Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Buty s³owiañskie mêskie i damskie
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Obuwie
regulyF
Czesto widuje sie na wspolczesnych obrazkach przedstwiajacych Slowian buty do kostek(cos w rodzju cizem) z ktorych sznurowanie obwiazuje lydke... np. http://users.bigpond.net.au/quarfwa/miklag...es/!013leij.jpg Na ile jest to historyczne i czy ktos ewentualnie ma jakies wzory tego typu butow?

Kwestia druga... Na stronce (u samego dolu) traktujacej zasadniczo o Vikingach http://www.vikingsonline.org.uk/resources/...basickit15.html jest kilka ciekawych wykroi butow... Czy waszym zdaniem sa tam jakies, ktorych nie powstydziliby sie dawni Slowianie?
Boran
Heja!

Je¶li chodzi o sznurowanie to wolê siê nie wypowiadaæ jako¶ stanowczo na temat historyczno¶ci, ale wydaje mi siê ca³kiem prawdopodobne, bo nogawki obwi±zywano krajkami albo w³a¶nie rzemieniem, wiêc czemu nie mia³by to byæ ten sam, co przy butach? (podkre¶lam, to nie jest stanowcza wypowied¼ na tak, tylko spekulacje).

Co do wykrojów - wydaje mi siê, ¿e dla S³owianina mog³yby przej¶æ. Te, które znaleziono, nie by³y wiele inne ni¿ np. ostatnie trzy ze stronki, któr± podajesz. Do jutra postaram siê dorzuciæ parê obrazków (niestety wykrojów nie mam).

Pozdrawiam
Boran
Piotr Niemir Kotowicz
Moim zdaniem jak na X wiek to trochê dziwne - przynajmniej dla S³owianina. Do tego trzeba pamiêtaæ ¿e to nie jest wyrób gotowy - trzeba jeszcze podkleiæ podeszwê. I jeszcze jedna sprawa nie s± robione na wywijkê jak wiêkszo¶æ butów wczesnoi¶redniwoiecznych

Pozdrowionka
Radogost
Czyli wg Ciebie Niemirze butki te na nogi Xw S³owianina nie pasuj± face4.gif

Wiêc je¶li bedziesz mia³ czas i chêci proszê o komentarz do tych zdjêæ... Moze te oto buciki znajd± uznanie w twych oczach.

Pozdrawiam
Verdandi
szwy jesli sa od spodu podeszwy bardzo szybko przecieraja sie w kontakcie z podlozem. Mozna szyc tak aby byly schowanne w podeszwie tylko wymaga to wiecej wysilku od szyjacego. Za to wytrzymuja dluzej.
Radowan
Witam!

Chcia³bym siê dowiedzieæ czego¶ na temat butów w¶ród S³owian do XI wieku - najlepper nie ikonografiê, ale cokolwiek wykopnaego o ile co¶ takiego istnieje. Szuka³em d³ugo ale niczego nie znalaz³em - pomo¿ecie?

Pax :-)
Snaewar
Opole, Gdañsk

Mi³ych ³owów.
Vlasta
Co do butów - owszem, zachowa³o siê sporo butów i fragmentów butów z interesuj±ego Ciê okresu, zajrzyj tutaj: http://www.bractwo.sanok.com.pl/slowianski...zesnosredni.htm i http://156.17.3.106/wks/stroje.php (i tam na wszystkie czê¶ci"Obuwie na ¶redniowiecznym ¦l±sku"),artyku³y ciekawe i sporo bibliografii. Oprócz tego warto pogrzebaæ w opracowaniach archeologicznych dotycz±cych konkretnych miast, zazwyczaj tam co¶ na ten temat jest. Wizyta w muzeum te¿ mo¿e byæ pomocna.
Pozdrawiam!
Vlasta
Radowan
¦wietny tekst z Sanoka. Ale mam pytanko: jakich nici u¿ywano do zszywania takich wczesnych butów ( ci¿em) ? I czy podeszwy albo boki by³y utwardzane np woskiem?

Dziêki Vlasta za odblokowanie :-)

Pax :-)
Julko
Posiadam zeskanowane Anna Bogumi³a Kowalska - Wczesno¶redniowieczne obuwie skórzane z Wolina - Materia³y Zachodniopomorskie, tom XLV - ok 2 MB wiêc chyba trochê za du¿e na za³±cznik - chêtnym wy¶lê na e-maila. A nici to chyba u¿ywano lnianych...
Dragosani
Witam!!

Na wstêpie chcia³em zaznaczyæ, ¿e przegl±da³em frehe i nie znalaz³em materia³ów które odpowiada³y by na moje pytsnie. Czy buty wczesno ¶redniowieczne z czasu X-XIIw szyto tak¿e wy¿sze, tzn pozy¿ej kostki?? Wêkszo¶æ wykrojów jest na pó³ buty a na zdjêciach i rysunkach niektóre postacie buty maj± nawet do kolan. Zrobi³em sobie w³a¶nie byty powy¿ej kostki i nie wiem czy dobrze?? Prosze je¶li jest kto¶ w stanie niech mi pomo¿e.
Pozdrawiam
Rabiega
Sprecyzuj pytanie, u¶ci¶lij lokalizacjê - s³owiañczyzna by³a rozleg³a.
Ogólnie - tak, by³y i wy¿sze.

