Niestety Ci nie pomoge, ale jak juz jestesmy przy skorach itp., to dodam swoje trzy grosze, mianowicie jak zrobic jakis wzor wklesly na skorze (mam nadzieje ze to nie zadna tajemnica) i jak np. obszywac stroj futrem bo jak wiadomo taka skora jest miekka i te siersc wszedzie wlazi, moze jest na to jakis zloty srodek.
Kiedy¶ czyta³em, ¿e wzorki na skórze wykonuje siê na ciep³o. Tzn. trzeba wykonaæ z metalu taki wzorek – stempel, potem rozgrzaæ go i odcisn±æ na skórze.
Niestety nie pamiêtam na jakiej stronie to znalaz³em, ale kiedy¶ sprawdza³em i wychodzi.
Pozdrawiam
Indianin
oooo...bardzo ciekawy temat z tymi wzorami. Tylko jak to robiono z wzorami i plecinkami na calej dlugosci paska we wczesnym ¶redniowieczu.
Pozdrawiam
Witam
wzorki na skorze mozna robic tez nozem albo dlucikiem, w sredniowieczu na pewno to wystepowalo.
Pozdrawiam
Agatka
Chodzi mi dokladnie o cos takiego.
Witam!
Moim zdaniem to te wzorki sa wypukle a nie wklesle, chyba, ze chodzi Ci o wykonanie wzoru od wewnetrznej strony?
Co do prady praktycznej to trzeba zrobic stepel zeby dany wzor wybic. Czy wyryjesz wzor na steplu czy wytniesz to zalezy od Ciebie. Moim zdaniem trzeba cos zrobic, zeby twoj stepel byl wypukly, przylozyc go do skory i wybic wzor, a raczej wytloczyc wzor.
Co do innych sposobow to mozna na skorze wzory wypalac, obecnie np, lutownica jak ktos woli bardziej historyczne metody to metalowym steplem. Bardzo tez ladnie wyglada malowana skora, malowanie jest chyba latwiejsza forma ozdabiania niz skory niz wytlaczanie czy wybijanie wzoru.
Ludka Excalibur.
PS. Rozne steple i matryce widzialam, ale nigdy niczego sama na skorze ani nie wybijalam ani nie wytlaczalam. Jesli jednak moja skorzystarz z mojej rady to daj znac o efektach.
Witajcie!
Co do stemplowania skór, parê porad znajdziecie na stronie Saszka Wê¿opyska
http://saszko.c2000.pl/ Pozdrawiam!
Aby uzyskaæ efekt "wypuk³o¶ci" proponowa³bym wzi±¶æ blachê grubsz± ni¿ proponowa³ pan Saszek (np. 1 mm), wykonaæ rysunek bezpo¶rednio na niej i "wbiæ" go w blachê d³utkiem/¶rubokrêtem/drutem grubo¶ci 1-1,5 mm. Powsta³e dziury nale¿y wyg³adziæ jakim¶ pilnikiem a blachê przybiæ do deski. Przed wyt³oczeniem wypuk³ego wzoru nale¿a³oby zmiêkczyæ skórê. Teraz postêpujemy zgodnie z instrukcj± p. Saszka, mocuj±c konstrukcjê w imadle i odciskamy wzorek... Powinno wyj¶æ co¶ takiego jak na zdjêciach Zbigniewa. Patentu jeszcze nie wypróbowa³em ale my¶lê, ¿e powinien zdaæ egzamin.
Witam.
Jest u nas w hurtowni do kupienia ³adny kawa³ek skóry, dobrej jako¶ciowo, licowej ale o do¶æ nietypowym kolorze - mianowicie zielony...
ale nie taki zielony jak np.
czapka tego pana tylko taki z³amany z odcieniem naturalnej skóry. Czy warto kupowaæ tak± skórê z przeznaczeniem na buty, paski do zbroi, paski na biodra itp, czy mo¿e jest to kolor zbyt nowoczesny jak na skórê ??
Ka¿dy p³at skóry mo¿na zafarbowaæ specjaln± farb± - ja tak± dosta³em od w³asciciela garbarni - skórê dwoinow± farbi ¶wietnie jednak z lico jest problem bo po pendzelku zostaj± mazy. Trzeba tak± skórê w ca³o¶ci zanurzyæ w farbie (farbê rozpuszcza siê w wodzie - jest bardzo wydajna).
