tailor
's A
ssi
stan
t (chyba tak siê to pisze
-
Edit: nie, nie tak, ale poprawi³em - Viator)jest wykrój najprostszego surcote. Zreszt± tak naprawdê to siê opiera³o na takim samym wykroju wszystko w XIIIw. Jak chcesz to przyniosê ci p³ytkê z wykrojami surcote i cote jakie mam lub pode¶lê na pocztê. I polecam do tego jeszcze Codex Manesse. A z ksi±¿ek takich do znalezienia w bibliotece to min. "Kultura Polski ¦redniowiecznej X-XIII" pod redakcj± Jerzego Dowiata (w³a¶nie czytam ma mnustwo rycinek). Trochê ciekawych rycinek jest w "¯yciu codziennym na ¦l±sku w wiekach ¶rednich" a przy okazji trochê ciekawych informacji na temat XIII na tych terenach. Autora nie pamiêtam a ksi±¿ke chwilowo ma Visenna (skanuje j±
). Uhhh co jeszcze.. hmmm nie pamiêtam teraz..Jak sobie co¶ przypomn± to dopiszê. Aha jeszcze z ciekawszych linków:
http://www.monacensis.de/tipps/gewand/Das_...as_Frauengewandhttp://www.virtue.to/articles/ -->trochê o akcesoriach XIIIw
http://www.monacensis.de/links/index.php?f...ww.gewandung.depoda³abym wiêcej ale po formatowaniu mi poginê³y linki
pozdrawiam
Kinia
Witam!
Ja odsylam do ksiazki M. G. Houston "Medieval Costumes in England and France XIII XV"
Ja osobiscie mam zastrzezenia to tych klinow w MTA.
Ludka Excalibur
CYTAT
Ja osobiscie mam zastrzezenia to tych klinow w MTA
To znaczy? Je¶li mogê prosiæ o dok³adniejsze wyt³umaczenie.. To proszê
Nie mam jakis specjalnych wymagan co do statusu z ktorym zwiazany ma byc surcot bo chcialabym sie rozeznac wogole w tego typu stroju dla roznych warstw spolecznych, ale bardziej zalezy mi na zachodzie niz wschodzie.Dziekuje za odpowiedz i z pewnoscia poszukam w tych ksiazkach.
Niestety nie wszystkie te zrodla sa mi dostepne, dlatego Kinia bede cie prosic o pomoc, ale to na privie.
Witam!
Po pierwsze miejsce z ktorego wychodza, po drugie dlaczego to sa dwa kliny na jeden bok a nie na przyklad jeden, po trzecie surcot poczatkowo byl strojem meskim, i wycinany byl z trapezowatego kawalka materialu z wycieciami pod pachami, po czwarte zadnego zrodla nie ma podanego, po piate wiekszosc wykrojow i zrodel w ksiazkach kostiumologicznych sie powtarza a tego nie widzialam nigdzie indziej, po szoste bo techniki kroju, sposoby zdejmowania miary i konstrukcja w MTA jest proba dostosowania wspolczesnego krawiectwa do konstruowania ubiorow wiekow dawnych a nie proba rekonstrukcji dawnych technik.
Ludka Excalibur
CYTAT(Ludka)
Po pierwsze miejsce z ktorego wychodza, po drugie dlaczego to sa dwa kliny na jeden bok a nie na przyklad jeden, po trzecie surcot poczatkowo byl strojem meskim, i wycinany byl z trapezowatego kawalka materialu z wycieciami pod pachami, po szoste bo techniki kroju,
Ludka Excalibur
Wiem g³upia jestem ale mogê poprosiæ o przybli¿enie mi wy¿ej zacytowanych wyja¶nieñ?
Bo nie zajarzy³am.
CYTAT(Ludka)
sposoby zdejmowania miary i konstrukcja w MTA jest proba dostosowania wspolczesnego krawiectwa do konstruowania ubiorow wiekow dawnych a nie proba rekonstrukcji dawnych technik.
