Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [torby] Okucia toreb i sakw
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Pasy, torebki, sakwy
Nikifor
W literaturze mi dostêpnej najwiêcej jest znalezisk z Wêgier, s± ³adne ale.... niekonsekwentne do reszty któr± posiadam. Czy kto¶ posiada mo¿e posiada materia³y lub zdjecia dotycz±ce okuc na torebkach pochodz±cych z rusi. Zale¿y mi przedewszystkim na okuciach na ca³± klapê. Bêde wdziêczny za ka¿d± wskazówkê.
Piotr Niemir Kotowicz
a jak wogóle siê datujesz Nikiforze?? Co do okuæ torebek to w³a¶ciwie stanowi³y one domenê koczownicz± i szczególnie u Wêgrów by³y popularne. Wszelki znaleziska (X wiek) z terenu Rusi po³udniowej i Wielkiego Stepu odpowiadaj± stylistycznie znaleziskom wêgierskim i niewykluczone ¿e wyznaczaj± szlak wêdrówki Wêgrów i sprzymierzonych z nimi ludów np. Kawarów, albo te¿ stanowi± ³up wojenny lub w³asno¶æ dru¿ynnika wêgierskiego na us³ugach rusko-wareskich w³adyków. St±d moim zdaniem takie okucia znaleziono m.in w Birce.

Wszystkie te wnioski to oczywi¶cie hipotezy wwniskowane z analizy stylistycznej zabytków. jak by³o naprawdê trudno powiedzieæ.
Nikifor
Napewno przygl±da³e¶ sie kiedys torebkom które nosz± panowie z Silver Wolfa, wydawa³o mi siê w³asnie iz okucia ,które oni posiadaj± s± wêgierskie ale z bliska nie widzia³em wiêc nie mogê siê wypowiadaæ. Jak napewno wiesz jest troszeczkê tych torebek zw³aszcza we wschodnich ekipach napewno 2 s± madziarskie bo takie informacje uzyska³em. Stylizacja odpowiada w sumie ramowo epoce wiêc grzechem nie powinno byæ takie w³asnie zapo¿yczenie. W za³±czniku zdjêcie ³adnego zrekonstruowanego okucia madziarskiego o którym sobie w³asnie my¶le:>>>
Piotr Niemir Kotowicz
no w³a¶nie o co¶ takiego mi chodzi³o - typowo wêgierskie z wyobrazeniem "Drzewa siêgaj±cego Nieba".

Jak juz to bêdziesz mia³ - to jest srebro - to szczerze pogratulujê
Nikifor
Niemirzez zajrzyj jeszcze jezeli mozesz na doskona³± stronê www.reenacment.de do dzia³u w którym znajdujê siê bizuteria , jest tutaj rekonstrukcja okucia Ugurskiego, równie ¶wietne. Reszta rekonstrukcji na stronie równie¿ jest godna pozazdroszczenia
Robert £aziñski
Kilka ró¿nych okuæ tego typu (nie pamiêtam 3 lub 4) s± publikowane w katalogu z wystawy "Europa Mitte um 1000", m. in. orygina³ tego pokazanego przez Nikifora. Wszystkie s± okre¶lane jako wêgierskie.Je¶li byliby¶cie zainteresowani to mogê spróbowac je zeskanowaæ w perwszej po³owie przysz³ego tygodnia i wys³aæ.
Nikifor
Jezeli nie sprawi to problemu bede bardzo wdziêczny za pomoc. 2 zdjêcia ju¿ posiadam tzn. jedno które zosta³o zamieszone w przeze mnie w po¶cie. drugie natomiast jest na wymienionej przeze mnie stronie. Mam nadzieje iz do zeskanowania pozosta³y tylko dwa pozosta³e.Pozdrawiam serdecznie
Nikifor
A o to kolejne rekonstrukcje "wy³owione". Mo¿e zainspiruj± kogo¶ do wykonania w³asnego egzemplarza:>
Zawisza
a je¿eli ktos nie chce wykonywac ich w³asnorecznie niech zajrzy na strone Grozera bo chyba z tamt±d zosta³y one "wy³owione" devil.gif