K³aniam.
Dragosani
Ju¿ precyzuje. Tereny polski, dok³adnie mówi±c okolice Torunia i na wschód. Nie potrafiê dok³adniej sprecyzowaæ. Chodzi mi o buty dla woja s³owiañskiego. Je¶li jest jaki¶ szablon z którego mogê skorzystaæ by bardziej sprecyzowaæ to proszê podaj mi go Rabiega`o

A pro po: Czy by³y one jako¶ ozdabiane(wyszycia itp)???
Ciechan
Tak zdarza³y siê buty bardzo zdobione, z opola np. tylko nie orientuje czy z interesuj±cych ciê terenów te¿.
Threl
witam,czy buty nieco za kostke dla s³owianki z IX-X wieku mog³yby byc wi±zane (z boku i nie przez ca³± d³ugo¶c buta a jedynie na koñcu cholewki) lub tez zapinane na skórzane pasy? czy to juz pó¼niejsze okresy?

pozdrawiam;)
Vlasta
Nie do koñca ³apiê, jakby to mia³o wygl±daæ , ale rzuæ okiem tu: http://156.17.3.106/wks/stroje.php - jest sporo o obuwiu + bibliografia, moze znajdziesz odpowied¼.
Pozdrawiam!
Vlasta
Wojos³aw
Potrzebuje teraz zrobiæ sobie buty tylko za bardzo nie wiem jak maj± wygl±daæ , maja to byæ buty S³owianina z terenów Rusi smile.gif
Prosi³ bym o zdjêcia , a lepsze by by³y jakie¶ hmmm ryciny smile.gif
Bardzo bym prosi³ o takowe materia³y smile.gif

A mam jeszcze takie pytanko a nawet kilka :

1. Czym zszyæ skórê ?

2. Czy Bydlêca skóra z fartucha spawalniczego nada³a by sie na podeszwê ? (moja inwencja twórcza :D ), czy to historyczne ? przejdzie ?

3. Przypuszcza
m ¿e na podeszwê stykniê mi tej skóry z fartucha :P ale co na resztê buta ??
Tasi
CYTAT(Wojos³aw @ 21:47 17.07.2007) [snapback]195296[/snapback]
Potrzebuje teraz zrobiæ sobie buty tylko za bardzo nie wiem jak maj± wygl±daæ , maja to byæ buty S³owianina z terenów Rusi smile.gif
Prosi³ bym o zdjêcia , a lepsze by by³y jakie¶ hmmm ryciny smile.gif
Bardzo bym prosi³ o takowe materia³y smile.gif

A mam jeszcze takie pytanko a nawet kilka :

1. Czym zszyæ skórê ?

2. Czy Bydlêca skóra z fartucha spawalniczego nada³a by sie na podeszwê ? (moja inwencja twórcza :D ), czy to historyczne ? przejdzie ?

3. Przypuszcza
m ¿e na podeszwê stykniê mi tej skóry z fartucha :P ale co na resztê buta ??

Hej,
Co do butów z terenów Rusi to by³o na forum sporo, i zdjêæ i rysunków. Kto¶ (Nieczar?) wrzuca³ chyba nawet tablice ze znaleziskami obuwia ze Starej £adogi chyba, tam masz duzo ró¿nych i wysokie i niskie. Natomiast je¶li wysokie to oczywi¶cie jest tez Nowogród. Nie wrzucam fotek i tablic, bo napewno gdzies podobny temat by³ - tzn o butach- spróbuj poszukac cos np o wysokich butach na Rusi, ³atwiej zanajdziesz chyba.

Ad1. Zszywaæ dratw± lnian±/konopn± najlepiej woskowan±

Ad2. Skóra z fartucha- zale¿y, je¶li to jest dwoina to nie, natomiast kiedy¶ robiono takie br±zowe p³aszcze spawalnicze z fajnej, skóry, ale dawno tego nie widzialem i nie pamiêtam juz czy by sieto nadawa³o na podeszwy czy nie, ale grube to by³o i mocne.

Ad.3 Na cholewe buta to najlepiej skóra juchtowa chyba (niech specjali¶ci mnie poprawi± jak cos). Nie mo¿e byæ za twarda, bo sie nie bêdzie w tym da³o chodziæ, ani za cienka, bo sie poprzeciera

To chyba tyle, pozdrawiam, Tasi
Wojos³aw
W ¿aden sposób nie mogê znale¼æ ¿adnych rycin ( chodzi mi o takie które przedstawia³y by jak te buty wygl±da³y kiedy¶ ) .
Mo¿e kto¶ co¶ jednak znalaz³ ? icon_rolleyes.gif
TyberiuszKlaudiusz
Czy ma kto¶ mo¿e wykrój do ci¿m z Opola?
szewczyk
CYTAT(TyberiuszKlaudiusz @ 19:47 27.06.2016) *
Czy ma kto¶ mo¿e wykrój do ci¿m z Opola?

Mo¿esz je wykroiæ jak klasyczne jednokrójki.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.