¯yczê powodzenia z zielon± skórk±...
witam
do farbowania skóry polecam bejcê spirytusow±, s³u¿±c± oryginalnie do farbowania drewna. jest du¿o odcieni, tania i dobrze kryje. maluje siê pendzelkiem -smug praktycznie nie widaæ
pozdrawiam
Zbyszku czy mo¿esz podaæ mi naimar strony z której wzio³e¶ te torebeczki:> Gracias
Oj bêdziecie eksperymentowaæ i nic z tego nie wyjdzie.S±dz±c po za³±czonych scanach,to te wzory by³y wyt³aczane na mokro.Tak± skórê trzeba odt³u¶ciæ przecieraj±c denaturatem lub acetonem i wrzuciæ na jedn± dobê do wody.Skórka sobie powolii wch³onie ca³a wodê.do zrobienia matrycy nalezy wzi±¶æ wyszlifowan± i wypolerowan± deskê z drzewa li¶ciastego(ale nie z debiny).Najlepszy bêdzie buk albo jesion.Nastêpnie trzeba sobie wzorek wyrze¼biæ i wszystko ³adnie wykoñczyæ.Warto by by³o zaimpregnowaæ deski roztworem wosku pszczelego w tempertynie,rospuszczane na ciep³o.Jezeli chcemy posiadaæ jasne uwypuklenia,to nale¿y potraktowaæ je watk± stalow±,ale drobn± lub papierem ¶ciernym o gradacji minimum 800.
Powodzenia
Oh zapomnia³eem dodaæ,¿e nale¿y to sprasowaæ na jakiej¶ prasie lub przy pomocy imad³a lub ¶cisków stolarskich.Skórê nale¿y pozostawiæ w spokoju,a¿ do wyschniecia,czyli 2-3 dni.
No wlasnie, jak to bylo. Czy znaleziono dowody na farbowanie skor i futer. Czy kolor czarny byl wykorzystywany do farbowania ?? Czy spotykano inne kolory ?? Czy tak popularne dzisiaj skory baranie (z muflonów) br±zowe s± chocby troszke historyczne czy nie za bardzo ?? Czy dzisiejsze kaftany baranie, czasami spotykane na imprezach, zafarbowane na kolor brazowy oraz czarny rowniez sa historyczne ?? Czy znaleziska cos na ten temat mowia ?? Czy istnieja jakies podejrzenia na ten temat ??
PS. I pytanka dwa osobiste, czy gdy wyskocze w butach ze skory czarnej, bede mroczny jak diabli, czy tylko troszeczke ( no dodam od razu ze mam gumowa podeszwe
z malym obcasem - usunac czy zostawic ?? - zamowielem calosc w sierpniu, teraz doszly, a ja sie zastanawiam, jak bardzo z siebie zrobie idiote, jesli je zaloze. Wczesniej no coz nie za bardzo na to uwage zwracalem wiec wszystko zamowilem ze wzgledu na wygode) ?? I czy jesli wykorzystam baranie futerko farbowane na kolor czarny do obszycia czapy, rowniez sie umrocznie czy nie za bardzo ??
Tu masz dobry artyku³ o butach
http://www.bractwo.sanok.com.pl/ ( dzia³ "Artyku³y")
Pozdrawiam!
Vlasta
Co doczarnej skóry to barwiono je na ró¿ne kolory, wiêc ok, futro ye¿ przejdzie jak po¶ciemniasz, ¿e to naturalny kolor
, bo nie by³o chyba potrzeby farbowaæ futer, przynajmniej mi nic o tym nie wiadomo
A co do gumowej podeszwy - stary, kto Ci tak± krzywdê zrobi³?
Jak ty¶ siê w to da³ wci±gn±æ???
Ale jaja, przecie¿ to raz, ¿e niewygodne, bo gor±co a dwa, ¿e ¶liskie na mokrej trawie...
Jakem rzemie¶lnik od butów to szczerze leje z kolesia który je robi³...
Pozdrawiam
Dzieki Vlasta, jakos tak wczesniej ten artykul czytalem, a ostatni akapit przeoczylem. A wlasnie tam jest o barwieniu. Dzieki
Prawie wszystko, co by³o wtedy farbowane, by³o dro¿sze - wiêc cenniejsze, np.purpura
by³a w niezwyk³ej cenie . Oczywi¶cie nie kolory 'frugo' - poza tym OK.!