Akurat na tej czê¶ci MTA siê nie opieram. Materia³ wymierzam po swojemu i miary te¿ tak zdejmuje
Opieram siê tylko na wykroju.. ale je¶li jest z³y mogê poprosiæ alternatywny wykrój surcote? Tak z czystej kiniowej ciekawo¶ci chcia³am go porównaæ. Acha jeszcze jedno pytanie. Czy region lub status móg³by jako¶ wp³yn±æ na wykrój?
pozdrawiam
Kinia
Nurtuje mnie maly problem dotyczacy kroju surcotu damskiego z XIIIw, a w zasadzie jeden szczegol w tym kroju o ktorym nigdzie indziej nie moge sie dowiedziec- wiem ze meskie surcoty mogly posiadac z przodu i z tylu szycie, konkretnie to cos takiego:
+ glowna czesc surcotu to prostokat do ktorego dochodza kliny i wlasnie ten prostokat jest jakby rozciety na pol i zszyty czyli wychodzi nam szycie z od szyi do dolu z przodu i z tylu stroju+
Jezeli ktos wie czy w damskim surcocie takie szycie jest takze mozliwe to bede wdzieczna za pomoc. Mam nadzieje ze wyjasnilam dosc dobrze o co mi chodzi.
Na ponizszym zdjeciu u tej pani w czerwonym surcocie widac dosc dokladnie takie szycie .
Wykroje s± w ksi±¿ce Medieval Tailor's Assistant. by³a kiedy¶ w bibliotece frehy.
a przód i ty³ surcocików mo¿na kroiæ i z 2 wê¿szych prostok±tów - i z jednego szerszego - rozciêtego do odpowiedniej wysoko¶ci tak ¿eby wszyæ trójk±t.
2 wê¿sze prostok±ty u³atwiaj± wszycie tego¿
Wielkie dzieki za odpowiedz ale jeszcze dla upewnienia sie - rozumiem ze kroj o ktory mi chodzilo (czyli to szycie ktore sprawia ze z duzego prostokata sa 2 waskie) jes poprawne. A skoro juz mowa o damskich surcotach to czy to prawda ze byly one tylko bez rekawow?
Jak dobrze przej¿eæ Maciehjowskiego to widaæ,¿e kobiecy surkot równie¿ wystêpuje z rêkawami - tak samo jak w przypadku meskiego nie wszytymi calkowicie aby mozna je by³o zdj±æ (jedyna ró¿nica to d³ugo¶æ i brak rozciêcia)
http://www.medievaltymes.com/courtyard/mac...owski_bible.htm tu jest Maciejowski
dodam tylko, ¿e rêkawki takie s± super wygodne i niezmiernie praktyczne
Prawde mowiac to nie bardzo jestem w stanie odroznic na Maciejowskim cote od surcotu z rekawami jezeli chodzi o stroje damskie. Widzialam ze jest tam przynajmiej jedna kobieta w stroju z rozcieciem pod pacha przy rekawie tak jak w meskich strojach - to cote czy surcot? Meskie rekawy w surcocie sa zwykle dlugosci 3/4 a damskie jakiej powinny byc dlugosci? I co znaczy nie wszytymi calkowicie - czy to ze bylo to takie rociecie jak w meskim surcocie i reke mozna bylo wyjac pozostawiajac wiszacy rekaw czy moze cos innego? W cote rekaw jest szerszy od pachy do lokcia i dopasowany od lokcia do dloni - a w surcocie? Wiem ze troche tych pytan ale chce byc pewna ze wiem dobrze - jestem naprawde bardzo wdzieczna za kazda odpowiedz.
A teraz troszke z innej beczki a mianowicie o haftach - meskie stroje jak mozna zauwazyc chocby na Maciejowskim maja hafty na cote, tunikach bojowych i chyba tez na surcotach a skoleji na damskich strojach w zadnych znanych mi zrodlach tych haftow nie ma - czy to znaczy ze kobiety mialy o wiele rzadziej hafty przy strojach? No i jeszcze jedna dziwna rzecz - duzo osob twierdzi ze hafty byly tylko na pasach materialu i przyszyte w ten sposob do stroju podczas gdy na Maciejowskim pojawia sie wiele haftow bezposrednio na materiale. Czy to lenistwo malarza czy tez taki sposob haftowania faktycznie istnial? To juz ostania rzecz - na Maciejowskim wszystkie hafty sa biale - z czego to wynika ? przeciez to niemozliwe zeby uzywano tylko jednego koloru do haftowania.
