Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: kapelusze s³omkowe - pytania, wzory
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Inne ubiory pó¼no¶redniowieczne
Marcus Aurelius Carnifex
A teraz z innej bajki read.gif .
Mo¿e kto¶ za³±czyæ wzory ¶redniowiecznych kapeluszy s³omkowych?
Aradpa
Witam.
Co¶ jest nawet na ma³opolskich o³tarzach tablicowych ale jak znajdê co¶ to prze¶lê.
Netka
Witam

Czy wie kto¶ mo¿e co¶ o damskich kapeluszach z XV w.? Jak one wygl±da³y, czy noszono cos pod nie i czy zak³adano je tylko do podró¿y, tylko do houppelande'a, a mo¿e równie¿ do innych strojów. Mo¿e kto¶ ma jakie¶ przyk³ady? Z góry dziekuje za wszelk± pomoc w tym temacie.
Korinka
Moze ktos mi powiedziec/napisac jak to wygladalo w XIV-XV w? Najfajniej byloby jakby ktos podeslal cos z zrodel, bo z tego co wiem, na zachodzie kobiety nosza cos takiego i chcialabym sobie sprawic.

Pozdrawiam
Korinka
Ludka
Witam!

Henin mozna zrobic z filcu, a to chyba rodzaj nakrycia glowy tak jak kapelusz.

Ludka Excalibur
Korinka
Sama ju¿ nie wiem, ale chyba gdzies mi sie na jakis fotkach przewinelo. Poza tym mialam gdzies na rysunku (niestety pozyczylam ta ksiazke) babke w podrozy w kapeluszu z rondem (czarnym, wiec nie slomkowym).

Kori
Netka
witam

Poruszy³am te¿ ju¿ ten temat wcze¶niej, niestety nie doczeka³am siê odpowiedzi. Ale chcia³am powiedzieæ, ¿e te¿ widzia³am tak± rycinê i nie by³o to henin. Teraz wiem juz gdzie smile.gif
Na stronie 141 w Gutkowskiej jest przyk³ad kapelusza filcowego, niestety z XIII wieku. Pod spodem jest napisane, ¿e ubierane by³y do podró¿y tak¿e w wieku nastêpnym.
Korinka
Prosze smile.gif
Tomasz Rajtar
O ile mnie wzrok nie myli, to pani ta to ¯ona z Bath, postaæ z "Opowie¶ci kanterberyjskich" Chaucera. Ilustracja z "Jak wygl±da³o ¿ycie w czasach rycerstwa".
Czyli skoro "Opowie¶ci..." to obrazek powsta³ po 1380 roku. Proszê zwróciæ uwagê, ¿e na wyspach te¿ znali kruselery. Zawlok³a je tam Anna - czeska ¿ona Ryszarda II.
-
S³odziutki
1380... A jak d³ugo utrzyma³a siê moda na takie kapelusze?
Tomasz Brol
Ciekawie na temat damskich kapeluszy pisze Bernard Fabri, zielenigórski prepozyta (duchowny kieruj±cy kapitu³± katedry: przyp. mój), powi±zany przynale¿no¶ci± do augustianów chórowych z opactwem w ¯aganiu, uczestnik soboru bazylejskiego (1431-1439, s³ynny roz³am 1437: przyp. mój), autor a¿ 20 kodeksów wype³nionych 7400 zapisanymi gêsto folia³ami.
W zbiorze kazañ (1437-1447) pisze o filcowych, ale tak¿e i s³omkowych kapeluszach :o , noszonych przez niezamê¿ne panny. Traktuje to jako grzech, gdy¿ panna nie mog³a nosiæ na g³owie kapelusza, ale skoro ju¿ nosi³a - znaczy otrzyma³a kapelusz od adoratora za "przed¶lubne us³ugi" bigsmile2.gif
Plecam: Jan Drabina "¯ycie codzienne w miastach ¶l±skich w XIV i XVw.", s. 108
Korinka
A ja znalazlam w jednej ksiazeczce o plakietkach cynowych obrazek z pania, ktora w czasie pielgrzymki ma na glowie kapelusz w zasadzie identyczny z meskim (z plakietk± pielgrzymi±). Co prawda nie jest to przyklad z Polski, ale nie zgadza siê to z teori± na temat niemoralnosci noszenia kapeluszów. Wydaje mi siê, ¿e kobiety mog³y nosiæ kapelusze w podró¿y ze wzglêdów praktycznych.