W Toruniu w archiwum miejskim jest (i teraz sorki bo tylko sobie przypominam wiêc mogê zmroczyæ jakie¶ szczegó³y) list kogo¶ do kogo¶ (jednym z ktosi jest chyba ksi±¿ê pomorski Sambor), w sprawie przekrêtów w handlu futrami, do którego do³±czony jest kawa³ek (jakkolwiek to nie zabrzmi) farbowanego na rudo futra. Co¶ mi siê pamiêta, ¿e to dokument z 13 - 14 w.
Czy ktos probowal kiedys farbowac skore, jezeli tk to czym i jaki dalo efekt. I prosze rowniez o informacje dotyczace rodzajow barwnikow do skor oraz jaki kolor daja.
Pozdrawiam.
a czy kto¿ mo¿e co¶ powiedzieæ o nadawaniu skuze jakich¶ wzorków czy czego¶ takiego niechodzi mi tyle o zdjecia co o sposób
ja wszytskie wzorki które robi³em ( w drewnie i w skórze) wypala³em zwyk³± , stara lutownic±, tak± wygladaj±c± jak po³±czenie srubokrêtu i grza³ki do wody
³adnie wychodzi³o tyle ze d³uuuugo sie takim urzadzonkiem wypala wieksze wzorki
Morgoth
W skórze mo¿na te¿ wycikaæ ...na ciep³o albo na mokro. Przy u¿yciu gotowych form, np z wygiêtej blaski .grubego drutu... albo wygrawerowanych punc. Techniki na ciep³o jeszcze nie prubowa³em ale zapewne trzeba nagrzaæ i utrzymywaæ nagrzany element metalowy i dociskaæ nim skóre, wtedy lekko siê wypala i pozostaje wg³ebienie .... A na mokro te¿ nie prubowa³m
ale z tego co sz³ysza³em.... namaczasz skóre dociskasz matryce i czekasz a¿ wyschnie.
Dobre techiki do regularnych powtarzaj±cych siê wzorów.. np na obrze¿ach detalu.
£adnie wychodz± te¿ rytowane wzory
Przyk³ady znajdziecie tu :
http://www.celtica.pl/Aneirin/
Sprubuje siê tej metody w najblizszym czasie nauczyæ, tzn jak bêde mia³ troche luzu, bo metoda ta jest do¶æ pracoch³onna i czasochlonna (przy bardziej skomplikowanych wzorach).
A jakby kto¶ zna³ jakie¶ ksi±¿ki, strony www, artyku³y itp. o rytowaniu to podrzuæcie, ja szuka³em w Googlach, ale nic nie znalaz³em
Pozdrawiam, Tasi
CYTAT(Oswald)
£adnie wychodz± te¿ rytowane wzory :)
Przyk³ady znajdziecie tu :
http://www.celtica.pl/Aneirin/
Sprubuje siê tej metody w najblizszym czasie nauczyæ, tzn jak bêde mia³ troche luzu, bo metoda ta jest do¶æ pracoch³onna i czasochlonna (przy bardziej skomplikowanych wzorach).
Ale jaki efekt. Mia³em okazje przygl±dn±æ siê Aneirinowi przy pracy i przy odrobinie wprawy idzie to do¶æ szybko. Nawet mam od niego fajn± bransoletê, zrobion± na poczekaniu i wygl±da ¶wietnie.
O wyt³aczaniu i wycinaniu wzorów w skórze oraz du¿o wzorów znajdziesz w ksi±¿kach z serii "londyñskiej" : Dress Accessories - g³ównie o zdobieniu pasków, Knives & Scabbards - techniki zdobienia pochew no¿y i bogaty zbiór eksponatów oraz w Shoes & Pattens - opis technik zdobienia butów i, jak¿eby inaczej, du¿a ilo¶æ rysunków i fotografii zachowanych egzemplarzy.