Hej
1. w BM znajduj± siê rozciêcia pod pach± nie tylko w surcote ale i w cote damskim (ok 3-4 przyk³adów tam znajdziesz, ale rozciêcia s± raczej inaczej robione)
na tym zdjêciu widac rekonstrukcjê tego rozwi±zania poczynion± przez Kasiê
kliknij by siê powiêkszy³o
rozciêcie 1
s³abo je wida no ale lepszego zdjêcia nie mam
surcoty maj± takie same rêkawy jak mêskie
zdaje siê, ¿e Gutkowska proponuje w surcote rekawy zwê¿ane od po³owy, ja w moim wyci±³em je z trapezu i jak widac na zdjêciu uk³adaj± siê jak w BM - siêdzê na samej górze
czekaj±c na tramwaj
2. hafty - kobiety te¿ mia³y nawet w BM to widac (z 2 przyk³ady sa - oto jeden z nich)
haft
hafty mog³y by te¿ szyte na materiale bezpo¶rednio (tak pokazuje ikonografia) - na naszej stronece mo¿esz zobaczyc w galerii z Lipowca kilka przyk³adów
Jak chesz wygl±da jak z BM to zrób bia³e hafty:) Ogólnie spotyka siê ró¿ne kolory - w ró¿nych ¼ród³ach - nawet czerñ
hej
Wydaje mi siê, ¿e hafty mob³y byæ przez malarzy czy rze¼biarzy potraktowane do¶æ schematycznie, warto wiêc obejrzeæ tak¿e przyk³ady zabytków. Wiêcej na ten temat mo¿na siê dowiedzieæ w tematach o haftach.
Ciê¿ko mi powiedzieæ czy hafty by³y robione wy³±cznie na naszywanych ta¶mach, natomiast na pewno takie bywa³y. Jest to rozwi±zanie do¶æ praktyczne - mo¿na chodziæ ju¿ w gotowym stroju, a hafty dorobiæ pó¼niej, a nie mieæ np. wzór dopiero na jednym rekawie je¶li siê nie zd±rzy przed jakim¶ turniejem
Poza tym mo¿emy je odpróæ do prania lub wymieniæ
pozdrawiam
Korinka
Dziekuje serdecznie za wasze odpowiedzi. Bartku niestety to pierwsze zdjecie jest dosc ciemne wiec niezbyt dobrze widze co na nim jest ale domyslam sie o co chodzi. Ta dziewczyna ma takie rozciecie jak jest w BM i jest w cote - tylko nie wiem dokladnie jak wszyc te rekawy - mam poprostu nie wszywac ich bezposrednio pod pacha zeby zostal taki otwor? I czy twoja kolezanka nie ma problemu z wyciaganiem reki przez ten otwor?To moze jeszcze kilka pytan skoro juz jest wiecej chetnych do odpowiadania. A tym razem bezposrednio z obrazkami :
1. na pierwszym obrazku jest takie wyciecie pod pacha o ktorym pisalam wyzej
2. na drugim - a tu wlasnie pytanie - czy tak kobieta jest w surcocie? - czy takie rekawy sa w damskim surcocie? (chodzi o kobiete lezaca w lozku)
3. na trzecim - czy te kobiety sa w cote? czy taki rekaw jest tez przy damskich surcotach? jak dlugi powinien byc taki rekaw - przy cote do nadgarstka? a czy przy surcocie o ile wogole moze taki byc to czy moze byc 3/4 tak jak przy meskich surcotach? (kobieta w lozku a obok druga ktora podaje jej dziecko)
Hej
w ³ó¿ku kobiety maj± surcote
Kasia ma rozciêcie miêdzy rêkawem a pach± nie s³u¿±ce do wyjmowania r±k
spe³nia ono raczej funkcjê wentylacji:) i rozciêcie idzie czê¶ciowo po rêkawie - czê¶ciowo po szwie bocznym korpusu
Hej
Przepraszam za delikatny off-topic ale rzecz te¿ ma siê XIII wiecznego kobiecego wdzianka (chyba).
Zostalem poproszony o zweryfikowanie na forum poprawno¶ci obrazka znajduj±cego siê w za³±czniku, a w szczególno¶ci wykroju tej sukni. Szczerze mówi±c nie jestem pewny czy rzeczywiscie to XIII i ewentualnie ktora po³owa tego wieku. Nie znam te¿ ¼rod³a z którego to co¶ pochodzi
CZy kto¶ odpowie na powyzsze pytania.
Z góry dziêkujê i pozdrawiam
CYTAT(Marcin Chy³a)
Przepraszam za delikatny off-topic ale rzecz te¿ ma siê XIII wiecznego kobiecego wdzianka (chyba).
Zostalem poproszony o zweryfikowanie na forum poprawno¶ci obrazka znajduj±cego siê w za³±czniku, a w szczególno¶ci wykroju tej sukni. Szczerze mówi±c nie jestem pewny czy rzeczywiscie to XIII i ewentualnie ktora po³owa tego wieku. Nie znam te¿ ¼rod³a z którego to co¶ pochodzi
CZy kto¶ odpowie na powyzsze pytania.