Korinka
EwKa
Polecam sztychy Master of Housebook przedstawiajace kobiety w wysokich, meskich czapkach filcowych nalozonych na fryzure z warkoczy upietych wkolo uszu. To samo nakrycie glowy mozna spotkac w kronikach szwajcarskich/pd.niemieckich. Dotyczy to jednak wizerunkow kobiet niezameznych lub nawet rozwiazlych. Kapelusz "meski" w stroju pielgrzymkowym kobiet potwierdzony w "Pontius i Sidonia 1474r.
Bart
Hej!

Ciekawostka. Panny w kapeluszach? Hmmmm..Byæmo¿e prepozytowi chodzi³o p noszenie kapeluszy na codzieñ, i czy tylko przez panny, co z zamê¿nymi? Przesy³am dwa skany z przedstawieniem kobiet w kapelusikach. Jeden z flamandzkiego o³tarza z XV wieku, drugi to hiszpañski fresk z XIII wiek. Jezeli przedstawiono tak kobiety na o³tarzach, podczas pielgrzymki, to ciê¿ko opwiedzieæ ¿eby uznawano je jednocze¶nie za bezbo¿ne. Mo¿liwe oczywi¶cie, ¿e podró¿ traktowano jako jaki¶ wyj±tek od ogólnie przyjêtych zasad.

Zdrufko
Bartek
Gollum
CYTAT(Rze¼niczek)
A teraz z innej bajki  :read: .
Mo¿e kto¶ za³±czyæ wzory ¶redniowiecznych kapeluszy s³omkowych?

http://www.geocities.com/karen_larsdatter/...r/strawhats.htm

ale prosze cie bardzo..

co do czarnego koloru to nie nalezy sie sugerowac. slomiane kapelusze rowniez barwiono co widac na powyzszej stronie przy okazji obrazu van Eyck'a
Netka
A ja sie poczepiam szczerba.gif

Jakos dziewie sie ze Arnolfini do tak drogiego jak na owe czasy portretu, w tym wypadku slubnego zalozyl na glowe s³omkowy kapelusz. Moze i struktura materialu na to wskazuje ale jak dla mnie to moze tez byc w ten sposob tkana welna albo tak ukladany filc. dunno.gif
Ok, kolor czarny spoko - da sie zrobic, ale czy aby ta sloma nie jest za waska i zbyt regularna porownujac do innych przedstawien kapeluszy slomkowych?
Micha³ ¯elazo
Ja te¿ nie s±dzê, ¿eby by³ to s³omiany kapelusz barwiony na czarno.

Obstawa³bym najbardziej za filcem, a je¶li juz rzeczywi¶cie s³oma, to mo¿e po prostu kapelusz z takiego materia³u obci±gniêty czarnym suknem ??? Dawa³oby to i kszta³t i wygl±d.

Pozdr.
M.
EwKa
Co bogatsi podszywali kapelusze satyna lub tafta. Wspominaja o takim fakcie rachunki Wielkiego Mistrza Krzyzackiego. Ta metoda upiekszania kapeluszy najlepiej widoczna jest w pozniejszych obrazach np. Rubensa.
Zawsze mnie uczyli, ze Pan Arnolfini ma kapelusz filcowy w dodatku "drapany" czyli taki wlochaty.
Gollum
a moze czochrany?
no na drapanie to ma zbyt rowna fakture co rowniez zauwazyla Netka.
fakture mozna zobaczyc w powiekszeniu - jest na stronce ktora podalem link do tego.

ale jesli mi ktos przedstawi wiarygodne zrodlo co to faktycznie bylo to bez problemu sie dam przekonac bo sam jestem ciekaw. ja wiekszosc informacji opieram na tej stronce. nie mowie ze jest to prawda objawiona ale cos na rzeczy moze byc.