Witam,
CYTAT
Ale jaki efekt. Mia³em okazje przygl±dn±æ siê Aneirinowi przy pracy i przy odrobinie wprawy idzie to do¶æ szybko. Nawet mam od niego fajn± bransoletê, zrobion± na poczekaniu i wygl±da ¶wietnie.
heh, jak dobrze pójdzie to w³a¶nie pod jego okiem spróbuje siê tego nauczyæ
Morgoth, jak d³ugo (orientacyjnie) przyk³ada³es grot lutownicy do skóry?? bo tego próbowa³em te¿, ale nie wychodzi³o mi (moze dlatego, ¿e obawia³em siê ¿eby nie spaliæ lutoli
)
A czy s³ysza³ kto¶ z Was o malowaniu skóry??? tzn nie chodzi mi tu o np. tylko przyciemnieniu skóry itp. ale o malowaniu wzorków na skórze przy pomocy jaki¶ hmm, niewiem farb, bejc? itp.
Pozdrawiam, Tasi
Bejc± rustykalna, dobrze siê trzyma na skórze i nie brudzi (jak juz wyschnie) tylko nie wiem czy takie wzorki nie bêd± czasem s³abo wygl±daæ. No i pytanie, jak to si± ma do istoryczno¶ci (malowanie wzorków, nie sama bejca).
Jak dla mnie najlepsze metody to rytowanie i "wybijanie na mokro
metoda wybijania jest dosyæ skuteczna i zapewnia osi±ganie dobrych wzorów gdy¿ najpierw uk³ada siê wzór z drutu lub podobnego materia³y ( ró¿ny drut zapewnia ró¿ny wzór ( grubo¶æ , szeroko¶æ, g³êboko¶æ ) nastêpnie nale¿y dobrze wymoczyæ skórê a nastêpnie po wyjêciu w trakcie suszenia wybijaæ wzór na jej powierzchni przyk³adaj±c wcze¶niej przygotowany model
metodê t± praktykuje od przesz³o 6 miesiêcy i na razie jest ona bardzo skuteczna ( tym bardziej ¿e æwiczenie czyni mistrza )
czy kto¶ móg³by mi przybli¿yæ sposób w jaki rytuje siê skórê?
Pozdrawiam
Hej
Metoda jest o tyle prosta co pracoch³onna.
W zasadzie ca³± technologia ogranicza siê do wyciskania do³ków w skórze czym¶ ma³ym ale têpym np. koñcówk± rogu jelonka albo du¿± têp± ig³± (mo¿na takie kupiæ w pasmanteriach). Najlepiej wychodzi na mokro.
Poni¿ej masz bardzo prosty przyk³ad
Trudniejsze wzorki takie jak na stronie podanej kilka postów wy¿ej powsta³y t± sam± technik± tylko przy odpowiednio wiekszym nak³±dzie czasu.[/i]
Ale skóra ma tendencje do wracania do pierwotnego kszta³tu. Próbowa³em zrobiæ tak wzór na kawa³ku skóry i kiedy j± pó¼niej porozci±ga³em wzór prawie znik³.
Chcia³em tak ozdobiæ buk³ak, ale wydaje mi siê ¿e podczas moczenia i nadawania mu kszta³tu (buk³akowi), wzór mo¿e znikn±æ.
I jeszcze jedno pytanie, czym przyciemniæ ten wzór? Bo w linku podanym kilka postów wy¿ej, t³oczenia wydaj± siê ciemniejsze od reszty skóry.
widzisz ja to mia³em robione na surowej skórze która od tego czasu by³a wiele razy moczona nat³uszczana i co tylko - nic siê nie sta³o. Te wzorki nie s± farbowane, po prostu skóra ciemnieje jak jest wgnieciona.
Najlepiej napisz do Aneirina - on jest specem, ja tylko mówie co widzia³em.
Witam,
Co do rytowanych wzorów. Jesli chodzi o buklak itp. rzeczy to skóra z rytem zostaje utwardzona potem woskiem.
A pozatym dobry ryt nie zejdzie tak ³atwo
, jesli wzór jest tylko musniêty to szybko siê zatrze.
Pozdrawiam, Tasi
Czy kto¶ ma wiedzê, w jaki sposób zrobiæ "zabytkow±" farbê kryj±c± do skór? Nie chodzi mi o kolor, tylko o no¶nik - nie pomalujê przecie¿ olejn±, a potrzebujê malowaæ na ró¿ne kolory.
Bêdê robiæ tak± skórê stemplowan± i malowan±.
Czy kto¶ móg³by podaæ mi namiar na tê www "saszki" bo link nie chodzi, mo¿e wiecie gdzie j± przeniesiono?