pozdrawiam
Nikifor
Cena jest troszkê wysoka ale mo¿e Gyula wie co¶ na ten temat. Zawiszo jak bêde wiedzia³ jaka jest cena na Polskê poinformujê o tym:>
Gyula
Witajcie,
Ano wiem dosc sporo na ten temat smile.gif to akurat fotke co Nikifor zapodal jako madziar.jpg
to wzornik-forma do prasowania tejze plyty.. a dokladniej z 29 grobu II cmentarza w Karos. Plyta byla cyzelowana recznie z odlewanymi i rytymi okuciami itd... ale niektorzy ida na latwizne angsad.gif znajomy co mi cyzelowal tez z deko klepnal i okucia wycyzelowal, ale mniejsza o to.
Wojmir
Witam!
Sprawilem sobie ostatnio okucia (w zal±czniku). Tylko nie mogê siê doszukac sk±d one pochodz±. Jakie jest datowanie? No i czy bylo to lu¼ne odkrycie czy mo¿e bylo w zespole znalezisk...?
Pomó¿cie.
To glowy lisków???
Z góry dziêki za pomoc.
Morgoth
cos mi swita ze to chyba okucia z terenów moraw, albo czech,, a i na pewno widzia³em je juz pare razy na paskach a nie na torbach ( w kramie Wojmiora jest chyba torebka z takimi okuciami dunno.gif )
FILUS
Heja.

Podczepie siê troche pod temat, tyle ¿e bedzie o torbach i okuciach raczej pó¼niejszych.

Przegl±daj±c Web Gallery of Art, natrafia³em na pewn± torbê (widoczna w za³±czniku) pochodzi ona z obrazu datowanego na 1427. i takie pytanie mi siê zrodzi³o poniewa¿ jako¶ tak mi do gustu przypad³a smile.gif, czy tego typu klamra i okucia mog³y wystêpowaæ na smaym pocz±tku XV w. i czy nadawa³a by siê ona dla cz³owieka z raczej ¶redniej klasy spo³ecznej.
Szczególnie chodzi mi klamre bo nie zabardzo mam gdzie sprawdziæ jej datowanie a jest ca³kiem ³adna.

pozdrawiam.
tatsu
Proszê wybaczyæ, ¿e od¶wia¿am temat, ale mój problem - my¶lê - pasuje do tematu.

Czy kto¶ móg³by mi poleciæ rzemi¶lnika wykonuj±cego okucia do sakw i toreb w duchu ¶redniowiecza europejskiego w okolicach 14 - 15 wieku?
Szuka³am, lecz znalaz³am tylko jednego rzemie¶lnika. Czy istniej± inni?

Z góry dziêkujê za pomoc.
Adsumus
Znam tylko to:
http://www.jazwiec.pl/index.php?content=ninakram

Pod koniec strony smile.gif
tatsu
Adsumus, dziêkujê, w³a¶nie na ten kram tylko trafi³am. Potrzebujê innych dostawców znaæ równie¿. Sprawa jest do¶æ... nag³a, a pani Nina wyznaczy³a - niestety - zbyt odleg³y termin. icon_sad.gif
Tomek
Witam!

Ostatnio te¿ poszukiwa³em okuæ. Mo¿e znajdziesz co¶ u G¿dacza z Poznania. Tutaj próbki Jego wyrobów: http://www.man.poznan.pl/~ritter/Gzdacz/sakwy.html
http://www.man.poznan.pl/~ritter/Gzdacz/pasy.html

Pozdrawiam!
witold
Witam,
Odno¶nie okuæ na sakwy i torby warto zajrzeæ na stronê:

http://www.tarsolyosok.hu/eng/leleteink.htm

Jest tak kilkana¶cie ciekawych przyk³adów piêknych okuæ, g³ównie wêgierskich wraz opisem (równie¿ z motywem 'drzewa siêgaj±cego nieba').
Pozdrawiam Serdecznie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.