CYTAT(Wojos³aw @ 21:47 17.07.2007) [snapback]195296[/snapback]
Potrzebuje teraz zrobiæ sobie buty tylko za bardzo nie wiem jak maj± wygl±daæ , maja to byæ buty S³owianina z terenów Rusi smile.gif
Prosi³ bym o zdjêcia , a lepsze by by³y jakie¶ hmmm ryciny smile.gif
Bardzo bym prosi³ o takowe materia³y smile.gif
A mam jeszcze takie pytanko a nawet kilka :
1. Czym zszyæ skórê ?
2. Czy Bydlêca skóra z fartucha spawalniczego nada³a by sie na podeszwê ? (moja inwencja twórcza :D ), czy to historyczne ? przejdzie ?
3. Przypuszcza
m ¿e na podeszwê stykniê mi tej skóry z fartucha :P ale co na resztê buta ??
Hej,
Co do butów z terenów Rusi to by³o na forum sporo, i zdjêæ i rysunków. Kto¶ (Nieczar?) wrzuca³ chyba nawet tablice ze znaleziskami obuwia ze Starej £adogi chyba, tam masz duzo ró¿nych i wysokie i niskie. Natomiast je¶li wysokie to oczywi¶cie jest tez Nowogród. Nie wrzucam fotek i tablic, bo napewno gdzies podobny temat by³ - tzn o butach- spróbuj poszukac cos np o wysokich butach na Rusi, ³atwiej zanajdziesz chyba.
Ad1. Zszywaæ dratw± lnian±/konopn± najlepiej woskowan±
Ad2. Skóra z fartucha- zale¿y, je¶li to jest dwoina to nie, natomiast kiedy¶ robiono takie br±zowe p³aszcze spawalnicze z fajnej, skóry, ale dawno tego nie widzialem i nie pamiêtam juz czy by sieto nadawa³o na podeszwy czy nie, ale grube to by³o i mocne.
Ad.3 Na cholewe buta to najlepiej skóra juchtowa chyba (niech specjali¶ci mnie poprawi± jak cos). Nie mo¿e byæ za twarda, bo sie nie bêdzie w tym da³o chodziæ, ani za cienka, bo sie poprzeciera
To chyba tyle, pozdrawiam, Tasi