Z góry dziêkujê i pozdrawiam
http://www.gelfling.dds.nl/herj39.html
pozdrowienia
p.s. plus
http://images.google.pl/images?svnum=10&hl...nes&btnG=Szukaj
Jednym s³owem: "strza³ w kolano". Dziêki i pozdrawiam
Znalaz³am kilka zdjêæ surcotte i nie wiem który bêdzie odpowiedni. Z tego co siê dowiedzia³am kliny maj± isc po bokach od pachy, to prawda?
Surcoaty z g³êbszymi wciêciami by³y, mówi±c najogólniej, albo hiszpañskie, albo pó¼niejsze. Ten z pierwszego zdjêcia (z odrzucanymi rêkawami) bêdzie ok na XIII. obrazki z mta- lewy pó¼niejszy nieco (tak niskie wyciêcia s± w Codex Manesse, pocz. XIV), jakby te wyciêcia by³y nieco wy¿ej, w okolicy pasa lub po³owy drogi od pasa do pachy, to by by³o ok. obrazek z mta prawy - odpada.
tak, kliny pod pachê, tzn albo od samej pachy (je¿eli jest normalnie wszytymi z rêkawami), albo od koñca rozciêcia (gdy jest bez rêkawów, lub rêkawy s± odrzucane)
pozdrawiam,
mosia.
Witam serdecznie wszystkich.
Ja mianowicie na stronie niemieckiej w ikonografiach datowanych wed³ug autora strony na XIII wiek znalaz³em malunek przedstawiaj±cy Surcoat z takim wyciêciem a nie jak klasycznie w bibli Maciejowskiego.
link do strony:
http://www.sachsenspiegel-online.de/cms/me...index.jsp?id=31
To ju¿ XIV wieczny odpis Zwierciad³a Saskiego. Nie wiem który konkretnie, wiêc nie pomogê z dok³adnym datowaniem. Mamy taki jeden nawet ze ¦l±ska.
Witam.
Mam pro¶bê: Czy mogli by¶cie mi pomóc w weryfikacji czy suknia/fartuszek na zdjêciu to surcote?
Hafty s± tak jakby z BM, krój te¿ tak jakby znany, ale interesuje mnie kto (status) i gdzie (kraj,region) móg³ to nosiæ. Z racji haftów na pewno kto¶ z wy¿szej warstwy spo³ecznej, ale bardzo proszê kogo¶ kto ma o tym wiedzê o konkretniejsze nasuniêcie mnie "co jest piêæ" z t± sukni±.
Pozdrawiam
Szymek!
PS: Krój to dwa prostok±ty z wyciêciem na g³owê i rêce u góry + kliny po bokach id±ce ju¿ od rami±czek.
Tak,jest to surcote. Kliny powinny byæ od pachy i mówi±c szczerze nie wiem, jak mog³yby siê zaczynaæ na rami±czkach, je¿eli stworzona tak± dziwn± konstrukcjê, to jest to b³±d. martwi mnie to, ¿e na zdjêciu widoczne s± jakie¶ marszczenia przy dekolcie. Czy jest to zaszyte, czy po prostu tkanina siê tak u³o¿y³a? z uwag kosmetycznych - hafty powinny byæ przyszyte do lnianych ta¶m.
Je¶li chodzi o u³o¿enie haftów - najczê¶ciej chyb a stosowano je wokó³ dekoltów, rêkawów i do³u sukni. W poprzek sukni widzia³am tylko wiele pasów na ca³ej sukni (w ¯ywocie króla Edwarda Wyznawcy)...lecz bardzo mo¿liwe,¿e taki uk³ad jak tu wystêpowa³, nie mam a¿ takiego rozeznania.
Raczej osoba bogata, o ile nie ubierzesz w ni± osobê na tyle wysok±, ¿e bêd± jej kostki wystawaæ (suknia powinna dotykaæ ziemi, marszczyæ siê na niej).
Pozdrawiam,
Mosia.
Sprawdzi³em te marszczenia- jednak to jest specjalnie tak szyte.
CYTAT(Szymek z K-g @ 21:05 01.09.2010)
Sprawdzi³em te marszczenia- jednak to jest specjalnie tak szyte.
To nie za dobrze :/
mo¿na s± czê¶æ spruæ i próbowaæ naprawiaæ,ale nie jest powiedziane, ¿e nie bêdzie to potem widoczne....W razie czego mo¿na tam wyhaftowaæ ten sam motyw,co ni¿ej, ¿eby przykryæ ¶lady po zaszyciach....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.