Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: cotte simple- podszewka
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Lukasz Butowski
Nie chcia³o mi siê zaczynaæ nowego tematu, a moje pytanie jest dotyczy sukien z XV wieku, wiec siê tu doszywam smile.gif

Czy suknie typu cotte simple miewa³y podszewkê? No i z czego - je¶li j± posiada³y?

Moje w±tpliwo¶ci spowodowane s± poni¿szymi ilustracjami.

Z ca³ego heart.gif dziêkuje za pomoc!

Pozdrawiam
Kakofoniks
Z tego co wiem, to owszem mia³y. Bardzo czêsto na ikonografiach wystêpuje te¿ podbicie futrem. Prawdopodobnie bywa³y te¿ wersje l¿ejsze bez podszewek, ale nie mogê tego jeszcze stwierdziæ na pewno.
Zwyk³a podszewka by³a prawdopodobnie z p³ótna.
Kakofoniks
Rozs±dek przemawia za p³ótnem, ale skoro bywa³y podbijane futrem a nie by³y jedyn± warstw± jak± kobiety nosi³y, to w tamtych czasach musia³o byæ bardzo zimno (ogrzewanie zamków i wiêkszych budynków pozostawia³o wiele do ¿yczenia). Zatem na podszewki mog³y byæ u¿ywane równie¿ du¿o grubsze materia³y. To naprawdê bardzo ciê¿ko stwierdziæ z samej ikonografii.
Zbigniew Tomicki
A uszycie sukni (np. z welny) bez podszewki to bylby blad.
Konieczna jest ta podszewka (ewidentnie musi byc czy moze jej nie byc)?
Czy kazdy stroj z lepszego materialu (nie mowiac tu o lepszym plotnie/lnie), mial podszewke?
EwKa
Przepraszam za dluzsze milczenie ale mnie odcieli od kompa...

Bije sie w piersi-zalaczniki podlaczam ponownie bo wczesniejsze nie dzialaly.

To, co wszyscy zalaczacie to sa suknie wieszchnie a nie cotte simple bo to okreslenie oznacza suknie spodnia. Na cotte simple zawsze szedl surcoat, cotehardie, houpplande czy jak tam zwano okrycia wieszchnie od XIII do XV wieku. To wszyctko oczywiscie nie znaczy, ze cotte simple i suknia wieszchnia nie moga miec podobnych proporcji czyli byc obcisle.
Co do podszewki...Na sredniowiecze tzw. pelne czyli od XIII do XV wieku przypada zmiana klimatyczna-bylo wtedy po prostu zimno i to powodowalo, ze ubierano sie "na cebulke". Podszewka byla jeszcze jedna warstwa izolacyjna. Futrzane podszycia uzywano w sukniach wieszchnich i plaszczach. Podszewki jedwabne, lniane i bawelniane spotykamy w sukniach spodnich i wieszchnich. Ale trzeba uwazac, bo podszewka usztywnia i pogrubia stroj-w epokach gdy modne byly szaty cienkie i lekko ukladajace sie na sylwetce trzeba stosowac bardzo cienkie lny lub batysty.
Inaczej zatracimy charakter stroju.
Zbigniew Tomicki
Tu na miniaturze braci Limbourg (Bardzo Bogate Godzinki - Czerwiec) datowane na ok 1415 rok, widac ze suknia jest bez podszewki. Wiec z tad moje pytanie. Chyba ze to nie jest Cotte Simple dunno.gif

Jesli to nie jest Cotte simple, to jak wygladala?

Pytam z czystej ciekawosci nie poto aby sie czepiac smile.gif

Zlaczniki Ewki nie dzialaja icon_sad.gif

[b]------------------
Watcher : hehe prima aprilis ? smile.gif
-----------------
Lukasz Butowski
Dziêki za odpowied¿ Ewo happy.gif Twoja wypowied¿ mi wiele wyja¶ni³a. ale mam jeszcze jedno pytanko: jak to jest z t± poni¿sz± sukni± to jeszcze cotte simple czy ju¿ nie?
Gunnila
Co do tych podszewek, to sprawa rzeczywi¶cie wygl±da interesuj±co. Na pewno by³y one wszywane w strojach reprezentacyjnych, jednak po przeanalizowaniu zachowanych fragmentów strojów - np na stronie Marka Carlsona - wynika, ¿e nie by³y one wcale a¿ tak obowi±zkowe, jak siê na freha propaguje.
Madeleine
Bo podszewki by³y w strojach wierzchnich i zimowych spodnich. Generalnie spodnie, np cotte simple podszewki nie musia³y mieæ, je¶li by³y z cienkiego materia³u.
Halldis(Naamah)
Czyli krótko i zwiê¼le strój kobiecy to:
giz³o
cotte simple (bez podszewki, albo z..., jakm kto woli) mo¿e byæ lniana albo we³niana
jaka¶ wierzchnia np. houppelande, z podszewk± i w tym wypadku z czego ta podszewka?

I jeszcze zasdanicze pytanko, czy strasznym "mrokiem" by³oby noszenie houppelande na sukni wierzchniej i jeszcze dopiero na to p³aszcza
Herr Elvisso
Proszê o zinterpretowanie za³±czonego obrazka wzglêdem podszewki w³a¶nie. Moim zdaniem jej tam brak smile.gif A jest to raczej suknia wierzchnia, s±dz±c po tym, co ma pod spodem.
Ania Franczyk
Po miniaturze nie stwierdzisz czy podszewka by³a czy nie, to nie jest odpowiedni ¼ród³o do takich stwierdzeñ. Teoretyzuj±c- podszewka mog³a byæ tego samego koloru co wierzch lub po prostu malarz uzna³ ¿e jej zaznaczenie zaburzy kompozycjê (nast±pi³oby nagromadzenie kolorów i zmniejszenie czytelno¶ci przedstawienia- w koñcu to miniatura). Na tej podstawie nie da siê odpowiedzieæ na Twoje pytanie o podszewkê niestety.
Issa
W temacie podszewek, jak tak± lnian± wszyæ pod sukniê z we³ny? Chodzi mi konkretnie o sposób zszywania materia³u, tak, aby spody materia³ów nie by³y widoczne?
Notburga
Szyjesz dwie takie same 'suknie' - przysz³y wierzch i podszewkê. Wsadzasz jedno w drugie tak, aby szwy by³y w ¶rodku (po zszyciu by³y niewidoczne). Nastêpnie naci±gasz najlepiej przy pomocy drugiej osoby materia³y tak, aby wszystko by³o równiótko i przytrzymujesz szpilkami. Nastêpnie zszywaszasz. Mo¿esz zrobiæ niewielkie 'zak³adki' (? nie wiem, jak to nazwaæ) materia³u wierzchniego do ¶rodka i tam wpu¶ciæ podszewkê i zszyæ, b±d¼ zwycajnie - wykoñczyæ zwyk³y ¶ciegiem, ewentualnie dodaj±c okretkê. smile.gif

PS. To pytanie ju¿ gdzie¶ pad³o :P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.