Obawiam siê, ¿e strona mog³a umrzeæ ¶mierci± naturaln±. Kiedy administrator przestaje siê zajmowaæ stron±, czêsto zostaje podkradziona do celów wiadomych...
Fatalnie...
A wycinanie wzoru? Jaki sprzêt trzeba mieæ do tego? Macie jakie¶ dane na ten temat?
CYTAT(Zbigniew Tomicki @ 22:51 16.03.2003)
Chodzi mi dokladnie o cos takiego.
witam
przyznajê siê szczerze ¿e sam niczego takiego nie robi³em
ale ju¿ kiedy¶ ¶ledzi³em podobny temat, o to czego siê dowiedzia³em.
Wzory na skórze wykonuje siê za pomoc± t³oczenia b±d¼ wypalania
W obu przypadkach mo¿na to wykonaæ za pomoc± stempli (matryc)
b±d¼ prostymi narzêdziami manualnie
Do manualnego wypalania pos³u¿± oczywi¶cie lutownice, wypalarki ale równie dobrze jakikolwiek oprawiony (¿eby siê nie poparzyæ) kawa³ek drutu rozgrzewany nad ogniem
Do manualnego wyciskania - wyprasowywania wzoru u¿ywa siê kostki introligatorskiej lub odpowiednio przygotowanego kawa³ka rogu.
Co znaczy odpowiednie przygotowanie? Róg do wyciskania powinien byæ wygodny do trzymania i rytownaia czyli wyciskania wzoru. Wzór rytujemy zaostrzon± ale jednocze¶nie zaokr±glon± koñcówk±.
Dwa pierwsze przyk³ady napewno nie s± wzorami wyciskanymi za pomoc± jakiegokolwiek stempla, s± to wzory rytowane rogiem w³a¶nie.
No tak ale to chyba nie mo¿liwe skoro wzór jest wypuk³y?
Otó¿ rytowana jest krawêd¼ i powierzchnie dodoko³a rysunku.
Poprzez zag³êbianie powierzchni wokó³ rysunku, powierzchnia w obrêbie rysunku zaczyna byæ wypuk³a.
Jestem pewien ¿e w³a¶nie tak powsta³y wzory na przyk³adzie nr 1 i 2
Acha i jeszcze jedno skóra któr± rytujesz robi siê ciemniejsza ni¿ ta nie tkniêta
to tyle co wiem
pozdrawiam
mir
Witam!
A czy kto¶ ma wzory t³oczeñ? Chodzi mi o znaleziska, ikonografiê... Przede wszystkim chodzi mi o paski. By³bym bardzo wdziêczny.
Skoro ju¿ o paskach temat jest, to nie bêdê ¶mieci³ i zak³ada³ nowego, a do³±czê pytanie.
Szuka³em o wyt³aczaniu skóry, s± techniki - nie ma wzorów. Mam do czynienia i z drewnem, i skór±, wiêc chêtnie bym to po³±czy³ tworz±c odpowiednie t³oczenia na pasku. Tylko chcia³bym zrobiæ to ju¿ historycznie i w ogóle ultra¶nie.
Czy kto¶ jest w posiadaniu zdjêæ znalezisk, ikonografii podobnych wzorów? By³bym wielce wdziêczny. Interesuje mnie XIV/XV wiek. We wczesnym raczej wypalano wzór, nieprawda¿?
Witam!
Czy kto¶ móg³by umie¶ci wzory butków z t³oczeniami lub wycinanymi wzorami?
Interesuj± mnie buty damskie z XIV wieku.
Niestety przegl±daj±c tematy na Fresze nie natknê³am siê na ¿aden przyk³ad, t³oczeñ lub wycinanych wzorów na butach:(
Asik
Polecam wykopaliska londynskie-"shoes and pattens". Problem polega tylko na tym, ze te akurat buty zdobione wycinankami lub tloczeniami sa "unisex" w formie a ikonografia w wiekszosci ukazuje je na meskich stopach
Ewka jeste¶ wielka! dziêkujê baaardzo za pomoc! O co¶ takiego w³a¶nie mi chodzi³o:)
A orientuje siê kto¶ mo¿e w jakim sklepie (internetowym czy sieciówce lub bardziej wyspecjalizowanym) mo¿na dostaæ narzêdzia do zdobienia skóry - takie zaprezentowane w linkach powy¿ej?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.