co do tego czy zalozyl czy nie, to np zonie rubensa to nie przeszkadzalo by miec kapelusz z takiego materialu na obrazie slubnym wiec lepiej szukajmy potwierdzen w zrodlach bo "wydaje mi sie" moze byc zdradliwe;)
Netka
Arnolfini i Rubens to troche odlegly okres wiec nie mozesz ich porownywac, zreszta kapelusze slomkowe noszone przez kobiety sa bardziej popularne, zwlaszcza w XVII - XIX wieku, a nawet w czasach terazniejszych. W tym okresie jest wiecej kobiet niz mezczyzn przedstawionych na portretach w eleganckich slomkowych kapeluszach.

Tak wiec wracajac do P. Arnolfiniego, jak powiedziales sam nie masz pewnosci, wiec czemu podajesz to jako zrodlo? szczerba.gif
Gollum
bo jak sie nei ma co sie chce to sie chce co sie ma:P
ale ja i tak wierze ze Ewka nam tu zaraz jako Deus Ex Machina sie objawi i bedzie wszytsko jasne;)
EwKa
Fiu, fiu! Co za wiara we Mnie, Gollumie. Dzieki!
Zastanawialam sie kiedys nad arnolfinowym kapeluszem i jednym z rozwiazan moglaby byc niezwykle modna i kosztowna (paradoksalnie) metoda dziania i spolsniania dzianiny. Po tym wszystkim kapelusz moglby byc mechacony. Od stopnia spilsnienia zalezalaby mniej lub bardziej zachowana struktura dzianiny, podobna w jakims stopniu do plecionki slomkowego kapelusza.To niestety teoria.
Interesujaca dyskusja nad zrodlami pisanymi dotyczacymi dzianych czapek i kapeluszy typu "glowa cukru" odbywala sie na forum Sw. jerzych, niestety tez nie ma wielu zrodel u nich;(
Piotr Paruch
Pozostaj±c w kregu tajemniczych kapeluszy s³omkowych, natkn±³em siê na ciekawe przedstawienie w Tacuinum Sanitatis, w egzemplarzu z prze³omu XIV/XV w. Kapelusze s± ca³kowicie sto¿kowe, wygl±daj± jak nieco zmiejszona wersja tradycyjnych kapeluszy chiñskich plecionych z bambusa smile.gif W zwi±zku z tym mam dwa pytania:
- Czy kto¶ zna ine przedstawienie kapeluszy o zbli¿onym kszta³cie w podobnym okresie? Bo jak na razie to wygrzeba³em co¶ dopiero u Brueghla...
- Czym s± te czerwone kropki na drugim obrazku? Kwiaty? Pompony?
Borach
Ja natomiast na skanie z "Elbl±skiej ksiêgi ³±kowej" widzia³em ¿niwiarza w kapeluszu kowbojskim. Ma kto¶ to na kompie?
Borach
Ju¿ sam znalaz³em.
http://www.national-geographic.pl/national...17&layout=2
I co wy na to?
Z czego i jak to jest zrobione?
Aubrey
Material z ktorego wykonany jest kapelusz to s³oma, posiada tylko do¶æ fantazyjnie wygiête rondo.
Borach
A jak to pozna³e¶?
Yhm
bo to widaæ na zbli¿eniu - w celu ogl±dniêcia zbli¿enia najlepiej siê udaæ do muzeum w Elbl±gu do budynku 2 - gdzie¶ na koñcu za nieapetyczn± sztuk± wspó³czesn± s± dwie miniatury - pani w czerwonej sukni i pan w tym kapeluszu.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witam

W muzeum w Monachium (http://www.bayerisches-nationalmuseum.de/) zrobi³em ca³kiem ciekawe zdjêcie ukazania kapelusza z po³owy 15 wieku.

Jak widac po ro¿norodno¶ci kszta³tów dotychczas znalezionych mo¿na nosiæ dos³ownie wszystko ...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.